Last news in Fakti

10 Септември, 2023 21:29 1 775 13

Шествие срещу войната по пътищата се проведе в София

  • война-
  • пътища-
  • катастрофи-
  • цалапица

Близки на убития Митко от Цалапица излязоха на протест

Шествие срещу войната по пътищата се проведе в София - 1
Снимка: БНТ

Национален протест срещу войната по пътищата се проведе в София, предаде БНТ.

Протестиращите се събраха в центъра на столицата в т. нар. "триъгълник на властта". Те шестваха до пешеходната пътека на улица "Гурко", където пиян шофьор премаза 15-годишният Филип. Хората почетоха паметта на момчето с минута мълчание.

Протестиращите настояват спешно да се приеме краен срок за експертизите за употреба на алкохол и наркотици, както и засилен контрол от страна на МВР. На протеста присъстваше и бащата на Явор, който, заедно с приятелката си Ани беше убит от шофьор на пешеходна преди няколко месеца на булевард "Сливница".

"Толкова убити деца, толкова почернени семейства. Експертизи няма, бавят се изключително много време. Тези дела да не се водят с години, да има много бързи срокове, те не са задържани. На Явор и Ани е на свобода, нашият не е задържан. На всичките 54 семейства, които сме се събрали, убийците на свобода, те имат шофьорски книжки", каза Петя Иванова, майка на убито на пътя дете.

"Нямаш ли морал в себе си, какъвто ще закон да те гони, врата в пустиня. Това общество няма ли зрялост в главата си, е абсурд. Това дете е убито от обществото, от тези които позволиха на този да позволи да се качи в колата".

Десетки близки, роднини и приятели на 24-годишния Димитър Малинов от Цалапица, който бе убит преди два месеца и половина, отново излязоха на протест на кръговото кръстовище Орта хан на пътя Пловдив - Пазарджик тази вечер, предаде БНР.

За пореден път хората настояха за справедливи присъди за близнаците Валентин и Борислав Динкови, обвинени в лично укривателство и подпомагане на сочения за убиец на Митко – Рангел Бизюрев.

Протестиращите отново изразиха възмущението си от липсата на напредък в разследването на жестокото убийство, извършено на 20 юли в Цалапица. Около 18.00 часа те блокираха кръговото кръстовище и с плакати в ръце скандираха „Справедливост за Митко“, „Аз съм Митко и няма да мълча“ и др. С минута мълчание почетоха паметта на убития Митко.

На кръговото се образуваха километрични колони от автомобили. Но когато хората се отдръпнаха зад мантинелите, за да пропуснат колите, шофьорите с клаксони и жестове ги подкрепяха. Майката на убития младеж Атанаска Бакалова отново призова сочения за убиец на сина и - Рангел Бизюрев, да се предаде и да разкаже истината за станалото.

Според протестиращите арестуваните братя близнаци Валентин и Борислав Динкови са съучастници в престъплението. Но недоволните смятат, че техните родители също са виновни и искат наказание и за тях.

Според майката на убитото момче протестите ще продължават, докато има развитие по разследването и всички съпричастни и съучастници получат наказанието, което законът предвижда.

"Ние искаме доживотен затвор без право на замяна или да се върне смъртното наказание", каза още Атанаска Бакалова.

Припомням, че хората в селото вече два месеца протестират непрекъснато с искане истината да се разкрие, а разследването да бъде прозрачно, обективно и експедитивно.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пешо Ем Пауъра

    4 0 Отговор
    И азе разтрих буталата на бумеро и одих да се въртим у ценъра, и да издемонстрирам толерансност на пътя и извън него.
  • 5 Мдааа

    10 4 Отговор
    То хубаво с това шествие, само че проблема е, че след шествието протестиращите се качиха на колите и караха със 100 през София. Манталитет, кво да прайш.

    Коментиран от #9

  • 6 припомням

    14 1 Отговор
    Симеоновград
    Великден 2011 година

    ШЕСТ УБИТИ МЛАДЕЖИ ОТ ПИЯН 23 ГОДИШЕН

    ТОЙ ПРЕДСТОИ ДА ИЗЛЕЗЕ / ако не е излязъл

    той ще излезе от затвора но от гроба няма да излязат младежите.
    Аз не вярвам да си е взел поука.
    Просто ще е по агресивен

    Коментиран от #8

  • 7 Шопо

    22 3 Отговор
    Платена акция за отвличане на вниманието от истинските проблеми.
    Правителството скоро ще падне, Тагарев иска да ни вкара във война с Русия, ЕС искат да ни вземат българския лев, съдебната система не е независима институция а продължение на ръката на МВР(ДС).

    Коментиран от #11

  • 8 Хахахаха

    5 7 Отговор

    До коментар #6 от "припомням":

    Просто ще е по-агресивен???? Предполагам, че предлагате да не ги съдят, за да не са агресивни?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Име

    3 2 Отговор
    Протестират, като идват с автомобилите и това е малко нелепо, както се каза и по-надолу в коментарите.

    Поне от един вид - церемония - да дойдат пеша, да видят реално какво е пешеходец.

    Напълно е излишно да се ходи навсякъде с автомобил - има и туристи - отишли с автомобила - това е свръх-глезеност.

    Върти по уличките - че то на практика - София е достъпна и пеша отвсякъде - само - да речем Младост и Люлин са отдалечени, но - има възможност да се свържеш и пеша, с транспорт.
  • 11 И С АКАДЕМИКА НЯМА ДА СЕ ОПРАИМЕ ,

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Шопо":

    И ТОЙ Е НАШ ВРАГ И Е ПЪЛЕН НЕКАДЪРНИК ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ДЪРЖАВА ..... ТЯ И ЖЕНА МУ НА ЧАУШЕСКО Е БИЛА АКАДЕМИК ВЪПРЕКИ ЧЕ Е БИЛА НЕГРАМОТНА - НЕЩО КАТО БОЙКО
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мхм

    2 0 Отговор
    Не на пътеките да на надлезите
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове