Last news in Fakti

9 Октомври, 2023 18:15 1 805 28

Николай Денков призна: Нямаме план Б за Шенген

  • николай денков-
  • варна

Европейската комисия работи за създаване на но транспортен коридор

Николай Денков призна: Нямаме план Б за Шенген - 1
Снимка: БГНЕС

България и Румъния очакват през месец декември да има положителна новина, във връзка с присъединяването на двете държави към Шенгенското пространство. Това стана ясно сред среща в резиденция „Евксиноград“ край Варна, домакин на която беше българският премиер Николай Денков, обобщи БНР. В нея участваха премиерите на Румъния Йон Марчел Чолаку и на Гърция Кириакос Мицотакис, зам.-председателят на ЕК Маргиритис Схинас, еврокомисарят по транспорта Адина Валян, както и министърът на енергетиката на Молдова.

Министър-председателят Николай Денков подчерта, че страната ни няма план Б, ако през декември не бъдем приети в Шенген и изрази увереността си, че в края на годината ще има положителна развръзка по този въпрос. Зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас съобщи, че този следобед ще е във Виена, за да води разговори с австрийския канцлер по повод разширяването на Шенгенското пространство и подчерта твърдата подкрепа на ЕК за влизането на двете държави в пространството за свободно движение. Схинас каза, че предстои сесия на външните министри на ЕС в Брюксел, по повод ескалацията на конфликта в ивицата Газа и подчерта, че 27-те страни-членки на съюза са се обединили в обща позиция, в която осъждат нападението на "Хамас" срещу държавата Израел.

Европейската комисия работи за създаване на но транспортен коридор, който да свързва Балтийско, Черно и Средиземно море. Това съобщи еврокомисарят по транспорта Адина Валян след срещата. Тя допълни, че този коридор ще улесни и транспорта на стоки от Украйна към Африка.

Участниците в тази среща обсъждаха регионалната свързаност в Югоизточна Европа и проекта за транспортен коридор, който да започва от Солун, през Кавала и Александропулос, да преминава през Варна и Бургас до Констанца. Има възможност за удължаване на този транспортен коридор до Молдова.

Румънският премиер Йон Марчел Чолаку коментира, че е необходимо изграждането на втори мост на река Дунав между Русе и Гюргево и съобщи, че се водят преговори с частна фирма, която да поеме обработката на документите на новия граничен пункт, който предстои да бъде открит между двете държави. Работи се за откриването на нови гранични пунктове и между Румъния и Украйна, съобщи още Йон Чолаку, като допълни, че 2,8 милиона тона украински стоки минават през Румъния и се очаква количеството им още да се увеличи.

Гръцкият му колега Кириакос Мицотакис съобщи, че за последните няколко години страната му е увеличила 4 пъти износа на газ към северните си съседи и работи усилено за развитие на електропреносните мрежи на държавите от региона. Мицотакис обобщи, че след срещата е подготвена обща декларация, а Николай Денков допълни, че скоро тя ще бъде изпратена до медиите, за да могат те да се запознаят по-подробно с конкретните резултатите от тази среща. Очаква се след декларацията да бъде подписан меморандум, а след това и договор.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На фуйникa не Пееff

    20 3 Отговор
    O с ра ь ме се пак!
  • 2 ........

    21 3 Отговор
    Е,как ще имате като все сте на колене,г-н Наколенков?Взимайте пример от румънците и ето ви план Б.
  • 3 Бонев

    25 5 Отговор
    И декември няма да влезем. Смешникът го знае, ама как да си признае провала. Иначе на обикновения човек му дреме за Шенген.
  • 4 Голям праз

    22 3 Отговор
    Голяма работа, че и план Б да ни трябва. Като не ни искат, ние защо се натискаме? Така ли не остана малко гордост в това племе българи? Ердоган ги отряза демонстративно, а нашите се посиниха целите от плонжове.
  • 5 Ццц

    23 5 Отговор
    Аз се казвам Николенко Денков и заедно с Тагаренко съм първи подлизурко на върховния тиранин или просто Джо.
  • 6 България принадлежи

    7 9 Отговор
    на Султана. Затова никога няма да ни пуснат в Шенген. Нормално.
  • 7 Коч Ина

    21 4 Отговор
    какъв шенген бе съсел, мигрантите ги ловите в центъра на София. Вие и за африканския съюз не ставате
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 мяу-мяу денкуф

    9 2 Отговор
    тебе плановете ти ги спускат от козяк
  • 10 Гориил

    10 2 Отговор
    След като сте се предали на милостта на победителя, трябва да очаквате само един резултат. Най-проницателните и благоразумни страни не правят това.Ами ако феодалът реши, че няма нужда да бърза? В този случай ще трябва да платите тройна цена. След като разрушихте страната си, не очаквахте ли, че ще трябва да чакате десетилетия и да живеете в болезнени времена?
  • 11 ген КЪСТЪР

    7 2 Отговор
    АЗ СЪМ ТИ ГО ПРИГОТВИЛ -РАЗТУРИСЕДЯНКАТА
  • 12 бай Даньо

    12 2 Отговор
    Денков , сравнено с това което прави Румъния се вижда че нямате и план А ...
  • 13 Иво

    13 2 Отговор
    Николай Денков призна: Нямаме план Б за Шенген
    Циркаджии Циркаджии

    Коментиран от #16

  • 14 Плъшок

    8 3 Отговор
    Ти за нищо нямаш план!
    Разбихте ни, но ще ви се види тесно!
  • 15 Въйй...

    7 1 Отговор
    За румънците ще има.За територията няма ! Корупция,разграден двор границата,мафия и убийства ! Тоя луд ли е ?
  • 16 ОМБРЕ

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Иво":

    НЕ СА --ЦИРКАДЖИИТЕ ПОНЕ СА ЗАБАВНИ
  • 17 Проблемът е ...

    4 2 Отговор
    Нали затова е ЕС, за да сме СОЛИДАРНИ!!! Нидерландия и Австрия са едни ЕГОИСТИ и това, че ни изолират от Шенген говори, че тук няма солидарност от тяхна страна. Те Не търсят решение на въпроса с мигрангите, а той е: Да Пазим Външните граници на ЕС с повече средства, които ЕС да заделя! Бедна България няма как да се справя Сама с Външната граница на ЕС и да ги пазим само с наши средства. Другият проблем е, че Западните д-ви дават прекалено много средства на бежанците, което ги привлича към тях!
  • 18 По тоя транспортен

    6 2 Отговор
    Коридор ще те изритаме
  • 19 Здрастии копейкиИИ

    1 6 Отговор
    Какво може да си купите с една рубла ? :)))))

    Коментиран от #20

  • 20 Въже за теб

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "Здрастии копейкиИИ":

    а клонът е безплатен.
  • 21 Гробар

    4 1 Отговор
    Виждали ли сте как се дави плъх? Слагаш капана на дъното на кофата и започваш да пълниш с вода. Истеричното цвърчене е музика за ушите.
  • 22 Българин

    1 2 Отговор
    Всички нормални хора искаме да сме под защитата на Русия в ОДКБ и Евразийския съюз! Всчико друго е обикновен нацизъм!
  • 23 Хасковски каунь

    1 1 Отговор
    Трябва и план Ъ . Шенген -през крив макарон
  • 24 УдоМача

    3 1 Отговор
    План Б е БГЕКЗИТ.
  • 25 Денков, какъв Шанген, какво Евро??

    4 1 Отговор
    Погледни Хърватия, там е пълен Провал!! Ердоган ще пусне една партида от 1 милион мигранти към Нас и Гърция и тогава гледай за какъв Шанген сме Готови!!
  • 26 Уууууу

    1 1 Отговор
    Върви си! Предатели!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ганю

    0 0 Отговор
    няма да влезете в шенген разграден двор сме
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове