Last news in Fakti

5 Октомври, 2023 09:14 1 723 21

Експерти очакват около 15% скок на цената на тока

  • ток-
  • цена-
  • електроенергия

Напълно политическо е това решение, не е пазарно

Експерти очакват около 15% скок на цената на тока - 1
Снимка: БГНЕС

Ще повлияе ли енергийният преход на цените у нас и може ли споразумението между властта и протестиращите да не доведе до високи социална и потребителска цени? Има прогнози за скок в цената на електрическата енергия у нас през следващата година. Той ще се равнява на 10%, но ще е следствие на спекулации на пазара. По-високата цена се очаква да е в сила за около шест месеца, посочи енергийният експерт и член на УС на „Свободен енергиен пазар” Виктор Минчев. Темата в „Здравей, България” по "Нова телевизия" коментираха и икономистът Георги Вулджев, и старши икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов.

Плавният преход предвижда централите на въглища да са като студен резерв за електроенергия и да се включат при нужда, например зимата, обясни Ангелов. По думите му идеята е те да не са основен източник на енергия, но да работят още 10-15 години.

Според Виктор Минчев обаче спорът в момента е повече политически, отколкото технически или енергетичен. „Политиката е в това, че ние дълги години гарантирахме базово опериране на комплекса „Марица изток-2”, което е много над това, което ни е нужно”, посочи енергийният експерт.

„Когато някой каже, че въглищните ТЕЦ-ове не са толкова конкурентоспособни с останалите източници на енергия, трябва да сме наясно, че това е заради целенасочена политика на ЕС. Напълно политическо е това решение, не е пазарно. Ако ги нямаше тези политици, въглищата пак щяха да са един от най-евтините източници”, категоричен е икономистът Георги Вулджев.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сглобката

    31 0 Отговор
    В затвора.
  • 2 Пич

    32 0 Отговор
    Народе..... вредителите по лесно се изтребват , като малки !!! Ако продължавате да спите - ще пораснат !!!

    Коментиран от #8, #21

  • 3 провинциалист

    25 0 Отговор
    От известно време всякакви експерти се изявяват по медиите и вещаят различни увеличения на тока. Цялото мероприятие явно е маскирано социологическо проучване с цел да се нацели най-приемливия за стадото процент на увеличение. Ако мине. Ако не, ще пробваме някоя друга ала-бала.
  • 4 Голям зор

    23 0 Отговор
    Това е начина да те подготвят че ще ти вдигнат цената,независимо на какво,излиза един и подготвя психически.Що не понижите цените?
  • 5 Слагайте солари и въртелешки

    14 10 Отговор
    аз имам и доста помага за малко домакинство.Иначе смъкват кожи.Плащам средно 27-32лв зима/лято!Смляха ме от проверки,но вече им писна да ме безпокоят.17 панела и 4 бр аку по 125А.
    Инвестирайте и им го начукайте!Всеки спестен лев,е загуа за тези бирници!
  • 6 Да..

    25 1 Отговор
    Нищо добро не ни очаква с тази зглобка. Само повишаване на цени и нищо друго. Те работят против народа. До кога?

    Коментиран от #9, #20

  • 7 МММ да

    26 2 Отговор
    Тоя какъв експерт е и какви доклади чете не знам. В Германия вече се говори за бъдеща цена над 60цента за KW/h и то с щедрите субсидии от държавата. Това моментално означава, че тока излезели на свободни пазар, ще бъде над 1.20лв за KW/h и то ако не се наложи да го внасяме.
    Преди години бях твърдо за ЕС, но след 13 години живот в Германия мнението ми се промени драстично на 180°. ЕС само задължение и единственото право, което ти е останало е правото ти на работа за да си плащаш бъдещите все по-високи налози.

    Коментиран от #11, #15

  • 8 Гост

    15 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    То вече погубиха всичко.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ти си

    7 2 Отговор
    Цялата работа е че искат да ни декомунизират !
    Другаря Владимир Илич Ленин беше казал - "Комунизъм, това е съветска власт плюс електрификация" ... ....

    Коментиран от #19

  • 11 Така е

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "МММ да":

    Германците пускат отново въглищните централи
  • 12 БеГемот

    1 4 Отговор
    Мачкай!Ганьо само от тояга разбира....никаква милост...
  • 13 ........

    5 2 Отговор
    15 процента е малко.Но ако се умнижи по 15 е вече реалистично.Като си получите сметките за ток след промените ще е късно за протест,а на мен ми писна тотално да ни набутват от криза в криза...
  • 14 Мишел

    1 5 Отговор
    Това е опит да бъде намален ударът от 3-4 кратното повишения на цената при премахване регулирането на цените за домакинствата.
  • 15 Не ЕС е лош

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "МММ да":

    А политиците които го управляват!!! Самата конструкция не е добра....или само икономически съюз или федерация като америка.иначе е нито рак нито риба!!!и задължително НАТО вън от ЕС!!
  • 16 Абе

    7 0 Отговор
    Толкова години я карахме на въглища ,и всичко беше ОК....от както започнаха да ни настройват към зелената енергия нещата не вървят на добре.И най тъпия българин вижда разликата .
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Констатираща

    1 0 Отговор
    Вижда се кой иска да ни погуби във всяко отношение. Остава само да сме послушни и да гледаме докъде ще стигнем.
  • 19 Констатираща

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ти си":

    Ще се върнем май, на газените лампи и печки с твърдо гориво, но и то е вече недостъпно за повечето от съгражданите ни.
  • 20 Констатираща

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Да..":

    Докато отново се освободим от всичко, но каква ли ше е цената?
  • 21 Констатираща

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Така е - не трябва да забравяме песента на Д. Чинтулов "Стани, стани, юнак балкански". Времената се менят, но историята се повтаря.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове