Last news in Fakti

18 Септември, 2023 04:29 2 276 9

Аграрната камара: Не е вярно, че всички подкрепиха отпадането на ограниченията за Украйна

  • българска аграрна камара-
  • николай денков-
  • украйна-
  • внос

От БАК излязоха с позиция за срещата на премиера с асоциациите на земеделските производители по повод вноса от воюващата страна

Аграрната камара: Не е вярно, че всички подкрепиха отпадането на ограниченията за Украйна - 1
Снимка: БНР

По повод заявеното от министър-председателя акад. Николай Денков на брифинг във връзка с предстоящите протести заради решението да отпадне забраната за внос на украински селскостопански стоки Българската аграрна камара заявява:

Като невярно определяме твърдението на премиера, че всички присъстващи на срещата организации са подкрепили отпадането на ограниченията за Украйна. Уточняваме, че министърът на земеделието не е присъствал на тази среща, а беше представен от негов заместник. На присъстващите производители бе съобщено, че при отпадане на забраната за внос ще поевтинее фуражът. Всъщност цената на фуража се определя от фуражните заводи – до момента цената за земеделските производители не се е променяла. Не на последно място, за да може да твърди, че присъстващите са одобрили отпадането на вноса, би трябвало да има протоколирано гласуване, а такова няма. Акад. Денков съобщи, че е имало още срещи под формата на Консултативни съвети, но тъй като тези формати се провеждат по един непродуктивен начин до момента те са безрезултатни. По Стратегическия план по земеделието не е имало нито една среща на Комитета по наблюдение до сега и министерството на земеделието не е разработило исканите от земеделците изменения в него. По тази причина все още не може да има заседание на Комитета за наблюдение, т.е. по плана не се работи.

Във връзка с поканата за разговор, в който правителството да обясни какъв е смисълът на споразумението между ЕК и Украйна и заедно да се търси решение, както твърди премиерът, заявяваме най-отговорно, че никой не ни канил на такъв разговор. Поискахме среща с министър-председателя, финансовия министър и министъра на земеделието, която да се проведе до 15 септември 2023 г., но така и не получихме отговор. В петък /15 септември/ ни поканиха за среща в събота, но ние отказахме, защото решението на НС за украински внос бе вече факт и ние отговорихме, че очакваме акад. Денков за разговор по време на протестите.

Що се отнася до засиления контрол и проверките на БАБХ на стоките внос от Украйна и други трети страни бихме могли да потвърдим, че тези проверки са задължителни по закон и държавата е отговорна за прецизното им извършване. Може само да оказваме пълно съдействие, когато това се отнася до българската продукция. Бихме искали да подчертаем, че вносът от трети страни подбива цените на българските производители и влияе върху изкупуването на българската продукция и тя престава да бъде изкупувана. Това се отнася особено за вноса на плодове и зеленчуци, вкл. оранжерийна продукция, грозде, картофи, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти.

В Българската аграрна камара членуват 13 асоциации с над 10 000 земеделски производители. Това са Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), Браншова камара "Плодове и зеленчуци", Добруджански овощарски съюз, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция, Национално сдружение на българските лозари, Национална асоциация на картофопроизводителите, Национална асоциация на тютюнопроизводителите – 2010, Национална овцевъдна и козевъдна асоциация, Асоциация на българските биволовъди, Федерация на развъдните организации в говедовъдството, Асоциация „Професионално пчеларство“ и Българска асоциация на организации на производители на мед и пчелни продукти.

Източник: БНТ


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вярно е че не са

    5 24 Отговор
    Спекулантите и путинофилите не са.
  • 2 Тото

    37 3 Отговор
    Вие дали сте съгласни никой не ви пита !!!! Посланник решава дава заповед на Денков и той изпълнява !!!!!!!
  • 3 Вашето Мнение

    30 2 Отговор
    Както в научната област, така и като политик кикидимик денков си служи с лъжи.
  • 4 Деций

    35 1 Отговор
    Има ли някой да вярва ма БАБХ???, особено след случая в Странджа с убитите здрави животни!БАБХ е един инструмент за прокарване на задгранични интереси!Заедно с РЗИ,БАБХ не виждат проблеми с отровите продавани под формата на " храни".Няма анализи на това което се влага в храните,няма и дума за пагубното действие на химическите елементи и съединения,които са преобладаващи.Значи в храната има, подсладители,увкусители, консерванти,и всякаква гадост,с в козметиката само натурални продукти?Проверките от страна на БАБХ върху Американското зърно внасяно от Украйна,ще бъдат проформа,в това няма никакви съмнения! Всичко е дълбоко порочно.Когато им е изгодно управлението се крие зад Европейското законодателство и директиви,а когато не е зад вътрешните решения!Същото е и с Реакторите от Белене,в България не може Руска технология,но в Украйна няма проблеми!Това е двойният аршин,въртят и сучат както им е изгодно!Земеделците били богати,имали джипове,яхти ,майбаси и вили и имоти в чужбина,има ли нещо незаконно в това?От устата на" Евроатлантици" започна да се лее комунистическа идеология!Започнаха да заклймяват богатството,натрупването на капитали и активи и то придобити законно! Да може да е неморално,но е законно.Вие сега ли видяхте,че направихте най простите хора най богати?
  • 5 Какво да се очаква

    23 3 Отговор
    от един лъжец, сламен човек и фигурант, освен да лъже жалко!
  • 6 АССС

    4 4 Отговор
    Подло ГИ те се показаха !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Земеделец

    2 8 Отговор
    В страната се произвежда над пет пъти повече пшеница, от необходимото за изхранване на населението. В цифри - 6 млн.тона, вместо 1,3 млн. Въпреки това, зърнарите получават от държавата дотации, за стока, която не е необходима на страната , а е за забогатяване на зърнарите. Да им се спре субсидията или да се дава само до количеството, необходимо за изхранване на населението , а не за базнословните им многомилиардни печалби
  • 9 ШенГенчо

    1 4 Отговор
    Както къщите за тъщи, така и с тези "зърнари"! Докато няма следствие и КПКОНПИ, ще има и Барселона, и чекмеджета, и Майбах, и яхти, и вили по лазурните брегове, и самолети! ПРОСТО ТРЯБВА ДА ИМА ОСЪДЕНИ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове