Last news in Fakti

20 Септември, 2023 13:52 2 366 24

Специалист по съня се обяви против учебните часове от 7.30 часа сутрин

  • сън-
  • ученици-
  • учебни часове

Сънят в училищна възраст е от фундаментално значение за учебния процес

Специалист по съня се обяви против учебните часове от 7.30 часа сутрин - 1
Снимка: БГНЕС

В официално становище до МОН от Националната мрежа за децата (НМД) възразяват срещу изместването на началото на сутрешните учебни занятия от 07.30 часа сутринта, обобщи БНР.

"Нямаме ясен отговор защо министерството прави това. Досега в наредбата фигурираше, че часовете да започват не по-рано от 08.00 часа, по изключение от 07.30. Сега това, което се промени е, че те започват не по-рано от 07.30, което обаче прави седем и половина не изключение, не го прави и правило. Защо тогава министерството толкова дължи да промени тази наредба? Министерството казва, че това е възможност. Обяснението е, че това се дължи най-вероятно на все още големия брой училища на две смени. Но това е проблем на общинските политики и много отдавнашен ангажимент, все още неизпълнен – всички училища да преминат на едносменен режим", заяви пред БНР Пламена Николова от НМД.

Единственото възможно решение е процесите по преминаване към едносменен режим в най-големите общини и училища да бъдат ускорени, смята тя.

В около 250 училища в страната са останали на двусменен режим, но това най-вероятно са най-големите училища – с над 1000 ученици. Това съответно означава, че голям процент от децата са засегнати, коментира Николова. Според нея "няма полезно решение от страна на родителите", защото заради двусменния режим децата нямат много свободно време.

"Сънят в училищна възраст е от фундаментално значение за учебния процес и това да се неглижира е, меко казано, глупаво."

Тази позиция изрази в интервю за БНР д-р Петър Чипев, специалист по медицина на съня.

"Това означава директно недоспиване и сънливост. Особено за хората в тийнейджърска възраст. Изглежда се недоглежда, че по-младите хора имат нужда от повече сън", категоричен е той.

Специалистът посочи, че за тийнейджърите е важно да спят 9-10 часа, а за по-малките деца е задължително сънят да е 10 часа.

Предвид социалния живот на тийнейджърите, е невъзможно те да лягат в 22.00 часа. При тях има и забавена фаза на заспиване, очерта физиологични особености на проблема д-р Чипев. По думите му, дори да сложим един тийнейджър да спи в 22.00 часа, той няма да заспи в близките час - час и половина.

Петър Чипев определи като "лоша идея на управляващите да изместят часовете в 7.30" и даде пример - в някои щати в САЩ обучението започва в 08.30, дори в 09.00 часа.

При децата недоспиването рядко може да доведе до нещо по-сериозно от сънливост и пропуснати занятия. Сънливостта осакатява до голяма степен тийнейджърите в социален план, но не влияе в такава степен, както при възрастните може да повлияе върху различни физиологични процеси, посочи още специалистът по медицина на съня.

Д-р Чипев отбеляза и това, че за да е едно дете на училище в 07.30, това автоматично означава и по-ранно ставане на родителите.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дааа

    12 14 Отговор
    Какво работиш?
    Специалист съм по съня, тихо че трябва да спя......опаа да работя!
  • 2 Яяяяяя

    23 3 Отговор
    А да учиш до 14.30 и да ходиш следобед на уроци. Нашето образование е тотално неадекватно. Вместо да намаляват часовете и материала в училище, те вдигат всяка година часовете и трупат допълнителен материал. Децата изключват още в начална степен. Елата ги вижте после. Ако издържат до 7 клас най-много е геройство. Не знае -4+6 колко е, а ще го учиш на тригонометрия и вероятности.
  • 3 Орел

    8 12 Отговор
    Този "специалист" да не си е проспал младините? Може би е изучавал науките в САЩ, спейки до 12 ч.
  • 4 Хахах

    8 12 Отговор
    Тая простотия пък от къде.По моят край като бях ученик само първи клас започваха 7:45.А и това в колко часа започва първият час не виждам каква връзка има с това колко спът учениците.Те и в 12 да почват пак може да спът 6 часа!!!

    Коментиран от #20

  • 5 Псевдоним

    9 8 Отговор
    Одобрявам мярката, казармен ред и дисциплина трябват в нашите училища, а също и директорки, които да приличат визуално на Ким Чен Ун.
  • 6 Не и не

    18 2 Отговор
    Образованието в бълхария е някакъв ужас! Нищо общо с преподаването и материалът, който изучавах(ме) - завършил съм Средното 94. Сега взимат материал за два-три урока в един, даскалята НИЩО не обясняват - изчуруликват си урока, бие звънеца и даскала си бие камшика, така де - заплатката си му тече, що да се мОри повече - той неговата си я е свършил! Отделно - уроците са написани на такъв неразбираем за децата (и родителите даже!!) език, че материята, освен да я назубриш наизуст, нищо друго не ти остава, защото нищо не разбираш от написаното! И всяка година рефоми - от абсурдни по-абсурдни! И после защо излизали тъпаци от училищата....Всичко е един голям ужас! Но нали даскалята стартират вече от над 2000 лв/месец и вече мога да ви кажа, че за да станеш учител плащаш корупция+ пускаш връзки - точно както се става милиционер или катаджия! Помня, че преди 10 г. мизата за да станеш катаджия беше 5000 лв - сега не ми се мисли колко ли е! Ай честитУ на всички!!
  • 7 зрител

    20 1 Отговор
    нормалното време за учебна дейност е между 8.30 и 17.30 !!! другото е тормоз и за обучаваните и за обучаващите !
  • 8 123456

    12 9 Отговор
    тоя доктор да си завре дипломата у ... Трудно им било да заспят в 22.00 - ами като обикалят по сокаците до 02.00 .... що не почват училище в 12.00 - таман са станали и се разфейсват по това време ...
  • 9 Тома

    4 3 Отговор
    А бе батко ти не знаеш ли че повечето ученици когато са в час продължават да спат и не се кахари
  • 10 прав е специалистът

    12 4 Отговор
    в университетите е същото, работно време от 8 часа и изпитът съответно в 8 часа и 60процента скъсани...всяко ставане преди 7 часа чрез стрес с будилник унищожава сърцето за нула време на всеки човек...изключвам тези, които имат проблеми със съня и не могат по принцип да спят, при тях е още по-трагично положението..най-ранничт час трябва да е наистина 8.30 и дори 9 часа
  • 11 А не уе

    21 2 Отговор
    Да се почва в 7:30 училище е най-голямата тъпотия. Това значи детето да става в 6:00 и да си ляга в... колко? И какво да прави през останалата част от деня? Вместо да го направят от 9:00 до 15 или 16:00 без домашни, всичко да се прави в училище и после 2-3 часа спорт, те...

    Коментиран от #13

  • 12 Злати Минкова

    7 9 Отговор
    Едно време сме ставали в 3 сутринта и сме ходили посред нощите да берем царевица и слънчоглед, прибирали сме се в 8-9 вечерта, без почивка. Биеха ни през ръцете и ни ритаха в колената за нокти и дълги коси. Сега се раждат мързеливци и пoвлекани, с телефончетата в ръце излизат още от родилното отделение. Облякло се, не можеш да го разбереш ученичка ли е или нещо друго.

    Коментиран от #22

  • 13 Злати Минкова

    2 8 Отговор

    До коментар #11 от "А не уе":

    После ще му е рано и на работа да ходи.
    Едно време имаше ред и дисциплина. Мереха ни полите с рулетка, свалят ми гащите пред целия клас, те се разпищят, половината избягат, не можеш да ги намериш до обяд къде са. А сега какво? Анархия и деградация, на нищо не прилича образованието ни.

    Коментиран от #16

  • 14 даскала

    4 0 Отговор
    Има против и срещу отделното счетоводство на ОУ общините трябва да направят общо счетоводство за да отпаднат контрольорите и кражбите от директорите
  • 15 Занималня за деца със СОП

    6 1 Отговор
    Ранното ставане и недоспиване води до стрес у децата, за това е най- добре да се изкажат психолози и психиатри. Друг въпрос е , че системата и графикът са пригодени към нуждите на родителите ,защото те тръгват рано на работа и ако няма баба и дядовци ,които да помагат става много трудно за възрастните.Повечето деца сутрин буквално дремят на чина .Кому е нужно това ? Освен това се замислих, кога МОН ще въведе най-после втори учител или помощник на учителя. По тази тема се говори от няколко години , но нищо не се прави. Един човек физически не способен да обучава 25 деца и да им обърне индивидуално внимание. А и самоте деца не са едно ниво, някои изостават от материала и схващат по-бавно. Същото се отнася и за детските градини. По мое време една другарка се грижеше за 25 деца и сега сме на същото ниво, нищо не е мръднало в тази закостеняла система. И в известен смисъл съм разочарована. В нормалните европейски страни, към които уж се числим, групите са с по десет деца. Не вярвам да е въпрос само на финансови средства. Просто някой там горе не си доглежда работата и не може да се постави на мястото на учителя. Друг проблем са часовете в Ресурсните кабинети, които са крайно недостатъчни. За това би било добре да се въведе и Занималня за децата със СОП и за тези ,които имат обучителни проблеми и изостават от учебния материал,защото не всички родители имат възможност за частни уроци.

    Коментиран от #18

  • 16 Експерт

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "Злати Минкова":

    Е, ако не си намериш гащите до обяд, до вечерта все ще ги намериш! В техникума първият ни час почваше в 7,00 и така пет години, пък оцелях до 70 с три магистратури! Съдържанието на учебните програми и нивото на учителите са по-важни от тоя измислен проблем! Сега оня, сънливия, ще се сети, че втората смяна ученици ще трябва от училище да отиват направо в нощния клуб! Но, мисълта му още не е стигнала до там!
  • 17 А бе,

    8 0 Отговор
    просто махнете това лятно часово време !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 живо доказателство

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хахах":

    Че не е добре да се започва училище още в ранни зори, сте и вие. Доста часове сте проспали.
  • 21 Сандо

    4 3 Отговор
    В моето училище се учеше на две смени от 7.30 до 19.30 часа.Нашият клас беше от 43 души.И наистина се учеше - може би 2/3 станахме висшисти,имахме спортисти - републикански шампиони и изобщо имахме пълноценно детство.А сега - само лигльовци и болни деца от много грижи.
  • 22 Сандо

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Злати Минкова":

    Който е ходил на бригада по розобера може да потвърди,че се ставаше в 3 часа.
  • 23 алчен зърнар

    2 1 Отговор
    Да.стават в три часа ще.ми спят лентяйте на мен ми трябват неграмотни роби.
  • 24 Ужас

    3 1 Отговор
    На господата от МОН изобщо не им пука какво им е на децата. Някои дори заспиват по чиновете в часовете. Не стига че им пълнят главите с глупости, защото 1/3 от материала е излишен или просто не е съобразен с възрастта на децата, което от своя страна ги демотивира. Не можех да си обясня как може да се пускат тестове по математика още в първия час. То душата му спи, а те искат задачи да им решават. Не е ли съдизъм спрямо децата или просто целта на управляващите е да отвращават децата да учат?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове