Last news in Fakti

11 Септември, 2023 13:23 1 333 27

Габриел: Изпълнили сме техническите изисквания за Шенген. До края на годината чакаме подкрепа от европартньорите

  • мария габриел-
  • шенген-
  • изисквания-
  • до края на годината-
  • подкрепа-
  • партньори

За да се справим с въпроси, каквито повдига Австрия, за борба с нелегалната миграция, с членството си в Шенген България ще допринесе още повече за справяне с този проблем, смята вицепремиерът. По думите ѝ, ако България и Румъния бъдат приети в Шенген, това ще допринесе за свободното движение на хора, стока и услуги, коментира вицепремиерът и министър на външните работи

Габриел: Изпълнили сме техническите изисквания за Шенген. До края на годината чакаме подкрепа от европартньорите  - 1
Снимка: БГНЕС

България е изпълнила всички технически критерии за Шенген и очакваме подкрепата на европейските ни партньори до края на тази година. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел на съвместен брифинг с министъра на външните работи и европейските въпроси на република Хърватия Гордан Гърлич Радман, цитирана от БТА.

„До края на годината като календар е предопределен и от заседанията, на които има възможност да бъде взето такова решение – визирам Съвета, има през октомври и декември“, отговори външният министър на въпрос дали краят на годината остава като дата, в която България да бъде приета в Шенген. Според Габриел Австрия и Нидерландия трябва да бъдат убеждавани да подкрепят страната ни. Двете страни са единствените, които са против членството на България в Шенген.

За да се справим с въпроси, каквито повдига Австрия, за борба с нелегалната миграция, с членството си в Шенген България ще допринесе още повече за справяне с този проблем, смята вицепремиерът. По думите ѝ, ако България и Румъния бъдат приети в Шенген, това ще допринесе за свободното движение на хора, стока и услуги.

По време на срещата е направен преглед на двустранните отношения на двете страни, посочи Габриел. Обсъдихме възможностите за активизирането и надграждането им, каза тя.

Специално внимание обърнахме на сътрудничеството в областта на икономиката, енергетиката, образованието, както и за това как заедно двете страни могат да дадат отговори на предизвикателствата на дигитализацията и зеления преход, коментира Габриел. Обърнато е много силно внимание и на подкрепата за Украйна, каза още тя.

Това е първото официално посещение в България на чуждестранен външен министър след формирането на новото българско правителство, а Габриел го определи като знаково.

Като държави членки на ЕС и НАТО България и Хърватия споделят обща отговорност за укрепването на сигурността и стабилността на Балканите. Около тази позиция се обединиха президентът Румен Радев и министър Гордан Гърлич Радман, които проведоха среща по-късно днес на „Дондуков“ 2, съобщиха от прессекретариата на президента.

Мария Габриел и Гордан Гърлич Радман ще посетят по-късно днес столичното 102-ро основно училище с преподаване на хърватски език. В рамките на визитата на хърватския министър у нас са предвидени срещи с държавния глава Румен Радев, министър-председателя академик Николай Денков и председателя на Народното събрание Росен Желязков.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българин

    42 9 Отговор
    Ама ти не разбра ли ,че колкото повече се показваш , толкова по смешна и жалка ставаш !!
  • 2 Ще останеш

    39 5 Отговор
    с чакането !
  • 3 Пешко

    32 3 Отговор
    И щом не се случи е редно НЕЗАБАВНА ОСТАВКА. Продажни душици са се събрали на грабеж.
  • 4 Балканочерноморец

    26 1 Отговор
    Eвропартньорите са ни плътно зад гърба!
  • 5 така ли

    28 3 Отговор
    Карабатакова?!Чапла не такована ....
  • 6 На Боко

    30 1 Отговор
    находката , за срам и позор , както всичките му открития !
  • 7 Здравей жирав

    16 2 Отговор
    Мулеца как е
  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 8 Отговор
    Така ги задържат та загубиха и територии от 2014г.........Страаахотно ги задържат,с минните полета и после беж крачета да бягаме към крим.В мелитопол имат заповед да са готови за изтегляне към крим,Ръководители Града!
  • 9 Проскубана

    18 4 Отговор
    Фитка. Кой ти варва Ма ?
    Ни едно условие не сме изпълнили.
    Ако не влезем, Вие зомбитата ще излезете ли от политиката да хванете мотиката ?
  • 10 Перо

    18 4 Отговор
    Какво е изпълнено, проблема с мигрантите ли?
  • 11 Тома

    7 5 Отговор
    Техниката от управляващите е дясна ръка ляв джоб че по лесно така се краде
  • 12 Щукар

    7 5 Отговор
    ИЗПЪЛНИЛИ СТЕ,АМА АВСТРИЙЦИТЕ И ХОЛАНДЦИТЕ НЕ МИСЛЯТ ТАКА.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 гост

    6 8 Отговор
    Румъния ще съди съвета на Европа за пропуснати ползи, вместо да ходим да целуваме краката на руското мекере Австрия, уж неутралната държава развъдник на руски шпиони, трябва и ние да ги съдим. Ама нашите глупаци не осъдиха Газпром за пропуснати ползи, да не разсърдят Митрофанова, та Австрия ли ще съдят.
  • 18 Не ма пари

    4 3 Отговор
    Тази не разбрали че българите не сме готови за еврозоната ние сме РАБОТИЩИ БЕДНИ ВСИЧКО ДЪРЖАВНО СЕ ПРОДАДЕ И ОТКРАДНА ЗА КОЯ ДЪРЖАВА СТАВА ВЪПРОС ДА СМЕНЯ ЛЕВА СИ БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ ОЛЕТЯ
  • 19 Анонимен

    7 3 Отговор
    Тая няма право да се обажда, защото няма място в правителството поради двойното си гражданство. Защо не се повдига този въпрос е много странно. Сигурно така нареждат от козяк.
  • 20 Баш Батка

    1 3 Отговор
    Влезнем ли в шенген бате бате, България на цигоромите ще остане.
  • 21 Матей преображенски

    4 3 Отговор
    Габриелке,отивай в любимия ти ченген и в еврозоната и ни остави на мира,като ти е толкова мерак,ние влизаме в БРИКС,не се чуди ,и това ще стане по-скоро отколкото очакваш.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Шопо

    4 4 Отговор
    Не ви щем еврото!
    Референдум за ЕС и НАТО.
  • 24 Свършете си работата

    1 4 Отговор
    Нищо не сте испълнили Марийче , не разбра ли че не ви вярват и всичките тайни истичат скоростно към Москва .Трябва чистка голяма голяма на всички отдели в страната съд ,църква ,военни , тайни служби ,правителствен сектор ,общински и много др . Те ви съботират постоянно защото вие не контролирате ефикастно положението в страната . Прилича на С Македонските напъни за Европа , няма да стане с комунисти при тях и при нас . Всички наследници на ДС и активните борци против фашизма без държавна работа завинаги .
  • 25 безплатно

    0 0 Отговор
    Докато българската граница/граница на Европейския съюз/ е дадена на концесия на ДПС за 30години няма да влезем в Шенген,има предложение да се спрът преговорите за членство на Турция в Европейския съюз.
  • 26 бай Киро

    0 0 Отговор
    Жиравката пак се изказа неподготвена иначе бих ги порнал с Деси от Дулово с 200!
  • 27 рони

    0 0 Отговор
    абе тая жена защо мисли че никой не знаее за брюкселските бандити ограбили и сринали България
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол