Last news in Fakti

24 Септември, 2023 09:42 3 242 28

България постави рекорд във вноса на нови коли

  • българия-
  • внос-
  • автомобили

Нашата страна е шампион на ЕС с 39% годишен скок на импорта

България постави рекорд във вноса на нови коли - 1
Снимка: БГНЕС

Въпреки че България е най-бедната страна в ЕС, покупките на нови коли устремно растат. Само през август наши фирми и частни лица са внесли и регистрирали 3421 МПС-та, показват най-актуалните данни на Европейската асоциация на автомобилостроителите (ACEA). Това е 38.7% годишен скок, като с този резултат България се оказва №1 в ЕС по ръст на покупките на нови автомобили. През юли страната ни също имаше увеличение на вноса на годишна база, но "само" с 19%.

Всъщност оживление на автопазара се наблюдава в целия Европейски съюз, с леки изключения - като Унгария, където АСЕА отчита срив на продажбите с цели 10 на сто. Иначе средно за ЕС има 20% ръст. В Германия, която е и голям производител, и голям пазар, е регистрирано впечатляващо покачване на продажбите на нови автомобили през август - с над 37% на годишна база, като и бройката е впечатляваща - прясно регистрираните превозни средства са 273 417.

Бензин срещу ток

АСЕА дава и интересна разбивка на продажбите през август според начина на задвижване на МПС-тата.

В България най-висок е делът на новозакупените коли с бензинови двигагели - 72.9 на сто. Дизеловите са 18.9%, на трето място са електромобилите с 4.4%, а хибридите са 2.3 процента.

Данните за ЕС като цяло показват доста по-различна картина - продажбите на МПС-тата на бензин и на дизел са съответно 32.7% и 12.5%, тоест под половината от всички реализирани, всяка четвърта новорегистрирана кола е хибрид (23.9%), а всяка четвърта (21%) се зарежда от контакта.

За първи път в ЕС делът на нови електрически коли, задвижвани изцяло от батерии - общо 165 165 е-автомобила,, надхвърля 20% от всички месечни продажби, посочват от АСЕА.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 щамов работник

    15 15 Отговор
    България е най-бедната страна в ЕС,напълниха я със стари и пушещи , западняшки трошки,превърнаха я в сметище за метали от юропата.

    Коментиран от #16

  • 2 Напредък

    22 4 Отговор
    На гол тумбак чифте пищови !
  • 3 тука е така

    19 3 Отговор
    Ами протестиращите зърнопроизводители няма пеш да ходят до София!
  • 4 Всеки сам решава

    18 2 Отговор
    Карам старата си KIA и не смятам да купувам нова еднодневка, на която след 100 х.км трябва да и правя основен ремонт.
  • 5 Механик

    14 6 Отговор
    Руснаци купуват западни автомобили в България. От други европейски държави не им е позволено. България не спазва санкциите .
  • 6 Бизнесмен от село

    16 5 Отговор
    Лизинга е сиренцето в капана за мишки.
  • 7 Жичкаджия

    9 0 Отговор
    Внимавайте с електриката !
  • 8 Пациент

    21 3 Отговор
    Не е най-бедната страна, просто е с най-много хора, необявили доходите си! Иначе как да се обясни това, че има по повече от 1 апартамент на човек и всяко семейство е с 2 или 3 коли? Сега за пореден път народът се е юрнал към морето и Гърция, все едно че нямаше слънце това лято???

    Коментиран от #12, #14, #19

  • 9 Хаха

    13 2 Отговор
    Купуват ги украинци и руснаци! Регистрират ги БГ номера и си се ветреят по света!
  • 10 факуса

    6 1 Отговор
    нап трябва сериозно да да разгледа покупките
  • 11 Нови мук

    4 0 Отговор
    Ма на старо бак лъка на ЕС
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 шопа по далеко от носа не

    10 3 Отговор

    До коментар #8 от "Пациент":

    Ти за Република София ли говориш или за Република България ? Ако в София имате по 3 апартамента , по 5 автомобила , по 2ТИРА и една яхта то в страната съвсем не е така !

    Коментиран от #22

  • 15 българин

    6 0 Отговор
    тя мафията си действа и има пари бол за всичко няма простия народ
  • 16 Варненец

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "щамов работник":

    Ами купи си нова, аз така направих миналия месец. Като всички започнем да купуваме нови, няма да вкарват стари.
  • 17 теро

    2 1 Отговор
    Само дизел,че е 2.50 олиото ха ха ха
  • 18 Е как сега бе...

    5 3 Отговор
    Е нали писахте, че 80% от бългъряците били
    БЕДСТВАЩИ !
    Вие бе ,,фаткти" !
    Не си ли помните лъжите и манипулациите от преди само две седмици 🤣🤣🤣
    Естествено, че бг.ще постави рекорд,но не само във вноса на коли.
    А нещо за зверското купуване на имоти да споделите ?
    Бългърина никога не е бил по червив с пари.
    Схеми,далавери,всеки е с по няколко имота.
    За едно лято обхожда и Турция и Гърция,че и малко на балкана после.
    Келешите му на по 14-15 год.с тел.от по 2-ва бона и маратонки за по 400лв. и това е масово дори в такива загубени градове като Русе.
    А за шибаланките на същите години въобще няма да отварям темата 🤦‍♂️
    Мноооого малко от работещите в западна Европа могат да си позволят луксовете и стандарта на живот на бългърчето от 2023-та.

    Коментиран от #20

  • 19 Охххх..

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "Пациент":

    Настъпа го яко по мазола абсурдистанеца с тоя си коментар братле.
    Нали знаеш, най-много бългъринЪ мрази да го притиснат до стената с факти.
    Ама не фактите от бтв ,а тия факти дето всеки ден буквално пред очите ни се случват.
  • 20 777

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Е как сега бе...":

    тя цялата държава е загубена не само русе а всичкия боклук е в софия
  • 21 Касандра

    6 1 Отговор
    Ще има огньове от хиляди самозапалили се електрички. Не паркирайте близо до тях, защото покрай "зеленото" ще гори всичко. А собствениците им да си проверят реакциите, че като пламне ел.каручката им в движение, ще имат 20-30 секунди, преди да станат на чевермета и те. В близкия ми голям град от 1 януари 2024 забраняват влизането на коли без стикер В /С/ ЕКО/ О в цянтралната зона. Любопитното е, че В и С могат да влязат, няма да могат да паркират на улицата. Защо? Повече ог ясно е, електтичките да имат място на улицата, за да ги гаси пожарната. И също, да не претоварят гаражите с тонове батерии. Ха честита ви електрифЪкация.
  • 22 Ха ха ха

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "шопа по далеко от носа не":

    Това сте русофилите, пукате от злоба, че някой друг има нещо, а вие по селата само развявате червеното знаме, сърпа и чука..... Работа трябва не лозунги......дрогаре..,..
  • 23 Шегобиец

    2 0 Отговор
    Така е. От една внесена на три внесени, това вече си е скок с 200%! Какво да кажем за държавите, които по принцип си карат нови автомобили? Те направо ни дишат прахта! При тях подобен скок няма как да се случи.
  • 24 Нови чушки

    1 0 Отговор
    Таралясници грамада
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хммм

    0 0 Отговор
    Не е само до много имаме на пари.....и българинът поумнява ...... що да си купува излъскан марков хай-клас стар автомобил, като може да си купи нов, икономичен лъскав, па макар и не висок клас !?
    В момента става все по-неизгодно да си купиш втора ръка 15 годишен дарак, който е на 60% от цената на нов (за справка вижте съответните сайтове)
  • 28 ганю

    2 0 Отговор
    България е най-окрадената от собствените си продажни политици "европейска"страна
    където от 30г управлява италианската мафия.Затова парите от приватизацията
    Костов замъкна в италия и дъщерята му има магазини там.
    и всички управления след него са един дол дренки
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове