Last news in Fakti

6 Октомври, 2023 19:06 1 560 16

Осъдиха полицай за получен подкуп от 850 лева

  • присъда-
  • полицай-
  • подкуп

Полицаят взел белязаните банкноти от по 50 лева и веднага след това в приемната влезли колегите му и го арестували

Осъдиха полицай за получен подкуп от 850 лева - 1
Снимка: БГНЕС

Столичен полицай е окончателно осъден за получен подкуп от 850 лева. Това реши Върховният касационен съд (ВКС), който остави в сила решението на апелативните съдии и така униформеният е осъден условно на 1 година затвор с 3-годишен изпитателен срок и глоба от 2000 лева, съобщава правният сайт „Лекс“.

Случаят е отпреди 4 години, когато гражданин подал сигнал, че полицейският инспектор му поискал парите, за да не му връчи призовка за шофиране с превишена скорост в столичния кв. „Младост“.

Връчването на призовката било разпределено на осъдения полицай, който обслужвал този район. След като я получил, инспекторът установил, че познава нарушителя. Двамата не поддържали близки контакти, но се познавали, тъй като имали кучета от една и съща порода (дакел) и обсъждали възможността да ги чифтосат.

Униформеният не бързал да потърси шофьора, а му се обадил седмица по-късно, ден преди да излезе в отпуск. Разбрали се мъжът да отиде в приемната на полицая. Полицаят обяснил, че става дума за снимка, направена от „тринога“, която показва че шофьорът се движел със 125 -130 км/ч по бул. „Александър Малинов“, без да уточнява датата и часа на извършеното нарушение.

Инспекторът казал на познатия си, че има два варианта – да му плати „глоба“ от 850 лева, за да му съдейства да не му бъде отнета книжката за 3 месеца, както и 12 контролни точки или да му връчи призовката и да се оправя сам в КАТ.

Мъжът отговорил, че му се струва невъзможно да е шофирал с толкова висока скорост в града, като обяснил, че е възможно да е превишил скоростта, но не и с толкова много. След като преценил, че е нередно и кварталният инспектор да му иска пари по този начин, решил да поиска време, за да помисли как да постъпи. Полицаят се съгласил, тъй като излизал в отпуск, като се разбрали да се срещнат отново след седмица.

Междувременно мъжът разказал на приятел, който пък го посъветвал да говори с техен общ познат, който работел в дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР. Този служител проверил в системата на КАТ и установил, че такова нарушение не е отразено в нея, а междувременно мъжът дал показания и пред прокурор за поискания му подкуп и започнало разследването.

Разследваният полицай и шофьорът говорили отново след връщането от отпуск на униформения, който казал вече, че засечената превишена скорост е 109 км/ч. и отново обяснил, че подобно нарушение се наказва 850 лева глоба, отнемане на точки и на книжката за 3 месеца. След това казал на мъжа, че му предстои отново да пътува, тъй като ще ходи на море и трябвало да решат проблема сега, като нарушителят трябвало само да даде парите. Разбрали се да се срещнат в приемната на кварталния, където била и негова колежка, която той помолил да излезе.

Полицаят взел белязаните банкноти от по 50 лева и веднага след това в приемната влезли колегите му и го арестували. Миналата година той беше осъден условно на две инстанции, въпреки че защитата му през цялото време настояваше, че той не може да бъде субект на подкупа, тъй като не можел да „оправи“ акта за нарушение само с невръчване на призовка. Според защитата няма как да има подкуп, когато длъжностното лице не може да извърши исканото от даващия парите. Нито една от инстанциите обаче не сподели това виждане.

Върховните съдии Мина Топузова (председател на състава), Спас Иванчев (докладчик) и Деница Вълкова пишат, че фактите по делото са установени безспорно, както и задължението на инспектора да извършва призоваване на страните по наказателни или административно-наказателни производства.

„Смисълът на невръчването на призовка в рамките на воденото административно-наказателно производство е изяснен, не съществува никакво логическо противоречие или превратно тълкуване. В рамките на административния процес при налагане на наказанието се прилага давност като основание за прекратяване на провежданото производство, съответно деецът не се наказва. С отлагане на уведомяването, без значение на кой етап от производството, изтича срок, който приближава до времевия момент на прилагане на давността. Това е достатъчно основание за заинтересованост на наказаните или предстоящи да бъдат наказани лица, като подсъдимият се е възползвал от тази възможност в свой личен и неправомерен интерес – да получи дар, който не му се следва по никакъв начин“, категоричен е ВКС и оставя в сила решението на апелативния съд.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В София може и да става

    17 1 Отговор
    Ама в провинцията, полицаите колят и бесят! Контингента едва издържа да ги издържа!

    Коментиран от #8

  • 2 Шопо

    18 1 Отговор
    МВР е ОПГ рекета на пътя трябва да спре!
    Шофьори от всички градове обединете се врага е силен и добре организиран само заедно можем да победим.
  • 3 Българин

    7 6 Отговор
    сега в пандизаша стане булка
  • 4 СЗО

    11 1 Отговор
    От една седмица цената на петрола е паднала с 10 долара. А бензина у нас?

  • 5 гражданин

    10 1 Отговор
    А киро и асен за милионите кога?
  • 6 патето Яки

    10 1 Отговор
    Случаят е отпреди 4 години, когато гражданин подал сигнал,......много бързо правосъдие и даже условна

    Коментиран от #16

  • 7 Боруна Лом

    5 0 Отговор
    А ЗА МИЛИАРДИТЕ КО. ПРАЙМ? НЕ ГО ОПРАВДАВАМ И ЧЕНГЕТО!
  • 8 Боруна Лом

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "В София може и да става":

    У ЛОМ Е СЪЩОТО! ПИЕШ И ПЛАЩАШ ДО МОМЕНТА НА САКЪТЛЪКА! А СЕГА СТАВА И ВИНОТО! ЩЕ Е ЯКО..ГУША!

    Коментиран от #14

  • 9 Българин

    6 3 Отговор
    За кокошка няма прошка, за милиони няма закони.
  • 10 Дядо ви Кърти от Село ПиПеРкОвО

    3 4 Отговор
    В същото време, толупЪ ограби цял един народ с милиарди,и отново драпа да краде...
  • 11 А Тагарев

    1 1 Отговор
    Кога ?
  • 12 Ага не реви на гарата

    2 0 Отговор
    Полицаите не ги мислете вижте ги какви угоени добичета са тези вратове не са от трушия.
  • 13 Заптие

    3 0 Отговор
    Е, на курорт ли да го изпратят!?
  • 14 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Боруна Лом":

    Градски леко и приятна вечер
    градски имам питане км теб от БОРУНА ич мах имах колегиМарийка Атанасова Мартарита Денчева Иван и Сева Вълови имаш ли инфоза тях

    Коментиран от #15

  • 15 Боруна Лом

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Може и да имам! Защо питаш?
  • 16 иван4о

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "патето Яки":

    Все пак е нещо, има присъда и уволнение от МВР.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове