Last news in Fakti

8 Септември, 2023 19:51 1 610 25

Гроздан Караджов: Сухи дерета се превръщат в строителни площадки, някой разписва и се облагодетелства

  • дерета-
  • строителни разрешения-
  • местна власт

В България има локализирани над 360 места, където има трудна, бавна водопроводимост, на тези места не би трябвало да се издават строителни разрешения, каза бившият регионален министър

Гроздан Караджов: Сухи дерета се превръщат в строителни площадки, някой разписва и се облагодетелства - 1

„Наистина три от жертвите от наводнението в Царево са загинали върху мост, който е ремонтиран наскоро. Едната причина е голямата приливна вълна, другата причина – безобразната сеч. Странджа-Сакар е поле на дървената мафия, там се сече безобразно, изчезва дървесината. Третата причина е корупцията – сухи дерета се превръщат в строителни площадки. Някой някъде разписва и някой се облагодетелства.”. Това заяви бившият регионален министър Гроздан Караджов в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS в деня на Национален траур след бедствието в Царево.

Той обвини местната власт и каза, че в България има локализирани над 360 места, където има трудна, бавна водопроводимост. „Министърът на околната среда и водите ги е локализирал. На тези места не би трябвало да се издават строителни разрешения”, каза Караджов.

Запитан защо от 7 подобни участъка в Царево само за един е имало пари за обезопасяване, той каза, че не е запознат. „Ако е трябвало с парите да се направят тези зони по-пропускливи, то там е трябвало да се насочат парите. Тук трябва да поработи прокуратурата, следствието, да се разбере защо четирима българи загубиха живота си при това наводнение”, каза бившият регионален министър.

За обрушените стени от наводнението на местните язовири, той каза, че са издържали, но в противен случай ситуацията е щяла да бъде като цунами и припомни случая в Кнежа и в Цар Калоян, където язовирните стени не издържаха.

„Когато има опасност да се скъса язовирна стена, правилото е веднага да се ремонтира”, уточни Караджов и каза, че за това условие досега не е било казано ясно в нормативната уредба. „Аварийно състояние за язовирите, не е аварийно състояние за пътищата. Трябва да запишем, че когато в един язовир се установи пропукване, трябва да се прави по много по-бърза процедура по Закона за обществени поръчки. Важно е да спазим ЗОП, но по-важно е да запазим живота на хората”, обясни Караджов.

В коментар на репликата на премиера Денков, че трябва да престане всякакво обжалване на обществените процедури и на инхаус процедурите и оздравяване през парламента, Караджов обясни, че това означава узаконяване на завареното положение на инхаус процедурите за пътищата. „Те непременно не са незаконни, защото процедурата тогава не е била толкова прецизна, колкото сега я направихме”, каза той.

Караджов обясни, че със своя заповед шефът на АПИ е забранил да се извършва каквато и да е поддръжка на пътищата с изключение на изнасяне на ламарини, когато стане катастрофа или свлачище. „Това е абдикация от задълженията, не знам как органите не са се сезирали. Това значи да изложиш живота и здравето на всички. В случая „Своге” загинаха 20 души, защото един малък участък от пътя на остър вираж, беше оставен неподдържан, беше се излъскал като стъкло. Колко години се водят дела, да, има и шофьорска грешка, но за катастрофата е допринесла и неподдържаната пътна инфраструктура”, заяви бившият регионален министър.

Той обясни, че пътната поддръжка за предстоящия зимен сезон ще стане с подпис на министъра и определени фирми без това да минава през Закона за обществените поръчки. „В такава каша никой не ни беше поставял. В тази каша ни забъркаха сегашните управляващи – имаше пуснати процедури, отмениха ги и според Закона за обществените поръчки забранява два еднакви конкурса по едно и също време”, обясни ситуацията бившият регионален министър Гроздан Караджов.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🐒🤝🧔🏿

    13 5 Отговор
    Караджов дето има апартамент в Париж за 2 млн ✌🏻🤡

    Коментиран от #13

  • 2 пожелание

    13 2 Отговор
    Кмета е от шайката , и той трябва да поеме вината за смъртта на хората!.Догодина никой не чакайте на плаж.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 турист

    13 1 Отговор
    А пътя от Царево до М. Търново не е ремонтиран никога !! Спряха ме едни румънци , бяха спукали две гуми , че им съдейсвах.Хората в чудо се видяха и решиха да се върнат .
  • 5 Буквоядец

    18 2 Отговор
    Това за сухите дерета е истина и причина.
  • 6 Шопо

    10 4 Отговор
    Председателят на районния съд в Царево Мария Москова е загинала при наводнението.
    Бог бави но не забравя!
    Колко невинни хора е осъдила тази госпожа?
  • 7 Роза

    17 1 Отговор
    А защо непременно трябва да умрат хора,за да се обърне внимание на деретата,мостовете и незаконната сеч?!Прост въпрос,но всеки отбягва да му отговори!
  • 8 ха ха

    12 0 Отговор
    всички ;някой ; разписали документи си имат имена , но срещу % бързо ги забравяте и изтривате , прехвърляйки решенията на комисии които не носят отговорност за последствията
  • 9 Айде

    11 3 Отговор
    Кой дава думата на тоя крадец!? И докога!?
  • 10 оклиесз

    12 2 Отговор
    Стига сте говорили с условности. Не е някои а е ГЕРБ айдука. Лапал е дълги години и е отчитал за чекмеджето на баш крадеца от Банкя. Вместо да ги влагат в ремонт и почистване са ги изписвали на хартия и са лапали като пеликани. Сега се плаща със живота на хората. Имат си Име, Презиме и Фамилия всички дето са лапали и разписвали. Стига всеки се е правил на луд. При следващия дъжд дето ще вали може да е всеки друг българин.

    Коментиран от #12

  • 11 Все някой...

    8 2 Отговор
    Друг е виновен.Все някой друг е крадец.А пък ние сме света вода ненапита.
  • 12 Хубаво приказваме

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "оклиесз":

    Та кога казваш ще излизаме с тоягите на разходка пред парламента.В работен ден удобно ли ви е?
  • 13 Гост

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "🐒🤝🧔🏿":

    Айде поредната опорка. А апартамента на Христо Иванов в Брюксел, без един работен ден в частния сектор е ОК за комсомола ...

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Съдийка и дъщеря не са били на работ

    5 0 Отговор
    Правили са ремонт на луксозната къща на съдийката и с тях е бил строителен работник.
  • 16 Поразяващата сила на алчни тъп...

    8 0 Отговор
    Има ли осъдени за Бисер, за Цар Калоян, за Кнежа, за Мизия, за Варна? За Карловско не питам, щото беше миналата година... Затова наводнението в Царево няма да е последното. Само хиперглупаците не са в състояние да се поучат дори и от собствените си грешки. Жална ни майка с такива управници. Природните бедствия са нищо пред поразявящата им стихия.
  • 17 Стига

    5 1 Отговор
    Още един всичко знаеш и всичко разбираш.Сега трябва и чалгаджията да се изтропа.
  • 18 Един не-трол

    2 1 Отговор
    И ти ли изпълзя гнидо? Всеки сега се упражнява да обяснява какви са били причините. Ако още ви беше 4етворната коалиция на власт съм сигурен, че нищо нямаше да си направил за деретата. Извода е че тази безразборна сеч трябва да спре. Законите за строителство трябва да се спазват, а не навсякъде една и съща корупционна схема, в която се строи без да се мисли и се продава с 400-500% печалба чрез пестене на материали, защото ако стане едно земетресение като в Турция не се знае ще оцелее ли някой новопостроен блок въобще

    Коментиран от #20

  • 19 Перо

    1 1 Отговор
    Тотална корупция в общините! Освен с обществени поръчки, разрешителни за строеж, приватизации, търговски площи и далавери с обществени фондове от бюджета и ЕС-програми, с друго не се занимават! Резултатът е на лице! Кметът на Царево е корумпе, което няма да каже кога са чистени коритата, кога и как са подържани мостовете, как и колко пъти се променя градоустройствения план и т.н. Инфраструктурата е тема табу, освен ремонтите по обществена поръчка!
  • 20 Човека е назовал

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Един не-трол":

    много точно проблемите! А в четворната коалиция, никой не му даде шанс да направи нещо! По скоро, мафията зад ПП и ДБ, не искаше да прави нищо, защото не играеше за нея! Време е да осъзнаете, че два олигархични кръга, си имат държава и който им пречи, се залива с лъжи!
  • 21 Още веднъж се убеждавам!

    3 1 Отговор
    БГ е Разбойническа държава...!
    Краденето е издигнато в култ...!
  • 22 123

    2 2 Отговор
    И ти беше същия.
  • 23 Който

    2 0 Отговор
    Амиии ,който е застроил затрупано дере да не получава помоощи, а имотът да му се отнеме.
  • 24 Ком

    0 0 Отговор
    Най-наглият строеж дере е (който съм виждал) е на хотел "Хелиос" в Свети Влас.
  • 25 Ами да

    0 0 Отговор
    Така си е !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове