Last news in Fakti

9 Октомври, 2023 22:16 8 777 35

Иван Хиновски: Спирането на производството на ток от ТЕЦ-овете ще има тежки на този етап последствия за икономиката ни

  • иван хиновски-
  • електроенергия-
  • тец-
  • спиране-
  • производство-
  • тежки последствия

„Ние във всички случаи трябва да запазим ТЕЦ-овете до появата на нови технологии или ако пазарът не свали по някакви причини цената на електроенергията под тази на ТЕЦ-овете. Аз не виждам как това ще се случи в близко време. Тези централи не бива по какъвто и да било начин да се ограничават с административни мерки или с такива от ЕК", коментира енергийният експерт

Иван Хиновски: Спирането на производството на ток от ТЕЦ-овете ще има тежки на този етап последствия за икономиката ни - 1
Снимка: NovaNews

Спирането на производството на електроенергия от ТЕЦ-овете ще има непредсказуеми на този етап тежки последствия за икономиката ни. Един сценарий за електроенергийната система от 2021 година, а именно след спирането на Шести блок на АЕЦ-а за ремонт и влошаването на атмосферните условия, тоест намаляване на производството на ток от фотоволтаиците – показва, че 60 процента е спасителното производство на ток от ТЕЦ-овете в продължение на шест мъгливи дни и спиране на един от блоковете на атомната централа. Това заяви в предаването „Денят на живо” по Nova News енергийният експерт Иван Хиновски, коментирайки какво би означавало спирането на производството на електроенергия от ТЕЦ-овете на фона на обмисляната от миньори и енергетици ефективна стачка.

По думите му утопия е преминаването изцяло на зелена енергия. „Ние във всички случаи трябва да запазим ТЕЦ-овете до появата на нови технологии или ако пазарът не свали по някакви причини цената на електроенергията под тази на ТЕЦ-овете. Аз не виждам как това ще се случи в близко време. Тези централи не бива по какъвто и да било начин да се ограничават с административни мерки или с такива от ЕК. Брюксел наруши договора си със страните членки, на базата на който сега вредните емисии са по 100 евро на тон, а в договора, с който страните се ангажираха през 2007 година – цената към 2030 година трябваше да е 60 евро на тон”.

Хиновски коментира и въпроса как ще се отрази една ефективна стачка на енергетиците на гражданите? "Не, няма да усетим липсата на ток. Има два сценария. Един е, когато бихме могли да получим системна помощ от съседните страни, ако те не са в същия казус на недостиг. Ако получим енергия от съседните страни като помощ - тогава цената ще бъде много по-висока от колкото сега. Тоест, ще се почувства цената на борсата. Ще има или поскъпване на тока или ще има ограничение. Но не трябва да плашим хората. Ние сме вече в един съюз, една обща енергийна система. Ограничение няма да има, освен апокалиптично, ако от съседните страни, от които искаме помощ, кажат, че и те са в криза.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Любопитен

    43 2 Отговор
    Ама имаме икономика? Виж, това не го знаех!
  • 2 хиновски, не тежки

    42 3 Отговор
    а убийствени
  • 3 Последния Софиянец

    71 8 Отговор
    Води се Световна война а въглищата са единствения ни ресурс.Сглобката ще отговаря пред военния трибунал.

    Коментиран от #12

  • 4 Последния Софиянец

    68 10 Отговор
    Води се Третата световна война а тези ненормални и още говорят за зелена енергия.Луди!

    Коментиран от #6

  • 5 Ало Брюксел,

    44 6 Отговор
    гледаи си работата

    Коментиран от #7

  • 6 Киро вече е обещал

    52 5 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    парите на неговите фирми. Ако не си ги получат не се знае какво ще се случи с Киро и Коко. За тях това е на живот и смърт.

    Коментиран от #8

  • 7 Последния Софиянец

    60 4 Отговор

    До коментар #5 от "Ало Брюксел,":

    Брюксел живеят в някаква паралелна вселена!
  • 8 Последния Софиянец

    40 5 Отговор

    До коментар #6 от "Киро вече е обещал":

    Като западат бомбите какво ще му помогнат зелените хартийки?

    Коментиран от #14

  • 9 Споко, ще ги спират полека.

    30 3 Отговор
    Нещо като спре няма да го пускат повече. За 10 години всичко само ще спре.
  • 10 гост

    35 2 Отговор
    За кого се пита в задачата са тия тежки последици
  • 11 Русофил

    22 34 Отговор
    Абе Ванка. Никой няма да ги спира бе. Ама и никой няма да им купува прескъпия ток.

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Кондарев

    28 2 Отговор

    До коментар #11 от "Русофил":

    Колко пъти да ти обясняват защо е скъп.

    Коментиран от #26

  • 14 ДОМ НА РОДИЛКАТА😦

    14 2 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    НАЧАЛНИК,ВАША СВЕТЛОСТ
    СИГУРЕН ЛИ СТЕ ЧЕ КАТО БЕБЕ...
    НЕ СА ВИ ПОДМЕНИЛИ С
    „НАПОЛЕОН” ОТ ТРЕТА СТАЯ ВТОРО ЛЕГЛО
  • 15 От чужбина

    57 3 Отговор
    ТЕЦовете трябва да бъдат запазени. Представете си, че тези измислени квоти за СО2 ги нямаше. Тогава тези ТЕЦове ни правят независими, защото сами си копаем жъглищата, сами си произвеждаме електричесъвото. При АЕЦ тази "независимост" е значително по-малка защото ядреното гориво го внасяме, без значение от къде. При газовите централи - там пък газовото гориво се внася във всеки един момент. Практически ТЕЦовете дават независимост в най-голяма степен, особено ако има начин да се отървем от плащането на тези квоти за СО2. Що се отнася до ВЕИтата - те са от голяма полза, но на тях поне за сега НЕ можем да разчитаме. Ако инсталираме много соларни панели бихме могли да задоволим значителна част от нуждите си от електричество, дори можем в слънчеви дни да имаме голямо свръхпроизводство и да ползваме това излишно електричество за износ или превръщане във водород или акумулиране чрез ПАВЕЦ... абе ще се намери някаква употреба. ОСтаван свпечатлението, че управниците ни за пореден път продават обществения интерес, чероятно срещу дребни лични облаги. Мизерници!

    Коментиран от #19

  • 16 Дубрю утро Бълария

    37 5 Отговор
    Спирането на производството на ток от ТЕЦ-овете ще има тежки на този етап последствия за икономиката ни=======още тези дни около "вота на недоверие" при ефективни стачни действия София може без ток и топла вода да остане, без Нет и транспорт....за месец поне

    Коментиран от #27

  • 17 От чужбина

    52 3 Отговор
    До колкото разбирам електричеството от ТЕЦовете се оскъпява значително от т.нар. СО2-квоти. И преди съм задавал въпроса: Знае ли някой и може ли да обясни тези квоти как работят? Как работи този измислен пазар? След като някой плаща за тези квоти, кой прибира парите и какво се случва след това с тези пари, за какво се ползват??? И конкретно, има ли начин България да се възползва от тези пари??? До сега НИКОЙ не е обяснил!
  • 18 Любо

    45 4 Отговор
    Еврофашистите са решили да унищожат и подчинят България до край и да я превърнат във втора Украйна с помощта на неофашистите и родоизменниците от ПП и ДБ!
  • 19 Последния Софиянец

    29 5 Отговор

    До коментар #15 от "От чужбина":

    Една ракета и всички соларни панели на сол.

    Коментиран от #23

  • 20 "ще има тежки на този етап последствия "

    43 3 Отговор
    ...особено за предателите от ПП и слуги на Козяк.

    Идея си нямат какво ги очаква тия долни подлоги - небългари и нечовеци.
  • 21 Мирослав

    52 7 Отговор
    Терористите от НАТО хвърлят хиляди тонове бомби включително и с обеднен уран само на няколко стотин километра от България а лицемерно ни пропагандират зелената енергия, що за наглост?! България под управлението на предателите от новата тройна коалиция на ПП ДБ ДПС и ГЕРБ също доставя хиляди тонове "екологично" оръжие в този конфликт, за да може българинът да диша чист въздух.
  • 22 Исторически парк

    37 9 Отговор
    Спирайте тока на софия само те искат да бутат тецове.. да си нацвъкат перки на ндк!
  • 23 От чужбина

    10 18 Отговор

    До коментар #19 от "Последния Софиянец":

    Глупости! МИсли малко повече! Дори да са на едно място, това означава площ от много декари... и ще са нужни доста бомби, ракети... В сравнение - много по-лесно е да се удари един блок на някаква електроцентрала. Така се поврежда, изкарва се от строя много по-голяма мощност при това само с една бомба или ракета...Евентуалния враг също пресмята своите разходи и няма да си хаби скъпи ракети за да гръмне нещо незначително. От тази гледна точка, за в случай на война, ако имаме много соларни панели, на различни места, включително и по покриви на сгради, то това ще даде значителна доза независимост на отделните обекти. За пример фабрика със соларни панели. Дори да няма външно захранване, да са гръмнали подстанцията или електроцентралата, фабриката пак може частично да работи. За отделните къщи същото пак важи.
  • 24 бай Иван

    41 5 Отговор
    Абе хора като пишете коментари мислете малко .Ей тая цветна картинка дето Ви я е извадил и държи Хиновски е взета от статистиката за това ОТ КАКВО Е ПРОИЗВОДСТВОТО НА ТОК В МОМЕНТА В СТРАНАТА. Та това сивичкото голямото което виждате е производството на ток от топлоцентралите , синичкото АЕЦ и другите дребни са ВЕЦ и фотоволтаици. Та как като в момента имаме 2 % от производството на ток от фотоволтаици ще ги направите 80% за да заместят и Тецовете и АЕЦ като поетапно от 2027 година започва спирането на двата последни блока. Блокове които миналата година за шест месеца изкараха 1.7 милиарда лв. печалба.Де го Трайчо "лудото" или "паметника" дето твърдеше ,че нямало смисъл да се инвестира в АЕЦ. ТА КАК БЕ УМНИЦИ, КАК? Половината страна във фотоволтаици да стане може и да стигнете тоя процент. И не дай си боже един вулкан да изригне като тоя преди години и да е прашно и задимено и от какво ще ме ми произвеждате ток. След това цяла Америка , Африка оттатък Китай и Индия, Русия , Турция не са в зелената сделка и какво ще си спрем чистият въздух само над Европа ли да си го дишаме? По голяма простотия не съм чувал от Брюкселските бюрократи. Ония ще произвеждат стоки с евтин ток , ще замърсяват, а ние умниците ще плащаме за зелена енергия двойно и ще сме конкурентноспособни.Айде бе! Това само такива шарлатани като Кокорчовците могат да измислят само ,че на европейско ниво, за да гепат пари от "квотите". А откъде ще вземете ток ? От съседите ли като

    Коментиран от #25, #32

  • 25 бай Иван

    30 2 Отговор

    До коментар #24 от "бай Иван":

    От съседите ли като всички около нас са вносители, а не износители на ток. Да ако са умни ще си построят мощности да ни продават скъпо и да сме зависими от тях щото ние тарикатите си подаряваме мощностите под давление на американците, а турците строят атомни ценрали току до нас и не плащат тъпи зелени квоти . Та това ни е бъдещето . Днеска Цънцарова обясняваше как било много хубаво да произвеждаме зелена енергия. Само ,че ако бях на мястото на Искра Михайлова/май така се казваше/ щях да и кажа на Цънци ,че да тя с нейната заплата може да си позволи и в кутия в къщи да и карат тока ама като почне половината заплата да отива да си го плащащ кво праим. А цената на стоките и услугите къде ще хвръкне.
  • 26 Милен

    21 3 Отговор

    До коментар #13 от "Кондарев":

    Остави го този, той е от сектата на урсулианците и повтаря само това което му е спуснато от шаманите 😂
  • 27 Тираджия

    7 19 Отговор

    До коментар #16 от "Дубрю утро Бълария":

    Ами хубаво айде спрете да работите и ще видим какво ще стане нали стачкувате?! Ние като стачкуваме не работим,не пречим на другите да работят , и не блакираме рудници!
  • 28 Ван дер Любе

    8 18 Отговор
    Ако в момента ние плащаме по-скъп ток от тези тецове, какво се очаква да се случи? В момента всеки в България плаща чрез данъците си за този ток, който се ползва по различен начин от различни потребители. Редно ли е баба Пена с пенсията си да субсидира Теца на Доган? Примерно. Тецовете може да се запазят като резерв, но не и да работят на загуба, която всички ние да плащаме.
  • 29 Къде видя икономика

    24 3 Отговор
    Единственото нещо, което работи са оръжейните заводи!
    Тях да ги спират!
    Ние не сме убийци!
  • 30 Иванов

    20 1 Отговор
    Спрете теца на доган
  • 31 Ивелина

    24 3 Отговор
    Събудете се Българи!!!
    Тези некадърници се мъчат да ни унищожат тотално.
    Докога ще ги търпим?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Истинският

    8 4 Отговор
    ,,Късно е либе за китка" Ние винаги започваме да умуваме когато се счупи стомната. Да се спасява всеки поединично.

    Коментиран от #34

  • 34 Той

    10 2 Отговор

    До коментар #33 от "Истинският":

    С това спасяване по единично, 500 години сме се спасявали.
    По единично само в тоалетната.
  • 35 Българин

    2 11 Отговор
    Абе комунисти стига сте плашили народа с вашите енергийни кризи и войни нито война има в България нито енергийна криза ви вече няма да спечелите нито парламентарни избори нито общински вашият електорат одъртя и умират
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол