Last news in Fakti

2 Октомври, 2023 13:41 2 560 61

Протестиращите на магистрала "Тракия" се увеличават. Натоварено е движението по обходните маршрути

  • протестиращи-
  • магистрала тракия-
  • увеличение-
  • обходни маршрути

Край Гълъбово се е образувала колона от ТИР-ове. Миньорите от държавното дружество са категорични и днес, че блокадата на магистралата ще продължи, докато не бъдат преразгледани териториалните планове за справедлив преход. Те не приемат и обезщетението от 36 заплати за тези, които напуснат работа сега

Протестиращите на магистрала "Тракия" се увеличават. Натоварено е движението по обходните маршрути  - 1
Снимка: БГНЕС

Продължават блокадите на миньори и енергетици на ключови пътни артерии в страната - на магистрала "Тракия" при Стара Загора, на магистрала "Струма" край Дупница, Проходът на Републиката и международният път Русе-Свиленград при Гълъбово.

Протестиращите изготвиха списък от 6 искания, съобщават от БНР. Това са предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в частта "Енергетика", гарантиране на работата на ТЕЦ-овете в пълен капацитет до 2038 година, изработване на енергийна стратегия, отлагането на либерализацията на енергийния пазара за битови потребители до достигането на средноевропейските нива за енергийна бедност на домакинствата, прозрачност на процедурите за инвестиции, заложени в териториалните планове и отпадане от териториалните планове на предприятието за конверсия на въглищните райони. Синдикатите очакват покана за среща с депутати в Народното събрание днес или утре.

Броят на протестиращите на магистрала "Тракия", с напредването на деня се увеличава, а заради блокираните пътища движението по обходните маршрути е натоварено. Край Гълъбово се е образувала колона от ТИР-ове. Миньорите от държавното дружество са категорични и днес, че блокадата на магистралата ще продължи, докато не бъдат преразгледани териториалните планове за справедлив преход. Те не приемат и обезщетението от 36 заплати за тези, които напуснат работа сега:

"Очакваме властимащите управляващи по-точно, да намерят начин да дойдат да преговарят с нас. Ние от тук няма да мръднем", категорични са протестиращи.

"Денков да дойде тук. Другото, което очакваме, е да се запази независимостта на България чрез енергетиката, не толкова работни места, не толкова другите глупости, които се изговориха", допълват други.
Междувременно от Министерството на енергетиката публикуваха на сайта си териториалните планове за справедлив преход, с които миньорите и енергетиците в момента се запознават и се очаква да излязат с позиции. Те подготвят и нови искания, които ще бъдат изпратени на президентите на двата синдиката и така ще бъдат внесени за разглеждане в парламентарните групи на Народното събрание.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лоша работа

    57 21 Отговор
    Първо изборите в Словакия, после Мъск, а сега и това докараха евроатлантиците до нервна криза, а малкото им останали поддръжници - джендъри ще си изядат вибраторите от яд:)))

    Коментиран от #4, #12, #18, #36, #60

  • 2 Гост

    17 30 Отговор
    Да пускат танковете, бактън дее…
  • 3 Конституция на Република България

    29 57 Отговор
    Чл. 35.
    (1) Всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели. Това право може да се ограничава само със закон, за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани.

    Лишаването на българските граждани от това право е ТЕРОРИЗЪМ! И полицията да се заеме с терористите.

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 12345678

    53 18 Отговор

    До коментар #3 от "Конституция на Република България":

    "Кабинетът показа плановете за справедлив преход: 27 000 стават безработни, производството на ток се свива 4 пъти."

    отиваме към зануляване, не знам кое е тероризъм и кое геноцит

    Коментиран от #7, #25

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 тировете на зърнарите са убиици на пътя

    7 15 Отговор
    да постоят при протестите . падат къщи , мачкат деца , всеки ден катастрофи .
  • 9 мдда

    17 14 Отговор
    Увеличават се... станали от 100 на 105. До догодина ще са вече хиляди..
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 може да проверят

    7 2 Отговор
    за алкохол колоните тирове докато си почиват . много плът се продава - трафик .
  • 12 Ти остави...!

    22 14 Отговор

    До коментар #1 от "Лоша работа":

    Ами Енергетиците ако спрат тока и евроджендарята няма да имат ток за вибраторите си...!
  • 13 12345678

    29 6 Отговор

    До коментар #7 от "789":

    Кой лъже, красивий, дори не искате да прочетете докладите на министерството, които са общодостъпни на страниците на министерството на енергетиката, отвори я и виж "Териториален план за справедлив преход на област Кюстендил, по- точно
    ПРИЛОЖЕНИЕ II
    ОБРАЗЕЦ НА ТЕРИТОРИАЛНИ ПЛАНОВЕ ЗА СПРАВЕДЛИВ ПРЕХОД

    Виж и тогава пиши! Ще светим като в 15 век , тия, които останат в клетата ни държавица!
  • 14 Браво

    35 18 Отговор
    Браво, истински мъже. Не меки китки като зърнарите.
  • 15 Прост народ слаба държава

    20 36 Отговор
    Светът се променя само тези от мариците не искат да го разберат. След някой ден водата като им залее къщите до покрива пак ще протестират че правителството им виновно. Кой им дава право няколко хиляди души да определят дневния ред на държавата и на света. Щом се налага ще се преквалифицират, няма да се свърши света с това. Аз съм се преквалифицирал 2пъти и съм много по-добре от преди.
    Токът щял да свърши в Германия и Австрия, Дания, Норвегия защо не свърши. Накрая хем ще ги закрием хем никакви обезщетения няма да получим.
  • 16 Дякон Унуфрий АраллампиевО

    9 5 Отговор
    Октомври Октомври О месец на кръв на подем и погром Тежката капиталистическа действителност смаза хората Да живее демокрацията Ура други
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Голем смех

    8 16 Отговор

    До коментар #1 от "Лоша работа":

    Словакия е нищожна в сравнение с Унгария, Орбан го търпят, но тоя словашкия изобщо не им е нужен, като им наложат малко санкции словаците ше устетят глада и сами ще го свалят.

    Коментиран от #61

  • 19 беги мани

    7 4 Отговор
    да вадя ли газовата ламБа от мазето ва? тря ми е под ръка тая зима
  • 20 Счетоводител

    12 9 Отговор
    Ако недай си Боже стане катастрофа по някой от тези слабо поддържани пътища стане катастрофа, на чия съвест ще се брои - на правителството, на синдикатите или на протестиращите?
  • 21 АГАТа Кристи

    8 25 Отговор
    Руската из мет има ли трети вариант, ако и този им опит се провали за сваляне на правителството ?
  • 22 Зърнар

    9 6 Отговор
    Абе кюмюра хубаво протестира, ама ся как ще извозвам зърното, кат ми блокират камионите ? Нещо май не е наред....
  • 23 всички заедно на протеста

    21 13 Отговор
    Да защитим бъдещето на България и народа и.

    Коментиран от #26

  • 24 Никой

    11 22 Отговор
    Вижте къде ги стяга чепика миньорите от ТЕЦ овете. През 2024 год. трябва да се премине към либерализация на енергийния пазар за битовете потребители. Т.е. всяко едно домакинство може да си смени доставчика на ток с по евтин такъв. Това е пазарния принцип. Разбира се надали има глупави домакинства които да искат да потребяват скъп ток. Доставчиците на ток в България могат да купуват от всякъде, дори и от чужбина по евтин ток и продават тук. И тук е заровено съкровището . Протестиращите искат да им се гарантира ,че държавата до 2038г. в лицето на БЕХ ще им изкупува тока на скъпи цени за да имат работа. Това не се връзва с либерализацията на пазара от икономическа гледна точка за обикновенното домакинство. Държавата на КОЙ ще продава този скъп ток,пак на народа ли ? Пак ние ли ще опъваме каиша? Помислете .

    Коментиран от #30, #31

  • 25 мдаа

    17 8 Отговор

    До коментар #5 от "12345678":

    И като допълнителна екстра, в пенсионното осигуряване няма да влизат осигуровките на 27000 души, което поставя пред сериозен риск пенсионната система, защото и без друго тези, които плащат пенсиите, всеки ден намалят все повече. Безработицата ще расте, социалното напрежение също, защото перки и солари не създават работни места. Обаче нашите пишман управляващи са решили, че държава се управлява като търговско дружество, а те били на ти с такова управление.

    Коментиран от #32

  • 26 Българин

    7 10 Отговор

    До коментар #23 от "всички заедно на протеста":

    Отивай, аз съм на работа.
  • 27 Тиражиите

    10 17 Отговор
    да ги подпукат наглите въглищари
  • 28 Ай стига вече

    7 17 Отговор
    Тия и линейните не пускат. Техният живот най-ценен. Дайте им по 1000 лв. заплата и да стоят на работа ако щат и до 4038ма.
  • 29 България остава на тъмно!

    17 7 Отговор
    Планът на „Промяната“: 30 000 работници на улицата и закриване на всички ТЕЦ-ове!
  • 30 помислихме

    25 5 Отговор

    До коментар #24 от "Никой":

    Изборът ти на доставчик ще е в картел. И никакъв внос на евтин ток няма да се прави, защото ЕРП са длъжни да изкупуват тока от перките и соларките, а в енергийният микс той е най-скъп. Докато не ти продадат скъпия ток, няма да внасят евтин. И защо изобщо се докарахме дотам да говорим за внос на ток при атомна електроцентрала, задаваш ли си въпроса? И чия собственост да перките и соларките, питаш ли се? А защо поскъпва нощният ток, сещаш ли се? Дали грее слънце през нощта, а? Ще се гърбиш да плащаш над 1 лв./кВч, а ония ще си въртят синджирчето и ни работници, ни осигуровки - чиста печалба от кратуните, дето днес плюят по миньорите.

    Коментиран от #34

  • 31 Бгг

    12 3 Отговор

    До коментар #24 от "Никой":

    Господин Никой, такъв сте. Не разбирате от енергетика явно. Не се излагайте !!!
  • 32 Реплика

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "мдаа":

    Принципът на провокация на лавина в планината е същия.Започвам да вярвам,че до 2030г. България и българи няма да съществуват( тези думи се приписват на покойния Едмонд Ротшилд).
  • 33 ИНЖ

    4 9 Отговор
    За 36 заплати и един месец ще блокирам магистралите!!! 1 месец блокада - 36 заплати в джоба! А другите - вуци ги яли....
  • 34 Хаха

    6 0 Отговор

    До коментар #30 от "помислихме":

    Един с нещо в главата щото тук има бая такива където им липсва като гледам да се надяват на,0, 70 до 0,80 ст за кв/ч, че над левче ще има много желаещи да си прекъснат животец жалък.
  • 35 НАИВНО е да корегираш ВЛАСТВАЩИЯТ днес

    4 3 Отговор
    Те всичките са ЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ - Криминал - Авантюристи ! Нужна е НАРОДНА ВЛАСТ , с народна Националноориентирана Философия , ИИкономическа, Енергийна, Инвистиционна Стопанска и Социална ПОЛИТИКА . А това не е работа на Стачките а работа на ЗДРАВА РЪКА и МИШЦИ !
  • 36 ЛОШО СЕДЛАРОВ ЛОШО

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Лоша работа":

    АМА ЗА КОНВЕНШЪН ИСТАНБУЛ
    МАЛЧИШ,А(.. 🗣.....).....
  • 37 Трактор

    4 10 Отговор
    Отрасли на минус, които смучат от държавата да се закриват или да се спрат държавните парични инжекции, няма народа да ги храни я!
  • 38 Без име

    6 7 Отговор
    Да ги махат тия от пътищата,воглаве с Манолов и сие !
  • 39 СТАЧКАТА е козметичен ПРИЙОМ !

    3 4 Отговор
    Тя има Организатор от СЪСЛОВИЕТО което желаят да ОСПОРЯТ а не да го КОРЕГИРАТ ! Девизън на ПРОТЕСТА винаги е един и същ : " Да свалим ГЕНЧО и да изкачим наш ПЕНЧО !". ЗАТОВА -Аз на протести неходя .Обърни внимание на текста върху ТРАНСПЕРАНТИТЕ - не е народна редакция а на представител от властващата администрация ! ИЗБОРНАТА КАМПАРИЯ ВДИГА ПАРА и СКОРОСТ ! Въпроса е КОЙ ЩЕ КАРА ВЛАКА !
  • 40 ПРОТЕСТА е предизборна ПУШИЛКА !

    4 5 Отговор
    Нищо лично ! Само БИЗНЕС !
  • 41 Вгледайте се в ФОТОГРАФИИТЕ

    4 3 Отговор
    Там е ПЕНЧО , дето иска да свали от ВЛАСТ ГЕНЧО ! Тридесет години се играе все едно и също хоро " СИТНО РАДОМИРСКО " - Една напред и ДВЕ НАЗАД !
  • 42 Държавата е като БУРЕ с ДЖИБРИ !

    5 1 Отговор
    И ГЮБРЕ от оборски тор ! Гангренясала е от главата до петите ! Нуждае се от СКАЛПЕЛ и рязане до живо ! Мирно - няма да стане промяна !
  • 43 3333

    2 3 Отговор
    Ако не ги пазят полицаите,протеста ще свърши за 1час.
  • 44 Без Чифте ПИЩОВИ и пушка БОЙЛИЯ

    3 0 Отговор
    Няма да ИЗГРЕЕ СЛЪНЦЕ в тази наша ОРИСИЯ !
  • 45 Таман

    2 2 Отговор
    Ситуацията в България вече е или ние Посолството и лакеите му, или те нас. Няма мърдане продажниците искат да ни затрият тотално!!
  • 46 Анонимен

    0 0 Отговор
    Колко години четох този доклад, синдикати и работодатели, ако не са да го прочетат.
  • 47 Никой

    2 2 Отговор
    Токът изкупуван от перките и соларките е по евтин от този на Мариците на борсовия пазар. Токът от така наречени ТЕЦ ове е по скъп заради плащането на въглеродните емисии. Токът от АЕЦ Козлодуй е евтин ,но прекупвачите частници които стоят на изхода го продават определени количества в чужбина на по високи цени. По същество тъй като производствените мощности не потребяват толкова ток както преди 1989г. двата реактора плюс ВЕЦ и ТЕЦ,перки и соларки е достатъчен. Щомислите ,че не тръгнаха да строят трети реактор в Козлодуй ами точно заради Мариците ,КОЙ и ЗАЩО съботира ПАВЕЦ " ЧАИРА " ? Ма , иначе много разбирачи, щяло да има монопол. То няма монопол при бензиностанциите, при зърнарите ,при млекопроизводителите ,при месопроизводителите,при лекарствата. След като 35 години няма държава естествено е,че ще има монопол. Само ,че той не е от обикновенния човек.
  • 48 Тот Атланта

    5 0 Отговор
    Има протести за лични каузи.Има режисирани с подмолни цели.Протестът на миньорите не е само за поминъка им, защото от него зависят икономиката на цели региони и стандартът на стотици хиляди.
    Закриването на ТЕЦовете по ТОЗИ НАЧИН чрез тези териториални планове е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.
    Енергийната ни сигурност е в опасност.
    Ще строим ВЕЦове, ще покриваме земята със соларни панели.Разбира се не ние, а приближените на властта, за да е сигурно рестото, наречено от закона подкуп.
    Няма анализ ще достигнат ли заместващите енергийни източници необходимата мощност при съобразяване климатичните характеристики на България, водните ресурси, слънцегреенето и т.н.
  • 49 Тот Атланта

    6 0 Отговор
    Реакторите в Козлодуй са с изтичащ срок на годност. Подарихме реакторите за Белене.
    Енергийна независимост?
    Утре ще осъмнем без ток или на цени, които не можем да си позволим.
    А има алтернативи, но за тях ЕС не плаща.Европа изгражда инсталации за улавяне на вредните емисии, но България унищожава енергоизточниците си по начин, чиито последствия са разруха и зависимост.
    България е значима само като местоположение, територия на която е най- добре да няма българи.
  • 50 Тот Атланта

    8 0 Отговор
    Това е целта, това са последиците.
    Срещу тях е протестът на миньорите, независимо как го формулират.Срещу предателите , срещу еничарите в българската политика , които съзнателно изпълняват целите на презиращата ни Европа и колониалиста САЩ.
    Протестът е за нас.
    И всички трябва да сме там - по пътища и магистрали.Там са барикадите днес.
    За това - стани и тръгвай - ако имаш чест и българско сърце!
  • 51 Български гражданин

    6 1 Отговор
    Браво! Тези хора се борят в момента за всички нас българи! С вас съм!

    Коментиран от #52

  • 52 Пръдни си и ще ти улекне

    0 1 Отговор

    До коментар #51 от "Български гражданин":

    Пъпеш !
  • 53 Докато не се създаде НАРОДНА ВЛАСТ

    3 0 Отговор
    И Народен СЪД ! Нищо няма да се промени у нас !
  • 54 ПРЕСституцията са средство за

    1 0 Отговор
    МАСОВА ДЕЗИНФОРМАЦИЯ и забулване на ИСТИНАТА ! Тя има за задача да БУДАЛКА публиката и ФОРМИРА у нея ЛЪЖЛИВА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ ! Пример : За тридесет години ТАКА и НЕРАЗБРАХМЕ , какво ще създаваме Утре, до ГОДИНА или за ПЕТИЛЕТКА ! Третират ни като героите на Доню Донев " ТРИМАТА ГЛУПАЦИ " а ние гледаме " Стани Богат "! Надявай се " Х " на пияни жени ! Събуди се бе САНЧО ! Нас ни гъдилкат по ануса а ти още им се нагаждаш !
  • 55 Немога да повярвам че българина е такъв

    0 1 Отговор
    Б А Л А М У Р Н И К и лапни - ШАРАН !
  • 56 България е ГАНГРЕНЯСАЛА и единствен

    1 0 Отговор
    ИЗХОД е С К А Л П Е Л А !
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Всеки ден ни гъдилкат по

    2 0 Отговор
    А Н У С А ! Българина Мъж ли е или ХUМ -НЕ ?
  • 59 Кой го тури...!

    1 0 Отговор
    Тва дИмагогскУ нЯщУ:
    ,,..териториалните планове за СПРАВЕДЛИВ преход..."...?!?!
  • 60 Още по-лоша работа!

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Лоша работа":

    При това тотално и умишлено унищожаване на енергетиката ни,скоро няма да имат и ток за вибраторите си...!
  • 61 И това ли са...

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Голем смех":

    ...,,Демократичните ценности"...?!
    Да се налагат санкции,на държава,в която след Демократични избори е избран човек,нежелаещ да играе по свирката на ЕС и САЩ...?!?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол