Last news in Fakti

9 Септември, 2023 06:43 2 850 18

Дончо Бораджиев: Битката за незастроените плажове по Южното ни Черноморие е много голяма

  • дончо бораджиев-
  • адвокат-
  • плажове-
  • черноморие

Те остават все по-малко, заяви адвокатът

Нашето Южно Черноморие все още има запазен най-ценния ресурс на туризма – природата и някои красиви все още незастроени плажове. Но те остават все по-малко и битката за тях е много голяма. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" адвокат Дончо Бораджиев, автор на Националната стратегия за къмпиране.

"Абсолютно е факт, че всяка една община трябва да има общ устройствен план, даже ако трябва да е стриктен законът всяко едно разрешително за строеж, извадено без общ устройствен план е незаконно, което прави последните години строежите по Южното Черноморие извън закона", разказа Дончо Бораджиев и допълни, че проблемът на общия устройствен план на Царево, който се опитва да прекара кметът Лапчев, и който дори по време на управлението на неговата партия не мина, е брутален. Той затова не успява да бъде прокаран, затова среща такъв отпор, защото в този общ устройствен план се увеличават площите за застрояване с почти 100%. В този общ устройствен план всички далавери и незаконни строителства, които са се случили през последните години, са вкарани в различни зони, т.е. със задна дата ги узаконяват", каза още той.

Алчността е краткият отговор на въпроса за разрешаването на проблема с къмпингуването според Дончо Бораджиев. "Алчността в България избива и реално видяхме резултатите от това презастрояване, но много упорито отказваме да се поучим от грешките си. Примерно този конгломерат около Слънчев бряг отдавна има пустеещи хотели, отдавна хората бягат оттам, те привлякоха най-долнопробните туристи, които идват да се напият. Но в крайна сметка това е продуктът, който се създава", допълни адвокатът.

Дончо Бораджиев изрази още негодуванието си от това, че нашите сънародници са готови да стоят по 4-5 часа по границата вместо да отидат по магистралата до нашето море, и отиват на море в Гърция. "И там се възхищават точно на това – в Гърция строителството е изключително малко и запазената природа е това, което поставя Гърция на преден план в туризма. А ние имаме хубаво, чисто море, хубави плажове, но голям мерак за застрояване. Просто някои хора печелят доста повече от това за сметка на здравето на своите съграждани и правото им на допир с природата", посочи той.

В новия закон и наредбата, която е заложена в него да бъде издадена относно къмпирането, има тотална забрана за къмпиране. Там много тънко е казано "извън уредените места" и когато се обърнем към общините и кажем: "Има ли уредени меса?", и те казват: "Такива места няма". Това е отношението на местните управници към този вид туризма. А този туризъм е без следа – не цапа, не бетонира, не мърси, лесен за регулиране. Инвестицията за този вид туризъм не е голяма, но привлича най-платежоспособните туристи", каза Бораджиев.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бият

    26 0 Отговор
    се мошеници с престъпни пари помежду си , господин Дончо !
  • 2 Бранша

    17 1 Отговор
    Строители на съвременна България !
  • 3 МЕСТЕН

    13 2 Отговор
    Искам приходи от плажовете, а не боклуци по тях.....
  • 4 САНДОКАН

    25 1 Отговор
    Има ли още такива които ходят на л@йноморието,едва ли
  • 5 Гърция има доста голяма първа линия

    19 1 Отговор
    500км срещу 12-13000 км.Но наистина това което Господ ни е дал ,може да го използваме със повече съвест и акъл !

    Коментиран от #9

  • 6 ЧОЧО

    14 0 Отговор
    Така е,защото липсва Държавата.А строителите са наши хора.Някои хора мислят,че са вечни.
  • 7 Абе и у Гръчку не е баш така

    6 2 Отговор
    И тама има доста презастроени места,накуп взети са повече отколкото у нас,но просто защото имат плажни ивици общо в хиляди пъти повече от нас,затуй и не бие толкова на очи.Има вече и доста частни острови до които няма никакъв начин за достъп,дори и ако преплувате до частния остров,ще ви изхвърлят кат мръсно коте.
  • 8 САЙБЪР

    10 0 Отговор
    Всики строители бързат да налапат повечеко преди влизането в Шенген. Схемите са простички , писарушките от общините остъргали кормите от глад заработват на ново ниво, вземат и се образоват и заработват с химикалките по буквите на закона , включват се и адвокати корумпета - мулета, носят разни неща пачки основно. Резултата - абсурдни сгради на абсурдни места, огромни билдинги насред триетажни квартали, хотели в отводнителни дерета и тнт. Така си го обяснява един човек който чете нета и гледа новини.
  • 9 Тъй де!

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гърция има доста голяма първа линия":

    Брегова дължина не значи плаж.Камъняка смята ли се за плаж?Плажовете им с качествен ситен и приятен на допир пясък са кът!
  • 10 зрител

    7 0 Отговор
    долни печалбари, оставете ни а се наслаждаваме на природата ! стига прахте пари в безумни проекти !
  • 11 Перо

    12 0 Отговор
    Самият факт, че инфраструктурата през 1994 г. е издържала на много по-силен валеж, даже е било незабелязано, ясно показва, че главните виновници за бедствието са феодалните корумпета, кметовете на Царево, от където се контролират устройствените планове и разрешителните за строеж за цялото южно Черноморие, засегнато от потопа! Никой не си е мръднал пръста за инфраструктурата и подръжката и, защото е извън частния сектор! Пълно безхаберие и деградация на държавата и държавността, абдикация от служебните задължения!!! Нужно е пълно разследване и съд за виновните длъжностни лица, без избягване на вината, чрез групова отговорност, към която прибягват всички общински корумпета!
  • 12 българин

    4 0 Отговор
    не се хабете да пишите ще си строят и ще си правят каквото си искат парите са в тях простия народ им ги даде
  • 13 Гай Турий

    9 0 Отговор
    Крайно време е по аншето черноморие със закон да се спре всякакво строителство на нови хотели. Да се възстановят старите норми насградостроителство и всеки излишен бетон, натрупан от корупционерсикет общиин и кметове да бъд изчистен с бомби и фадроми до райграс и паркове за сметка на лакомите диви капиталисти. Концесиите по морето да бъдат ликвидирани, общините сами да се грижат за плажовете.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гост

    3 0 Отговор
    Строежите трябва да спрат, че и презастроеното да се поразчисти след багер.
  • 16 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Как":

    Това, че имаш парцел не означава, че трябва да бетонираш наред. Строи се с умисъл, умерено, с естетически вкус, без да се пречи на другите, нито да се унищожават екосистеми в природни райони. Неща, които липсват на родните строители.
  • 17 Супер

    6 0 Отговор
    Българина обича да строи, разбира се некачествено,но не е в състояние една канализация да направи,най лесно е директно в морето,той толкова си може
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове