Last news in Fakti

21 Септември, 2023 07:46 1 928 14

България няма да поиска и през септември 1.4 млрд. лева от Брюксел

  • българия-
  • брюксел-
  • септември-
  • пари

Срокът пак се отлага, бавят се и плановете за справедлив преход

България няма да поиска и през септември 1.4 млрд. лева от Брюксел  - 1
Снимка: БГНЕС

България няма да успее да подаде пред Брюксел искане за второ плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост и през септември. Страната ни не е готова с всички условия и срокът отново се отлага. Това прави все по-рисково получаването на средствата до края на годината с бюджет 2023. Това би отворило дупка в хазната в размер на 1,4 млрд. лв.

Това съобщиха пред „Сега“ депутати, запознати с движението на процедурите по плана за възстановяване. Не е ясно дали ще бъдат готови и териториалните планове за справедлив преход, при които има реален риск от загуба на средства, ако не бъдат внесени навреме.

Септември бе посочен като срок за подаване на искането за второ плащане от финансовия министър Асен Василев. Срокът е обвързан и с последващото технологично време, което е необходимо на институциите в ЕС да извършат проверките по плащането и да отпуснат самата сума, така че парите да постъпят до края на бюджетната 2023 г. Справка в актуалната статистика за изпълнените мерки и цели за подаване на искането за плащане показва, че България е покрила 34 изисквания, 32 все още са със статут на неизпълнени. Много от законопроектите, свързани с изпълнението на тези цели, обаче вече са на финална права в Народното събрание и статистиката ще се подобри. И в този случай обаче България вероятно няма да изпълни всичките посочени предварителни условия и ще внесе искане за частично плащане, коментираха експерти.

Трудно върви и обсъждането на новите териториални планове за справедлив преход във въглищните региони. България вече загуби 96 млн. евро от Фонда за справедлив преход за 2022 г., защото не предаде плановете навреме. Ако до края на годината плановете не бъдат одобрени от ЕК, България ще загуби много голяма сума - 826,3 млн. евро. Очакваше се плановете да се обсъждат ударно през август и септември и в края на септември да могат да се пратят на Брюксел. Дискусиите обаче вървят с цената на сериозно напрежение и още не са приключили. Само преди броени дни на 14 септември в Стара Загора се проведе поредно обществено обсъждане, което бе прекъснато от протестиращи работници на мините. На националния протест на миньорите онзи ден се разбра, че синдикатите ще настояват за доработване на плановете. Те държат в плана за справедлив преход на Стара Загора да има твърд ангажимент към създаването на "Индустриален парк "Марица Изток". Синдикатите настояха до 15 ноември да бъде създадено и включеното в плана за възстановяване предприятие за конверсия на въглищните райони, което да гарантира работа на освобождаваните работници. За предприятието, което фигурира в плана отдавна, не е предвидено финансиране от ЕС и синдикатите искат гаранции, че то ще бъде създадено с пари от националния бюджет.

Още закъснения

Извън тези срокове България закъснява и с друга задача – преработването на Националния план за възстановяване и устойчивост и включването в него на нова глава по инструмента RepowerEU, по който ще се финансират проекти за енергийна независимост от Русия. Справка в информационната платформа на Брюксел за изпълнението на плановете за възстановяване и устойчивост показва, че България е сред малкото страни, които още не са внеси искане за допълване на плана с подобна глава. Над 20 от европейските държави вече са внесли подобно искане, включително и Румъния – на 9 септември. У нас и това се бави, защото включването на тези енергийни проекти се застъпва тематично с поисканото в предходното Народно събрание преразглеждане на реформите за декарбонизация на енергийния сектор. По тази линия е възможно новото Народно събрание да отмени или измени решението на старото, но не е ясно дали това ще стане преди предизборната ваканция на депутатите. Синдикатите се договориха с кабинета да има ясна пътна карта за планирания преход до края на този месец.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    35 4 Отговор
    За сметка на това през декември с радост ще си платим ежегодния членски внос от 3 милиарда лева:)

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Некой си

    26 0 Отговор
    Ама на калинките заплатите от хиляди левове им вървят. А работата кучета я яли....

    Коментиран от #5

  • 4 факуса

    20 1 Отговор
    сглобката мота нещата и така за осрайна има повече пари
  • 5 Работата

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Некой си":

    Е за тези , които за нищо друго не стават !
  • 6 Дучо

    17 1 Отговор
    Сглобката се чуди как да унрадне тия пари
  • 7 Хи хи

    4 7 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха":

    Как ги измисли тези 3 милиарда лева ? Ето така стават манипулациите , а оттам тръгват лъжите .За 2022 г вноската е точно 1 705 милиона лева .
  • 8 Истината

    14 0 Отговор
    Отдавна е издадена смъртната присъда на Марица изток и ликвидирането и обезлюдаването на Стара Загора и другите населени места около комплекса. Останалото е бла бла и източване на европейски средства.
  • 9 Оставка

    14 0 Отговор
    Оставка некадърници. Асен Василев е провален икономист, фалирал фирмите в които е работил.
  • 10 гей кукорчу

    8 1 Отговор
    ше ти разкажа играта, прост народе...
  • 11 Вземаха на хората пари за саниране и ...

    7 0 Отговор
    Вземаха на хората по 1000 лева за саниране и саниране НЯМА, парите потънаха в джобовете им
  • 12 Галя от EmbassyTO

    3 1 Отговор
    Асена, моля те - едва ги излъга,че ще им дадеш изкараните субсидии, и днес това. Тези неща не се казват : когато се усетят, тогава се реагира с нови лъжи. Знаем, че си не$кадърен финансов министър и, за да ти излезе бюджета задържа субсидиите, но това да си остане между нас. Защо всички говорите излишно. И като не излъчвате решенията за излизане на частните потребители на ток в ефир , мислиш ли, че зимата със сметките имате шанс. Никой не е изисквал частните потребители на свободния пазар, помниш ли , мила? Това е твой успех.
  • 13 НЯМА КАКВО ДА КРАДЕ ТОЯ БОКЛУК

    1 0 Отговор
    ЗАТОВА РЕВЕ !
  • 14 Паралели

    2 0 Отговор
    България няма да успее - логично, управляващите атлантисти имат други приоритети сега: конституционни реформи, паметници, Украйна, прокуратура
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол