Last news in Fakti

25 Септември, 2023 14:52 3 593 21

Паметник на генерал Иван Колев откриха във Варна

  • генерал иван колев-
  • паметник-
  • варна

Повод е 160-та годишнина от рождението му

Паметник на генерал Иван Колев откриха във Варна - 1

Паметник на ген. Иван Колев беше открит във Варна. Идеята за изграждане на монумент на прославения български генерал е от дълго време. Тя се реализира с помощта на Сдружение “Български родолюбци”, съобщи БНТ.

Повод е 160-та годишнина от рождението му. Датата също не е избрана случайно. На днешния ден през 1940 година е подписана Крайовската спогодба, по силата на която Южна Добруджа отново е върната в пределите на България.

Като командир на Първа конна дивизия по време на Първата световна война, генерал Колев постига важни победи на Добруджанския фронт и участва в защитата на Добрич от повторната окупация на румънските войски.

Дълго време неговото име стои в сянката на полузабравата, на неловкото мълчание. Ето защо.

На 3 септември 1916 г. Първа конна дивизия под командването на ген.-майор Иван Колев, която едва предния ден е започнала бойни действия срещу Румъния в Първата световна война, разгромява със сабите си румънска бригада от 19-а пехотна дивизия в паметен бой между Карапелит и Кочмар. Генералът лично предвожда кавалеристите си, удряйки противниковата колона във фланг. След страшния удар на бойното поле остават посечени над 600 румънски трупа, а повече от 1000 войници са взети в плен. Ефектът от поражението е толкова голям, че още същата вечер румънците изоставят Добрич.

Трябва да се отбележи, че генералът не е получил задачата от командването, а сам проявява инициатива и поема отговорност, след като разкрива румънския замисъл бригадата да бъде изпратена в помощ на обсаждания от българите Тутракан.

На 4 септември към дивизията се насочва цяла руска кавалерийска дивизия, превъзхождаща двукратно българската. В Щаба на действащата армия очакват сблъсъка с тревога, поради опасения, че някои войници няма да вдигнат ръка срещу бившите ни освободители.

Генерал Колев, който е роден в Бесарабия и е русофил, произнася пламенно слово, в което казва: Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия, задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България.

Паметникът на ген. Иван Колев се намира на едноименната варненска улица, а по време на тържествената церемония по откриването, съпроводена с военен ритуал, венци и цветя бяха поднесени от институции, политици и граждани.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    44 7 Отговор
    героят,който даде много уроци на братушките
  • 2 каква е тая миниатюра

    21 8 Отговор
    подигравка..поне да беше в естествени размели
  • 3 Българин

    42 10 Отговор
    велик българин-чак сега с паметник-за сметка на това,имаме хиляди възхваляващи една окупационна армия
  • 4 Слава героите

    27 7 Отговор
    Той потопи руските кораби обсадили Варна 🇧🇬
  • 5 Чироза

    12 5 Отговор
    А трябваше в нормални размери.Сега какво се получава:постамента голям,бюста миниатюрен.Що не казахте бе.Щяхме да съберем пари.Може ли така?Кой е скулптура?
  • 6 Кочо

    12 33 Отговор
    Тоя Колев толкова се е напънал на Добруджанския фронт, че след няколко месеца починал! На това му казват - пирова победа! Много се хвалите, но умело пропускате, че заедно с вас беше отличната германска армия и командващ парада на този фронт е Генерал Фон Макензен! Също австрийци, но те са по кекави! Едва ли конната /не Първа, а Конната, защото е една/ ви дивизия би победила някой сама, ако не бяха четирите героични турски дивизии - най здравия и верен съюзник на България от древността до днес - 25 септември, 21 век! И при Одрин е така! Хвалите се, че сте го превзели за 2 денонощия, а забравяте, че е под обсада 5-6 месеца и най вече, че на Западния сектор са 40 000 още по героични сърби! И най вече тежката им артилерия, която срина турските укрепления, а вие такива оръдия още не сте имали! Изобщо, вие българите сами не сте победили никого! Внимавайте какво ще кажете, защото и там имаше братски войски!

    Коментиран от #8, #16, #17, #18

  • 7 Георги

    28 8 Отговор
    Една от първите задачи на комунистите, когато идват на власт е била да премахнат всички паметници на ген. Колев. Почти 30г им е държало влага на ватенките от боя, който са яли в Добруджа.

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Тъжно

    18 7 Отговор
    Абе това ли заслужава Великия Генерал Колев За благодарност толкова малко паметниче затова където е спасил Добруджа от окупация

    Коментиран от #12

  • 10 Кочо

    5 22 Отговор

    До коментар #7 от "Георги":

    Толкова влага е държало, че след 28 години когато дойде славната Красная армия, нито един отявлен български фашист не посмя да изстреля по нея 1 патрон за кумова срама! Напротив - голямо посрещане са устроили! Първо, пратили военна делегация да отиде в румънски териториални земи и покани 3 Украински фронт да не се тутка, а да навлиза спокойно и ви окупира! Второ, първите превозни средства като мотциклет с кош, навлезли на българска територия са вдигнати и носени на ръце, заедно с окупаторите чак до Търново! Достоевски нищо не пише за това!? Трето - заедно сте посетили Шипка, след това София, където съвсем сте се раздали в посрещане на окупатор! То, арки, то баници, то хляб и сол, то мед и погачи, то администрация, речи и софийска филхармония, хора, казачоци и ръченици! Братска дружба!
  • 11 Слава на Героите

    15 8 Отговор
    Казаците путлерастки отново се опитват да окупират тази земя с помощта на продажните копейки.
  • 12 хъммм

    8 8 Отговор

    До коментар #9 от "Тъжно":

    Можеше да вземат камъните от моча...
  • 13 !!!?

    10 6 Отговор
    Всички истински българи са русофили като генерал Иван Колев ! Чест и слава на такива българи !!!?

  • 14 Съветската история е лъжа !

    15 4 Отговор
    Спомените за някога силна България — тази, която постига Съединението през 1885, която обявява своята Независимост през 1908 и, която през септември 1916 освободи от румънци и руснаци родната Добруджа
    бяха смазани първо от съветския ботуш, а после от комунистическите му слуги тук. А 45 години комунистическа пропаганда и образование довършиха останалото. Паметта за самоотверженост, идеализъм, успех, нравствени и военни подвизи трябваше да бъде изличен! Трябваше да остане само преданост към Партията и СССР. Резултатът е невежество, непознаване на собствената история, колективна загуба на идентичност и национален нихилизъм.
    Кой днес знае нещо за сраженията за “непревземаемата" крепост Тутракан?
    Кой днес се сеща за великите български генерали ген. Киселов, ген. Тошев, ген. Кантарджиев, ген. Колев, ген. Жеков, ген. Вазов, ген Жостов, ген. Протогеров и мн. мн. други? Кой помни полковник Дрангов?!
    Десетилетия наред образователната система тук е внушавала на българските деца(сега вече родители и прародители) единствено робство, робство, робство, неуспехи, национални катастрофи, предателства, провали… Не военни победи, не политически успехи, не възход, не триумф, а комплекс за малоценност. Сякаш всичко е така замислено от комунистическия апарат с цел да се “смени чипа” на този наш издържлив народ и да се модифицира генно в някакъв мърляв кооператив от несретници, неспособни на каквото и да, самообричащи се се на поредния провал, самобичуващи се.
  • 15 История с документи

    11 3 Отговор
    ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ, КОЯТО ИЗЦЯЛО ЛИПСВА В УЖ БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕБНИЦИ ПО ИСТОРИЯ!
    Септември 1916 г. - българската 2-ра конна бригада под командването на Генко Мархолев разгромява, частите на 3-та руска конна дивизия в Добруджа, които панически се разбягват, газени от българската кавалерия.
    Генерал-майор Генко Мархолев е прославен български кавалерийски военачалник, лейбгвардеец, победител при Одрин през 1913 г., където на 13 март пленява Шукри паша. В Добруджа през 1916 г. бележи славна победа над руските войски като командир на 2-ра Конна бригада на 1-ва Конна дивизия на генерал Иван Колев - факт, укриван от казионната българска историография.. Българо-руската война от 1916-1918г. съществува. И тази война е истинска. Тя се води по суша, въздух и вода .
    На 23.09.1916 г. неговата 2-ра Конна бригада като авангард атакува 3-та руска конна дивизия, разбива нейния 3-ти руски Драгунски полк и завзема село Геленджик (Геренджик).
    След победата си полковник Генко Мархолев докладва в щаба на генерал Иван Колев следното: "След доста упорита съпротива от ариергардните ескадрони на 3-ти руски Драгунски полк и един казашки полуескадрон в 19.30 ч. завладяхме Геренджик и преследвахме противника на север в посока на Топрахисар. Настъпилата тъмнина турна край на преследването. Заловихме един пленник от Драгунския полк. Според показанията на заловения пленник в този участък е действала цялата Руска кавалерийска дивизия под командата на генерал Леонт
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 варненски пенсионер

    4 4 Отговор
    браво БЪЛГАРИ ! ЕДИН ДОСТОЕН ГЕНЕРАЛ , изклал дори и конете на мършоядите румънци и пияните казаци край Добрич ! осъден за "военни престъпления " от нелегитимен съд. за щастие, починал преди позора на България
  • 20 ЯМБОЛИЯ

    3 2 Отговор
    Браво ВАРНА. Отдавна трябваше.
  • 21 Родолюбец

    0 1 Отговор
    Чест и поклонение пред генерала , и отново би вдигнал сабя срещу еничерското оправление на държавата ни които ни разширяват!!! Колонизационото управлени и техните ментори трябва да бъдат съсечени с корените и изхвърлени на бунището на историята !!! Дано скоро се появи генерал родолюбец , като ген.Иван Колев , докато днешните плужеци не са закрили държавата ни!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове