Last news in Fakti

24 Септември, 2023 10:24 7 383 29

Осман Октай: Делян Пеевски координира събирането на такса „власт“ за корпоративното задкулисие

  • осман октай-
  • ахмед доган-
  • дпс-
  • корупция-
  • пеевски-
  • румен радев

Румен Радев се опитва да гради олигархична власт по модела на Путин

Осман Октай: Делян Пеевски координира събирането на такса „власт“ за корпоративното задкулисие - 1
Снимка: БГНЕС

"Хасан Азис е много интересна и ключова фигура в ДПС още от създаването на академичните и младежките структури в партията. Той винаги е бил трън в очите на Ахмед Доган, че един ден може да го измести. Говорим за човек, който е приет от Анкара, от папата и е на „ти“ с посолството на САЩ." Това коментира дългогодишният политически деец и общественик Осман Октай. По думите на бившият кадър на ДПС в момента някой очевидно трябва да плаща сметките на сараите в ТЕЦ-а във Варна към "Булгаргаз". Поводът за думите му - депутати от ДПС дават сигнали, че председателят на партията Мустафа Карадайъ не се е появявал в публичното пространство от доста време.

"Някой трябва да координира събирането на такса „власт“ на корпоративното задкулисие. В момента човекът, който е назначен да върши тази работа за осигуряването на рахата на Доган е Делян Пеевски. Това се случва след детронирането на Тадаръков и на Йордан Цонев. В момента Пеевски се възползва от ситуацията и се превръща в говорител на Ахмед Доган, за да демонстрира властта си пред кандидатите за кметове. Освен това, дали за добро, или за лошо, той започна да се превръща и в говорител на Министерския съвет. Помним и Христо Бисеров, който като умен човек изчезна бързо. Алексей Петров също имаше претенция да се занимава с политическите кръгове", каза Октай и подчерта, че Делян Пеевски в момента, осветявайки се, си играе с огъня, а Ахмед Доган го превръща в посредник от негово име на силни корпоративни кръгове.

Относно имиджа на Пеевски и неговата роля в управлението и парламентарната "сглобка" той подчерта още:

"Хора като Карадайъ и Мустафа Емин Доган ги наричаше „мъжки секретарки“ едно време. Когато някой е оспорвал публичната му власт, винаги е реагирал през годините по един или друг начин. Въпрос на време е Мустафа Карадайъ през пролетта да загуби всички позиции. Още повече, че Ахмед Доган вече създаде напрежение с едно писмо, с което се опита да се коригира и заяви, че единственият лидер, зад когото стои, е Карадайъ. Той се върна в онова старо време, в което лично координираше номинациите на депутатски листи и на кандидатите за кметове. Доган има обаче голям проблем, защото ще загуби на този вот Североизточна България след Дулово, Никола Козлево и Хитрино. Сега е голяма вероятността да не спечели и в Омуртаг. Освен това ще има сътресения и в целия Кърджалийски регион", обясни анализаторът.

След като стана ясно, че Ахмед Доган се е отказал от това Хасан Азис да се кандидатира за пореден мандат начело на бастиона на ДПС - Кърджали, Октай обясни още:

"Да не забравяме, че навремето Джеймс Пардю се разхождаше в района на Кърджали с Хасан Азис и го посочи като бъдещ лидер. Всичко това раздразни Доган и той нападна Америка много остро с публична позиция, че ни е обявила за губерния. Връщам се към тези факти, защото беше въпрос на време силен човек в местната власт като Хасан Азис да бъде детрониран. Той е умен играч и трябва първо да се опази от собственото си обкръжение и да не дава повод по никакъв начин Доган да го изключи и да го елиминира, както направи с много други хора в ДПС", подчерта Октай.

По думите му на тези избори Ахмед Доган ще изгуби много общини, защото създаде много местни феодали, които решиха да се еманципират.

"Кметът на Хитрино например преди това беше областен координатор на ДПС. Впоследствие след влаковата катастрофа се изпокараха чии обръчи от фирми трябва да спечелят поръчките по възстановяването. От тогава Хитрино се управлява от местните феодали, които са около кмета и неслучайно демонстрират контрол над всички. Местната мафия определя софрата, хляба и млякото на хората. Чрез този контрол ги превръщат в крепостни избиратели. Доган по същия начин се конфронтира с местните феодали в Омуртаг. Точно заради това той има проблем, защото на практика създава затворени общества и феодални групи. Когато влизаш с хората в конфликт, е логично да губиш общини", обясни още той пред Faktor.bg.

Относно протестът на земеделците и по-конкретно на зърнопроизводителите, както и отношенията им с властта, Октай изрази мнение, че т.нар. "зърнари" всъщност са рекетьори.

"В държавата има организирани корпоративни структури, както в енергийния сектор, така и в останалите. Тези хора имат силни посредници като Доган и Пеевски. Те онзи ден с протеста си, т.нар. „зърнари“ се оцветиха чрез рекет и опит за дестабилизация на страната. Големият проблем на държавата през последните 20 години е, че допусна мафията да движи дневния ред. Не вярвайте, че синдикатите плащат автобусите на протестиращите от ТЕЦ „Марица-Изток“ до центъра на София. Те защитават точно интересите на хора, които кръжат около Ахмед Доган. Затова ПП и ДБ нямат никакви шансове в тези общини. ДПС се ползва като платформа, за да се реализират местни амбиции, които после осребряват с европейски средства. Т.нар. зърнари, вместо терористи, акад. Денков трябваше да ги назове „рекетьори“. Земеделците са взели абсолютно всички средства чрез своите лобита в централната власт", обясни още анализаторът.

Според него неслучайно тези протести са имали за цел да манипулират обществото и да го настроят срещу държавната власт, като затова са вкарали в обръщение и войната в Украйна.

"Когато обаче бяха разобличени, че са взели милиарди за сметка на средното земеделие, дребните хора се усетиха, че на практика не са получили нищо. В протестите участваше и най-голямата фирма на млекопреработватели, която е консуматор на евросредства за сметка на малките ферми и мандри. Протестът само разобличи олигарсите, които печелят за сметка на по-малките производители и са готови да парализират всяка държавна власт. Президентът ще се възползва от корпоративните протести и ще ги обвързва с войната в Украйна, за да реализира пъклените си планове. Целта на Румен Радев е еднолично управление. Още миналата година видяхме, че е привърженик на протести, които целят да дестабилизират държавата", разказа Октай.

По повод ролята на държавния глава в създаването и поддържането на управлението, Октай коментира:

"Румен Радев има една единствена цел – еднолично да управлява, а държавата да се превърне в президентска република. Дори заиграването с Трети март и с референдума са част от сценария му. На Радев му хареса да контролира от един център политиката на страната. По този начин за него вече няма да има значение дали ще е президент, защото вече започна да раздава ордени и на корпоративните кръгове. Идеята му е да има диктаторски и олигархичен център, по модела на Путин. Той е принуден да го направи от пловдивския кръг, където има почетни консули на Русия. Виждаме колко често Елеонора Митрофанова посещава вече Пловдив, който се е превърнал в много важен център на русофилството в България. Там по същия изкуствен начин бяха създадени олигархичните кръгове и управлява един човек, който беше по същия изкуствен начин на трона с идването на царя. Затова са важни местните избори. Гражданите трябва да решат – ще изберат ли крепостничество, или ще отстранят месните феодали", апелира Октай.

Накрая на интервюто си дългогодишният кадър на ДПС даде и своята прогноза за местните избори и изхода от надпреварата в София.

"Не познавам човека (бел.ред. Васил Терзиев) и личностите, но сами нищо не могат да направят. Тези харвардски т.нар. възпитаници са началото на промяната и за това ще платят много висока политическа цена. Аз съм убеден, че с осветяването на олигархическите кръгове, с битката Запад-Изток, логистиката ще определи бъдещето на България на Балканите и промяната. Убеден съм, че отново младежите ще излязат отвратени от прегръдката на Пеевски, който всеки ден е по телевизиите. Поколението, което беше излъгано от 1990 г., влияе на следващите. Процесът на промяната трябва да се случи, но проблемът е, че хора като Кирил Петков са подвластни на баща си. Той обаче ще има друга комуникация със своите деца. Промяната ще започне през София на тези избори", коментира още Октай.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    32 6 Отговор
    Шиши командва целия парламент.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Последния Софиянец

    32 9 Отговор
    Излезе Лорер да прави предложение и погледна към Шиши и оттегли предложението.Много беше смешно.
  • 4 Ханку брат

    25 3 Отговор
    Не знам, ама тези, които наградиха някои хора с Магнитски ни гледат сеира, всичко им е ясно и кога ще им писне не се знае, но всички ще разберем. Няма да е много далече.
  • 5 без имена

    30 10 Отговор
    от цялата работа разбирам , че дпс е една голяма мафия и този човек е част от създаването й. значи е мафиот също. читав мафиот няма.
  • 6 Говорителя

    22 10 Отговор
    на мафията зад ПП и ДБ, кръга капитал! Винаги го изкарват, когати имат зор, за да налее малко пропаганда и манипулации! Не го чета!
  • 7 Българка

    26 26 Отговор
    Румен Радев открито прокарва прокремълска политика. И част от нея е да се събори редовното правителство, а управлението да е еднолично от човека на Решетников чрез служебни правителства. И най-голямата опастност за разкриване и законово преследване на големите корупционери, рекетьори са ПП-ДБ. Те са атакувани от всички страни

    Коментиран от #10, #11

  • 8 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    25 0 Отговор
    Овладяване на Държавата е Целта на мафията
  • 9 !!!?

    15 18 Отговор
    И този се прави на Нострадамус...!!!?

    Коментиран от #14

  • 10 Писането

    16 14 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    по глупави опорки на лъжци и карадци като ПП, ДБ и ГЕРБ плащащи за тях, показва ниско интелигентен човек, без достойнство и морал, продаващ бъдещето си и страната си!

    Коментиран от #13

  • 11 Големите рекетьори предали

    19 9 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    избирателите си и влезли в коалиция с обявените на протестите врагове
    Герб и ДПС
    хвърлят димки като руските попове шпиони,без нито един факт, Трети март паметника на СА която ако не бе влязла фашистка България щеше да бъде в границите на Княжеството.
    Публикувайте синята книга с договореностите на Чърчил за навлизане на 30 турски дивизии в България
  • 12 !!!?

    20 1 Отговор
    Този който дърпа конците винаги стои в сянка !!!?

    Коментиран от #21

  • 13 Българка

    27 15 Отговор

    До коментар #10 от "Писането":

    Бъдещето ми, а и на българите не минава през Москва. Не желая да се връщаме в средновековието и да живея в "руския мир". Освен това винаги съм била срещу корумпетата, рекетьорите. Така че не ме пришивай към ГЕРБ. Там върхушката й са милионери. И как се става милионер само с държавна заплата?

    Коментиран от #15, #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Както казах

    9 13 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    Писането по глупави опорки на лъжци и карадци като ПП, ДБ и ГЕРБ плащащи за тях, показва ниско интелигентен човек, без достойнство и морал, продаващ бъдещето си и страната си!
    Няма как да коментирам глупостите на продадени хора! Дали ще пишеш Москва или Марс, звучи еднакво глупаво! Единственото не ясно е, защо някой се мрази толкова, да продава себе си, бъдещето си и страната си?
  • 16 Пришиха те към Герб

    17 12 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    Твоите кумири Киро Тъпото и Христо Кълвача.
    От 16 комисии на НС 8 са на ДПС начело с най важната по бюджет и финанси.
    4 са на ПП и ДБ и 4 на ГЕРБ.
    Твоите кумири да много кръшни кадъни и играят кючеци на Пеевски и Боко Тиквата.
    Ти сигурно участвуваш в тези оргии

    Коментиран от #18

  • 17 Криви к.у.

    18 2 Отговор
    Шиши ,Тиквата и Доган управляват това загубено царство от 1990 и ще управляват докато не пукнат.

    Коментиран от #19, #24

  • 18 Стършел

    9 4 Отговор

    До коментар #16 от "Пришиха те към Герб":

    Комисиите на дпс са дадени от герб. А тези опорки ги пишеш месеци вече.

    Коментиран от #20

  • 19 Стършел

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Криви к.у.":

    Управляващите са зад тях и не се осветяват и те така вече 30 и кусур години!
  • 20 Това което

    9 6 Отговор

    До коментар #18 от "Стършел":

    се случва пред теб, не са опорки, а факти! А истината се гради на факти! Опорки са лъжи като на онова гнусното нещо кирил петков! Върху тях се градят лъжи! Дали следваш опорки или факкти, показва твоят интелект, морал, ценности!

    Коментиран от #23

  • 21 ОМБРЕ

    0 6 Отговор

    До коментар #12 от "!!!?":

    ТОВА Е ДЕМОКРАТИЧНО - ЩОМ ГО МОЖЕ А ТИ НЕ ЗНАЧИ ТОЙ ЩЕ УПРАВЛЯВА -А СЕГА ПЛЕЦАЙ МИНУСИ КОЛКО ЩЕШ
  • 22 Хаха

    9 6 Отговор
    Октайчо и ти си много далеч от истината, Пеевски вече си е официално премиер на държавата. А изборите вече ги разбрахме, че чрез машините добре се контролират и колкото и да излезат хората, каквото в момента са решили Пеевски и буци да стана това ще стане колкото и някой да приказват смехории като теб, то и за това 65 % от хората ги отвратихре от всичко и не гласуват. Цялата истина, е че народа не излезли ли и цялата пасмина не е ли изрине ще си продължаваме по старо му. А теб знаем кой те активира отвреме на време и не ти е чиста работата.
  • 23 И все пак

    5 6 Отговор

    До коментар #20 от "Това което":

    Пак се отклонява вниманието с опорките за Радев и Путин, насаждани денонощно и напоително от американското посолство чрез всякакви "специалисти", естествено не без грантове и бонуси!
    Факт е, че Петков е опасен за държавата, точно като Зеленски.

    Зеленски дойде на власт през 2018-та с обещанието за мир, но потъпка Минските споразумения и започналите през март 2022-ра преговори за мир с Русия. И прати укрите в месомелачката по заповед на Байдън.

    По същият начин Петков се издигна във властта с лъжата, че само те почтени и са носители на промяна, която включва разбиване на олигархичната държава на Борисов, Пеевски и Доган. Вместо това се прегърна с тях под натиска на американските си господари, но за облагодетелстване на тесния си кръг. Нещо повече. Опитва се да изпере закоравелите корупционери Борисов-Пеевски-Доган, които уж щеше да бори, и да овладее службите, МВР, правосъдието и прокуратурата. С всичките си действия лицето Петков доказа, че е лъжец, закононарушител и предател на националните интереси. Поставяйки американските и украинските интереси пред българските. Лъжата и предателството лъснаха в Записа, за който медиите и Октай напоително мълчат. Този запис издаде цялата олигархична политическа власт, формирана от американското посолство над 30 години...

    Несъстоятелни са думите на Октай за президентска републи, знае мн добре, че след изтичането на мандата Радев не може да е президент!

    Октай защо манипулира?

    Октай защо смята, че Петков и

    Коментиран от #26

  • 24 Българка

    9 0 Отговор

    До коментар #17 от "Криви к.у.":

    Тези тримцата може и трябва да бъдат отстранени от властта.Но за това трябва имаме работещо, справедливо правосъдие- разследване, обвинения и съдебни присъди

    Коментиран от #25

  • 25 Смятам, че

    4 3 Отговор

    До коментар #24 от "Българка":

    и Петков+приятели и баща му трябва да бъдат отстранени от българската политика/власт редом с Борисов -Пеевски-Доган. И да отговарят за всички свои действия както всеки нарушител на законите!
  • 26 Стършел

    6 3 Отговор

    До коментар #23 от "И все пак":

    КОЙ ни предложи радев за пРезидент? Кого защитава пРезидента с всичките си изказвания? Знаем какво каза за Крим! Кой не може да загърби необоснованото си високо его и да работи единствено за родината си? Кой назначи почти всичките си министри на лежерни служби? Кой говори едно в България и съвсем друго навън? За какво взима толкова много пари, заедно с неизброимата си кохорта? И как така (не отричам издънките им в много неща) ПП се оказаха виновни за 30 и отгоре години управление на мафиоти? Отговора е, че настъпиха интересите точно на задкулисните кукловоди и те не искат това!

    Коментиран от #27

  • 27 Кой предложи Радев

    5 4 Отговор

    До коментар #26 от "Стършел":

    Предложи го нинова и БСП! И браво на тях! Защото сега България има един достоен българин за президент, стоящ зад българските интереси! Останалите глупости за Крим и лъжите тиражирани от ПП и ДБ, и задкулисията им от олигархични кръгове и посолства, е излишно да коментирам! фактите не са на твоя страна! Само опорките!

    Коментиран от #28

  • 28 Стършел

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Кой предложи Радев":

    Какви лъжи? пРезидента говореше пред медиите и всички го чуваха и виждаха. А нинова ли беше, или др. решетников питай другарите си от Позитано, или плонжираща те пред попа-те знаят!

    Коментиран от #29

  • 29 А ко общо

    2 3 Отговор

    До коментар #28 от "Стършел":

    има решетников, мешетников с Радев? Познават ли се, приятели ли са, колеги ли? Да вменяваш глупости, е жалко занимание!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове