Last news in Fakti

23 Септември, 2023 06:36 1 428 34

Илхан Кючук: България и Румъния трябва да бъдат приети в Шенген

  • илхан кючук-
  • евродепутат-
  • шенген-
  • транспорт

100 млн. лв. губи транспортния бранш на година от неприемането ни, заяви евродепутатът

Илхан Кючук: България и Румъния трябва да бъдат приети в Шенген - 1
Снимка: БГНЕС

България и Румъния трябва да бъдат приети в Шенген. Това заявиха евродепутатът Илхан Кючюк и румънският му колега Влад Ботош по време на конференцията "Мост на очакванията: Значението на Шенген за България и Румъния", организирана в Русе, предава БТА.

"Това е поредна инициатива, определяна като изключително важна, защото темата Шенген, освен национален и европейски характер, има и регионален - особено за градове като Гюргево и Русе", каза Кючюк, който е организатор на форума.

По думите му е важно да бъде потвърдена позицията, че е крайно наложително двете съседни държави да бъдат част от Шенгенското пространство.

"Много пъти е имало опит България и Румъния да бъдат разделени. В крайна сметка двете държави влязоха заедно в Европейския съюз. Смятам, че разделянето не би било от полза за нито една от страните. Отделно, ние се намираме в географската периферия на Европейския съюз. Абсолютно наложително е да бъдат предприети действия, които да направят така, че двете страни да влязат заедно в Шенген. Това ще има огромна помощ за бизнеса, за гражданите. Имаше подобна дискусия, когато трябваше да се реши какъв да бъде подходът спрямо Канада. Видя се, че отново общият подход на двете държави - с единомислие, с единодействие, както на дипломациите, така и на политическите ръководства, направиха така, че днес Румъния и България да са част от общия пакет и гражданите на двете страни пътуват свободно, безвизово, до Канада", каза Кючюк.

По думите му България трябва да приеме законодателство, което безспорно ще даде увереност на страна като Нидерландия, че процесите, които са тръгнали у нас - борбата срещу корупцията и срещу организираната престъпност, ще бъде последователна политика на нашето правителство.

"От друга страна ние трябва да намерим най-правилния начин да привлечем Австрия към нас. Десет години в тази страна се говореше, че стените пазят и че единственият начин да бъдат запазени австрийските интереси, австрийските граждани и бизнесът, е чрез изграждане на стени. Смятам, че точно обратното трябва да се говори - че мостовете изграждат доверие, добросъседство, приятелство, че мостовете подпомагат бизнеса и хората да се разбират по-добре и да работят заедно", каза Кючюк, който е член на Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент.

По думите му България се справя добре с мигрантската криза.

Кючюк съобщи, че според данни на "Гранична полиция" от януари до края на август тази година има 131 000 опита за нелегално пресичане на българската граница. "За същия период през 2022 година данните показват нещо съвсем различно, а именно 50 процента са били по-малко опитите за нелегално пресичане. Затова казвам, че ние се справяме добре с охраната на българската граница, която е европейска граница. Имаме своите проблеми, защото натискът е огромен, но агенциите, които са ангажирани в охраната на границата, имат също своята роля", каза Кючюк.

По думите му ние сме също толкова граждани на Европейския съюз, колкото и всички останали граждани на Съюза.

Според него идеята за т.нар. мини Шенген между България и Румъния няма да работи, защото той не решава нито един от проблемите.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Казаха

    31 2 Отговор
    ти хората - никакъв Шенген ! Не щат корумпирани , лъжци , крадци и с тотално прогнила съдебна система в къщата си ! Точка !

    Коментиран от #4

  • 2 А бе,

    29 3 Отговор
    от тия идиоти само едно и също ! Шенген през крив макарон !

    Коментиран от #14

  • 3 Сулюман паша гаази

    19 2 Отговор
    И хем чабук-чабук да стане!
  • 4 Не, бе, льольо,

    25 2 Отговор

    До коментар #1 от "Казаха":

    Дреме им за твоята съдебна система! Не щат конкуренция, в транспортния бранш например…
  • 5 Факт

    24 3 Отговор
    Тия в Холандия и Австрия ни следят под лупа ! Така,че джендъра с феса да не се напъва.Да ходи да раздава дърва по помашките села,че идват избори.Иначе корупция - Няма 😂
  • 6 Тоя

    27 2 Отговор
    е едно евромекере !
  • 7 Дано

    8 14 Отговор
    България заслужава да бъде в Шенген, най вече заради Българските транспортни фирми
  • 8 Ханс

    10 2 Отговор
    Така е но след 5години
  • 9 Митничар

    7 1 Отговор
    Не пипайте границите , ние как ще лапаме с нашите Румънски колеги .
    По пандемията какви хубави времена бяха .
    Захлебихме много яко .
  • 10 Даниел

    7 1 Отговор
    Безспорно бъдещето на страната е свързано с Шенген и еврозоната,но някакси това което от ДПС говорят и правят доста често се разминават драстично!
  • 11 Това е безспорен

    3 5 Отговор
    Факт.
  • 12 по реалистично

    12 1 Отговор
    изглежда България и Румъния да станат отвъд - океански територии на световните терористи САЩ. И без това вече са окупирани с техни войски и подразделения.

    Не разбрахте ли, че европа не ви/ни иска?
  • 13 Име

    7 0 Отговор
    Илхане много си малък /Кючук- на турски/за да се изказваш по темата.
  • 14 Откъде ви намира

    3 8 Отговор

    До коментар #2 от "А бе,":

    Копейката толкова глуупави,бе?
  • 15 Путиноид

    1 4 Отговор
    Защо бе , какво е хубаво като дойдеш на границата ,да те държат един - два часа.
    Митничара да си пие кафето , ти да му чакаш кефа .
    Да бъде 40 % жега , ти да се чудиш къде да отидеш по малка нужда .
    Недай си боже по голяма .
    Каква идилия само .
    Някой митничарче да ти вика ,
    Я отвори багажника ,
    Сигурно е пълно с цигари и алкохол .
    Сега кво ще правим?

    Ще си спомняме с умиление , тия опашки по границата с Гърция и Румъния .

    Коментиран от #17

  • 16 Не ви щем

    7 3 Отговор
    нито Шенгена, нито еврото. държава без гланици е територия, без национална валута Колония. Айде без пропаганда.
  • 17 Има Самолети

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Путиноид":

    за тази работа, и коли под наем на летищата, та чак с резервация. НЕма да Чекаш на опаШки. Айде стига с пропагандата, целите са ясни, да наводните България с емигранти, да нямаме граници и засилен контрол, друг да контролира границите ни. И всичко пуснато по животни и хора, да зарязава свободно. Айде, сега нещо по-сериозно-цени ток, парно, вода, храна, борба с инфлация.
  • 18 Трябва, а?

    6 1 Отговор
    За да те приемат в Шенген първо трябва да си функционираща държава, а не дупка в полето, пълна с безобразия.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Хахаха

    1 0 Отговор
    Едва ли ще допуснат горе Шенген. С тия кражби, убийства, по бнр хоризонт нещо каза Австрия за България и Румъния за Шенген, дайте снимка и информация факти. Бг. То бтр е по интересно за слушане пред разни кабелки. Хубаво е шенген, но през крив макарон ще го гледаме майка.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Българин

    2 0 Отговор
    Трябва да бъдат приети разбира се , щом го казва султана Илхан Кючук,да ама не.
  • 23 ХХхх

    2 0 Отговор
    Някои стари турци, тялом са в България, духом са в Турция И с българите е същото, но са духом в ЕС при близките си хора, а в НС са по света и най много в Гърция духом при имотите си, да не влезе някой да ги обере. Илханчо набор 85, как си. Много алъш вериш всички партии 35 години и днес сте чорбаджиите бкпдскгб, дпсгербспислужебниирадеви, всеки, който се домогна до държавната софра ппо костово и след костов сте много богати и с голямо его, но забравихте селата сиселяндурска България е от 35 години, всичко от селото е в града и от балкана в българските села, реве вдовицата на масиката иван, той построи и ремонтира, а днес я искат без пари, много хора им дадохме всичко без пари, на бойко хората и на богомил бонев са най големите късметлии. Няма да се хвърли я от скалите.
  • 24 ....

    0 0 Отговор
    Те не гледат българска телевизия. А българите на запад гледат българска телевизия. То няма конкуренция. Тяхните от селата раждат деца, най малко две и хубаво. От учене полза и четене на книги глава боли. Илхан и много други по едно друго време, едва ли биха там, където са днес. От високо да ни поучават
  • 25 Перо

    2 0 Отговор
    И тоя е Весела Чернева от РСМ, No 2!!!
  • 26 Тахумба

    2 0 Отговор
    Илханчо, трябва да бъдат приети. Кой требе да ги приеме? То е като онова шопско "требе да се копа". Кой требе да копа, нема го подлога у изречението?
  • 27 Честит Балканистан

    1 0 Отговор
    Хаерлия и берекет
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Абе

    1 0 Отговор
    аде бегай бе боклук.
  • 30 Направете мини-Шенген

    1 0 Отговор
    БГ, Румъния и съседите Турция, Гърция, действайте, изгонете австрийски-уника, граве, кауфланд/все обирджии/ и холандски фирми, кога ще защитите нашият си интерес
  • 31 пенко

    1 0 Отговор
    НИЕ МУ КАЗВЯХМЕ ---"ПУЛЬО " И ДО 4-ТИ КЛАС МУ ТЕЧАХА СОПОЛИТЕ /ПОЧТИ НЕ ГИ ЧИСТЕШЕ / !?
  • 32 сноу

    1 0 Отговор
    Сус ба ,пррател...глей си кючека и не брръкай в раната на куррадаъту че шъ съ уплачи на почетнуту..абе унуй дету води главнуту кючека б-а..
  • 33 Наблюдаващ

    0 1 Отговор
    Турчина го вълнува, кой ще им е кмет. Децата им са навън. И той иска да са в Бг и си иска живков, но е добряк, красив, млад баща, интелигентен. От турците има и са добри хора
  • 34 катран

    0 0 Отговор
    не искат да ни пускат в шенген..защото половин турция ще получи българското гражданство..а преди това всички албанци от макъдония..тотално корумпирана държава сме..Като гледат ни как гласуваме с автобуси от туркие...господин Кютюк...обсъждате ли това в европарламента със своите колеги. Няма такава държава..точно заради такива като вас от дпс и герб и вашата нова сглобка от пп и дб...до каквото сте докоснали всичко е порутено..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове