Last news in Fakti

5 Октомври, 2023 17:02 2 169 36

Йотова: Териториалните планове, пратени от България, не отговарят на Механизма за солидарен преход поне по 3 показателя

  • илияна йотова-
  • териториални планове-
  • механизъм за солидарен преход-
  • 3 показателя

„Не отговарят, защото с големи букви в този механизъм, който беше приет 2020 г., беше записано, че в плавния преход, който ще бъде подпомогнат с доста сериозни финансови средства от страна на Европейския съюз, нито един работник и нито един регион, забележете, няма да бъде изоставен“, заяви вицепрезидентът

Йотова: Териториалните планове, пратени от България, не отговарят на Механизма за солидарен преход поне по 3 показателя  - 1
Снимка: БНТ

За съжаление, териториалните планове, които са изпратени на Европейската комисия не отговарят на Механизма за солидарен преход. Това каза пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова преди откриването на националната научна конференция „Отец Неофит Рилски – духовност, просвета, култура“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград, по повод подготвяния вот на недоверие към правителството за политиката в сектор „Енергетика“.

„Не отговарят, защото с големи букви в този механизъм, който беше приет 2020 г., беше записано, че в плавния преход, който ще бъде подпомогнат с доста сериозни финансови средства от страна на Европейския съюз, нито един работник и нито един регион, забележете, няма да бъде изоставен“, заяви Йотова, цитирана от БТА. И допълни, че очевидно плановете, които България изпрати, не отговарят на това най-важно условие.

По думите ѝ териториалните планове, изпратени от България, не отговарят на Механизма за солидарен преход поне по три показателя. Първият е, че в плановете не се виждат заместващи мощности, за да се гарантира стабилността на електроенергията в България. Вторият е, че мощностите в плановете са обекти на енергийна сигурност не само в страната, а и за целия регион, в тази част на Европа. И третият е социалният пакет, а именно как от 27 хиляди работни места се гарантират само 4 хиляди, и какво става с останалите хора. „Как ще направим така че хората да не излязат веднъж завинаги от Старозагорско, Пернишко и Кюстендилско“, добави Йотова.

„Дали ще има вот на недоверие или не, това решават колегите в Народното събрание“, коментира вицепрезидентът и уточни, че не е имала възможност да се запознае с мотивите за внасянето на вот на недоверие. „Но вероятно ще има такава дискусия, която ще завърши с гласуване, такава каквато е процедурата“, каза Илияна Йотова и обърна внимание, че за нея по-важен въпрос от вота на недоверие е това доколко и как държавата ще успее да помогне на българските енергетици и миньори. „Смятам, че това е наша обща отговорност“, изтъкна вицепрезидентът.

Според Йотова предстои да видим как България ще защити средствата, които евентуално ще получи по специалния фонд за справедлив преход, и дали те ще бъдат само за 11-те фирми, списък с които правителството изпрати в Европейския съюз. „За съжаление съм песимист, че нещо кой знае какво може да бъде предоговорено с Европейската комисия от целия опит, който имам с институциите“, коментира вицепрезидентът.

Тя пожела успех на правителството в преговорите, особено когато страната ни вече е потвърдила, че ще спази критериите, които се изискват. „Много трудно Европейската комисия се отказва от нещо, което вече самата държава членка е потвърдила веднъж, но надявам се все пак да бъдат предоговорени някои от условията“, каза Илияна Йотова.

Илияна Йотова каза още, че дискусия около вот на недоверие винаги е полезна, защото много факти, които се решават, за съжаление, задкулисно, могат да видят бял свят. Според нея решението на правителството по темата не е било леко, но е направено по невъзможен начин, със скриване от хората на факти и на самите планове.

Попитана дали втора атомна централа би осигурила енергийна стабилност и "би ли решила социалния удар от плановете", Йотова отговори: „Докато е това правителство, едва ли ще можем да доживеем втора атомна централа. Още повече, аз така и не разбрах какво се случи с обещанието да бъдат продадени реакторите за АЕЦ „Белене“".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    9 8 Отговор
    Г-жо Йотова заповядяйте утре на обяд в заведението ми !

    Коментиран от #10, #20, #22

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Това

    12 7 Отговор
    не го решаваш ти !
  • 4 Русия е враг №1 на България !

    19 21 Отговор
    Тече поредната хибридна руска атака. Докато не бъде разрушен Мордор и не бъде изчистена България от руските агенти за влияние, мир в България няма да има.
    Защото това е главната цел на Кремъл- чрез тотално разделение на нацията, подклаждане на омраза между гражданите, чрез създаване на съмнения и колебания за пътя на България,
    Русия да продължи да държи Отечеството ни в своята "мъртва хватка". Дори когато загива, Мордор ще направи всичко с него да загине и България.
    Русия винаги е била най-големия враг на свободна и независима България. Всички наши възрожденци са предупреждавли за коварния план на московлии да ни поробят и затрият като държава, така както са сторили с две Българии.
    Унищожаването на Империята на Злото е шансът за свобода и просперитет на България и на българските граждани. Винаги когато сме се откъсвали от ноктите на московците сме бележили бум в развитието на страната.
    Проруската антибългарска иZмeт пищи в подкрепа на руZките активи.
    Тези, които наричат българските патриоти и демократи родоотстъпници и предатели, които ни обещават бесилки, разстрели, концлагери, нищета и война - т.е. руския мир, сега пищят, че руZкия воденичен камък върху шията ни олеква с всеки изминал ден.

    Коментиран от #8, #34

  • 5 Дааа ...

    22 14 Отговор
    Живия пример как с една уста, игрив език и здрави колена може да станеш Вицепрезидент на България.
  • 6 Точно така

    15 15 Отговор
    Се опитват да погребат и останалата икономика. А и това правителство нито дума за развитие , работни места , доходи.
  • 7 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    20 7 Отговор
    Тъкмо се питах какво се е смълчало Президентството, и що да видя?
  • 8 позеленял

    7 9 Отговор

    До коментар #4 от "Русия е враг №1 на България !":

    сига идиотии бре , ако сам вярваш на това което си написал си за карлуково

    Коментиран от #28

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 уточнение

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Заведението, в което си чистач ли ?
  • 11 А бе

    11 9 Отговор
    Бабе,всички разбраха, че вашия механизъм не струва!
  • 12 Майора

    16 9 Отговор
    Пореде случай на намеса в работата на кабинета и против интересите на страната! Вместо да критикувате какво направихте от вашия пиедестал за решаване на случая? Нищо само приказки , на вас също ви е ясно че нищо не може да се направи, но вместо да се подкрепяте с кабинета както в другите страни , вие сте против! Личи си чии интереси защитавате!

    Коментиран от #18, #30

  • 13 Драган

    12 5 Отговор
    Тази не ви ли прилича на п-и-г-и?

    Коментиран от #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 путинец

    13 8 Отговор
    Какво й разбира чyтypaта на тази дъpтp, глaмaвa пaткa, тя е свиpкaджийкa и ако не вярвате питайте КГБ поп кирча, къде си бута гагaтa мъpлaтa глaмaвa?!

    Коментиран от #17

  • 16 75хфч56240 90

    11 5 Отговор

    До коментар #13 от "Драган":

    Макак п-и-г-и? Я как се е барнала.
  • 17 Щатска обратяга

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "путинец":

    купувай свещи клошар скъсан.
  • 18 Полковника

    5 9 Отговор

    До коментар #12 от "Майора":

    я па тоя. Откога Сглобката работи за интересите на страната? Да не зобиш от кристалите на Киро?
  • 19 Йотова,

    13 4 Отговор
    Нали вашите служебни правителства дремаха и не предадоха още миналата година тези териториалните планове,както другите членки на ЕС.
    Засрамете се и не се показвайте пред нас българите!
  • 20 шеф верига ресторанти

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Щом каниш г-жа Йотова в заведението ми, почисти тоалетната, за да не се излагаме !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 75хфч56240 90

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ако я нахраниш може и да ти клекне.

    Коментиран от #32

  • 23 Коко

    9 3 Отговор
    Коя е тая, че дава акъл!

    Коментиран от #25

  • 24 Фльорррцца

    12 4 Отговор
    Тази е компетентна основно в нищоправене, защо й се дава трибуна? Зеленият Чорап да не би да е зает или нещо е дал заден, че много му падна рейтинга след последните изцепки?
  • 25 75хфч56240 90

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Коко":

    Тази отговаря за нашите сънародници в Украйна. Боли я вара.
  • 26 Абсурдистан

    12 3 Отговор
    Противната лелка пак се пробва като специалист. Не става!
  • 27 Бао бао

    10 2 Отговор
    тази мисирка и от планове ли разбира. Импийчмънт за целуващата руски агенти!

    Коментиран от #31

  • 28 А ти

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "позеленял":

    На кое вярваш на тьотя ли
  • 29 Не отговаря .Факт.

    3 1 Отговор
    Но там са фирмите на душеприказчика на ПП и ДБ Пеевски, тези на Киро Тъпото Ристю и Тиквата.
    БЕЗ КОНКУРС
  • 30 Йотова

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "Майора":

    Е българската ,тьота ,член на КГБ и целуваща же за ла на руския кгб еиски поп
  • 31 Тъпунгер

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Бао бао":

    Ти и Тъпото разбирате само да свирите на Пеевски
  • 32 Може

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "75хфч56240 90":

    И да му се ре в устичката
  • 33 гундяев

    1 1 Отговор
    Б О К Л У К
  • 34 Съдията Дред

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Русия е враг №1 на България !":

    Моля, явете се незабавно при доктор Гълъбова за преглед и инжекция, та да се кротнете малко
  • 35 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    1 0 Отговор
    Каква солидарност, какъв плавен преход? Тия европодлагащите се, бързат да изпратят плановете и Урсула, час по скоро да ги потупа и да не вземе се смени статута ни на безгръбначна държава!
  • 36 Казуар

    1 1 Отговор
    Телевизионната говорителка Йотова пак каза нещо.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове