Last news in Fakti

30 Септември, 2023 05:47 3 930 34

Румен Овчаров: Пеевски е новото светило в енергетиката

  • румен овчаров-
  • енергетика-
  • делян пеевски-
  • бойко борисов-
  • тецове

Точно правителството на Борсов пропусна през 2016 г. да поиска дерогация за затварянето на въглищните централи

Румен Овчаров: Пеевски е новото светило в енергетиката - 1
Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов, пък и с Делян Пеевски – новото светило в енергетиката, който след като реши проблемите на ракетите, на съдебната система, на Конституцията, сега вече е супер експерт и в енергетиката. Вижте, 2016 г. точно правителството на Бойко Борисов беше това правителство, което пропусна, пое ангажимента и после пропусна възможността да поиска дерогация за затварянето на въглищните централи и на България ѝ остана ангажиментът до 2026 г. те да бъдат затворени. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" бившият министър на енергетиката Румен Овчаров.

По думите му оттогава насам всички правителства се бият в гърдите, в България, когато отиват на среща с миньорите, как те ще отстояват интересите на българската енергетика и като отидат в Брюксел, започват да се кланят и да казват "Ама да, ама разбира се".

"Че това за 2026 г. те са подписали със съгласие на българските власти, не със съгласието на някои други. И сега правителството било между чука и наковалнята. Извинявайте, какво направи това правителство за тия колко, пет-шест месеца вече, откакто е на власт, за да подготви проектите по този справедлив преход? Нищо не направи. За последните 15 дена събра 15 фирми от региона и ги попита: "Абе, кажете тука кой какво предлага. При това, болшинството от тях – техни спонсори. Това ли е според вас подходът, с който ще решим въпроса на… колко там, 40-50 хиляди човека, които работят или са свързани с работата на комплекса? Че подходът изисква съвсем други неща да бъдат свършени. Първо трябва да видиш наистина ли ще искаш да затваряш 2026 г., или ще искаш да работиш до 2038 г. До момента никой не си направи труда да отиде в Европейския съюз и да започне поне преговори за това. Минаха вече 7-8 години от това. Това е едното. Второ, ако си поел ангажимент да затваряш 2026 г. и търсиш условия за справедлив преход – ами, вземи го уточни какво значи този "справедлив преход". Това не е да набоцкаш там няколко фотоволтаика. С какво точно ще заместиш работата на централите и каква работоспособност създаваш за миньорите или за топлоенергетиците? Никаква. Това е абсолютно лаишки подход. Така не може да се управлява!", допълни Овчаров.

Той смята, че няма нужда да лъжем миньорите. "Трябва да им кажем: няма да има предоговаряне, дайте да видим какво можем да направим тук с тези пари и с допълнителни пари от държавата така, че да запазим поминъка на тези хора. Ама ние не правим това. Ние викаме 10 фирми, при това спонсори на ПП-ДБ, и им казваме: абе дайте тука, предложете проекти, за да приберем едни пари. Е, това ли е подходът, това ли е държавната политика?! Извинявайте, но това за мен е… вече казах какво – крещяща некомпетентност и лакомия", каза още бившият енергиен министър.

"В тази ситуация могат да се направят само две неща. Част от тях днеска са предложени в Народното събрание. Първо, трябва на миньорите честно да им се каже от сега управляващите, от мнозинството, което е в парламента: ще се затварят ли централите 2038 г. или централите ще си ги затворим 2026 г., както сме поели ангажимент. Ако ще бъде първото, философията е една. Ако ще бъде второто, философията е друга. Ако философията е, че ще ги затваряме 2038 г., има време да помислим, няма нужда да бързаме. Ако ще ги затваряме 2026 г., трябва известен период от време, или поне отлагане на окончателните решения. Аз разбирам, че тук се върви в някакъв такъв междинен вариант – хем едното, хем другото. Няма да стане така, няма да стане така. Отново ще сблъскаме със същия проблем", заключи Овчаров.

Източник: ФОКУС


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бамбука

    32 35 Отговор
    Интересни Овчаров какво направи за Белене, за Лукойл така че България да спечели ? Нищо, но получаваше огромни заплати, хонорари и други боноси. И ако Борисов и Пеевски са вредни, такъв е бил и е самия той с схемата.

    Коментиран от #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ДЕБЕЛАТА СЯНКА

    48 4 Отговор
    ФАЛИРА И ИЗСМУКВА КВОТО БАРНЕ. ЧРЕЗ ЛАФКИТЕ ЗА ВЛЕЧЕ ДЪРЖАВНАТА БВБР С МИЛИОНИ БУЛГАРТАБАК С ОГРООООМНИ ТЕ СИ ЗАВОДИ ГО ФАЛИРА ИНА БЪЛГ СИГАРА НЯМА В МАГАЗИНА....
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    23 28 Отговор
    този р.овч, да говори за бг-енергетика е,като вълк да изнася лекция за вегетарианство.Отдавна трябваше да си прави разходките в карето на СЦЗ,но пуста демокрация........Голям късмет вади ...засега р.овч....ако бе китайски държавен служител.........

    Коментиран от #6, #9

  • 5 От толкова

    28 1 Отговор
    много светила , България гори.....
  • 6 да де

    50 13 Отговор

    До коментар #4 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Онзи Овч може да е всякакъв, но в случая е прав отвсякъде сюльо и пульо се занимава с енергетиката ни.
  • 7 Българин

    21 22 Отговор
    Дългия инкасатор, осъден по Магнитски, с 5 милиона евро в офшорки, се прави на принципен борец срещу мафията и последна инстанция по въпросите на енергетиката... комунист-ниновист!
  • 8 Вчера бяха 20 000

    14 23 Отговор
    40-50 000 човека абе Румен Овч..в завода на Фолксваген във Волсфбург не работят толкова бе мой..вас да не ви е наел фараона да му дялате камъни
  • 9 Аз съм от ссср

    38 11 Отговор

    До коментар #4 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Румен Овчаров може да е всякакъв но е експерт по енергийна сигурност не си е ку или дипломата по времето на лошия комунизъм такива неща нямаше.Много е прав но неграмотните го критикуват.
  • 10 Аз съм от ссср

    34 7 Отговор

    До коментар #1 от "Бамбука":

    Какво да направи Румен Овчаров за Лукойл и Белене.Иван Костов продаде Нефтохим а Бойко Борисов спря Белене след като двама сенатори американски дойдоха във България и му казаха да не я строи че е със руска технология и между другото най добрата.

    Коментиран от #13

  • 11 Zглобката

    29 7 Отговор
    Е ВРЕДНА ЗА БЪЛГАРИЯ !
  • 12 Хаджи Папурко

    9 17 Отговор
    Р.Овч. американците Ви го казаха, едно котило сте с Д.П., защо се хапете и драскате и се правите на мъжки котета.
    Нещо за скъпия газ и блядките да кажете.
  • 13 Бамбука

    10 17 Отговор

    До коментар #10 от "Аз съм от ссср":

    Какво да направи ли ? Ами защо е вземал тогава заплати, хонорари по темата, държател на "Златната акция" на България в Лукойл ? Да изреждам ли и другите благинки от които се е ползвал ?
  • 14 Как

    7 18 Отговор
    Яд го е че го измесиха ине е той светилото в енергетиката.
  • 15 Ей,тролове не щастни!

    28 8 Отговор
    Когато Рмен Овчаров беше министр на енергетиката, всичко там си беше наред!Откакто започнаха да управляват козяшките специалисти, всичко обърнаха на горе с краката!Жалки сороски ле кета!
  • 16 Кой ли пък е тоя ,,Борсов"...?!?!

    14 2 Отговор
    ,,Точно правителството на Борсов пропусна през 2016 г. да поиска дерогация..."
  • 17 един

    8 13 Отговор
    Всичките сте едни рубладжийски "светила",ами поне замълчете...!
  • 18 Прав си Р Овчаров! За добро или лошо

    21 3 Отговор
    Разбираш от Енергетика!? Този дебелия"разбирач" от всичко е един нагъл, мого нагъл Мафиот! СЕГА НИ УПРАВЛЯВА, ПРАВИТЕЛСТВО НА ПРОДАЖНИТЕ НАГЛЕЦИ!!! ТЕЖКО НА НАРОД И ДЪРЖАВА!?
  • 19 Опа

    7 14 Отговор
    Светилото по кражбите в енергетиката е Овчаров, там си изработил милионите и сега раздава дефинициите за другите
  • 20 РОВЧ

    12 4 Отговор
    Абсолютно точно и логично, Румене. Така се мисли, прави и действа в разумните държави. Но тук е територия на наглостта, лъжите, грабежите и убийствата. Тикварщината и пеевщината са издигнати в култ. Кирчетата и кокорите не стават и за чеп. Само соп ол ът потрива доволно къси на алчни ръчички в сараите.
  • 21 Майора

    7 5 Отговор
    Човека получил 1 млн долара за Белене и ненаправил нищо за Лукойл и станалите фирми , условно осъден , дава акъл! А къде са твойте другари които знаеха какво ще стане с тези централи след известно време и какво направиха когато вие управлявахте?
  • 22 Асен

    6 4 Отговор
    Добре ни подредиха " приятелите" от ЕС и САЩ !!! Честито на продажните политици и потиснатост народ !!!!
  • 23 Асен

    6 3 Отговор
    Добре ни подредиха " приятелите" от ЕС и САЩ !!! Честито на продажните политици и потиснатост народ !!!!
  • 24 Тома

    8 2 Отговор
    При нас ако те вкарат в списъка магнитски за пране на пари никой не те разследва.Даже почваш да даваш акъл все едно че си взел нобелова награда
  • 25 Шайка

    4 1 Отговор
    Р.ОВЧ МИЛИОНЕР..Сталинка е комунистка и бивш агент на ДС милионерка която не и дреме за бедния скъсан и мизерен народ...ОТ ЧАЛГАРСКА НОМЕНКЛАТУРИЯ...
  • 26 Несъм

    4 3 Отговор
    вярвал че ще симпатизирам на Дългия инкасатор. Но тези за две години ни разковаха държавата. Става от зле по зле. Сега с този зелен преход ще отнемат хляба на стотици хиляди хора и ще напълнят джобовете на шепа дебели делавераджии с вентилатори и фотоволтаици. И още един милион ще емигрират. Хора смачкаха ни. Убиват ни по дълъг и мъчителен начин.

    Коментиран от #29

  • 27 Казуар

    4 3 Отговор
    Другарю Овчаров, изглежда си добре, имаш и четириетажна къща на брега на морето.
  • 28 Анонимен

    3 1 Отговор
    Знаем ги учените някои, крадат от залъка и се правят на честни хора. Комунист ако не окраде сън не го хваща, но и милионите, пак сън не го хваща, казват го лекари и юристи съдии. Пеевски е дете на прехода, набор на Кирето 80. Ще ги оправят олигарсите или те са едни от тях, Пеевски1
  • 29 Няма са плашиш пич

    4 4 Отговор

    До коментар #26 от "Несъм":

    Не се притеснявай другарю Който оцеля от радиацията и отровния въздух на комунистите ще живее сто години със зелената енергия Мисли за здравето на децата си а не за мизерните ти рубли
  • 30 българка

    4 1 Отговор
    Много умници, малко работа! Кой беше казал "Да му имам акъла на българина, когато се обърне колата!" И като започне едно надприказване, направо ще ни удавят в приказки и особено тези, които са допуснали много грешки или отклоняване на средства /към техния джаб/! Така е, като никой не е осъден за нанесени щети на държавата!
  • 31 сноу

    2 0 Отговор
    Няма се косиш румба..дебелеевски вече е на границата и ще казва тоя може ,а оня не може, ама ще пита кенета ,че оня му държи магнита..Видяхте ли сега вашите тройни партньори как ви извъртяха имамбаялдъту ,че дори наш Гои вече като каже началниците ,има предвид най дебелия...
  • 32 сноу

    2 1 Отговор
    Хора схванете най после тънката и зловеща съдба която ни готвят сашовците...Сетете се къде беше мъртън преди да дойде тук и къде отиде острова където беше...сего пък помислете къде се наритва всичко свястно и способно за да остане тук само болно , негодно и съвсем безволно..В америка вече трудно се живее а и на амер кой ще му позволи да живее..Суши ,урагани ,наводнения вече са обезлюдили 3-4 щата ,другите са полупревзети и подчинени в цялостен план на афроамерите ..Бай кенет тука дудне за някакви 100-на хил.българи който били там ама под сурдинка добавя, че тук били вече почти толкова амери и още толкова ингилизи и т.н.а аз ще допълня че всичко се подготвя за още милиони по толкова..
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове