Last news in Fakti

22 Септември, 2023 06:24 1 805 33

Димитър Манолов: Имаме още един проблем - гарантирането на бъдещата работа на "ТЕЦ Марица изток 2"

  • димитър манолов-
  • марица изток-
  • синдикати-
  • кт подкрепа-
  • николай денков

Отказвам да поемам чужди вини, Денков ни каза, че имаме проблем с доверието, заяви президентът на КТ "Подкрепа"

Димитър Манолов: Имаме още един проблем - гарантирането на бъдещата работа на "ТЕЦ Марица изток 2" - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Правителството и миньорите се разбраха - подмина ли ни енергийната криза или тепърва предстои?

"За някои неща като че ли се разбрахме. Разбрахме се за някои принципи, за неща, които непременно трябва да се направят. Разбра се, че очевидно има някакъв проблем в комуникация, която не се състоя. Очевидно е, че тези 10 хиляди човека, които бяха на площада, не бяха особено доволни от това, което един от нас им разказа", коментира президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в студиото на "Денят ON AIR".

По негови думи не може да се заблуждаваме, защото "в комплекса "Марица-Изток" ври и кипи". "Категорично отказвам да поемам чужди вини, това обобщено говорене не е вярно и се видя на площада, че не можем да избягаме от това. Очевидно е, че и помежду си имаме различия, по цялата тази тема, което ми се струва, че тепърва ще се види. Това, което хората не харесват, е идеята и начина, по който това нещо им беше предложено", каза Маналов пред Bulgaria ON AIR.

"Създаването на предприятие "Конверсия на въглищни региони" по отношение, на което има твърде много основателни забележки - това е нещо, което колегите особено не харесаха. Проблемът беше, че се опитаха да продадат една част на хората и то агресивно, а то има друга, която не е много за продажба, а хората, които работят там, са съсредоточени върху тази част, която следва да бъде критикувана", сподели Манолов.

Той допълни, че на срещата с премиера акад. Денков е казал следното: "Вашият огромен проблем е страхотното недоверие, което съществува в комплекса "Марица-Изток", за да преодолеете това недоверие, трябва да направите някои неща, които не знам дали могат да бъдат направени", допълни той.

Според него правителството и миньорите са се разбрали по повечето неща, написани в тяхната декларация, но все пак е имало събития в комплекс "Марица- Изток" и хората недоволстват.

"Това, което мисля, че би могло да стане, да разделим нещата. Историята с това предприятие, което дразни хората, да я извадим настрани, да се разберем за другите неща. Тези хора, които работят там, те не са паднали от небето, за да не могат да разберат какви опасности могат да ги очакват", посочи Манолов.

Запитан какво трябва да включва споразумението, той отговори: "Трябва да се извади това предприятие, ако успее да се извади от дебата и успеем да минем по другите части на споразумението, по които имаме съгласие, ние сме окей. Имаме още един твърде голям проблем - това е гарантирането на бъдещата работа на "ТЕЦ Марица изток 2", защото там се случиха неща по пътя. Мина на първо четене една промяна в Закона за енергетиката, която отнема на министъра на енергетиката да възглага работа на ТЕЦ 2. Има начин това нещо да бъде компенсирано, но този, който управлява процеса трябва да иска да го компенсира, а хората там нямат причини да вярват, че някой иска това", каза още той.

"Хората отсреща имаха своите причини да не вярват на това. Следващите ни стъпки е да опитаме тези неща, за които говорихме, да ги облечем в някакви текстове и да ги гласува НС. Като с тази дебела уговорка извадим от извън този пакет историята с това въпросно предприятие. Разполагаме с предварителни документи, което е елемент напрежението", сподели Манолов.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оуффф

    14 5 Отговор
    Хората му казват, че ще имаме токове боллл от възобновявани източници и по-евтин и чист.. а той все ръси едни...

    Коментиран от #11, #26, #33

  • 2 Ти си

    10 2 Отговор
    проблем !
  • 3 хаберих

    8 1 Отговор
    И Принцът целунал жабата, а тя му промълвила нежно:
    - И жена ти не ти пуска вече, а?!
  • 4 Инж

    16 9 Отговор
    Абе кога най-накрая ще разберат тия хора, че сме пазарна икономика??? Всеки бизнес, който е неефективен и работи на загуба,се ликвидира.

    Коментиран от #7, #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Баба ви мика

    12 7 Отговор
    Алоу, пазарния икономист, кой каза,че са на загуба? Затварянето е заради оная тъпотия "зелена сделка" зад, която се крият поредните интереси на "запада" да ни прецака. А даже и да си прав, като излязат 20-30 хиляди души на борсата кой ще им плаща? Жокер: аз и ти(ако плащаш осигуровки де)
  • 7 Кака ти Мика съм

    7 5 Отговор

    До коментар #4 от "Инж":

    Алоу, пазарния икономист, кой каза,че са на загуба? Затварянето е заради оная тъпотия "зелена сделка" зад, която се крият поредните интереси на "запада" да ни прецака. А даже и да си прав, като излязат 20-30 хиляди души на борсата кой ще им плаща? Жокер: аз и ти(ако плащаш осигуровки де)
  • 8 Тъга

    11 10 Отговор
    Тодор Живков създаде работа и поминък за хората, изнасяхме ток в чужбина и беше евтин за наделението, ядяхме хляб, зеленчуци, месо, мляко без ГМО. Сега неграмотни и алчни хора ликвидират всичко. Не съм комунист, путинист а един от нещастния народ.

    Коментиран от #10, #12

  • 9 Лелееее

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "Инж":

    Като гледам тая снимка се сещам и за оня с комсомолския перчем у червеното сако.
    Тиа ора не са у ред. Боравят с понятия от миналия век .
    Политици и половина .
    И с чужда баница помен правят.
    Ами комунета , Ко да ги правиш.
  • 10 188

    8 10 Отговор

    До коментар #8 от "Тъга":

    Изнасяхме ток в чужбина, но самите ние бяхме на режим и България беше като дискотека нощно време. А за другите блага като месо, мляко и зеленчуци ще ти кажа, че в селото в което израснах имаше кравеферма с повече от 1500 крави, но мляко - кисело и прясно се получаваше в магазина един път седмично. И това аз лично съм го видял и преживял. Не ми го е разказвал някой. Така че този филм съм го гледал и не искам да го гледам пак.

    Коментиран от #13, #14

  • 11 От къде идва неговата заплата

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Оуффф":

    Нещо не се сещам.
    Тези хора винаги са ме съмняствали
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Да си

    9 3 Отговор

    До коментар #10 от "188":

    Гледал крава, кози за да имаш, на село така беше, от фермите отиваше в градовете, столовоте. Всяка сутрин се зареждане и не оставаше за другия ден, защото скисваше, не като сега, много кисело мляко и нито едно истинско. Ние имахме 3 кози и ги пасеше селския козар, имахме мляко масло и цяло лято мътеница, не ни трябвале кисело мляко, щом имаш мътеница и извара..

    Коментиран от #19

  • 14 Тъга

    9 4 Отговор

    До коментар #10 от "188":

    Жалко, много жалко, че за 33 години НПО и чужда идеология ви промиха мозъка с анти българска пропаганда.

    Коментиран от #20

  • 15 Тома

    11 0 Отговор
    Къде беше носа когато се затриха много държавни заводи и фабрики и хората останаха без работа.Ама нали тези таш.к синдикати цуцат най много пари от тецовете че за това е борбата
  • 16 робски договор

    9 3 Отговор
    Трябва час по-скоро да се освободим от робския договор за изкупуване на енергията от "Американските Марици 1и 3". Къде другаде по света има такова нещо? В Африка? Дори и там вече са по-свободни......

    Коментиран от #22, #23

  • 17 ха ха

    6 0 Отговор
    историята ни е изтъкана от предатели , затова ги назначават на сладки служби
  • 18 заблуди за наивници

    11 1 Отговор
    За какво са ни всички тези централи щом народът ще плаща тока по пазарни борсови цени? Защо държавата да дава милиарди за нова ядрена централа, щом печалбата ще отива някъде в чужбина?
  • 19 188

    1 6 Отговор

    До коментар #13 от "Да си":

    Да съм гледал, но не съм гледал. И сега не гледам. Не съм длъжен да гледам. А и нямам възможност. А за мътеницата, козите и другите работи, всъщност не е задължително изобщо да ги ядем. Четах че млечните продукти са вредни. Така че всичко е точно. Прав си, тогава беше много по-хубаво. Бори се да върнеш онова време, а аз ще се боря да не се върне никога.
  • 20 188

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Тъга":

    Антисоциализма, а ла Тодор Живков, е антибългарска пропаганда. Така ли? Не мислиш ли че това е твърде елементарно дори за комунист?
  • 21 Аху Ихиии

    3 0 Отговор
    Е с това се занимават тия .
    И са несменяеми.
    Ако си бяха на мястото заплати и пенсии в България щяха да са като в бившите соц. страни- Плоша , Унгария , Чехия , Словения , Румъния.
    Единственото което правят е да дават фантастични измишльотини.
    Интересува ги как да се нагмездят на някое топло местенце .
    Да се цанят за кметове , че белким мирясат.
  • 22 Ааа не

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "робски договор":

    Робски договор се подписва с Роби.
    Ама ние роби ли сме ????
    Кой ни насади на робското столче.
    Кой?
    Кой ни продаде ?
    Коя партийка го одобри ?
    Ще и се потърси ли сметка ?
    Има ли корупция тук ?
    Избират ли я още тази партийка ?
    Заслужаваме ли да сме роби?
    Жалко за Левски и Ботев и за всички борци срещу робството.
  • 23 Тези горе на снимката

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "робски договор":

    Какво направиха да няма РОБСКИ ДОГОВОР ?
  • 24 Кики

    4 1 Отговор
    И тоз изпълзя от дупката, да дава акъл! Празноговорищи!
  • 25 Къв проблем

    1 1 Отговор
    Всичко ще затворят...
  • 26 гост

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Оуффф":

    На тях болката им е съвсем друга , изчезнат ли въглищарите , изчезват и измислените синдикати !! Щото единствените им членове останаха в държавните предприятия , тецовете , мините , БДЖ и пощите , това е ! В частните фирми най-мно го да си изкарат боя , а в доста от тях и направо има забрана за такива измислени организации !! Така че ще ги лъжат до последно , че ги "защитават" , но само след 2 години държавни субсидии са забранени и тецовете и мините ще заминат в историята , прахосали и времето и парите , които им предлагаше ЕС за преквалификация и ще идат да копат , ама тоя път наистина !
  • 27 Да направят

    2 1 Отговор
    като в ТЕЦ-Бобов Дол. Постепенно преминават към солари и вятър. Там също има нужда от електричари за преобразувателните станции, поддръжка, охрана на съоръженията, горене на битови отпадъци в котлите...Могат да построят парници и хладилни инсталации за производство и съхранение на плодове и зеленчуци. Наличието на пара предполага и изграждането на консервна фабрика. Човек трябва да има въобръжение, но те си знаят лигнита, багерите и котлите.

    Коментиран от #28

  • 28 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Да направят":

    Никакво постепенно минаване няма да има , това тия "синдикалисти" не ги грее , щото това значи , че персонала така или иначе ще намалее 8-10 пъти , а за тях това е смърт !! Обаче Контур Глобал вече се готви за спиране още края на ТАЗИ година и вече е подал заявление до мините , че от 01,01,2024 спира да купува въглища от тях , защото му изтича договора !! Същото предстои за АЕС Гълъбово от 01,01, 2026 , точно за влизането в сила на забраната за държавни помощи !! И останали с един ТЕЦ 2 мините са фалирали само за 3 месеца , макар че и без това тока на тецовете вече ще е непродаваем с тия такси за емисии !! На всичкото отгоре от същата 2026 ще бъдем НАПЪЛНО обединени с европейските борси , тоест германци , холандци и датчани ще могат да си продават тук тока от перките в Северно море , дето се чудят какво да го правят и го подаряват без пари в техните страни , щото няма потребление за него !! Само напълно изкукал удавник може да вярва на плещенето на такива като тоя "синдикалист" !!!
  • 29 Пешо

    2 1 Отговор
    Според синдикалния бухал трябва да се гарантира работата на парните локомотиви поне още век .
  • 30 Ами

    1 0 Отговор
    Подържането на въглищните централи не е никакво решение, а само отлагане на проблема. Всяко забавяне просто прави нещата по-трудни болезнени и на още по-висока цена. Просто политиците си подхвърлят горещия картоф единни на други вече гони с надеждата друг да се оправя с него. За тях това е болезнен въпрос защото тази индустрия е загиваща и трябва да бъде затворена неизбежно, но това е свързано със неминуеми социални сътресения от които те бягат всячески. От това бягство страдаме всички, защото при нас енергиен преход не се случва нашета енергетика стои на едно и също ниво и става се по не ефективна и неконкурентно способна. След няколко години цената на ел. енергия произведена от въглища заради въглеродните емисии вече ще е така, че релно тя ще бъде неизползваема на фона на цената на тази от ВЕИ която ще става се по-масова и достъпна. Тогава ние какво ще правим с нерентабилната си енергетика? Пак ще дотираме предприятия работещи на загуба само за да работят ли?

    Коментиран от #31

  • 31 Тъпчо

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Ами":

    От къде ВЕИ през зимата или през ноща?

    Коментиран от #32

  • 32 През деня Тъпчо ,ще се тъпче...

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Тъпчо":

    ...с...боб!
    А вечер ще задвижва перките на ВЕИ,с изстреляни стомашно-чревни газове...
  • 33 Всички папагалите ВЕИ ,та ВЕИ...!

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Оуффф":

    Остави,че същите искат слънце и вятър...!
    А най-важното-МОЩНОСТТА ИМ..!
    ТЯ Е МНОГО ПО-НИСКА ОТ ТАЗИ НА ВЪГЛИЩНИТЕ ЕЛЕКТРО ЦЕНТРАЛИ...!
    Трябват огромни полета ,със стотици декари ВЕИ,за да се покрие тази МОЩНОСТ...!
    КОЙ, КОГА И С КАКВИ ПАРИ ЩЕ ГИ СТРОИ И ПОСТРОИ...?!?!?!?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове