Last news in Fakti

12 Септември, 2023 19:37 1 862 31

Пеевски: Подкрепяме лансираната от ПП-ДБ идея за обединяването на цивилното и военното разузнаване

  • делян пеевски-
  • обединяване-
  • разузнаване-
  • служби

ДПС принципно смята, че не трябва с указ да се назначават ръководителите на службите, а да се избират от парламента

Пеевски: Подкрепяме лансираната от ПП-ДБ идея за обединяването на цивилното и военното разузнаване - 1
Снимка: БГНЕС

ДПС подкрепя принципно лансираната от ПП-ДБ идея за обединяването на цивилното и военното разузнаване, както и ръководителят на евентуалната мегаструктура да не се назначава от президента. Това каза депутатът от движението Делян Пеевски, съобщават от БНР.
От думите на Пеевски стана ясно, че са водени предварителни разговори с "Продължаваме промяната - Демократична България" преди първо Атанас Атанасов да лансира тази идея. И така ДПС принципно смята, че не трябва с указ да се назначават ръководителите на службите, а да се избират от парламента.

Пеевски смята, че това не е обезвластяване на държавния глава и не е персонален законодателен акт, свързан с това, че президентът се казва Румен Радев, а предложения, които са в унисон с конституционните промени, които вече бяха внесени в парламента и които са свързани с промени около президентските правомощия и служебните правителства.
От ДПС очакват да видят конкретни законодателни текстове, но подкрепят ръководителите на службите, включително и на обединеното разузнаване, да се избират без участието на държавния глава.

На въпрос не е ли това обезвластяване на институцията "президент", само защото начело в момента е Румен Радев, Делян Пеевски отговори "не".
Тука не е, защото се казва Румен Радев, прегледайте какво сме предложили в Конституцията, ние се движим е в унисон с тези предложения".

Споменатите от Пеевски конституционни промени, свързани с президента, обхващат института на служебното правителство и премахването на ветото и указа на държавния глава на финала на процедурата за избор на т.нар. трима големи в съдебната система.

Работата по тези промени, както и по главата "Съдебна система", се очаква да започне след 7 октомври, когато се чака и оценката на Венецианската комисия по предложения проект за промени в Конституцията, под който стоят подписите на депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.
Освен това Делян Пеевски подкрепи лансираната от общественици, сред които и бившият президент Росен Плевнелиев, идея в Конституцията да се запише, че България е член на Европейския съюз и НАТО.

Според него това е добре, за да бъде гарантирана геополитическата ориентация на страната, но, уточни Пеевски, всички тези разговори ще се дебатират между първо и второ четене на Конституцията, тъй като на първо четене трябва да бъде приет именно проектът, който беше внесен от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС.

Пак тогава ще се води разговорът дали да остане датата 24 май като национален празник.

Очаква се всичко около промените в Конституцията да се изясни след шести и седми октомври, когато трябва да е готов докладът на Венецианската комисия, чиито експерти пристигат в България в края на седмицата.
Мисия на Комисията ще е в София за предварителни разговори този четвъртък и петък. Ако има бележки към конкретни текстове, те ще бъдат взети предвид между първо и второ четене на конституционния проект. От коментари на някои от вносителите обаче стана ясно, че промени ще има и извън становището на Венецианската комисия.

Няма да остане текстът, според който главният прокурор има право на два мандата от по пет години:

"Само веднъж, 5 години, абсолютно е достатъчно, ние ще внесем това предложение", каза Делян Пеевски.

Не е ясна и съдбата на предложението 24 май да бъде изрично записан като национален празник. Според председателя на Конституционната парламентарна комисия Радомир Чолаков, тази идея остава "под линия".

Ще се прецизира и текстът за служебното правителство:

"В последните три години наистина едно несъответствие, има непрекъсваемост на изпълнителната власт, но в парламентарната република законодателната власт се прекъсва. Смятаме, че това е проблем и той между другото може да бъде отстранен с много пестелива редакция, ще видите между първо и второ как ще стане", каза председателят на парламентарната конституционна комисия.
И още: "Конституцията се отваря заради с главата "Съдебна власт", защото има забележки от нашите колеги към Прокуратурата, към Висшия съдебен съвет, към начина на конституиране и прочие.

Всяка друга тема, както виждате, започва да отклонява разговора в други посоки и не ни позволява да се концентрираме върху съдебната реформа", каза Радомир Чолаков.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    40 4 Отговор
    Кво Разузнавания бреее! Спускат ви се сводки от коязк на Всичките, какво да дерибействате. Докато Пакпкате прилежно Кражбията де, като Награда за Слугинажа.

    Коментиран от #11

  • 2 Комунетата

    17 6 Отговор
    ще правят нова конституция.

    Коментиран от #23

  • 3 Град Симитли

    34 1 Отговор
    ".... Пеевски пак надебеля. Разбирайте го както искате..."
    .... Цитат от Един..
  • 4 Полковник РУМНО

    37 4 Отговор
    Има си хас да не подкрепяте. Това е в интерес на турската МИТ.

    Коментиран от #17

  • 5 Малиий

    25 9 Отговор
    За чий ни са и двете, а. Лапачи на безотчетни пари от превилегировани шкембелии. Ай, шута в гз и бай. Същото се отнася и за прокуратурите.

    Коментиран от #14

  • 6 Боруна Лом

    36 0 Отговор
    КУЧЕТА ПРОДАЖНИ,БЕЗ УСТАНОВЕНА ПОРОДА!
  • 7 истина ти казвам

    31 3 Отговор
    Щом тоа подкрепя нещо със сигурност е във вреда на България! Поп Кръстю!
  • 8 Байрактар"70

    19 1 Отговор
    Ти какво разбираш от ,,разузнаване", г-н песенчо мамино?! ...МНОГО МНОГО ЖАЛКО! ЩЕ ТЕ Р А З П О К Ъ С АТ. ! ,,,времето е ,,бременно"!!! Ще сме свидетели, ако сме живи и здрави, какви са ,,рожбите"!
  • 9 Боже, боже

    23 2 Отговор
    прасето конституция пише а сега и разузнаването реформира... горко ни...
  • 10 Самосвала

    12 0 Отговор
    вади мазен материал от нужника на норма...
  • 11 татко Петко

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Ще обединя цивилното и военното разузнаване !
  • 12 Хасковски каунь

    21 0 Отговор
    Шебек, без висше образование чертае бъдещето на България.
  • 13 Ха ха ха

    18 2 Отговор
    Турските кадъни ПП и ДБ ....
    Няма сериозна държава без Военно и Цивилни разузнаване които да са обединени.
    Тъпа сглобка
  • 14 Бива тъп

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Малиий":

    но чак пък толкова?
  • 15 Дааа

    7 2 Отговор
    Тоя скоро не са го пращали в болница руските спецназ.
  • 16 Жените какви военно разузнавачи ще са

    10 2 Отговор
    Като не са ходили в армията като еврейките
    И кой какво ще разузнава като само български език се говори в България
    Българите ще се разузнават до девето коляно и ще дават информацията на външни разузнавания срещу платени Ф16
  • 17 България е в съюз с Великите сили ЕС

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Полковник РУМНО":

    И във военен съюз с НАТО на великите сили
    Сметайте за кого ще се разузнава
  • 18 БГ е един катун

    11 2 Отговор
    а са се нароили сто разузнавания, та ние по население сме колкото един квартал в град на съседна държава. Мното лапачи, много началници, служби и службички, закривай
  • 19 валери

    11 0 Отговор
    Безсрамник!
  • 20 Демократ

    8 1 Отговор
    Българският позор е безкраен. Този човек е доказателство,че тук се допуска международни престъпници като този боклук да имат думата по правосъдието и Конституцията. Когато няма никакъв морал и достойнство и това стане норма в най-висшите държавни институции и когато няма памет за безобразията, трагедията е пълна. Имаше масови протести през 2013 г. срещу Пеевски, 2020 срещу Борисов и Гешев ,а сега са незаобиколими фактори в политиката. Пиесата с Гешев 1 беше да бъде заменен със Сарафов- Гешев 2, за да бъдат оневинени Борисов и Пеевски, т.е.мафията действа безогледно.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 дали ще умрем от глад

    11 1 Отговор
    не е сигурно, но от погнуса, да
  • 23 Българин

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Комунетата":

    Не комунетата, а фашагите !
  • 24 И ние

    5 2 Отговор
    Примерно от ВКР,какво да правим бе свиня?
    Да излезем от сянка и да ни изчистят за два часа.Ти ще дойдеш на нашето преди нас.
  • 25 Браво

    3 0 Отговор
    Директора на - пп/дб
  • 26 9999

    6 0 Отговор
    Да ги обединяват и да ги съкратят с 60%. Досега нищо не са разузнали, ако ги сумираме всички служби сигурно са по-вече от 10 000 души. За какво ни са толкова хора на такава малка държава. Ползват ги само за политически компромати, а ние ги храним и то солидно.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 дядото

    1 2 Отговор
    бил подкрепял.вие с подмяната просто изпълнявате нареждането на двете посолства за досъсипване на службите на рб.

    Коментиран от #29

  • 29 то пък едни служби

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "дядото":

    спящи чантаджии с големи заплати
  • 30 Ирена

    0 0 Отговор
    Голяма личност е този Пеевси
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол