Last news in Fakti

16 Септември, 2023 06:38 1 829 23

Любомир Кючуков: Териториалните спорове между Украйна и Русия дълго ще останат нерешени

  • любомир кючуков-
  • русия-
  • украйна-
  • мониторинг-
  • шенген

Западът и ЕС губят влияние, има "червени линии" за Русия и САЩ, каза директорът на Института за икономика и международни отношения

Любомир Кючуков: Териториалните спорове между Украйна и Русия дълго ще останат нерешени - 1
Снимка: БГНЕС

ЕК прекратява мониторинга на съдебната реформа и корупцията на България.

"Действително това е добра новина, действително няма връзка между мониторинговия механизъм за България и Румъния и членството в Шенген. Това е позицията, която освен Европейската комисия, защитаваше и България. Отпадането на този мониторинг създава по-добри условия за преодоляване на препятствието, особено от страна на Нидерландия. Това че няма да има мониторингов механизъм е плюс, ще има доклади, но те ще бъдат в рамките на общия ежегоден доклад на ЕС за всички 27 държави за корупция върховенство на закона", каза директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че сме изпълнили всички технически критерии.

"Има един аспект, който се пропуска - работата на партийно ниво в рамките на политическите семейства в Европа. Тя е изключително важна, само преди 1 година българските социалисти в Европейския парламент успяха да предотвратят присъединяването на Швеция като трета страна към тази двойка, която да блокира. Илхан Кючук се опита да направи подобно действие в Австрия, но там либералите са в опозиция", допълни Кючуков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него е добре да има диалог както с Нидерландия, така и с Австрия.

Попитан дали е реалистично идната година да влезем в Шенген, той отговори: "Реалистично е и сега да има съществена промяна. Най-реалистично може да изглежда през призмата на частично приемане в Шенген - въздушното пространство, румънските и българските летища да бъдат включени. Мигрантският натиск не минава през въздушното пространство, тяхната логика е, че те предпочитат да имат няколко граници, преди да се стигне до шенгенската граница."

Любомир Кючуков е на мнение, че речта на Урсула фон дер Лайен е била сдържана.

"Успехите бяха изведени на преден план, проблемите бяха заобиколени. Говорейки за Украйна, много интересно, че страната не беше изведена като основен проблем. Срещата на Г-20 не беше украинизирана, Украйна вървеше след Африка. Войната в Украйна показа, че Западна Европа до голяма степен е изолирана и неразбрана в позицията си", коментира директорът на Института за икономика и международни отношения.

По думите му Западът и Европейският съюз губят влияние сред останалия свят и си дават сметка за това.

"Глобалният свят не е готов да осъди войната в Украйна и хората съвсем открито задават въпроса: "Защо хората, които умират от войните в Йемен, Судан, Етиопия, са по-малко от хората, които умират в Европа". Неслучайно сега се настоява за една по-справедлива система на международни отношения, която да отчита и техните проблеми, а не да бъде евроцентристка", категоричен бе той.

Любомир Кючуков смята, че ще се стигне до споразумение за прекратяване на огъня: "Това няма да бъде мирен договор, който да реши въпросите. Териториалните проблеми ще останат за дълго нерешени. Украйна си дава сметка все повече и повече. Има "червени линии", които се споделят от Русия и САЩ - да няма директен военен сблъсък Русия - НАТО. И това да не се прерасне в конфликт с използване на ядрено оръжие."


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    4 14 Отговор
    Украина на този момент трябва да се откаже от Крим. в переспектива той така или иначе ще се присъедини , въпрос на време е РФ да рухне
  • 2 Свободен

    11 12 Отговор
    Какви са тези "спорове"?
    Има си граници от 1994, които Русия е нарушила.
    Това не са "спорове", а неспазване на международното право.
    Когато някой не зачита правилата се налага да бъде принуден да се съобрази с тях!
    Все едно да се говори за "спорове" между прокурор и престъпник!
    Нелепо е!

    Коментиран от #4, #6, #20

  • 3 Сандо

    13 9 Отговор
    Решението е просто:няма Окраина-няма с кого да спориш.
  • 4 Сандо

    13 3 Отговор

    До коментар #2 от "Свободен":

    Абе има един принцип в международното право,признат и от ООН-то,ама защо все забравяте за него?Нарича се Право на самоопределение,чували ли сте го?
  • 5 Механик

    10 7 Отговор
    Много скоро Украйна ще се казва Русия, Полша, Унгария и Румъния.
    Е, може там Кийф и околните села да носят "гордото" име Украйна, ама те ще си граничат само с Полша. От всички страни ще граничат с Полша.
    Кой разбрал, разбрал.

    Коментиран от #17

  • 6 Механик

    17 5 Отговор

    До коментар #2 от "Свободен":

    А "Минските споразумения" кой трябваше да спазва? А Обещанието на запада, НАТО да не се разшрява след 90-та година? А кой викаше "Нашите деца ще ходят на училище и ще играят на двора, а техните деца ще се крият по мазетата" ?
    Еййй, много ви знаят устанцата, ей.

    Коментиран от #16

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Еми да

    6 6 Отговор
    защото Окраина е Русия !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Какви спорове

    9 6 Отговор
    Украинците са руснаци и Украйна е част от Русия всичко останало е идеология и водена на тази база гражданска война

    Коментиран от #15

  • 12 Демократ

    5 7 Отговор
    Това е типичен руски коментатор, които е повече кремълски пропагандатор. Нима в България има успехи в правосъдието, та нямало нужда от мониторинг? Ще има общовалиден мониторинг за всички страни членки, от които за жалост България коренно се различава. Първа е по корупция и нито един осъден за корупция. Военни конфликти има по цял свят, но те са граждански,вътрешни, нито една държава не завзема чужда територия, освен Русия. Господинчото не смее да каже истината ,че Украйна се бори за териториалната си цялост срещу бруталния агресор Русия. Това не е война между Русия и САЩ, а война на Русия за завземане на държавата Украйна и на целия цивилизован свят срещу Русия, която предизвиква световна хуманитарна криза, освен геноцида срещу Украйна.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Рая

    3 7 Отговор
    Няма териториални спорове между Украйна и Русия. Русия нападна Украйна, и води война за завладяване на териториите и, агресивна война, при която руснаците убиват цивилни, включително жени и деца, изнасилват, отвличат деца, крадат и мародерстват. Всяко друго определение за Русия, освен терористична държава, е путиноидна лъжа.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Развеселен

    1 5 Отговор

    До коментар #6 от "Механик":

    А на тебе много ти слушат ушичките и гледат очичките в руската телевизия!
    Сега разбираш ли защо я спряха?
    Защото ядете всичко, което излиза от нея и казвате : "Ау, колко е вкусно!"
    А ако знаеше какво точно ядеш... :-)))
  • 17 Развеселен

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    В кой театър изнасяш представленията си?
    Ще дойда да те гледам, играеш много автентично!
    С такъв патос може да разсмива само комедиант, който наистина много се е вживял в ролята си!
    На геополитик! :-)))
  • 18 факуса

    6 1 Отговор
    докат сащ не закрият базите си по света и не се разтури нато мир няма да има
  • 19 Кирил

    1 7 Отговор
    Никакви териториални спорове няма да има. След тази война, няма да има русия.
  • 20 факуса

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Свободен":

    ами те и едни граници бяха нарушени от сащ в ирак,после в сърбия,даже взеха земят на сърбия и я дадоха на косоварите,що руснаците в донецк и луганск да не се отделят
  • 21 Тодоров

    4 2 Отговор
    Некоректно заглавие на статията. Този шеф Кючуков явно не е на ти с Историята. Никакви териториални спорове не може да има между Русия и Украйна. И Крим, Одеса, Херсон са исторически земи на Руската империя.
    А Киев СЕ присъединява към Русия след разгрома на жечпосполита през 16 век. За Украйна като организирана държавност до 1919 г. никой не е чувал. И "майка" Украина се нарича Владимир Илич Ленин. И цялата материално-техническа и научна база на Украйна е създадена от СССР. Исторически има РУСИ, БЕЛОРУСИ и МАЛОРУСИ (украинци). Просто в момента със СВО се възстановява историческа правда и опитите на еврейски ционисти да крадат история.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Даааааа

    2 0 Отговор
    Териториалните спорове между Украйна и Русия няма . Като фалира Украйна така или иначе ще се разпродава на части. Сега обсъждат бюджет 2024 г в Украйна . Ако се зачетете за кво иде реч, ще се убедите че на практика Украйна не съществува като независим субект. Бюджет с приходна част единствено помощи ......
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове