Last news in Fakti

16 Септември, 2023 09:44 2 007 63

Ще местят "Съединението прави силата" в новото НС

  • съединението прави силата-
  • народно събрание

Есенната сесия на 49-ото Народно събрание (НС) започна в ремонтираната за над 18 милиона лв. сграда на бившия Партиен дом. Председателят на парламента Росен Желязков изразява мнение, че трябва да се намери място на надписа "Съединението прави силата", защото е девизът не само на НС, а и на нацията

Ще местят "Съединението прави силата" в новото НС - 1

Къде ще бъде поставен девизът "Съединението прави силата" на сградата на парламента на пл."Александър Първи", където вече заседават депутатите, както и какво представляват елементите от капителите на колоните в пленарната зала, обяснява администрацията на парламента в отговор на запитване на БТА.

Есенната сесия на 49-ото Народно събрание (НС) започна в ремонтираната за над 18 милиона лв. сграда на бившия Партиен дом. Председателят на парламента Росен Желязков изразява мнение, че трябва да се намери място на надписа "Съединението прави силата", защото е девизът не само на НС, а и на нацията. Това ще бъде предмет на обсъждане от експертната група. Цялостното архитектурно-художествено оформяне на западната фасада на сградата на НС на площад "Княз Александър I" е обсъждано на работни срещи, организирани от Народното събрание, отбелязват от администрацията на парламента. В тези срещи участваха експерти от Министерството на културата, Столичната община - направление "Архитектура и градоустройство", Университета по архитектура, строителство и геодезия, Националната художествена академия, Съюза на архитектите в България, Съюза на българските художници. Анализът сочи, че следва да се търси решение в контекста не само на цялата западна фасада на сградата, но и на територията на археологическия резерват, в който е ситуирана тя. Тази територия е с най-висока степен на защита на градската среда. Тук, освен наследството от античността, има следи от всички следващи периоди в развитието на града, и тази сграда в комплекс с останалите сгради на властта, е всъщност следа, ценност от най-новата история на България. Изразено е мнение, че сградата е изключително ценен обект като архитектурно-художествени решения, независимо с каква идеологическа платформа те са били свързани.

В този смисъл решението за поставяне на девиза "Съединението прави силата" на сградата е неизменна част от архитектурно-художествено оформяне на западната фасада на сградата на Народното събрание като елемент от пространството на т.нар. Ларго, попадащо в обхвата на територията с културно-историческо наследство със статут на групова културна ценност - "Зона на исторически развилия се обществен градски център" в София.

В сградата на Народното събрание на пл. "Александър Първи" няма декоративни и графични символи на тоталитаризма, заявяват от администрацията запитването до БТА. Те посочват, че са поставяни въпроси за характера на елементи от капителите на колоните от коланадите в северната, източната и южната част на пленарната зала. Капителите са изпълнени в композитен стил, съчетаващ в себе си орнаменти на коринтската декорация, уточняват от секретариата. В горния капителен център се поставя флорален елемент, наречен флеурон, представляващ стилизирана форма на цвете. Много вероятно при стилизацията на флеурона да се е търсела прилика със звезда от пет лъча, като идеограма на класическата социалистическа хералдика, обясняват от администрацията. Същевременно тези флеурони не представляват петолъчка в смисъла на звезда с пет лъча, използвана през последните години. Също така, не представляват и червена звезда като съветски военен символ. Липсват характерни белези и на пентаграма. Доколкото тези флеурони асоциативно провокират емоции, свързани с натрапване на тоталитарна символика, е възможно да се търси решение за тяхната дестилизация, без да се нарушава орнаментиката на капителите.

По фасадата символите на тоталитаризма са премахнати. Червената петолъчка от пилона на сградата е свалена преди повече от 30 години - 4 октомври 1990 г., а релефният каменен фрагмент в горната западна фасада, е обрушен, като са заличени сърпът и чукът, представляващи основни комунистически символи, се припомня в отговора. Предстои премахване на останките от каменния фрагмент и изработване и монтаж на нов символ на западната фасада на сградата, като обрушената горна част вече не е осветена, информират още от администрацията.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 запознат

    54 5 Отговор
    Хич не е така (ще знаете) !!! Новият девиз на НС ще е : "ДАЛАВЕРАТА прави СГЛОБКАТА" (и шубето от Козяк да не ни приберат паричките) !
  • 2 местим

    29 0 Отговор
    Тя сградата прави законети и надписа. Чудят се за какво да дават пари, понеже ги имат в изобилие!
    Преместете някой читав в коя да е сграда да ви направи законите - това е важно, за една държава и народа и !

    Коментиран от #4

  • 3 Баце ЕООД

    38 4 Отговор
    Девизът не е ли "от посолството до ала-бала в сглобка"
  • 4 Не е

    18 2 Отговор

    До коментар #2 от "местим":

    Важно, посолството не е наредил това пък
  • 5 зачуден

    38 1 Отговор
    Какво съединение ,бе ?! Каква сила ?! Майтап някакъв . По добре - колениченето и г.з.лизането правят депутатският живот хубав . Е ... и ако можем да откраднем нещо .
  • 6 Галя от посолствоТО

    25 3 Отговор
    Т.е Партийния дом. Нямаше ли да го бутаме
  • 7 НАПРАВО ДА НАПИШАТ

    33 1 Отговор
    .....................СГЛОбКАТА ПРАВИ ДАЛАвЕРАТА................
  • 8 Абе

    33 0 Отговор
    На ДПС девизът им е "интереса клати феса" трябва да протестират сега..
  • 9 80% интелигенция!

    33 1 Отговор
    Управляват ни ид.иоти ...след тиквата се оказа ,че пак има дъно...що за хора изпраща в парламента българският народ...вместо каймака утайката...
  • 10 Христо Иванов

    22 0 Отговор
    Нля девиз е "винаги кюфтета"
  • 11 гнус

    32 2 Отговор
    Мишоци,скриха се в партийният дом,та дано той да ги опази от народната любов. Бива мерзавци,ама тези задминаха всички други предходни.
  • 12 Коментар

    28 1 Отговор
    Супер.Значи като вземат още едно решение,което да е срещу народа и го разединява гръм ще ги удари след като лъжат с надписи.Аз си мислех,че избягаха от НС точно заради надписа хаха.За малко да им се срути тавана заради взимане на антибългарски решения.
  • 13 Требе

    21 1 Отговор
    Ора безработни...народа да им връчи мотиви и лопати, най-после...
  • 14 идея

    1 6 Отговор
    А на местото на стария надпис да сложат надписа от паметника на съветската армия
  • 15 даммм

    12 3 Отговор
    Няма какво да го местят направо на партийния дом да напишат КОМУНИЗМЪТ ПРАВИ СИЛАТА и всичко да си е на място.
  • 16 !!!?

    9 12 Отговор
    Площад "Независимост" - площадът на който сградите се водят на руски адрес: булевард княз Александър Дондуков-Корсаков 1,2 и 3 !!!?

  • 17 Червени бУклуци

    21 1 Отговор
    Защото партийният дом 100% има противоядрено бомбоубежище и други подземни инфраструктури още от соца, а и няма да се наложи използването на бели автобуси, при очертаващите се протести.
  • 18 Абе

    7 1 Отговор
    Да очакваме освен скоро някоя и друга футболна агитка да ги пази.. . Тая демокрация тотална бутафория стана.
  • 19 Скот Ритър

    16 2 Отговор
    Първо "Съединението прави силата" не е българско, а е копирано от белгийците, то цялата търновска конституция е заимствана от белгийската. Второ както и да се въртиш Д-то винаги е отзад същото и с историята. Да махат петолъчки, мавзолеи, паметници историята си остава същата. Аз съм против да се маха. Ако махнеш емблемата на Мерцедес и я сложиш на Волга, последната няма да стане Мерцедес.

    Коментиран от #23

  • 20 стоян георгиев

    11 0 Отговор
    Тия пари можеха да поддържат един медицински хеликоптер, един месец... Ама явно е по удобно да се мре
  • 21 Сандо

    14 0 Отговор
    И да го сменят с някой по-подходящ,като например:"Слугинажът пълни джобове",или"Чрез предателство към някой остров",или пък "Пътят към Рая е осеян с дребни продажби".

    Коментиран от #25, #29

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Баце ЕООД

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Скот Ритър":

    Великата, историческа страна Белгия?? Не примерно римляни, византийци..
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Баце

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Сандо":

    Иска "да ги минем с 200" ако не стане неговото гъта правитекството 🤣

    Коментиран от #27

  • 26 Колко

    10 0 Отговор
    ще струва отоплението , електроенергията и подръжката на това огромно сградище ? Лудост неземна и разхищения !
  • 27 надявай се

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Баце":

    Вече са го ушили.
  • 28 Антон

    15 0 Отговор
    Честно казано, като двват репортажи от новаъа зала на нс, същата изглежда някак си постна, недоправена, стоя свкаш й липсва нещо. Пълна символика със сегашното състояние на държавата. Тази старата сграда , залите в нев, величествени и тържествени, тежки, точно както трябва да изглежда едно нс. Но евроценностоте това донесоха. Между другото някой знае ли какво е евроатлантически ценности?

    Коментиран от #33, #39, #53

  • 29 зобравил си този

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "Сандо":

    "Прости сме и ни е лесно"
  • 30 Ице

    6 0 Отговор
    Да ви премести катафалка уземи да ви премести!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Дрън дрън та пляс

    13 0 Отговор
    нови избори веднага , тия се скъсаха да местят . шестят паметници ,надписи, празници , пари , военна техника .... аре стига местене
  • 33 1122

    9 0 Отговор

    До коментар #28 от "Антон":

    Гледай сглобката и се сещай! Мога да цитирам "крилати фрази" от предизборната надпревара и да ги сравнявам със сегашни. 😃
  • 34 Хахаха

    16 0 Отговор
    МАЛОУМНИЦИ!!!!
    Сградата на Народното съцратие е ПАМЕТНИК НА КУЛТУРАТА бе простаци от ПП/ДБ
  • 35 бай Гъдю

    13 0 Отговор
    Не разваляйте Оригиналната фасада на сградата!
  • 36 Демократ

    10 6 Отговор
    Цинично е Парламента да бъде в сградата на партийния дом,където са се вземали най-мракобесните решения срещу България и българския народ, сграда с герба на СССР и вътре със столове на които пише ЦК на БКП, където националните предатели като Живков,който 2 пъти е предлагал България на СССР и където всичките партийни функционери са се клели във вярност на Москва и са викали вечна дружба със ссср. Върхът на цинизма ще бъде преместването на светия надпис ,създаден от нашите предци възрожденци,които възраждат българската държава. В тази сграда е разрушена българската държавност, за да бъде овладяна от БКП на щитовете на съветската армия.Позор, падение и гавра с паметта на възрожденците ни.БОЖЕ СПАСИ БЪЛГАРИЯ!

    Коментиран от #45

  • 37 Българин

    3 10 Отговор
    Кога ще бъде премахнат паметника срещу Парламента ни?

    Докога над БЪЛГАРСКИЯ парламент ще се извисява чужд владетел?

    Коментиран от #46

  • 38 баба Гицка

    10 0 Отговор
    Да преместят всичките 240 маскари на Марс!
  • 39 Истината

    7 2 Отговор

    До коментар #28 от "Антон":

    Това е зала за партийните конгреси на БКП, герба отпред на сградата е на СССР, вътре има столове с надпис ЦК на БКП, това е сграда на БКП, която управлява и до днес във вечна дружба със СССР. Това не е сграда на Парламента на България.
  • 40 Пешо Кюстендилецо

    6 0 Отговор
    Да ви го намести мое конь Станчо да ви го намести!
  • 41 Кочо

    14 1 Отговор
    Може ли в партиен дом, този зловещ символ на Комунизма да заседава Съединението прави безобразията и пере престъпни мутри!? Възмутително! Ами, постъпете така и с монумента! Изхвърлете тези дразнещи антифашаги от пиедестала и поставете там личности демократи като Джон Байдън, Рейгън, Алан Дълес, , Уйлям Кейси, Поптодорова, Нейнски, Паси, американски бомбардировач и Ал Йорданов! Ако се измени геополитиката, връщате старите фигури на същия постамент! За Мадлин Олбрайт отделен парцел, че градината няма да я побере!
  • 42 опала

    1 8 Отговор
    ПП почна с изчегъртването.... първо с напдписа... после ще събарят тази русофилска сграда и коняря пред нея...

    Коментиран от #49

  • 43 Това е безумие!

    13 0 Отговор
    На НС мястото му е във Велико Търново!
    А на тия народни предатели, мястото им е в затвора!
  • 44 А сегашната сграда

    6 3 Отговор
    Да бъде съборена и на нейно място да се направи пикалник, както сториха с Мавзолея
  • 45 Аватар

    11 0 Отговор

    До коментар #36 от "Демократ":

    Защо да е цинично?Всички партии в България са клонинги на БКП.Днес приоритетите са свързани с ЕС и НАТО по същия начин,както преди със СИВ и Варшавският договор.Просто нарежданията идват от друго място.А,,БОЖЕ,СПАСИ БЪЛГАРИЯ" е подходящ надпис.
  • 46 Факт

    2 6 Отговор

    До коментар #37 от "Българин":

    Нямаме умен политик като Ататюрк който изобщо да премахне кирлицата и да въведе латиница
  • 47 Павел пенев

    2 1 Отговор
    Новото Народно събрание е построено при социализма и трябва да бъде съборено, а надписа изпратен в музея. Този надпис докато стои на сградата - съединение няма да има. Съединение с демократи предатели не може да има.
  • 48 Бивш канадец

    9 0 Отговор
    Няма нужда да местят надписа, не е актуален! Новият трябва да е "Слушам, козирувам и изпълнявам"!
  • 49 Кочо

    9 0 Отговор

    До коментар #42 от "опала":

    Още нямаше ПП, когато гербберастите се преместиха в партийния дом, но когато ИТН получи някакво илюзорно и неоправдано доверие, върна парламента в старата сграда! Сега лозунга не е Съединението прави силата, а Прането прави сглобката, имат болшинство и дерибействат! Паметници, дати, всичко ще изпълняват стриктно, както и в миналото!
  • 50 Ццц

    8 1 Отговор
    Най-подходящия надпис за там е :Ние сме българоубийци и с гордост изпълняваме плановете на Америка .
  • 51 Честито

    9 0 Отговор
    Синове и внуци се чувстват като у дома си, в партийния дом на бащи и деди-те си...
  • 52 зевзек

    5 0 Отговор
    това е подигравка, да монтират тези букви в партийния дом на БКП, защо просто не направят нов надпис, с нови букви, това показва че преместването не е временно, а перманентно, без значение какво говорят на обществото
  • 53 Яяяяяяя

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Антон":

    Не, това е велика тайна
  • 54 бушприт

    1 0 Отговор
    В ремонтираната за над 18 милиона лв. сграда на бившия Партиен дом е трябвало да наредят и жълти павета.
  • 55 За протокола

    5 0 Отговор
    По-добре да сложат илюстрация от приказката "Дядо вади ряпа".
  • 56 Мнение

    3 0 Отговор
    Тези изпечени мошеници никога няма да се върнат в официалната сграда на Народното събрание. Те затова се преместиха, защото там се чувстват защитени от "народната любов", на по-безопасно място. Да не се заблуждават, че нещо ще ги спаси. Народът толкова им е набрал, толкова сме разочаровани вече, че е въпрос на много малко време да ги пометем, ако щат и в бункер да се скрият.

    Коментиран от #58

  • 57 Към 54

    1 0 Отговор
    Ремонтът на Партийния дом излезе над 45 милиона, а не 18.
  • 58 Кочо

    2 1 Отговор

    До коментар #56 от "Мнение":

    Глупости! Вие един монумент не можете да съборите, ще нападнете Народното събрание!
  • 59 Бамбука

    1 1 Отговор
    Нямат право. Не може бивш партиен дом за стане знаме на демокрацията и съединението на народа !

    Коментиран от #61

  • 60 хммм

    4 0 Отговор
    Повече би подхождал надпис
    "Куче влачи, диря няма"!
  • 61 Умен по цялата глава

    2 0 Отговор

    До коментар #59 от "Бамбука":

    В Америка продали една черква и собственика решил да прави там бар с голи мацки...
    На възмутените жители на квартала,Епископа обяснил ..
    Сградата не е Храма.Тухли и бетон не са Храма..
    Храма е Вярата в човека..
    Престъпната Комунистическа Идеология е обявена за такава със Закон в България...Сега бившия Партиен дом е само една сграда....
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове