Last news in Fakti

28 Септември, 2023 15:57 1 872 12

Европейската комисия: За България са в ход 5 наказателни процедури

  • наказателни процедури-
  • европейска комисия

Те са в областите Управление на водите, Процесуални права при наказателни производства, Процесуални права, Сигурност на документите и Дружествено право

Европейската комисия: За България са в ход 5 наказателни процедури - 1

Европейската комисия представи днес данни за развитието на наказателните процедури срещу държавите членки на общността. За нашата страна комисията съобщава за това, че са в ход пет процедури, информира БНТ.

Управление на водите

Комисията призовава България, Кипър, Ирландия, Испания, Малта, Португалия, Словакия и Словения да приключат прегледа на плановете за управление на водите. Държавите в ЕС да преразглеждат тези планове на всеки шест години. Плановете за управление на опасността от наводнения се изготвят по карти, които показват възможните неблагоприятни последици при наводнения, отбелязва ЕК.

През февруари комисията изпрати официални уведомителни писма, с които призова посочените държави да изпълнят задълженията си, като се отчита, че нашата страна е сред страните, които закъсняват с прегледа на плановете за речните басейни и за заплахите от наводнения. ЕК дава срок от два месеца за отговор, а след това може да вазеде дело в Съда на ЕС, се отбелязва в съобщението.

Процесуални права при наказателни производства

Европейската комисия открива производство за установяване на нарушение срещу България, Белгия и Хърватия, затова че не са въвели правилно европейските правила за укрепването на презумпцията за невиновност и на правото на обвиняемите да присъстват на съдебния процес в наказателното производство.

Според Брюксел някои национални мерки в това отношение не отговарят на изискванията за публичното позоваване на вината (Белгия, България и Хърватия), за съдебните процеси в отсъствието на заподозрения или обвиняемия (Белгия и Хърватия), използването на мерки за физическо възпиране (Хърватия); правото на заподозрените да не се самоуличават (Хърватия и България) и средствата за правна защита срещу нарушения на правата по европейските изисквания (Белгия и България).

Според ЕК обхватът на правилата не е въведен правилно в българското законодателство, съгласно което незадържаните заподозрени не се ползват от европейските права. Белгия, България и Хърватия разполагат със срок от два месеца, за да предприемат необходимите мерки за отстраняване на установените недостатъци, иначе наказателната процедура ще продължи.

Процесуални права

Комисията продължава наказателната процедура срещу България и Латвия, затова че не са въвели правилно европейските правила за правото на информация в наказателното производство, които предвиждат заподозрените или обвиняемите по наказателно производство, или за които е издадена европейска заповед за задържане, да получават подходяща информация за техните права.

Според ЕК националните мерки не отговарят на изискванията, особено по отношение на правото на достъп до материалите по делото, които са от съществено значение за ефективното оспорване на законосъобразността на задържането. Комисията отбелязва, че в България все още не са правилно въведени приложното поле на европейските изисквания и правото на информация за правата и разпоредбите по заявлението за правата при задържане. България и Латвия разполагат със срок от два месеца, за да предприемат необходимите мерки за отстраняване на оставащите недостатъци, иначе ЕК може да предяви пред Съда на ЕС.

Сигурност на документите

ЕК съобщава, че започва производства за установяване на нарушение срещу България, Гърция, Кипър и Литва, защото не са въвели двуизмерен баркод в единния формат за визи. Този баркод беше въведен, за да се защитят данните от визовия стикер от фалшифициране. На 30 април 2020 г. всички държави в ЕС бяха уведомени за въвеждането на баркода.

Крайният срок за изпълнение на решението изтече през май 2022 г., но посочените четири държави все още не отпечатват двуизмерен баркод върху издаваните от тях визи. Четирите държави разполагат със срок от два месеца, за да отстранят установените недостатъци, иначе наказателната процедура ще продължи.

Дружествено право

ЕК продължава наказателната процедура срещу България и Кипър, защото не са въвели европейските правила за използването на цифрови възможности и процеси в областта на дружественото право. Правилата на ЕС предвиждат държавите да въведат изцяло онлайн процедури за учредяването на определени видове дружества, регистрацията на трансгранични клонове и подаването на документи в бизнес регистрите. Те въвеждат безплатен достъп до повече данни за дружествата от търговските регистри чрез Системата за взаимно свързване на търговските регистри. През септември 2022 г. комисията изпрати на България и на Кипър официално уведомително писмо. След отговорите на страните ЕК е стигнала до заключението, че България и Кипър не са съобщили за национални мерки, които осигуряват пълното прилагане на европейските правила. Тези държави разполагат със срок от два месеца, за да отстранят установените недостатъци, а след това е възможно ЕК да предяви иск срещу тях пред Съда на ЕС, се уточнява в съобщението.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Евроренде

    13 1 Отговор
    Местя !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гледайте английския филм

    4 0 Отговор
    Бразилия с Роберт Дениро
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Браво

    22 1 Отговор
    Нека ду пе татите ни продължават с подмазвачеството си. Май не ние, а брюкселските розови чорапи ни таковат с 200. Шенген през крив макарон, спрени пари, наказателни процедури. А нашите козируват и отговарят- продължаване зърнените доставки в Украйна- СЛУШАМ, разполагане на американски военни в БГ- СЛУШАМ, унищожете си българската история и култура- СЛУШАМ, унищожете собственото си население- СЛУШАМ, купете от нас старите ни оръжия на тройна и петорна цена- СЛУШАМ. Списъкът е дълъг и унизителен.

    Коментиран от #8

  • 6 Мдааа

    10 1 Отговор
    Кики и Коки в раирани ризки.
  • 7 456

    6 0 Отговор
    Честито на Баце. Сега той да плаща.
  • 8 Боро

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Браво":

    Наказват ни, защото ни обичат. А когото мразят - награждават, особено ако не са членки на ЕС.
  • 9 Мухаа,хаа!

    5 0 Отговор
    А какво ни чака, като ни набримчат еврото.Периферен протекторат, в който Императорите от Брюксел,ще отдават заповеди на местния васал.Безапелационно, и със срок! И шаване няма! Хърватина вече го усети,но мандалото хлопна дъще! Техния фин.министър,по стар навик се пробва да направи финасова интервенция ( нещо нормално за всяка национална банка) за да овладее инфлацията - най висока в ЕС,само девет месеца след влизане в еврозоната, но ЕК и ЕЦБ му скръцнаха със зъби и той се скри в черупката си.Той е никой- шеф на филиал.Каквото те решат.
  • 10 Цензура

    2 0 Отговор
    Хахахаха, тия ли - които наричат Путин "военнопрестъпник", без никакви доказателства и без който и да е легитимен съд да го е осъдил - ще говорят за презумпция за невинство? Сериозно ли е това?
  • 11 защо

    1 0 Отговор
    даите на украина и язовирите те и тях може да гърмят
    - хщьпь язовири няма наказателни процедури
  • 12 Гост

    2 0 Отговор
    Много наказания ще ни измислят, за да храним Големия брат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове