Last news in Fakti

17 Септември, 2023 21:21 2 659 39

Калин Димитров: Няма саботиране на военната ни промишленост

  • калин димитров-
  • терем-
  • оръжие-
  • украйна

В заводите ни не е ремонтирана нито една единица бронетанкова техника за Украйна, заяви ръководителят на ТЕРЕМ

Калин Димитров: Няма саботиране на военната ни промишленост - 1
Снимка: NOVA

От няколко дни военните заводи, обединени в холдинга ТЕРЕМ, имат нов ръководител - това е оръжейният експерт Калин Димитров. Назначението му предизвика острата реакция на опозицията в парламента. Лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов дори поиска оставката на военния министър Тодор Тагарев. Разговорът с Калин Димитров вече в ролята му на ръководния пост на ТЕРЕМ в предаването „На фокус” е с водещата Лора Крумова.

„Не е нормално военната индустрия в цяла Източна Европа да прегрява от поръчки, а заводите ТЕРЕМ да казват, че нямат работа. Още не съм встъпил официално в длъжност, за да разбера причината за това. Ще направя проверка”, каза Калин Димитров.

Помолен да каже какво е състоянието на дружеството, което обхваща военно-ремонтните заводи под шапката на министерството на отбраната, Димитров обясни, че състоянието им не е розово. „За 2022 г. от 5 завода 4 са на загуба, само един е на печалба. За т.г. може би два ще са на печалба, три ще са на загуба”, каза Калин Димитров, без да уточнява, че тези дружества работят по руски лицензи и без тези разрешения, без резервни части, без да изпълняват цялата регулация на специалната продукция нямат право да ремонтират каквито и да са машини. По-късно каза, че предприятията в холдинг ТЕРЕМ са 4, а не са 5, защото има обединение.

Проверка на NOVA на страницата на ТЕРЕМ холдинг установи, че предприятията са пет – „Летец” ЕООД, „Ивайло” ЕООД, „Хан Крум” ЕООД, „Цар Самуил” ЕООД и КРЗ „Флотски арсенал” ЕООД.

Димитров е притеснен от състоянието на танкоремонтния завод „Хан Крум” – Търговище и каза, че няма информация там да се извършва ремонт на украинска техника.

„До момента в български заводи не е ремонтирана нито една единица бронетанкова техника с краен получател Украйна по договор между украинската страна – на държавно ниво или на някое от украинските дружества”, каза Димитров и допълни, че няма отговор защо е така.

„Не бих казал, че има опит за саботиране на военната промишленост на България като цяло. Частните ремонтни организации, които под една или друга форма ни е ясно, че не изпълняват ремонт за Германия, имат достатъчно работа и не могат да се оплачат от липсата на интерес”, обясни новият директор на държавния холдинг ТЕРЕМ. По думите му холдингът е на загуба от 2013 г.

Димитров разказа как е попаднал на поста изпълнителен директор на акционерното дружество
ТЕРЕМ.

„През 2014 година съм помагал на военните структури на Украйна към Националната гвардия. Извънщатен консултант без заплащане съм работил, напълно безвъзмездно, напълно доброволно. Никога не съм бил служител на друга държава. Считах, че това е правилното. За мен войната Русия-Украйна започна 2014 г. в Крим. Аз съм провеждал обучение и съм консултирал непряко по темите въоръжение, структури и т.н.”, каза Димитров.

От вътрешното министерство на Украйна са стигнали до него, за да го поканят на работа там.

Той изтъкна, че е създал проект за набавяне на детски комплекти за евакуация, и е помагал за осигуряване на бронежилетки за екипите на спешната помощ там. „Над 100 000 жилетки сме доставили на силовите структури в Украйна безвъзмездно”, каза Димитров.

За назначението си начело на холдинг ТЕРЕМ той обясни, че предложението е дошло от военния министър. „С г-н Тагарев сме се запознали по линия на подкрепата за Украйна, но не в самата Украйна. Предложението да заема поста беше от него. Аз не съм назначен, а съм избран от Съвета на директорите на ТЕРЕМ, разликата между назначен и избран е много голяма. Новите две лица от Съвета на директорите сме двама. Останалите петима са от стария съвет”, обясни Калин Димитров.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боруна Лом

    24 6 Отговор
    МЛАД ШОФЬОР, А ГОВОРИ НЕ ИСТИНИ!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Малии

    43 9 Отговор
    Тоя лъже повече и от баце бре
  • 4 Обаче

    28 5 Отговор
    Подробното говорене е в ущърб на сигурността.

    Коментиран от #7

  • 5 родител

    34 4 Отговор
    В тази мафиотска територия ,никой нормален човек нищо не знае ,и кои какво прави ,и за какво отиват данъците които плаща за кой джоб отиват !За това младите бягат като чумави от тук !
  • 6 лизинг

    34 7 Отговор
    Напълно оправдава името си "калинка".....
  • 7 Изявлението

    14 4 Отговор

    До коментар #4 от "Обаче":

    му може да замени усилията на дузина изгонени руски дипломати.
  • 8 Да преборим шизофренията с шизофрения

    30 6 Отговор
    Браво!Винаги назначавайте чужди граждани на такива важни позиции!Поздраления!Чуждите граждани и особено онези,които са работили за чужди държави абсолютно винаги ще се грижат за благоденствието на България!
  • 9 Иванов

    33 8 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Този е долен предател заедно с Тагарев на фро та в украина нямат място в България
  • 10 пешо

    28 7 Отговор
    поредния боклук , оди на фронта
  • 11 Дън Бай

    17 6 Отговор
    Голям Иксперт!
  • 12 А50

    35 7 Отговор
    Гледах го. Този колкото и да се стараеше неможа да скрие, че служи на чужди интереси.
  • 13 Сиромах

    29 8 Отговор
    Той не бил получавал заплата като съветвал украинците?И какво папкаше жена му и децата му?А и не само неговите. Защо се назначават на такива длъжности лица, потенциални предатели на интересите на България, имайки предвид, че Украйна не е член на НАТО?!
  • 14 От кога?

    27 9 Отговор
    Ега ти държавата.От кога бандеро-фашистите имат смелостта да изпълзяват от дупките си и да се показват на светло? Този доказан фашист няма място в България. Вън калине, ходи си у Украйна, пияницо проклета.
  • 15 Ком

    18 4 Отговор
    От 30 години единствено "Флотски арсенал" е бил на печалба, а нещото реши да се изтъкне и съобщи, че два завода ще са на печалба??? Глупости.
  • 16 Гьонсоратов

    24 6 Отговор
    и тоя украински шпионин, назначен от другия шпионин, та да разсипят яко военната промишленост. А ние да купуваме стар модел краварски бронирани машини . В това министерство май всички са "доброволни" шпиони против България. Тези "безплатни" консултанти на укрите са напълнили сметките със зелени гущери. Абе тагаренко от къде извади за съветник религиозен проповедник и директор - историк мутра и все калинки?
  • 17 Ужасен

    21 5 Отговор
    Осигурил 300 бронирани жилетки за деца! Този е специализирано лечение при доктор Гълъбова!
  • 18 Забележка

    18 8 Отговор
    Мутрата му няма нужда от коментар!
  • 19 az #СВО

    19 8 Отговор
    От боклук нагоре!
  • 20 Анонимен

    20 8 Отговор
    Нещо да не е разбрано-Тагарев го поканил за поста ама го избрал съвета на директорите(това за протокола). Откъдето и да погледнеш "калинка".
  • 21 Този Калин Димитров

    19 6 Отговор
    Не беше ли онзи изтръпнал наемник със съдраните гащи дето 2015 г. нещо на граничар се правеше у Украйна ? Нещо ми се върти в главата тъпата му мутра, но не мога да се сетя къв беше случая тогава
  • 22 Ъхъъъ

    21 6 Отговор
    И тези над 100 000 жилетки дето сте ги доставили на силовите структури в Украйна безвъзмездно кой ги плаща бре плъх смотан ?....мааама ви проста ей...
  • 23 Само се чудя

    15 4 Отговор
    Откъде ги намират подобни индивиди и остана ли някой неграмотен боклук който да не го изкалинчят класно
  • 24 патето Яки

    13 5 Отговор
    Украинска калинка. Какво ще ремонтират без руски части, могат само да заваряват дупки.
  • 25 очевидец

    16 5 Отговор
    Калинчо-Малинчо, вземи Мехмедчо "Пироговски" при теб, защото: и двамата сте историци по образование, т.е. по образование нямате нищо общо с военното производство, а и не може този ценен кадър да се върне в Рибново при останалите чалмалии.
  • 26 Фройд

    7 6 Отговор
    Браво Ма Лорче, чак на петия въпрос, тоя калъф почна да скимти.
    Има ли пилот в самолета?!

    Радев!! !
    Кво чакаш бе?! Да отлетят гаргите на Юг ?!
    Ако ще действащ,Сега е моментът.

    Утре няма да има българи.
    Понял ?!!!!¡
  • 27 тъй ,тъй

    6 4 Отговор
    Сега да вземе в борда на директорите и оня от ОФФНЮЗА.Нали и той се писа спасител на Украйна.
  • 28 САТЪРА НА ТАНКА

    7 4 Отговор
    ХАЙДЕ ДА ПРОБВАМЕ РЕМОНТИРАН ТАНК
    ДАЛИ МОЖЕ ДА СМАЧКА ЕКСПЕРТА. .
    ... ЩЕ Е ГРЯХ ДА ГО ПРОБВАМЕ НА ПРАСЕ
  • 29 Все повече имат вид

    4 3 Отговор
    На зомбирани наемни убийци!
  • 30 о.з. Андреев

    8 2 Отговор
    Хахахаха.... Калинчо Димитров е изненада за мен като назначение, но имайки в предвид Тагаревщината го разбирам . Иначе Калинчо е схемаджийче момче, лаладжийче в повечко, с не лоши основни познания и контакти и самочувствие, една щипка в излишък, но ще свърши някаква работа относно "дай да дадем" и "може ли да опраим една работа" в постсъветски стил и балкански провинциален манталитет който изглежда подходящ за връзки с украйнският кретенизъм. При него морални терзания няма да са пречка в работата поради липсата на морал, което в случая е +. До колко позицията е подходяща за него и добруването на холдинга се съмнявам верно, но що пък не. Кво ли вече не сме видели. Работа ще има предполагам за хората, но загадка ще бъде как ще плаща заплати когато продукцията трябва и смяташ да подаряваш.... иначе се изявява като критик на Радев и има приятен просташки сарказъм. Това което като CV представя категорично според мен се разминава с реалността и  8-ми афганистански батальон «Днепър»  го е виждал може би само на картинка и едва ли е обучавал някой лично и т.н .......че ще поживеем ще видим. Важното е после да не влезе някой най накрая в затвора и да е точно той и Тагарев ако задуе източният вятър по някое време. Пожелавам му успех и умната. Изкушенията са големи и големи неприятности са възможни а понякога и здравословни.... Съвет : по малко си отваряй голямата уста и по скромно и умно. Нещата не са черно-бели никога.

    Коментиран от #32

  • 31 ЕДГАР КЕЙСИ

    2 2 Отговор
    КОМЕНТАРИТЕ НА РУСОФИЛИТЕ - ФАШИСТИ ........ ЯСНО ПОКАZBAT РОЛЯТА , КОЯТО .......... ИГРАЕ "НАТОВСКИЯ ГЕНЕРАЛ" И "ФАЛШИВ ГЕРОЙ" ...,..... МУНЧО ZEЛЕНОЧОРАПСКИ .......... ЯСНО !
  • 32 Емо

    3 2 Отговор

    До коментар #30 от "о.з. Андреев":

    Имаш право. И аз го познавам. Викам му "голямата уста".
  • 33 Хасковски каунь

    2 0 Отговор
    НАГЪЛ ТИП ! Хвалипръцко. Езикът и маниерите му показват ниво на интелект по-ниско от селендур
  • 34 о.з. Андреев

    1 0 Отговор
    Няма да е за дълго.....
  • 35 ганю

    0 0 Отговор
    като прелетят дотук Руските ракети ще проверят и готово
    някой кинжал или сармат
  • 36 Майко мила, майко мила...

    1 0 Отговор
    Кажи разбирачо, кажи експерте велик .....пак ни го повтори два три пъти.. как Русия нямала ядрено оръжие щото му било минало срока на годност и горките рашки жалки, те сега нямали ни една ядрена бомба..... Майко мила, майко мила... Давай вкарай пак селският си сарказъм че да се посмеем .... чакаме още твои умности велики експерте ! Давай с голямата си уста и ни разкажи още и още вицове....
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 о.з. Андреев

    1 0 Отговор
    То е ясно Тагарев до max два месеца няма да е министър и Калинчо също няма да е шефчи.... основният въпрос е колко бели могат на направят за месец-два
  • 39 Експерт вика съм голям !!!!

    1 0 Отговор
    Аз вика не съм физик но "знам" че за 14-15 години урана се само-разпада и се намалява на половина..... (Тва тоя го е говорил и има видеозапис)..... и вика те руснаците реално една ядрена читава бомба нямат !!!!! Майко мила, майко мила ... какъв разбирач голям България имала
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове