Last news in Fakti

24 Септември, 2023 08:42 943 7

20 години от първата поправка в Конституцията ни

  • промяна-
  • конституция

Тя засяга имунитета, несменяемостта и мандатността на магистратите

20 години от първата поправка в Конституцията ни - 1
Снимка: БГНЕС

На днешната дата се навършват 20 години от първата поправка в приетата през 1991 г. Конституция на България. Измененията в основния закон, свързани с мандатността, имунитета и несменяемостта на магистратите, са гласувани на трето четене на 24 септември 2003 г. Парламентът приема окончателно промените единодушно с 230 гласа "за", без "против" и "въздържали се", става известно от архивите на БТА.

Депутатите гласуват измененията поименно и в цялост. В пленарната зала приъстват президентът (2002 - 2012 г.) Георги Първанов, тогавашният министър-председател Симеон Сакскобургготски, членовете на правителството, на Конституционния съд, на Висшия съдебен съвет (ВСС), главният прокурор по това време Никола Филчев, висши магистрати, патриарх Максим, главният мюфтия Селим Мехмед и представители на други вероизповедания, представители на дипломатическия корпус. В залата е и тогавашният председател на италианския Сенат Марчело Пера, който е на официално посещение в България, съобщава БТА.

Ето какво пише в архивите на БТА от 2003 г.:

Законопроектът за промени в Конституцията беше внесен в деловодството на парламента

София, 25 юли 2003 г. /БТА/ В 12.55 часа в деловодството на парламента беше внесен законопроектът за промени в Конституцията, изготвен от Временната парламентарна комисия за изменения в основния закон.
Законопроектът бе внесен от председателя на комисията Камелия Касабова и народните представители Константин Пенчев /НДСВ/, Четин Казак /ДПС/, Любен Корнезов /Коалиция за България/ и Елиана Масева /ОДС/. Под законопроекта са сложили подпис 102 депутати от всички парламентарни групи...

***

Парламентът прие единодушно на първо четене промените в Конституцията

София, 3 септември 2003 г. /БТА/ След повече от четири часа дебати, с гласовете на всички присъстващи в пленарна зала 222 депутати, парламентът прие на първо четене промените в Конституцията, свързани с имунитета, несменяемостта и мандатността на магистратите.
Промените предвиждат въвеждане на т.нар. функционален имунитет на магистратите - съдиите, прокурорите и следователите да не носят наказателна и гражданска отговорност за служебните си действия и постановените от тях актове, освен ако извършеното е умишлено престъпление от общ характер. Срещу тях няма да може да бъде повдигнато обвинение без разрешение на Висшия съдебен съвет /ВСС/. Магистратите няма да могат да бъдат задържани, освен за тежко престъпление, и то с разрешение на ВСС.
Магистратите ще стават несменяеми след 5-годишен стаж, а ще губят несменяемостта си, ако системно не изпълняват служебните си задължения или ако извършат действия, уронващи престижа на съдебната власт. Несменяемостта ще се губи и при навършване на 65 години, както и ако има влязла в сила присъда, с която е наложено наказание "лишаване от свобода" за умишлено престъпление.
Председателят на парламентарната комисия за промени в Конституцията Камелия Касабова призова депутатите да подкрепят законопроекта и отбеляза, че промените са израз на безпрецедентно до момента единомислие, скок в мисленето и реакциите на политическата класа с оглед на нейните отговорности пред обществото и ще бъдат емблемата на 39-то Народно събрание с неговата толерантност и диалогичност. Промените са жизнено необходими на България, на българското правосъдие и българската държавност, посочи тя. Този законопроект е ключът към реформата в съдебната власт, за успеха на която всички институции в България трябва да поемат своята отговорност, заяви Касабова. Законопроектът за промени в основния закон ще сложи край на усещането за недосегаемост и ненаказуемост на магистратите, породено от сегашния им пълен имунитет, ще парира спекулативните трактовки, които пораждат чувство за безвремие в съдебната система и превръщат административния пост в уютно феодално владение, отбеляза тя. По думите ѝ промените утвърждават идеята за повече морал, повече професионализъм, по-висока отговорност към служебните задължения...

***

Парламентът прие на второ четене промените в Конституцията

София, 18 септември 2003 г. /БТА/ Парламентът прие на второ четене промените в Конституцията, свързани с мандатността, имунитета и несменяемостта на магистратите. Третото гласуване на измененията в основния закон ще бъде следващата сряда.
С 205 гласа "за", без "против" и един "въздържал се" депутатите гласуваха въвеждане на т.нар. функционален имунитет на магистратите. При осъществяване на съдебната власт съдиите, прокурорите и следователите не носят наказателна и гражданска отговорност за техните служебни действия и за постановените от тях актове, освен ако извършеното е умишлено престъпление от общ характер, предвижда изменението.
Срещу магистратите не може да бъде повдигнато обвинение без разрешение на Висшия съдебен съвет /ВСС/. Те не могат да бъдат задържани, освен за тежко престъпление, и то с разрешение на ВСС. За повдигане на обвинение и задържане на магистрат се прави мотивирано искане до Висшия съдебен съвет от главния прокурор или от не по-малко от една пета от членовете на ВСС.
Депутатите гласуваха, че решенията на ВСС за назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване от длъжност на магистрат, както и за даване на разрешение за повдигане на обвинение и задържане се приемат с тайно гласуване.
Парламентът не прие предложението на независимия депутат Елка Анастасова с имунитет да се ползват висшите магистрати - председателят и членовете на ВКС, ВАС и главния прокурор, както и членовете на Висшия съдебен съвет.
Административните ръководители в органите на съдебната власт, с изключение на ръководителите на ВАС, ВКС и главния прокурор, ще се назначават на ръководна длъжност за срок от пет години с право на повторно назначаване, тоест ще имат два мандата.
ВСС в срок от три месеца от влизането в сила на този текст - 1 януари 2004 г. ще преназначава административните ръководители, гласуваха депутатите. Предложението беше на Янаки Стоилов от Коалиция за България, който в комисията за промени в основния закон се мотивира, че е необходима яснота как да се броят мандатите оттук нататък.
Магистратите да стават несменяеми с решение на Висшия съдебен съвет след навършване на петгодишен стаж и след атестиране, предвиждат промените. Това ще важи и за съдиите, прокурорите и следователите, които към момента на влизане на промените в сила, нямат още тригодишен стаж на съответната длъжност.
Депутатите гласуваха придобилите несменяемост магистрати, включително и председателите на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд, както и главният прокурор, да се освобождават при навършване на 65 години, при подаване на оставка, при влизане в сила на присъда, с която им е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление.
Магистратите ще губят несменяемостта си и при трайна фактическа невъзможност да изпълняват задълженията си за повече от една година, при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните си задължения, както и за действия, накърняващи престижа на съдебната власт.
Александър Арабаджиев от Коалиция за България оттегли предложението си навършването на 65 години да не е основание за освобождаване на председателите на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд, както и за главния прокурор.
Депутатът от левицата Любен Корнезов заяви, че несменяемостта досега се е превръщала често в щит срещу недобросъвестните магистрати. Трябва да е ясно, че петте основания за освобождаване важат за всички магистрати от най-ниското до най-високото ниво, посочи той. Корнезов обясни, че с поправката тримата висши магистрати, които се назначават с указ на президента за срок от 7 години, ще бъдат освобождавани с навършването на 65 години, дори и да не им е изтекъл мандатът.
Според Йордан Соколов от ОДС по отношение на тримата висши магистрати не би трябвало да важи изискването за освобождаване при навършването на определената възраст. Общ принцип е където има мандат, той да се спазва, допълни той.
Промените предвиждат придобитата несменяемост на магистратите да се възстановява при следващо заемане на длъжността съдия, прокурор или следовател, ако магистратът е бил освободен при подаване на оставка или заради трайна фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от една година.
Народното събрание в срок от три месеца от влизането в сила на промените в Конституцията трябва да приеме законите, които се отнасят до прилагането на измененията.

***

Парламентът започна обсъждането на трето четене на промените в Конституцията

София, 24 септември 2003 г. /БТА/ Парламентът започна обсъждането на трето четене на промените в конституцията, свързани с имунитета, несменяемостта и мандатността на магистратите. Заседанието се излъчва пряко по БНТ и БНР.
В пленарната зала са президентът Георги Първанов, министър-председателят Симеон Сакскобургготски, членовете на правителството, на Конституционния съд, на Висшия съдебен съвет /ВСС/, главният прокурор Никола Филчев, висши магистрати, патриарх Максим, главният мюфтия Селим Мехмед и представители на други вероизповедания, представители на дипломатическия корпус. В залата е и председателят на италианския Сенат Марчело Пера, който е на официално посещение в България.
Народните представители поименно ще гласуват в цялост законопроекта за промени в конституцията.

***

Парламентът прие окончателно промените в Конституцията

София, 24 септември 2003 г. /БТА/
Единодушно - с 230 гласа "за", без "против" и "въздържали се" - парламентът прие окончателно промените в Конституцията. Депутатите поименно гласуваха на трето четене измененията, свързани с мандатността, имунитета и несменяемостта на магистратите.
За приемането на измененията в основния закон са необходими три четвърти от гласовете на всичките 240 народни представители.
В гласуването не участваха депутатите от НДСВ Емил Кошлуков, Мима Ненкова, Николай Чуканов и Теодора Литрова, народният представител от Коалиция за България Петър Димитров, депутатите от ДПС Ахмед Юсеин и Наим Наим, Мария Гигова и Иван Козовски от НИЕ, независимият Осман Октай, тъй като не бяха в пленарната зала.
След като бяха направени изявления от парламентарните групи, председателят на Народното събрание Огнян Герджиков закри заседанието и покани депутатите и гостите на чаша шампанско...

***
Поздравявам народните представители за направената решителна крачка към модернизацията на българското общество, каза премиерът Симеон Сакскобургготски

София, 24 септември 2003 г./БТА/ Поздравявам народните представители за направената решителна крачка към модернизацията на българското общество. Това каза министър-председателят Симеон Сакскобургготски след като парламентът прие единодушно промените в Конституцията.
Днес е наистина празничен ден за демокрацията, за българския народ и за Република България, заяви премиерът.
Председателят на временната парламентарна комисия за промени в Конституцията Камелия Касабова заяви пред журналисти, че с промените се отговаря на очакванията на българското общество за по-справедливо, по-обективно и морално производство. С измененията даваме ясен знак на евроатлантическите ни партньори, че в българското общество има готовност и решимост за завършване на реформата в съдебната система, отбеляза тя.
Днешният ден не е краят на работата на комисията, предстои дълъг път, за да станат факт промените в основния закон, свързани с присъединяването на България към ЕС и НАТО, каза още Касабова.

Двадесет години по-късно депутатите отново обсъждат промени в Конституцията, в основата на които е съдебна реформа. В края на юли т.г. ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ и ДПС внесоха общ законопроект за промени в Конституцията в деловодството на парламента. Той е подписан от 166 народни представители от трите парламентарни групи. Една от идеите е Висшият съдебен съвет да бъде разделен на два съвета – съдийски и прокурорски. Други текстове предвиждат мандатът на изборните длъжности във ВСС да е четири години и да се намалят правомощията на главния прокурор.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 денят на мутро-политиците 24.09.2003

    2 0 Отговор
    значи до 2003-та дупетатчетата са били цветенца в сравнение с техните последователи докарани от мафията на власт !!! нека не забравяме че “царя” направи тиквата от шофьор шев на мвр ?!?!? добре изпълнена поръчка за благодарност към магията оправила му хазартните дългове в испаня !!!
  • 2 честито

    3 0 Отговор
    вече 20г. мутренско управление а вие чакате да се оправим ?!?!? е няма как да стане особенно когато сте силни във фейсбук а на улицата няма никой…
  • 3 въпросче

    5 0 Отговор
    Нови промени в Констипацията ще има ли? Едната ще е :Мъжете да се поздравява със Сестро!
  • 4 Наивен

    3 0 Отговор
    20 години от първата поправка в Конституцията ни
    И какво се промени.
  • 5 ДОЛУ

    0 2 Отговор
    МОЧАТА

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Нека

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "ДОЛУ":

    сменим шпагина с тризъбец !
  • 7 Така е

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "ДОЛУ":

    и Укро-знамето от СОС-а !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове