Last news in Fakti

26 Септември, 2023 17:31 5 434 41

БАБХ оспорва резултатите от изследване на 10 сирена, според които само едно от тях е от овче мляко

  • сирена-
  • бабх

Агенцията по храните ще извърши ново пробовземане от същите партиди, от които установи количества, които да бъдат анализирани по заложения в законодателството метод

БАБХ оспорва резултатите от изследване на 10 сирена, според които само едно от тях е от овче мляко - 1

На среща между представители на Българската агенция по безопасност храните и сдружение "За достъпна и качествена храна" стана ясно, че от Агенцията оспорват резултатите от изследване на 10 сирена, според които само едно от тях е от овче мляко, съобщи БНТ.

Директорът на Агенцията по храните д-р Светлозар Патарински акцентира, че не е възможно резултатите от проучването, направено от сдружението, да бъдат отправна точка за предприемане на мерки от страна на компетентния орган срещу производителите на млечните продукти, показали отклонения.

"Причина за това е използваният метод за лабораторен анализ, който е акредитиран, но не съответства на приетия в целия ЕС, чрез Регламент за изпълнение 2018/150 по отношение на методите за анализ и оценка на качеството на млякото и млечните продукти. С цел удостоверяване верността на резултатите и предприемането на мерки, в случай на констатирани несъответствия, Агенцията по храните ще извърши ново пробовземане от същите партиди, от които установи количества, които да бъдат анализирани по заложения в законодателството метод", обясни д-р Патарински.

"Българската агенция по безопасност храните е готова да съдейства с експертиза за спазването на националното законодателство и европейските регламенти при вземането на проби по инициатива на сдружението и определянето на точните методи за изследването им. Целта е да бъде осъществен цялостен контрол върху производството и най-вече да бъдат защитени интересите на потребителите", заяви още д-р Патарински.

Д-р Галя Викьова, ресорен заместник изпълнителен директор на Агенцията по храните, разясни, че при извършвания официален контрол Агенцията по храните проверява не само безопасността, но и качеството на храните. Тя обаче подчерта, че само при стриктно спазване на правилата за осъществяване на контрола може да се предприемат мерки и да бъдат налагани санкции при констатиране на нередности.

На срещата беше обсъдена възможността за съвместни проверки в бъдеще. „Българската агенция по безопасност храните и сдружението работим в една посока – защитата на потребителите“, каза в заключение д-р Светлозар Патарински.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 345

    85 0 Отговор
    Безполезните органи трябва да се премахнат.

    Коментиран от #38

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 честен ционист

    71 0 Отговор
    В нито едно няма мляко, какво остава за овче.
  • 4 Аааа

    44 3 Отговор
    Путин е виновен!!!
  • 5 Кикимяу

    56 0 Отговор
    Лойко ще повтаря дузпата докато вкара. Проби на хранителните продукти трябва да се вземат в магазините.
  • 6 Гост

    57 1 Отговор
    Напоследък се опитвам да намеря овче сирене, което да им вкус на овче сирене - ами не мога. Всичкото ми бие на краве сирене. В Гърция успях от първия път и останах много доволен от продукта.

    Коментиран от #31

  • 7 Кой дои овце

    41 0 Отговор
    Това е трудоемко
  • 8 Кикимяу

    50 0 Отговор
    Те и тестовете за наркотици на МВР са фалшиви. Да вземат кръвна проба на овцата от която е издоено сухото млеко и е направено сиренето. Само така може да се установи: "сухото мляко от овца или от коч е издоено
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Само приказки, без конкретна информация

    73 1 Отговор
    И какво следва от тази проверка? Защо не кажете кои са фирмите, които лъжат потребителите? Ще спрем да купуваме от тях и ще фалират. Толкова е лесно. Защо само ни говорите без конкретни имена?
    И за шоколадите казаха, че само две марки били истински шоколад, но така и не разбрахме кои са.
    Дайте конкретни данни и конкретни фирми, стига общи приказки.

    Коментиран от #15, #18, #28

  • 11 БАБАХ

    25 1 Отговор
    Яжте ми ...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 мда

    62 0 Отговор
    БАБХ взеха парите на млекопреработвателите и вече всички сирена са от прясно мляко.
  • 14 Макробиолог

    63 0 Отговор
    Овце нема,а офче сирене бол.Парадокс на демокрацията.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Град Симитли

    25 0 Отговор
    Лайнари, да ви го натръшкам с колесника барабср!
  • 17 Българин

    50 1 Отговор
    Държавна агенция на моя издръжка брани интереса на престъпници и измамници. Безценно. Сдружението да публикува имената на измамниците, ние знаем какво да правим
  • 18 Гост

    42 1 Отговор

    До коментар #10 от "Само приказки, без конкретна информация":

    Няма да ги кажат, защото може би чакат да им се ОТПЛАТЯТ, иначе със бизнеса им е свършено!
    Трябва щом хванат производител в ЛЪЖА, да кажат името и продукта, за да знаем всички!
  • 19 Демократ

    35 1 Отговор
    В България само некадърници са с власт, но затова пък са партийни послушници. Докога ще бъде търпяно това? Изобщо не знаят какво да правят, а и не могат да се научат. Нито техника, нито организация на работата, нито акъл за правилно функциониране на този толкова важен сектор. Това е храната на всички. В нормалния свят всичко е подредено както трябва имат отговорни институции. Инспекторите по проверка на качеството на храните са при производителите, от които нищо не може да тръгне до пазара без техния печат. Тук е наопаки- проверяват в магазина и даже крият кои фирми какви боклуци произвеждат. Законът бил такъв. Цялата свинщина тръгва от неграмотните и тъпи депутати и още по-тъпи изпълнители. Пълен кошмар. По далавери и некачествена работа обаче всичките с власт са ненадминати.

    Коментиран от #39

  • 20 Путин

    10 4 Отговор
    Ни окраде млякото и овцете
  • 21 Емигрант

    26 0 Отговор
    Всичко което се извършва в България от политиците ви и техният ОБСЛУЖВАЩ ПЕРСОНАЛ от журналя е копирано от измамното ШОУ "СДЕЛКА ИЛИ НЕ" с водещ измислената "звезда" Ненчо Балабанов който гарантира, че ТОЙ И БАНКЕРЪТ НЕ ЗНАЕЛИ СУМИТЕ В кутиите, А ЗА КАКВО ТОГАВА МУ Е СЛУШАЛКА В УХОТО СЛЕД КАТО СИ ГОВОРИ ПОЮТЕЛЕФОНА С БАНКЕРЪТ ??? ТАКА ЛЕСНО И ВИ МАНИПУЛИРАТ И МАМЯТ ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ, защото сте много елементарни наивници ! Тези шоута бяха спрени в почти всички европейски държави, защото мамят !
  • 22 Добе дошли

    21 0 Отговор
    В страната на измамите.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Дьо Гол е казал трудно се управлява

    15 2 Отговор
    Държава с 273 сирена
    Ние имахме краве и овче сирене и кашкавал и още не може да се управляваме а в Европа всеки прави сирена и кашкавали демек трудно се управлява ЕС
  • 25 Бай Шиле

    27 4 Отговор
    Честито ви украинско сухо мляко на овцете вярващи на Сгобката!
  • 26 Бибитко

    23 0 Отговор
    Според тоя чиновник Патарински, шеф на БАБХ, излиза,че регламентът на ЕС кара мандраджиите да фалшифицират сиренето и останалите млечни и месни продукти. А той гласи да ядем имитиращи продукти.
  • 27 Знаеш ли ти,

    8 12 Отговор
    че да връщаш историята от времето на каквою е казал г-л де Гол говори за безполезност ? Колко вида сирена произвеждат Франция, Италия, Испания, Германия,Швейцария и какъв стандарт на живот имат "ДЕМЕК" ОТ ТРУДНО УПРАВЛЕНИЕ и нашият живот какъв е от ЕДИН ВИД ИМИТИРАЩО СИРЕНЕ И КАШКАВАЛ - ЛЕСЕН С ЛЕСНО УПРАВЛЕНИЕ !? Що за неандерталци тук пропагандират омраза към ЕС и симпазират на комунизмът на АГРЕСОРЪТ Русия ?
  • 28 Много е лесно

    29 0 Отговор

    До коментар #10 от "Само приказки, без конкретна информация":

    приятел да се кажат имената на фирмите които мамят, но не е лоялно да разрешиш производството на ИМИТИРАЩИ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ и да ги обявиш за мошеници ! Такава държавна каша се забърква само от престъпни политици с помагачи медии и журналисти ! Какво пречи на една ЧЕСТНА и НЕЗАВИСИМА медия да оповести имената на ФИРМИТЕ ИЗМАМНИЦИ ? ИМА ЛИ В БЪЛГАРИЯ ТАКАВА МЕДИЯ ? НЯМА !

    Коментиран от #40

  • 29 А зехтина

    19 0 Отговор
    Изтровиха хората. Онко и Алергии.
  • 30 Знаещ

    26 0 Отговор
    Това ми напомня историята със замърсената морска вода. Едното иследване казва че е мръсна, но държавното казва, не, не е. Започвам да си мисля, че щом БАБХ казва, че някой продукт е чист, значи не трябва да го купувам.
  • 31 Гешев

    1 13 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Пробвай овчето на "Елена" и ще останеш доволен. Там нещата са истински.

    Коментиран от #32

  • 32 Един трудов човек

    18 0 Отговор

    До коментар #31 от "Гешев":

    Елена произвеждат ментета.Купих си от тях кашкавал който при нагряване стана безцветна течност,писах им писма изпратих това което съм закупил от тях........глас в пустиня..............

    Коментиран от #41

  • 33 ГОСТ

    15 0 Отговор
    тия корумпета си защитават паричките независимо че народа яде имитации и боклюк. копувам истинско сирене но на двойна цена от тази в магазините частно производство. там няма как да имитират защото е неизгодно и в малко количества.
  • 34 Значи

    10 0 Отговор
    съм станал веган без да разбера
  • 35 Пловдив

    6 0 Отговор
    ЗАЩО НЕ ПИШАТ ФИРМИТЕ, КОИТО НЕ ВЛАГАТ ОВЧЕ МЛЯКО, А ЛЪЖАТ
    ЗИ ГИКРИЕТЕ БАБХ, ЗНАЧИ СТЕ ПОДКУПЕНИ ЗА ДА БЕ ПУШЕТЕ КОУ СА?
  • 36 Куку

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Кикимяу":

    Точно в тази верига магазини продават най големите боклуци.
  • 37 Истината

    2 0 Отговор
    Е че само 1 фирма е коректна всички други са мошеници за какво са ви имената на фирмите аз просто спирам да купувам бг. Сирена и Кашкавал
  • 38 И конкретно бабх

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "345":

    се доказа като такъв!
  • 39 Затова трябва

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Демократ":

    да извоюваме референдумна система на управление. Не искам некадърни депутати да ме "представляват"! Искам АЗ да участвам ПРЯКО във вземането на решения ПРЕЗ личния си вот! Тогава на 100% ще мине успешен вот за промяна в законите. И фирмите, произвеждащи боклуци ще бъдат публично обявявани!!! Оттам нататък е ясно какво следва. Няма да ги наказваме, защото те сами са се наказали!!!
  • 40 Пречи им "законът".

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Много е лесно":

    Но ние АКО сме сериозни хора, хайде утре пред парламента всеки ден с викове да се смени текста на закона. И измамниците сиренари да бъдат ПУБЛИЧНО оповестени!!! Можем, АКО го искаме! Оттам нататък, както по-горе беше писал друг, знаем какво да правим със сиренето на измамниците!
  • 41 Същото се случи със сирене смес краве и

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Един трудов човек":

    биволско, от магазин на немска верига. Марките магазини на тази немска верига са две и сградите им са ВИНАГИ една до друга! Та, сиренето се стопи и от него НИЩО не остана!!! Такова нещо скоро не ми се беше случило!!! Айде БАБХ да каже в КОЯ лаборатория срещу заплащане да ми тестват сиренето!!! Имам ли право да знам какво ям??? Ако да, ЗАЩО тези лаборатории НЕ са упоменати в сайта на БАБХ??? Защо НЕ са публично известни! Искаме ли подобна БАБХ нищо неправеща или не?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове