Last news in Fakti

23 Септември, 2023 14:34 1 313 36

Васил Терзиев: София има изключителен потенциал

  • васил терзиев-
  • кмет-
  • софия

Готови сме да вземем и непопулярни решения за столицата, обяви кандидатът на ПП-ДБ за кмет

Васил Терзиев: София има изключителен потенциал - 1
Снимка: БГНЕС

“Градът ни има изключителен потенциал, софиянци имат по-голям потенциал. Не трябва да си мислят, че не може да е по-добре. Може и ще бъде по-добре”, заяви кандидатът за кмет Васил Терзиев при гостуването си в предаването “Стълбището” по “Дарик радио”.

“Големият риск е градът да продължава да няма амбиция да се правят промени, да продължаваме повтарянето на стари грешки - ремонтът на ремонта, счупеният градоустройствен процес. За мен е много важно да променим това мислене, че понеже винаги е било така, така трябва да остане. Не, на нашето поколение се е паднала тази цел - да променим модела, добави Терзиев.

“Кметът има отговорност към всички 1,6 млн. жители на града. Няма хора втора ръка, няма квартали втора ръка, няма индустрии втора ръка. Взимаш прозрачни решения, които са ясно обосновани. Такъв е процесът”, каза още той.

Непопулярните решения и ползата за обществото

Кандидатът за кмет добави, че причината за сегашното състояние на София е, че управляващите нямат дългосрочен поглед. “Имаш удобни решения и правилни решения. Правилните решения почти винаги са непопулярни, защото промяната има цена. Повечето политици се подават на това изкушение, защото гледат краткосрочно”, каза Терзиев.

Той даде и два примера за първоначално непопулярни, но добри решения за градоустройство. Единият е с центъра на Любляна, който сега е пешеходна зона. “При въвеждането на тази смела постъпка, процентът неодобрение сред гражданите е бил близо 90. Сега е 10%”, обясни Терзиев.

Вторият му пример беше с Билбао - първият град в света с над 300 000 души население, в който за целия град важи зона с максимална скорост 30 км/ч. “При първото въвеждане на зоната имаше протести на доставчици, на шофьори на таксита, че това ще затрудни сериозно работата им. При последното увеличение на обхвата на зоната, нямаше нито един протест - защото те са установили, че всъщност нямат проблеми със зона 30”, обясни кандидатът за кмет на София. Той добави, че не се страхува от непопулярните решения. “Хората трябва да знаят, че общината и районните кметове служат на техния интерес. И че може да се приемат непопулярни решения, ако ги обясниш и мотивираш добре. Ти си избран, за да взимаш решения, не да пълниш пространство”, категоричен беше Терзиев.

Душата на София

“София си има душа, тя е зелена красива. Заобиколени сме от пет планини, градът е зелен, трябва да го опазим такъв. Това, което куца на София е еклектиката, това, че загубихме идентичността на кварталите, това, че всеки си прави каквото иска. Че не се следва стандарт, че не се гони идея как трябва да изглежда - къде да са младите, креативни хора, къде да е бизнес средата. При нас всичко е някакъв хаос. Рушат се старите сгради ,на тяхно място идват такива, които не трябва да са част от тази среда. Така губим и старото, а нямаме модерното”, заяви Терзиев.

“Виждам София като динамичен град с индустрии на бъдещето. Хората, които трябва да задържим, да привлечем, трябва да са около тези индустрии. Ние вече имаме критична маса, свързана с тези бизнеси. София и в момента има добра основа. Има дадености за туризъм - планини, минерални извори, зелен град, има възможности за бизнес, има баланс между това какво можеш да изкарваш тук и колко харчиш. В София е в пъти по-евтино от някои други големи градове да стартираш компания. Има отлична финансираща индустрия, има хиляди компании, има връзка между хората. Това, което липсва, е брандът. Липсва да се разказва тази история. Но има нужда и от намеса на градът. Както прави Лисабон. Подобни дадености, но Лисабон от десет години инвестира в бранда си. И се говори как Лисабон е столицата на дигиталните номади, в новите компании. Просто трябва да инвестираме в това да идват хора, които да видят неразказаната история. Дори и в България не се знаят голяма част от успешните истории”, добави Терзиев.

Двата модела на икономическо развитие

Неговите думи бяха подкрепени и от основателя на “Дронамикс” Свилен Рангелов. На 25 май 2023 г. Dronamics завършва успешно дебютния си полет с пълномащабен самолет. Товарният дрон на компанията може да пренесе товар от 350 кг на разстояние до 2.5 хил. км. с максимална скорост от 200 км/ч. “Имаме предпоставки, защото българската екосистема е много по-напред от тази на съседните страни. Ние сме компания от 170 души, 120 от тях работят в София”, каза Рангелов.

Терзиев коментира, че “Дронамикс” е правилният модел на бизнес развитие. “Модел, който няма нищо общо с държавата. Девет години им обясняват, че някак да се случи, а те са толкова напред. Другият модел е този на нагласените поръчки, на нагласените търгове. И виждаме резултатите от двата модела”, обясни Терзиев.

“Две паралелни икономики, но между тях има кросполинация. И нещата се променят, макар и бавно. Моите родители са учителка и журналист така, че знам за какво става въпрос. Но и техният свят се променя, повлиян от технологиите”, каза Рангелов.

“Двата модела не се изключват, защото дори и хората, които сами правят бизнеса си, живеят тук. Децата им са тук. И колкото повече такива хора има тук, това променя средата. Тяхната търпимост към образователния продукт за детето, към медицинското обслужване, към градската среда е по-ниска и те променят средата, защото искат да е по-добре”, обясни Терзиев.

Той е убеден, че моделът от развитие на IT сектора може да се пренесе и в другите индустрии. “Имаме успели хора, имаме хора които носят искрата, остава да развием системата. Ние сме свързани. И когато работим заедно успяваме. Приливът вдига всички лодки, не само една. Така и всички ние ще се справяме по-добре на глобално ниво. Когато работиш по този начин, няма връщане назад. Надеждата ми е да го променим за всяка една индустрия и за обществения живот”, завърши той.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 София има изключителен потенциал

    19 2 Отговор
    да понапълни нови $чекмеджета$ чрез общ поръчки и ниско качество на изпълнение
  • 2 Обаче

    21 2 Отговор
    Да да, ама Не! 45 години + 33 стигат.
  • 3 Българка

    4 35 Отговор
    Терзиев се е доказал като управленец, решителен в действията си, можещ и разбиращ както икономиката ,така и социалните проблеми. И той не носи вина за миналото на роднините си, защото никой не може да избира родата си.
    Мисля, че софиянци ще спечелят, ако го изберем за кмет

    Коментиран от #6, #8, #12, #18, #31

  • 4 Потрес

    18 6 Отговор
    След като разбрах за Кикимян шансовете на БСП и Възраждане рЕзко скочиха! Джендъpите няма да спасят света!
  • 5 Терзиев ДС

    27 4 Отговор
    Изключителен потенциал за крадене.
  • 6 Я беж

    21 3 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Добре си изрицитира опорката, печелиш гащи на дъгички, ай легай си!
  • 7 Факти

    17 0 Отговор
    И не само София...и другите доносници също имат потенциал
  • 8 Обаче

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Ще спечелят само НЯКОИ софиянци, ако назначите наследствен номенклатурчик. И шефа на Първа инвест. банка се доказал като успешен бизнесмен и като не го избрали за софийски кмет , най-успешно я фалирал през 1997г.
    Колко "изненадващо" и демократично ДС наследник успешно забогатял и то "без протекции"!!😉

    Коментиран от #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Анонимен

    12 0 Отговор
    Разкарайте гетото на Константин Величков. Ето едно непопулярно решение.
  • 11 Алооо

    9 1 Отговор
    Естествено е, че в София има голям потенциал. Кражбите са големи и кмета винаги излиза чист от тях.
  • 12 Име

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Само когато минем през лустрация, иначе не!
  • 13 Поправка

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Обаче":

    Шефа на Първа частна банка - Венци Йосифов.
  • 14 има да

    4 0 Отговор
    Събира парите от цяла България и реди павета.
  • 15 Факти

    0 5 Отговор
    Вашите хора всеки има от дс бкп номенклатурата на мвр и депутати и кметове къщи в Гърция и Турция. Защо радев и кики не направиха реформи. Оставете Гн Борисов да пооправи Бг, макар, че вече е твърде късно. Те са много богати от бкп дс. Не са умни, но подмазвачи и двуличници и любопитни, оплакващи бяха, помогнахме им и сега вирят глави и са егоисти бкп дс мвр и сие хора. Свърши вече, бедни и богати хората са. Поне да са на едно място богатите, както е на запад, а бедните и те. Голям късмет изкараха Богомил Бонев и неговите шефове на времето. Имаше сеч голяма по негово време и той се пише, че е бог като пеевски честен, да идва поколението, което го убихте, родените след 1983/1984, все пак нито родители нито те са участвали в смяна на имената на помаци 1972,1984, турци и роми. Ако бяха с мюсюлмански имена хиляди по ок за българите, а не да се крият и като отидат в Пловдив на сватба да свири и пее родопски и сега не смеят българите, вярата им е не
  • 16 мдда

    10 1 Отговор
    Има, но без внуци наа ДС като теб...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Шкембе Войвода

    13 2 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Трябва да си глупав, за да гласуваш за него. Кой богаташ, ще стане кмет за 5 бона заплата, единствено е келипира от цялата работа.
  • 19 Гост

    7 0 Отговор
    Коментар 9 българин
    Не мога да повярвам и този ли е хомо. Човекът бил женен и имал даже две деца.

    Коментиран от #21

  • 20 потенциал ама дръжки

    11 3 Отговор
    София е един коптор неописуем и всички мушенгии са се събрали и лапат от хранилката.
  • 21 И като е женен с деца

    10 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Не може ХОМО ли да е според теб ?
  • 22 СЗО

    10 0 Отговор
    София потенциал има. Но ти имаш ли?
  • 23 ХХхХ

    4 1 Отговор
    Арменците, къде са им правата. Антон е на половина арменец българин. Не искам лично аз Дс. Многоимотни сте всички от дс бкп. Бойко е умен в случая за Антон Х. Вие старчета над 80 г, хубаво е сега, но остаряхме и може с тия пари на пенсии и заплати може и да надхвърлите 100 г. Това не е завист, но е тъжно, когато от безпаричие млади посягат на другите и вместо на сватби, ходим на погребения на 20,30,35 годишни и майки от ковид в църна земя, а бащите им по на 50 г всяка сутрин на гробищата, а над 80 дс бкп им се живее, що не, мили егоисти от дс бкп. Те нямат насищане поне да са умни, а са непосредствени, но с много имоти и пари, държавни пари, Терзиев. Оставете На Бойко Методиев Борисов, Кметското място в София, Нинова нищо не направи за народа и деца млади си отидоха от тоя свят, на юристи, лекари, полицаи и плачат и нареждат, горе млади момко. Бъдете добеи хора. Бъдете състрадателни или ако не, здраве да е. Който има ще живее, който няма на пук и яд на новите забогатели чорбаджии с вода и джанки пак ще оцелее, сега има дренки, без захар компот
  • 24 Този продажник

    8 0 Отговор
    Се отказа публично от родителите си.
    Но това е нормално за ПП и ДБ които се отказаха да свалят Герб и ДПС и им станаха съучастници.
    Тези които гласуват за тях са утайката на обществото
  • 25 Дааа

    8 1 Отговор
    И тоя ДС боклук си има кошмар... Ваня Григорова.

    Коментиран от #26

  • 26 Бербок

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "Дааа":

    Щях да гласувам за Ваня , ако не беше промотирала за ковид боцкалките, точно поддръжката за ваксинация ме спра да гласувам за ПП за което много съм благодарен.

    Коментиран от #28

  • 27 Галя от EmbassyTO

    6 0 Отговор
    В теб ни е надеждата
    Галка :)
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ТЕРЗИЕВ ИМА ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН

    8 1 Отговор
    ПОТЕНЦИАЛ ДА НЕ ВЗЕМЕ И ЕДИН ГЛАС ДОРИ ОТ ЧЕРВЕНАТА СИ ДОНОСНИЧЕСКА РОДА ! АЙ НАСЛУКА В СТОЛИПИНОВО И ФАКАЛИТЕТО !
  • 30 ВАНЯ ЩЕ ГИ СМЕЛИ В

    5 4 Отговор
    МАШИНКАТА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ПРОДАЖНИ ПОДЛОГИ , ВЪПРЕКИ ЧЕ ИСКАХ БОЙКО ДА Е КМЕТ ТА ДА СИ ИГРАЕ МАЧЛЕТА ВСЕКИ ДЕН ПРЕЗ РАБОТНО ВРЕВЕ ГНИДАТА !
  • 31 Защо

    0 4 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Ако може този път без хора на ДС.По добре В.Лилков. Поне е образован - професор и преподавател.Нито е учил в Масква за учителка,нито за пожарникар.Този Терзиев и Бойко ще се спазарят за панелите и Гетата срещу амнистия за далаверите но няма да им помогне.Централна и учена София няма да го подкрепят и те го знаят.Голяма е наглостта на тия дърти милионери от ДС та пробутват този и онзи от Спаси София за резерва.
  • 32 НА ТОЯ БОКЛУК НЕ МУ ЛИ СТИГАТ ЧАШИТЕ ЗА

    3 0 Отговор
    ЯДЕНЕ ЗА КОИТО ВЗЕ 2,5 МИЛИОНА ЕВРО .............. Пловдивската фирма „Къпфи“ ООД, производител на „ядливи чаши за кафе и бъркалки – устойчиви алтернативи на неразградимите и замърсяващи пластмасови продукти“, в чието ръководство е Саша Безуханова и куп наследници на ченгета от Държавна сигурност, ще получи 2 541 903,01 лв. от Плана за възстановяване и устойчивост.
  • 33 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    А бе Васко, а бе Терзиев, как няма да има потенциал, когато едната трета от населението на Републиката е там, в София, в столицата.? Как няма да има потенциал, когато обира парите на цялата държава и тя, Софията, ги разпределя отново, така че лъвския пай процентно да остане за нея ?. Как иначе ще пренарежда по пет пъти в годината жълтите тухли между Коня и Партийното събрание ? Как иначе ще прекарва 3/4 от трафика през софийското равно поле и ще ремонтира тангента подир тангента ?? Как ще прави Метрополитен безразсъдно, за да се залива с вода на втората година? И за още какво има потенциал ЕЛИТА на нацията В СТОЛИЦАТА ???
  • 34 БСП...ППО

    4 0 Отговор
    Требваше да подкрепим тоя момък....от нашето котило е
  • 35 Точен

    2 3 Отговор
    Ще гласувам само за кандидати на Възраждане.
  • 36 Слава Винету

    1 0 Отговор
    Гласуваме всички за ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ!!!%ДОЖИВЯХМЕ.КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове