Last news in Fakti

14 Септември, 2023 10:32 3 151 2

Частният пристанищен оператор „БМФ Порт Бургас“ увеличи пазарния си дял в България до 49%

  • порт бургас-
  • пазарен дял-
  • три морета

Дори в затруднените условия заради COVID и войната, портът успя да запази доброто ниво на товарооборотите си, посочват от Инвестиционния фонд на инициативата "Три морета"

Частният пристанищен оператор „БМФ Порт Бургас“ увеличи пазарния си дял в България до 49% - 1

Значението на частния пристанищен оператор „БМФ Порт Бургас“ е все по-голямо – не само за България, но и за целия Черноморски регион. Това става ясно след обявяването на резултатите на дружеството за първата половина на годината, а те показват рекорден брой обработени контейнери, съобщи economic.bg. Общият обем на товарооборота в порта достига 3 милиона тона, което демонстрира способността на оператора да се адаптира към променящите се пазарни условия и да запази лидерската си позиция.

Детайлен поглед показва, че пристанището е регистрирало увеличение с 12% в обемите на обработените контейнери в сравнение със същия период на миналата година. Дружеството е увеличило пазарния си дял в България до 49% от общия обем товари в страната. По този начин затвърждава позицията си като движеща сила в морския сектор, която спечели още 5% от своите конкуренти през посочения период, казват от "БМФ Порт Бургас".

"Постигнатите нива, подхранват волята ни да продължим да предоставяме най-добрите услуги, както и иновативни и гъвкави решения за нашите партньори“, коментира главният изпълнителен директор на оператора Борис Балев.

Данните за първата половина от годината бяха представени на специална пресконференция с участието на Полската Банка за Развитие (BGK) – инициатор, съосновател и основен акционер в инвестиционния фонд към инициативата „Три морета“ (3SIIF), който преди година придоби значителен дял от компанията. Представители на банката посетиха пристанищните терминали и се запознаха лично с развитието на порта.

Представители на инвестиционния фонд пък разказаха за сключването на сделката – малко след избухването на войната на Русия в Украйна. Те посочиха, че са били поставени в изключително сложна ситуация предвид затрудненото корабоплаване в Черно море, но решението за финализиране на преговорите се е оказало правилно, "тъй като дори в затруднените условия заради COVID и войната, "БМФ Порт Бургас" успя да запази доброто ниво на товарооборотите си – нещо, с което не много пристанища в региона могат да се похвалят“.

От Фонда посочиха още, че обичайната им практика при подобни сделки е да сменят значителна част от ръководството на компаниите, но в този случай не са усетили необходимостта да търсят по-добър екип от ръководители и специалисти на място.

В последните години операторът завърши и редица инвестиции, като разработването на специални съоръжения за контейнери, меден концентрат, пропан-бутан, сярна киселина, зърно и проектни товари. Това позволява на „БМФ Порт Бургас“ да с превърне и в своеобразна морска врата на България с около 7 млн. т товари през изминалата година.

Операторът продължава развитието си и тази година започна строителството на първото в България дълбоководно корабно място за контейнеровози, предназначено за обслужване на последно поколение контейнеровози, оборудвано с най-съвременни съоръжения и първокласни услуги, за да отговори на нуждите на клиентите. С новия кей пристанището не само ще може да приема контейнеровози, които не могат да акостират другаде в България, но и ще направи първите стъпки за внедряване на решения за електроснабдяване на пристанището и на корабите от брега.

Проектът ще създаде нова пристанищна зона, предназначена за движение на контейнери, обработвани със зелени кранове и превозвани чрез железопътен транспорт в цяла Европа. Част от проекта е посветена на възстановяване на функционалността на железопътните линии, разположени вътре в терминала, като се използват електрически маневрени локомотиви за подготовка на конвоите, повишавайки модалния дял на железопътния транспорт в пристанището.

С това разширяване БМФ цели да укрепи позицията на пристанището като водещо при контейнерите в Черноморския регион и да предложи по-добра свързаност за бизнеса, който иска да внася или изнася стоки. Това ще увеличи възможностите за превоз на товари по международните коридори, обработвани от "БМФ Порт Бургас", като Европейски коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“, Коридор TRACECA и Транс-Каспийски Международен Транспортен коридор (Среден коридор). Освен това, въглеродният отпечатък ще бъде значително намален, за да се насърчи екологичното боравене и транспортиране на стоки.

"Предвид събитията от последните месеци значението на пристанището не само за България, но и за целия регион на „Три морета“ се увеличи значително. Благодарение на по-нататъшното разширяване на пристанището, възможностите за търговия и обмен за цяла Централна и Източна Европа и след това ще се увеличават“, смята един от директорите в BGK Кшищоф Сенгер.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДаНеБи

    5 0 Отговор
    Да не би вече тук да разтоварват натовските пратки вече и в това "да е успеха" ? След като в Румъния вече не е сигурно, сигурно са взели решения тук да се разтоварват - нали сме партньори - казват и става )
  • 2 Дернев

    2 1 Отговор
    Значението не на частния пристанищен оператор „БМФ Порт Бургас“ е все по-голямо, а на пристанище Бс, най-голямото и най-близко пристанище до Босфора. Нещо което десетилетия не се признаваше в БГ заради варненското лоби и по този начин бяха нанесени огромни щети за държавата. И нещата щяха да си продължават така, ако не беше ЕС и Щатите сега за този нов контейнерентерминал. Но каквото било, било. Само да няма повече глупости. Бс и Внпристанищата ще се развиват пара елно. Общата им база в Карнобат е задължително условие за това.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове