Last news in Fakti

24 Септември, 2023 17:33 2 254 56

Бивш директор на полицията защити униформения, убил 18-годишен

  • васил василев-
  • полицай-
  • убит

Служителите на МВР трябва да спрат да носят пистолет „Макаров“, защото не е пригоден за полицейска работа

Бивш директор на полицията защити униформения, убил 18-годишен - 1
Снимка: бТВ

„Закон се пази и с оръжие - при самозащита, бягство, опит да спре извършител на тежко престъпление. Грабежът е тежко престъпление. Този, който бяга не се подчинява на полицейско нареждане. Произведени са предупредителни изстрели, а той продължава да бяга. Полицаят взима решение между 3 и 5 секунди, вади пистолета и го прострелва. Не е искал да го убие, а да го възпре“. Това каза ген. Васил Василев, бивш директор на „Национална полиция“ в предаването „120 минути“.

По думите му полицаят е бил с нагласата, че извършителят на грабежа продължава да бяга и ще употреби всичко, за да се защити – възможно е да отвлече човек или да направи друго престъпление.

Според ген. Василев служителите на МВР трябва да спрат да носят пистолеит „Макаров“ и да се въоръжат с полицейски пистолети.

„Всичко зависи от това къде е попаднал куршумът, ако е в рамото, крака няма да умре. Макаровият е тежък армейски пистолет с тежък патрон и дава по-големи поражения. Той не е пригладен за полицейска работа. Стоп патронът си е преживял времето“, допълни той.

Василев коментира и информацията, според която полицаят е стрелял с лично оръжие.

„За да има втори пистолет, има разрешително. Това му дава право да съхранява, носи и употребява оръжието. Пак следствието и прокуратурата ще каже правомерно ли го е носил. Трябва да се направи анализ и да се види той инструктиран ли е, когато е тръгнал на акция, проверявано ли му е оръжието“, каза бившият директор на полицията.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТОВА Е

    14 2 Отговор
    Ал Капоне !

    Коментиран от #10

  • 2 Това са

    5 4 Отговор
    Тригър хапи екшън герои. Бог да ни пази.
  • 3 Милиционерски

    6 20 Отговор
    защити !
  • 4 да се спрат

    17 1 Отговор
    Тук едни келешчета усилват музика до бившия площад Ралчо Сапунджиев в Панагюрище.Как да ги спрем

    Коментиран от #19

  • 5 Човека е постъпил правилно

    28 4 Отговор
    Трябва утре полицай, да не смее да стреля по някой престъпник и да умре друг, може би!

    Коментиран от #28

  • 6 Народно събрание = WC

    10 30 Отговор
    Полицаят ако е ловджия и има пушка с разрешително за подборен лов. Като изпълнява служебните си задължения освен служебния Макаров и пушката ли може да си вземе? Циганският престъпник има метална тръба, която не е оръжие. Полицаят съдия ли е и да вземе решение за смъртна присъда с незабавно изпълнение? 35 години няма във всяко село полицай, на частните болници и университети се роят. Циганите ли са само виновни или и законодателният ни орган в страната?

    Коментиран от #12, #18

  • 7 Хммм

    22 4 Отговор
    Ако всеки бандит си мисли че може да се надбягва с полицията света ще е много трудно място за живеене..стрелба по движеща се цел е 50 на 50 а стрелба със стоп патрон при дистанция под 10 метра също е потенциално смъртоносна

    Коментиран от #29

  • 8 Обаче

    41 4 Отговор
    💥Полицаят е целял да предотврати бягство и укриване на престъпник стреляки с предупредителен изстрел. 🎯Ранения (починал от раните) е част от банда, извършващи обири заплашвайки с тръба живота на жертвите си. Това не е убийство, а законна полицейска мярка. 🎯Полицаят е за награда и повишение в длъжност.💥
  • 9 плокмаз

    11 11 Отговор
    С такива директори на полицията ударихме дъното а с тези след него продължаваме да копаем. Има добри полицай има и милиционери едвам завършили средно образование с тройки и четворки. Има такива с връзки и рушвети назначени щото са на някои. Не може така лесно да се казва кои прав и кои крив. Има убиство и трябва да се разследва много внимателно и тоя като директор трябва да го знае най добре от всички. Как без разследване се дават оценки?

    Коментиран от #14

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ртт

    7 18 Отговор
    Гръмнал го е с собствено оръжие защо носи собвено като има служебно повреме на работа и с какъв патрон е бил зареден в случая собствения пистолет с служебни патрони и защо

    Коментиран от #50

  • 12 Обаче

    28 5 Отговор

    До коментар #6 от "Народно събрание = WC":

    Металната тръба е хладно оръжие, както отвертка или чук и т.н. подготвена съзнателно да му помогне с удар (по череп е смъртоносен) при обира.
  • 13 Сък Май Дик

    31 3 Отговор
    За мошениците - само тояга.А онази "майка" която очаква хората да я съжалят да беше помислила когато е "възпитавала" момченцета си и то е станало " човек" който бие девайки и ги обира.Иначе е лесно да се каже че полицаят е виновен.Мръсниците не ги съжалявам.
  • 14 Обаче

    25 2 Отговор

    До коментар #9 от "плокмаз":

    Стрелба по престъпник е рутинно задължение и право на полицая, а на цивилно лице стрелба е САМО при самозащита или защита живота на друго лице. Някои смятат правата на полицая и на добросъвестен гражданин за еднакви и бъркат.

    Коментиран от #23

  • 15 ген Василев! Говориш пълни глупости!

    6 9 Отговор
    Не се излагай, съшиваш измишльотини с бели конци!!
  • 16 Пак повтарям...

    25 4 Отговор
    На полицая паметник да му издигнат, а майката на престъпника да и бъде забранено да дава медийни изяви. Да е мислила какво възпитава.

    Коментиран от #21

  • 17 ген Василев! Говориш пълни глупости!

    3 12 Отговор
    Не се излагай, съшиваш измишльотини с бели конци!!
  • 18 Обаче

    11 2 Отговор

    До коментар #6 от "Народно събрание = WC":

    Полицая не издава смъртна присъда. Ранения е починал от раните си, при възпрепятстване на бягството му чрез полицейско оръжие..
  • 19 Викнете полиция

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "да се спрат":

    Така ще най добре . Те знаят какво да правят.
  • 20 Иван Грозни

    16 1 Отговор
    Че съд в България има само за облаги на магистратите. следователно право няма. Щом няма съд поне полиция да има, иначе тежко ни. Питам аз защо полицаите носят оръжие. Ако нямаше оръжие този нехранимайко щеше да се присмива на полицаите жестоко.
  • 21 Хаха

    10 2 Отговор

    До коментар #16 от "Пак повтарям...":

    Мислила е...те лилавите деца майките им сами ги пращат да крадат
  • 22 Ами да

    10 2 Отговор
    Така трябваше да бъде много отдавна !
  • 23 окийн

    4 14 Отговор

    До коментар #14 от "Обаче":

    Ти как реши че е престъпник бре? И съдия ли стана? Ами ако не си много умен и преценката ти се окаже грешна, ще съживиш ли убития или ще кажеш съжалявам? Ами мислете преди да пишете бре.

    Коментиран от #24, #25, #26

  • 24 Било е трудно да се досети

    12 1 Отговор

    До коментар #23 от "окийн":

    Прескача ограда на предприятие, бяга, не спира за проверка! Как не са си помислили, че е бил боядция и е боядисвал оградата и е побягнал към Практикер за боя!
  • 25 Без паника

    13 1 Отговор

    До коментар #23 от "окийн":

    Няма нищо за решаване..полицая вижда човек да бяга..вика стой полиция..стреля във въздуха оня не спира толкоз

    Ситуацията е извънредна и закона е делегирал права на униформените да вземат решение в такива ситуации сами

    По принцип бягащия има време да реши какво ще се случи..решава че ще продължи да бяга и следва случка
  • 26 Обаче

    14 1 Отговор

    До коментар #23 от "окийн":

    Тази преценка не е моя , а е на полицая и не е погрешна. Не всеки може да е полицай, а да станеш полицай също се учи. Ето така.
    Да ходи с метална тръба, за да вземе парите на момичета (срязвайки с нож (също хладно оръжие) презрамки на раница) и сложил качулка, та да твърди "Аз не съм аз , отидох си в къщи - не може нищо да докажете"....
    Полицаят е за награда.
  • 27 Мъка мъка

    6 1 Отговор
    Пълни глупости за пистолет Макаров.9/18..Всички в света ползват 9х19 който е определено по мощен патрон .9/17 и по малките калибри не се ползват.Проблемът е че всеки полицай трябва да има тейзър и гладкоцевна пушка с гумени и електрошокови патрони или бойни за критични ситуации както и дълго оръжие.Оръжието не убива а човека.Сила се възпира със сила.
  • 28 Шопо

    2 13 Отговор

    До коментар #5 от "Човека е постъпил правилно":

    Да застреляш човека в гръб си е чиста екзекуция.
    Полицаите трябва да ги съдят за предумишлено убийство.
    Ако Аз застрелям някой престъпник ще ме съдят ли?

    Коментиран от #30, #31, #32, #34

  • 29 Иван

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "Хммм":

    Ами ако бандита е лежал по очи на земята а полицая го е прострелял в гъба това не е ли екзекуция?

    Коментиран от #33

  • 30 Ти полицай ли си

    10 0 Отговор

    До коментар #28 от "Шопо":

    Оторизиран ли си да въдворяваш обществен ред? Осъди го и утре ако се случи нещо на детето ти, като питат полицая що не са го спрели, некка да кажат, за да не ги съдят! Не знам как промиха мозъците на толкова народ и спря да мисли!
  • 31 Обаче

    9 0 Отговор

    До коментар #28 от "Шопо":

    Неправилна оценка ( разбираемо от позиция на гражданско лице). Обратното е (Ако някой е с лице към полицай, може и да се предава без съпротива).
    Никой не бяга от полицая с лице към него. Оръжието не е само за самозащита (както на цивилните лица) а и за изпълнение на служ. задължения..
  • 32 пффф

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "Шопо":

    Като гледам какви ги пишеш май по добре и тебе да застрелят.
  • 33 Обаче

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Иван":

    Е, ами ако беше, ала не е. Не обсъждаме дали бият негрите в Америка. Има и автобус с шофьор в него.
  • 34 Принципно

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "Шопо":

    Силови структури са само армията и полицията .На тях им е дадено оръжие не само да го чистят и да чупят орехи.Те имат задължение да го ползват.Спомнтете си Петко от Лясковец как плашеше децата и други подобни случаи.Като знаеш че може да те гръмнат ще спреш иначе ще бягаш и така насилието расте.Навсякъде по света действат точно така.И няма значение лично ли е или служебно стига да е законно.Ако може да си позволи по добро защо не .То като майсторите с инструментите ползват се професионални а
  • 35 Прав е

    1 0 Отговор
    И караулния , предупреждение и после цял пълнител - 8 години дисцип. Ако всеки наруши се преценява, Калина , Паси, магарев, Асан.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 В коментарите прочетох,

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ртт":

    че служебния пистолет е със стоп патрони.Да бъдеш полицай в държава като нашата си е направо предизвикателство,затова е напълно логично, че полицаят е носил и личното си оръжие за самозащита. Смешно е полицаите да се подвеждат под отговорност при изпълнение на служебния си дълг, напротив трябва да бъдат поощрявании и да служат за пример и подражание. Криминалния контингент трябва да е на ясно, че не може да си прави каквото поиска и последиците могат да са много сериозни.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове