Last news in Fakti

8 Септември, 2023 11:33 1 635 64

Нинова: Вярно ли е, че част от хората няма да вземат обезщетение, защото пострадалите имоти не са им постоянни домове?

  • корнелия нинова-
  • обезщетения-
  • постоянни домове

Няма ли накрая да има един виновен в държавата за това, което се случва? Спомнете си всички наводнения, всички трагедии и си отговорете на въпроса - има ли един наказан държавен служител, кмет, общински съветник, концесионер на язовир, който, за да си гледа шараните и да печели, не го поддържа, не го профилактира и т.н, попита риторично лидерът на левицата

Нинова: Вярно ли е, че част от хората няма да вземат обезщетение, защото пострадалите имоти не са им постоянни домове?  - 1
Снимка: БГНЕС

„Нека заедно, стратегически, държавнически, да си свършим работата – не да правим промяна на промяната на закона при всяко наводнение.“ За това призова от парламентарната трибуна днес лидерът на БСП Корнелия Нинова. По нейно предложение още в началото на изслушването на премиера народните представители отдадоха с едноминутно мълчание почит към паметта на загиналите българи в бедствието по Черноморието.

„БСП внасяме официално писмено предложение – да създадем в парламента една група, която да събере всички законодателни предложения, да поканим хора, които разбират от тази материя и да вземем разумни стратегически решения. Този въпрос вече не може да се решава на парче – иска комплексен, стратегически и държавнически подход. Само комисията при г-н премиера няма да може да свърши тази работа“, посочи лидерът на социалистите, цитиран от пресцентъра на формацията.

„Вчера, когато поискахме изслушването на акад. Денков, отбелязахме разбирането си, че става дума за комплексни причини за случилото се – обективни – природни, и субективни. Не за пръв път стават трагедии, които отнемат живот и унищожават имущество – държавно и частно. С пълно разбиране сме за това и въпреки тези причини, бихме искали да чуем конкретни отговори на някои въпроси, които чухме и от хората по време на тези изтекли вече 2 дни“, обърна се към премиера Корнелия Нинова и зададе въпросите:

„Появи се официална информация от официални държавни медии, че има преливане на два язовира през стената. Вие сега казахте, че няма такова нещо и язовирите не са преливали вода през стената. Този въпрос винаги стои при такива случаи. Спомням си и Мизия – дълго време се твърдеше, че няма такова нещо, после се оказа, че една каскада от 6 язовира са тръгнали към Мизия с 4 метра вълна. Питам Ви, кое от двете е вярно – има ли преливали язовири и второ, чия собственост са те – държавна, общинска или са дадени на концесия, на някой безхаберен концесионер“, попита лидерът на социалистите.

На второ място тя постави въпроса вярно ли е, че част от хората няма да получат обезщетение, защото пострадалите им имоти не са техните постоянни къщи и домове, става въпрос за каравани, временни постройки и т.н.

На трето място Корнелия Нинова подчерта, че само 10 от 360 корита и обекти са финансирани и какво ще предприеме правителството за останалите 350?

„Четвърто – няма ли накрая да има един виновен в държавата за това, което се случва? Спомнете си всички наводнения, всички трагедии и си отговорете на въпроса - има ли един наказан държавен служител, кмет, общински съветник, концесионер на язовир, който, за да си гледа шараните и да печели, не го поддържа, не го профилактира и т.н. Един? Големият въпрос за справедливост и правосъдие в България стои. И за уж правосъдната реформа“, обърна се към премиера и народните представители Корнелия Нинова.

Лидерът на социалистите подчерта, че въпросът е комплексен и очерта три проблема: „Първият е за системата на язовири в България. Изключително разпокъсана собственост - никой не знае поне за над 100 язовира кой стопанисва, кой отговаря за тях, нарушени взаимоотношения между държава, общини, областни управители и частни собственици и концесионери. Първа задача, според нас, е да се сложи ред в тази система. И ние имахме готовност за този ред“, посочи Корнелия Нинова.

По думите ѝ вторият сериозен проблем са реките – инертни материали, непочистени корита, липса на финансиране към кметовете. „Този въпрос трябва да се реши. И тук ще коригирам някои колеги – инертни материали се дават най-често на концесия, т.е. отново идва големият въпрос кои свои обекти държавата дава на концесия на частни лица? Защото, ние твърдим, че водите на България са елемент на националната сигурност и трябва да се стопанисват, управляват и контролират от българската държава чрез нейните официални органи“, заяви лидерът на социалистите.

Като трети проблем тя посочи горите и безконтролната сеч.

„И по трите въпроса има нужда от законодателна работа. Обръщам се към депутатите, защото нашата отговорност е тази – да променяме закони. Години наред тук стоят предложения, които не се гледат“, посочи Корнелия Нинова и припомни:

„Вече има готов продукт и аз съм участвала в писането на този продукт, ще го извадим, ще го предложим. Не ревнувайте, не говорете, че използваме трагедията на хората за политическа агитация. Въпросът е свръх политически, защото се изисква решение на политически органи, на политически партии, изисква се решение на Парламент, на Министерски съвет, на правосъдната система, комплексно, цялостно решение. И, ако наистина, имаме добра воля, този път можем да свършим работа – за да няма отново жертви, отново ден на траур и отново минута мълчание“, заключи лидерът на БСП.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    16 12 Отговор
    Никой нема да вземе Обещетение ма! Тва е територията, която Приключи вчера.

    Коментиран от #10

  • 2 сланинова

    21 8 Отговор
    кажи за патроните

    Коментиран от #23

  • 3 Асенчо

    19 12 Отговор
    Ама не може да се раздават пари така вреди на бюджета.Няма да можем да се набутаме с еврозоната,а това са ни наредили.А за онези по хотелите на морето,това е солидарност.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Вярно е, Корнелче

    54 2 Отговор
    Вярно е. За ваканционни жилища няма обезщетения. Това са моите пари и аз не съм съгласен с тях да компенсирам луксозния живот на някой софиянец на морето.
  • 6 Ергенът

    19 1 Отговор
    Вярно е....
  • 7 Анонимен

    42 1 Отговор
    Какво обезщетение за имот който не е основен, за застраховки чули ли сте или кучета на двора ви пазят!?
  • 8 Гост

    35 1 Отговор
    Такъв е закона, како! Добър, лош, закон е! Не може да сравняваш къщата на пенсионера с караваната на богаташа ревящ по телевизийте! Мдааа…
  • 9 Мда

    22 1 Отговор
    Ама другарите, кой ги прави тези закони? Ти от колко години си в парламента? Внесла ли си някой проектозакон за обезщетенията? Само търсят облаги от трагедиите на хората. Наглеци!
  • 10 ТаУмВзе

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Да Позная ли КОЙ ще Краде от Ремонта?
  • 11 Дрън дрън та пляс

    31 0 Отговор
    щом имаш пари за вила на плажа ще имаш пари и за застраховка
  • 12 популизъм пак

    34 2 Отговор
    това с обезщетенията е социална помощ за нуждаещите се, ако имаш бизнес интереси да инвестираш в имоти по морето се предполага, че има къде да живееш, а имота ти по морето е застрахован и е с цел печалба или развлечение, а не оцеляване... не е нормално да се субсидира на калпак, а нуждаещите се
  • 13 Абе

    14 5 Отговор
    Нали за това трябва да се направи съдебна промяна, каквато искат от ППДБ, за да има наказани, а не да се измъкват калинките. Само че вие от БСП не подкрепяте такава промяна, а сега търсите популизъм.
  • 14 Баце ЕООД

    6 1 Отговор
    Част ли? Предните щото много им помогнаха
  • 15 Баце ЕООД

    9 7 Отговор
    Е ся, убиха няколко човека, ама махнаха къмпингите и има за хотелчета сега.. Цаааак, Демокрааация. Денков щастлив, господарите му още по щастливи

    Коментиран от #25

  • 16 един друг

    18 0 Отговор
    Вместо да си застрахова жилището за 100-150 лева за 1 година,българина предпочита да получи 300 лева помощ от държавата,при положение,че има щети за 50000 лева. Турчина казал,че иска да има акъла на българите, който им идва после.
  • 17 Колко съм добричък

    15 2 Отговор
    Ако на кака Корни и е много жал за пострадалите каравани може със собствени средства или с пари на БСП да подпомогне някого според нейните лични критерии.
  • 18 92 литра в Ахтопол не 330 лъжат

    19 3 Отговор
    Язовирите стени на кмета строител ва Царево са се скъсани оттам е приливната вълна и мостовете фирмите му ги ремонтират така че се срутиха

    Коментиран от #31

  • 19 провинциалист

    8 0 Отговор
    Ама и обезщетения ли ще има? А 3-те процента как ще ги докараме? Тц тц тц...
  • 20 Последния Софиянец

    5 1 Отговор
    Вярно е.
  • 21 АГАТа Кристи

    11 4 Отговор
    Върху нещастието на хората, "другарката" комунистически храм гради но, храм с петолъчка на камбанарията...
  • 22 Българин 🇧🇬

    7 4 Отговор
    Корнелия Нинова: " Няма ли накрая да има един виновен в държавата за това, което се случва? "❗Много е права Нинова . Всички искат власт , но не искат да носят отговорност .

    Коментиран от #49

  • 23 турнумъгуреле

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "сланинова":

    какво да каже, освен да ти пусни един между рогите

    Коментиран от #55

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 бъркаш се, Баце

    11 0 Отговор

    До коментар #15 от "Баце ЕООД":

    Къмпингите са на частни имоти. Ако можеше там да се строят хотели вече щяха да са построени. Не ги подценявай местните предприемачи.
  • 26 !!!!!

    2 1 Отговор
    Тая е контролирана опозиция на сopoсоидите.
  • 27 Тая жена

    10 2 Отговор
    е балон , въздух под налягане, празни приказки, популизъм , въобще .....другарка
  • 28 бариерата 4%

    10 4 Отговор
    на следващите избори другарката и другарищанците й няма да я минат, ще заминат в историята

    Коментиран от #30

  • 29 Мнение

    10 0 Отговор
    Ну вижда защо построилите на първа линия незаконно или через корупция мутри трябва да получават обезщитение.
  • 30 джапанката

    3 2 Отговор

    До коментар #28 от "бариерата 4%":

    ами може и така да стане, като има такива като теб дето преди боко те опъваше, сега и от пепето и ти им се кефиш
  • 31 тебе някой те лъже

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "92 литра в Ахтопол не 330 лъжат":

    Ахтопол - 264 литра
    Граматиково - 291 литра
    Кости - 333 литра

    В Гърция има рекорд - 754 литра.

    Коментиран от #44

  • 32 Илиева

    10 0 Отговор
    Алооо,боркинята за правда,какво стана със заканите ти от магарешката каручка,че започваш битка за изясняване на собствеността на всички язовири и не само?Едно нищо.Когато си си извоювала името г-жа ЛЪЖА така ще бъде.Не можеш да дишаш защото не си във властта и тричавиш,като бесно куче.🤮Всички са грешни ти си чиста,като сълза.Е,не си и никога не си била.Зад теб няма никой.Ликвидира БСП и сега на какво отгоре се пънеш????Младите седесари на Костов се оказахте нефелни но алчни за власт и пари.”Нито един патрон за Украйна”казва всичко.
  • 33 Никакви

    10 0 Отговор
    Изпуснала е четвъртия проблем - незаконното засипване на деретата и превръщането им в строителне парцели. За такова Андрешковци - никакви помощи. Даже трябва да плащат обезщетения на останалите със законните къщи и парцели.
  • 34 Айде моля

    10 0 Отговор
    Да са се застраховали - 50 лв. годишно са 9 кутии цигари и ще вземат повече от 1500+2500!

    Защо да плащам ваканционните имоти на някого по лайноморието?
  • 35 Велик коментар!

    6 4 Отговор

    До коментар #4 от "инхи":

    Смях се много - и смело може да се добави в групата копейката, волгата, андролчето, ивчето христов и останалото крепостен дрон начело с резидентчето...
  • 36 Българин

    6 3 Отговор
    Нинова все едно досега не е живяла в България и не е лидер на български я партия, която има постоянно присъствие в българският парламент. Защото именно там се правят законите. А те ясно са посочили, че се подпомагат само тези с постоянно жителство. И нищо чудно именно съпартийи на Нинова да са прокара ли този текст, който да не позволява на "богаташите" с ваканционни имоти да получат обезщетение.
  • 37 Бамбука

    9 1 Отговор
    Тази досега на обратната страна на Луната ли е живяла ? Не са ли били на власт ? То бива популизъм, но това идва в повече. Говори за ЛУКОЙЛ , който толкова години под крилото не внасяше данъци, но родата получаваше щедри заплати и бонуси.

    Коментиран от #39

  • 38 Глав

    7 0 Отговор
    Това са ваканционни имоти и не са останали без покрив и покъщина.Има си ред по цял свят и това е застраховка.
    А за деретата и малките реки по селата със схлупени къщета отговарят братовчедите и селяците дето си изхвърлят отпадъците-нейн електорат.
    За изсичането отгжворат ДПС-никой не смее да ги пипне.Знае какво е нивото и пее една и съща песен.
  • 39 Наблюдател

    5 1 Отговор

    До коментар #37 от "Бамбука":

    Съпругът и от дълги години работи в Лукойл и те хода под 30 000 заплата.
  • 40 Суха съчка

    7 0 Отговор
    А заслужавали разни богаташи виновни за щетите да вземат и обещетение.
  • 41 Тома

    12 1 Отговор
    Корни те тези с ваканционни имоти са съдии прокурори ченгета митничари политици и т.н.Не ги жали
  • 42 Пешо

    8 3 Отговор
    Тази закоравяла социалистическа крадла-руски агент само бълва лъжи и манипулации!
  • 43 К. Николов

    3 6 Отговор
    На баба Пена за три кокошки и схлупена къща обезщетение. За хотел които плаща данък смет данък сгради туристически данък. Плаща заплати и осигуровки. Привлича в общината пари от чужбина едно голямо НИЩО. За какво се плащат данъци тогава?

    Коментиран от #48

  • 44 Знайко

    6 0 Отговор

    До коментар #31 от "тебе някой те лъже":

    Даваха кадри от Гърция как кален поток се движи по канал , който е до пътя и изпреварва коли , които се движат с 60 км /час. В момента в който срещне нещо, все едно го взривява....страшна сила!
    Трябва да се има предвид, че калния поток има плътност може би 2 пъти по висока от водата.
    Калта която носи е фина и след като изсъхне се превръща в нещо подобно на бетон.
    А по отношение на къмпинг Арапя- там никога не е имало река-само сухо дере, по което дори и при силен дъжд няма вода, а една вадичка. Очевидно е прелял язовира над Лозененц и водата е залята и дерето за арапя.
  • 45 Идват избори

    9 1 Отговор
    Време е Корнела да слезе при народа, да обясни колко са лоши сегашните, да обещае светло социалистическо бъдеще, да гушне някоя метилява овца и най-важното - да се снима с нахилена бабичка, стискаща китка от Лидъл.
  • 46 факуса

    0 6 Отговор
    ама разбира се,че няма да ги компенсират,всичко за осрайна,това е повелята на посолството
  • 47 Жената с топки

    7 1 Отговор
    Сега Да те светна Тези застраховки за това се сключват за конпенсация при бедствия и аварии Не може едни да си ги плащат други да чакат на държавата Повече от половината пострадали са строили къщи вили ниско до деретата Човек трябва да мисли малко преди да си хвърля парите на ватъра Сега тях Нинова да ги обезщетява
  • 48 Кънчев

    5 1 Отговор

    До коментар #43 от "К. Николов":

    Помощ се оказва на тези, които не могат да си помогнат сами. На бабата с кокошките е пострадало единственото жилище. Хотелиерът си има къде да живее и хотелът не му е последният имот. За него работят застрахователите. Поради това хотелиери не пускат заявления за помощи. Някъде нагоре беше казано мои и кога имат право.

    Коментиран от #56

  • 49 факуса

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "Българин 🇧🇬":

    по конституция политик не носи наказателна отговорност,също и от отговорност за подкрепа на вредни решения в парламента,само политическа ама то се решава с ала бал и съгласуване с посолството,сиреч мести от единия в другия крачол,територия кво да кажеш
  • 50 мдда

    5 1 Отговор
    Нинова, теб пък какво те интересува това?? АМАН ОТ ВАС!
  • 51 Общество

    4 1 Отговор
    Къде беше Бсп 30 години и не спря унищожението на България
  • 52 Варналията

    5 1 Отговор
    Курнелия Нинова кога яди кифтетата не рива,а сега се държи кат ощипана девица...
  • 53 За протокола

    5 0 Отговор
    Бясната популистка Нинова не можа да се стърпи да не се възползва от трагедията на хората.
    Вината се простира 30г назад и е на правителства, депутати, местни органи на властта и служители в администрациите в ЦЯЛАТА страна.
    Ако се хванат само един-двама, другите може да се счетат за пренебрегнати, а ако започнат да се окошарват всички, ще се оголи политическия небосклон и затворите няма да стигнат.
    Колкото до парите, правилно е тези, на които това не е основно жилище, да не получат нищо. Държавата не е застраховател, която да покрива щетите на Сульо и Пульо, който е решил да спести от застраховки. Ясно е, че не я е грижа за палатките и караваните на хората, а за хотелите и ресторантите на техните хора, на които помагаха и продължават да помагат с нашите пари чрез държавата.
  • 54 хххх

    1 0 Отговор
    Не! Не е вярно!
  • 55 на тебе

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "турнумъгуреле":

    ше го пусна кат на май ка ти.с кило брашно

    Коментиран от #60

  • 56 К. Николов

    2 3 Отговор

    До коментар #48 от "Кънчев":

    Явно си живял само в кочината и не знаеш как е по белия свят. Шест месеца след като затвори и последният хотел магазин офис...на баба ти Пена няма от къде да се вземат средства нито за помощ нито за пенсия. После ще затвори училището болницата и накрая полицията. По-натам не ми се обеснява.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 турнумъгуреле

    0 1 Отговор

    До коментар #55 от "на тебе":

    само ти си знаеш какво си искал да кажеш, ама като не можеш да пишеш - така е

    Коментиран от #61, #62

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 ше те тупкам в брашно

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "турнумъгуреле":

    маа ти знае защо
  • 63 Комунист

    1 0 Отговор
    Че вас ,кой ви пита ,какво ви е мнението.
  • 64 Вярно е

    2 0 Отговор
    И така ,трябва да е.Щом е имал пари за второ жилище ,да си е направил и застраховка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол