Last news in Fakti

27 Септември, 2023 05:57 1 555 26

Николай Свинаров: НАТО няма алтернатива

  • николай свинаров-
  • ракети-
  • украйна-
  • нато

Дано ракетите ни помогнат на Украйна, модернизацията на армията ни отдавна закъсня, заяви бившият военен министър

Николай Свинаров: НАТО няма алтернатива - 1
Снимка: bTV

"България изпусна момента на тристранните сделки, които можеха да доведат до частично превъоръжаване на армията. По отношение на войната президентът винаги е имал различно мнение от предишното и сегашното правителство. За Украйна, каквото и да дадем - ще бъде малко, и когато и да го дадем - ще бъде късно. Взетото решение от комисията по отбрана е добър знак, че България продължава линията на партньорство с ЕС и НАТО", коментира бившият военен министър Николай Свинаров в "Денят ON AIR".

По думите му, ако тези ракети не бъдат ремонтирани и използвани в кратък срок, те няма да станат по-годни за употреба.

"Това са ракети със сравнително дълъг обсег, надявам се, че ще подпомогнат отбраната на нападнатата Украйна", отбеляза Свинаров пред Bulgaria ON AIR.

"Още през 2004 г. бяхме приели план за модернизация на Българската армия, който включваше 16 проекта. Беше ясно, че България може да направи това за 10 години само с бюджета за отбрана. Още през 2005 г. се прие бюджет за 2006 г., който беше 1,3% от БВП. Модернизацията отдавна е закъсняла, ще стане бавно и много по-скъпо", обясни бившият военен министър.

Свинаров е категоричен, че няма как да не разчитаме на НАТО, а системата за колективна отбрана продължава да бъде безалтернативна.

"Нека не си мислим, че евентуално превъоръжаване би ни направило годни да се противопоставяме дори на съседни държави. България трябва да бъде адекватен член на Алианса, не става въпрос за предоверяване", уточни гостът в студиото.

Според Свинаров дронът в тюленово няма нищо общо с отбраната на страната ни. "Морето го е изпратило до брега. Не беше снабдено с оръжие, което може да направи страхотни вреди за държавата ни", смята бившият военен министър.

Не знаем какъв процент от руските разузнавачи са разкрити от ДАНС. В последните години се работи на още по-високи обороти. Службите имат нужда също от много техническо оборудване и сериозни средства за агентурен апарат. Не можем да виним службите за тяхното действие.

Всички министри на отбраната смятат, че не трябва да има сливане на службите. Военното разузнаване, ако се събере с цивилното, ще загуби възможностите, които има с агентурен апарат. Това не значи, че не трябва да има оптимизиране на дейността. Не сме попаднали на човек, който адекватно би могъл да отговаря еднолично. Политиката задължително трябва да се меси в работата на службите. Службите трябва да изнасят пълната информация на премиера, президента и председателя на НС.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Т.Ш.

    7 21 Отговор
    Модернизацията на армията я бавеха Бою, БСП които слугуваха на Путин и му строяха газопровод.
  • 2 Вчера

    18 7 Отговор
    Гледах интервю с него и,ако знаете как му скърцат ставите....

    Коментиран от #3

  • 3 Хаха

    4 15 Отговор

    До коментар #2 от "Вчера":

    Скърцат, а ти доволен ли остана ?

    Коментиран от #4

  • 4 Нее

    13 4 Отговор

    До коментар #3 от "Хаха":

    По-скоро разочарован!
  • 5 да де

    24 3 Отговор
    Важното е, че имаме две розови BMW на въоръжение ще шашнем всеки враг.
  • 6 Има,има..

    12 1 Отговор
    Нали за туй става морабето на Изток?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Така е

    18 1 Отговор
    НАТО ни брани, ЕС ни храни, да живей труда !
  • 9 Бай Лисан

    22 3 Отговор
    Когато си Свинаров, то е завинаги...няма как да станеш принц Чарминг.
    Например Софиянски се занимаваше със софийски работи..
    А с какви работи се занимава Свинаров?
  • 10 Мдаа..

    19 3 Отговор
    И тоя Свинаров станал Свинаренко..
  • 11 АХМАТ СИЛА

    21 4 Отговор
    Дано ракетите помогнат на усраинските фашисти че незнам ние проскубаните ястреби на къде ще бягаме.Дано ама надали, този път народния съд ще е истински до девето коляно да се не роди повече такава сган като вас
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Дернев

    11 4 Отговор
    НАТО е сигурна 3-та СВ. ЕВРОПА за европейците- СЕЩ и Русия/ОНД е най-голямата възможност на света да е избегне. И това зависи само от нас европейците.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Едуард Петров

    17 2 Отговор
    Този човек дрънка оръжие!
    Този човек забравя, че Русия ни освободи от 5 ВЕКОВНО турско ислямско иго!
    Този човек - гротеска, ни кара не само да се срамуваме от нещастните му внушения, но в отговор на тоя долен пасквил, миролюбивият ни народ да предприеме съответните правилни действия! Президентът Радев, Който на САМИТА в Санкт Петербург се изказа прекрасно в Ролята Си на Миротворец, нека продължи тази линия на Военно Гражданско говорене, защото такова е Призванието на Здравия Разум, какъвто Румен Радев е доказал, че има!
    (Помня малкият 9 годишен Румен, когато беше във втори клас в с.Славяново, Хасковско!)

    Коментиран от #19, #25

  • 17 Сандо

    12 2 Отговор
    И Варшавския договор нямаше алтернатива,ама каква стана тя?Тия неграмотници една пропаганда не могат да направят както трябва.
  • 18 Има алтернатива

    5 3 Отговор
    И това е обща европейска армия!!! Оперираща само по границите и в ЕС без разна екзотика като Тайван например!!! Европейска армия възлагаща поръчки на европейски фирми а не да зависим от Америка!!
  • 19 УЙКО-КАЛЕКО

    4 16 Отговор

    До коментар #16 от "Едуард Петров":

    ЖАЛКО,ЧЕ РАДЕВ НЕ СИ ОСТАНА В С.СЛАВЯНОВО ХАСКОВСКО ,АМИ СТИГНА ДО ПРЕЗИДЕНСТВОТО В СОФИЯ.ДА СИ БЕШЕ ОСТАНАЛ НА СЕЛО ДА ПАСЕ ПАТК==Е ,ЩЕШЕ ДА Е МНОГО ПО ДОБРЕ ЗА БЪЛГАРИЯ.

    Коментиран от #21

  • 20 Гост

    16 2 Отговор
    Много военолюбци и печалбари станахте. За оръжия раздавате милиарди народна пара, а за линейки ни казвате, че няма средства в хазната и да събираме капачки.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Посланика

    4 2 Отговор
    Добро утро, зомбита! Как сте? Правите ли лицеви и набирания? Тренирайте, че вече няма по складовете военно оборудване и ще тичате голи в окопите. Ще ви дадат 180 бронетранспортьора да ви извозят до заколението
  • 23 Добре е

    0 3 Отговор
    Кирил Петков не е нито един от тримата, защо има информация от службите тогава? Тия и да лъжат вече, не могат
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 редник

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Едуард Петров":

    /Този човек - гротеска, ни кара не само да се срамуваме от нещастните му внушения.../

    Tози е сред тези, които продадоха най-старото летище "Божурище" за стотина апартаменти, с което лишиха хиляди млади хора от възможността да се занимават с авиационни спортове, и закриха Аероклуба на София...
    Позор!

    От Уики:
    През 2005 г. Николай Свинаров като министър на отбраната ликвидира летището и подготвя терена и сградите му да бъдат дадени на чуждата компания „Индустриален парк София“, чийто мажоритарен собственик е италианската инвестиционна банка „Финанциария Интернационале“ (Finanziaria Internazionale).
  • 26 пенко

    0 1 Отговор
    ЗАЩО ЧЛЕНСТВО В НАТЮ- БЕЗ РЕФЕРЕНДУМ --- ИДВА И ЗА ВАС " ВИДОВДЕН " !!!!!!!! КОГА - КЪДЕ И КОГО НАТЮ Е ОТБРАНИЛО ?????????????
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове