Last news in Fakti

10 Октомври, 2023 14:54 4 823 56

Зелените поискаха нови наказателни процедури срещу страната ни

  • наказателни процедури-
  • зелени-
  • българия

Еколозите са настояли Европейската комисия да продължи съществуващите наказателни процедури срещу България, защото страната ни, според  тях, не изпълнявала екологичните директиви на Европейския съюз

Зелените поискаха нови наказателни процедури срещу страната ни   - 1
Снимка: NovaNews

На 4 октомври в сградата на Европейската комисия в София е проведена среща между зелени неправителствени организации и представители на Главна дирекция Околна среда на Европейската комисия, съобщават от специализирания сайт ekonovini.bg., цитирани от novini.bg

От страна на еколозите са участвали активистите на „Зелено движение“, част от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“, Тома Белев, бивш заместник министър на околната среда и водите, Александър Дунчев бивш депутат от „Продължаваме промяната“, Борислав Сандов – бивш вицепремиер по климата и министър на околната среда и водите, както и още няколко членове на неправителствени организации. Всичките участници са членове и на организацията „Зелени закони“.

Какво искат зелените от Европейската комисия?

1.Еколозите са настояли Комисията да продължи съществуващите наказателни процедури срещу България, защото страната ни, според тях, не изпълнявала екологичните директиви на Европейския съюз.

2.Европейската комисия да спре изплащането на втория транш от парите по Плана за възстановяване и устойчивост, защото Парламента не бил променил Закона за биоразнообразието, така както те искат. Тоест България да не получи милиард евро.

3.ЕК да ревизира жалбите на нашите неправителствени организации и по тях да стартира допълнително още наказателни процедури срещу България.
Недоволството на зелените е насочено конкретно срещу няколко решения на Министерство на околната среда и водите, които разрешават важни и изключително сложни проблеми от голямо обществено значение. А именно:

1.Зелените са против това, че Министерство на екологията е одобрило Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) за довършването на АМ Струма през Кресненското дефиле, както и подробните цели за защита на животинските и растителни видове по трасето, където тя ще се строи. Нещо, което отпушва строителството на магистралата.

2.Зелените са заявили пред представителите на Европейската комисия, че даденото разрешение от МОСВ за пашуване на селскостопански животни в Националните паркове нарушава европейски директиви. Затова ЕК трябва да образува наказателна процедура, за което зелените са готови да предоставят допълнителна информация.

3.Еколозите смятат, че в България не се защитават достатъчно лалугерите и бобрите и затова страната ни също трябва да бъде санкционирана. Тук е важно да се каже, че Тома Белев и неговите приближени през 2009г. взимат половин милион лева, за да развъждат лалугери.

4.Зелените недоволстват пред ЕК, че държавата разрешава на собствениците на земеделски земи да прочистват самозалесилите се площи с храсталаци и дървета. Според тях за тази дейност трябва да се извършва Екологична оценка или ОВОС. Тук причината за искането е ясна - повечето от фирмите, които изготвят оценките са собственост на зелените активисти.

5.Зелените са поискали от ЕК спиране на няколко проекта. Единият е за строителство на фотоволтаичен парк близо до Поморие.

Второто искане е за блокиране на изграждане на туристически обекти по Южното Черноморие. Проекти, които явно не се строят от приближени на зелените, тъй като е известно, че Тома Белев е привърженик на строителството в резервати на морския бряг.

От над 15 години, след влизането на България в Европейския съюз, зелените не са спрели да изпращат доноси в Брюксел срещу всички значими публични, общински и частни проекти.

Еколозите са подавали жалби и водили дела срещу 7 реактор на АЕЦ Козлодуй, завода за отпадъци в София, столичното метро. От години искат спиране работата и затваряне на всички ТЕЦ-ове в страната .

Зелените саботират довършването на АМ Струма, изграждането на тунелите Шипка и Петрохан.

Против строителството на АМ Черно море са. Със жалби и съдебни дела блокираха развитието на зимния туризъм. Заради тях Витоша тъне в разруха.

Още много може да се изброява.

България е единствената държава в Европейския съюз, в която се наблюдава феномена зелени неправителствени организации да искат от Европейската комисия наказателни процедури за стотици милиони евро срещу собствената си държава.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ще ги Обезпаразитим.....пък

    72 6 Отговор
    ще ги ОБЕЗУВАЖИМ.…..зеленските и зелените
  • 2 честен ционист

    47 8 Отговор
    България е придвидена за зелен резерват. Само по желтые кирпичи гуляют звери, но не с леса.
  • 3 Факт

    52 1 Отговор
    Този е софийски крайноляв гейзероелгебетешник, за който не знае.
  • 4 Така

    70 4 Отговор
    А зелените могат ли да ми ядат червения или искат черен?
  • 5 Няма

    104 4 Отговор
    по голямо зло от НПО! България не се ли отърве от тях, ще бъде продадена, без енергетика, земедели и индустрия!
  • 6 ...

    92 3 Отговор
    еко-талибаните са безродници, точка. Забранете им организацийките със закон и ги съдете за подривна дейност, не е никак трудно
  • 7 Леле мале

    74 1 Отговор
    Какво искат ли.Да се докопот до държавната хранилка.Да забият гладни хоботчета в евросредствата,белким Пеевски им подхвърли дребна мръвчица.Много са на клона и хапките няма да стигнат.И вкупом ще идат да се жалват на Посолството.
  • 8 ЯМБОЛИЯ

    8 82 Отговор
    Браво. В България все още има мислещи хора.

    Коментиран от #15

  • 9 Костенурка от Кресна

    62 3 Отговор
    Абе тия са за бой, ама българина е търпелив...
  • 10 Наааа

    61 3 Отговор
    Всички зелени шyтове до полилавяване!
  • 11 Азззззззз

    74 2 Отговор
    Да се вземе пример от Орбан! Забрана на нпо и съдебни преследвания. Да се види откъде им е финансирането, там ще е интересно...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 То е ясно !

    56 2 Отговор
    Това са гниди където не ги интересува благото на българският народ.Интересува ги само да лапат пари за тяхна
    лична изгода.
  • 14 Няма ли

    48 0 Отговор
    кой да изпрати при Зеленски тези пишман еколози?! Имате ли представа за какви мангизи са позеленяли толкова?! Абсолютни рвкетьори!
  • 15 Сичките

    15 1 Отговор

    До коментар #8 от "ЯМБОЛИЯ":

    с в Ямбол, братчед!!!
  • 16 Някой

    46 1 Отговор
    Да се забрани чуждото финансиране на НПО-та. По други държави се счита за чужда агентура. В Германия зелените докараха да върнат АЕЦ-ите които трябваше да са спрени 2023г и централите на въглища.
    Всяко нещо е до мярка. Такива "зелени" са вредни за околната среда.
  • 17 Росен

    38 1 Отговор
    И после се обиждат като ги наричат "доносници" тия измекяри. Единствената работа дето вършат тия подлизурковци е да клепат страната ни пред "моля другарката" Брюксел, че да им даде захарче.
  • 18 Дъ Бъ е Америка уж за България

    42 1 Отговор
    Срещу интересите на народа са винаги тези предатели
  • 19 Иван

    40 1 Отговор
    Крайно време е да бъдат забранени всички НПО-та и прокуратурата да си влезе в роля.
  • 20 123456

    23 2 Отговор
    Зелените гейзери барабар със Сандоканя голия ойлюф
  • 21 Българин 🇧🇬

    10 28 Отговор
    Козяк пак е събрал троловете в защита на американските Тец-ове ! Най-важно е да помислим каква природа ще оставим за децата си ! Във всичко друго сме изоставащи . Поне природата ни да не убиваме !

    Коментиран от #41

  • 22 Киро Факиро

    18 0 Отговор
    Предател! С тия милиарди искахме да се облажиме с Хасан!
  • 23 Верно ли

    42 2 Отговор
    ТИЯ СА НАЙ-ГАДНИТЕ! ДА ВЪРВИШ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА СИ ! ЗАЩО НЕ ИЗЛЯЗАТ НА ПЛОЩАДА ДА СЕ ПОКАЖАТ С ИСКАНИЯТА СИ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ,ЗА ДА МОЖЕ ЦЕЛИЯ НАРОД ДА ГИ УВАЖИ ! ДОНОСНИЦИТЕ НАЙ -МНОГО ГИ ОБИЧАМЕ,ОСОБЕНО ТИЯ МАЙКОПРОДАВНИЦИ!
  • 24 Варна

    37 1 Отговор
    Какъв национален предател трябва да си , за да плюеш по държавата си пред ЕС .Нямам думи просто .Тези зелени , ще ги чакам да узреят и като станат червени , ще ги бия до посиняване
  • 25 Българин

    32 1 Отговор
    Боклуците чакат комисионни
  • 26 Гражданин

    33 0 Отговор
    А защо им е дадена чак такава свобода? Кой допусна това разни НПО-та да ни се качват на главата заради какво ли не? Ние държава нямаме ли си, както и компетентни органи, които да извършват преценките?
  • 27 Зелените Шмекери затриват в момента

    36 2 Отговор
    Енергетиката и икономиката на ЕС!! Всичко това е една голяма Зелена Шарлатания, печелене на едни милиарди от едни хора нарекли се Зелени и Яхнали в момента ЕС!!
  • 28 Какви са тия зелени?

    27 1 Отговор
    Нима интересите на една организация, пък била тя и "зелена" стоят над интересите на собствената им държава? Натирвайте ги в тази тяхна измислена "зелена" държава, нека са нейни "поданици" и да защитават интересите й по света и да налагат глоби на когото си искат, стига този някой да им го позволи! за сега това тук е държавата България, тези "екоактивисти" са нейни поданици и трябва да работят за интересите на държавата България, а не срещу нея, изисквайки други да ни налагат глоби, които отруденият Български народ да плаща! Айде баста, обирайте си крушите и да Ви няма от страната ни!
  • 29 Айде сега пък...

    18 1 Отговор
    ...не изпълнява -> да се оплачат на посолството, ние тука премиер си нямаме, имаме си посолството/та!
  • 30 позеленял

    23 1 Отговор
    облажиха се с 50 60 милиона от разрешителни и искат още , типични бг. паразити
  • 31 2222

    27 1 Отговор
    Зелените еничари са до един милионери.
  • 32 Българка

    25 1 Отговор
    Позор за България са зелените. Предатели
  • 33 Перо

    28 0 Отговор
    А къде е прокуратурата да направи проверка за достоверността на доносите, защото това си е чист саботаж на всичко градивно! АМ Струма е замразена заради тези престъпници Белев и баща му на Киро-тъпиро! Иначе за плана за възстановяване и устойчивост не ми пука, защото парите са разпределени за фирми на ПП и Соросистките НПО-та. Крайно време е да се въведе закон за чуждестранните агенти, финансирани от извън ЕС. Парите на зелените идват от измислени организации в Швейцария и САЩ, но не се знае истинската същност на финансирането към джендърията!
  • 34 Майора

    18 0 Отговор
    Не го ли е срам екомилионерите Сандов и Белев и зелените , включили 20% от земята в проекта "Натура 2000" да продължават доносите срещу страната! Що за хора сте ,за вас човешкия живот не е ценност , вие само гледате да си напълните джобовете и нищо други! И още колко хора трябва да загинат по пътищата заради спрените проекти и ако бяха пуснати щеше да има по малко замърсяване! Срамота за хора , които са против страната си! Достатъчно пари получавате от Сорос и сие!
  • 35 Каскет

    16 0 Отговор
    Народа каза "НЯМА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАМЕ"
  • 36 нннн

    16 0 Отговор
    Зелените талибани поискаха...
  • 37 Пурко

    18 0 Отговор
    Тия еколози трябва да се срещнат с енергетиците и миньорите. Сръбска музика ще осигурят перничани, боят е от бобовдолци, а за с ек.с ще се редуват. Не съм включил тези от мариците, че не знам как са със сръбската музика :) Да заповядат където им харесва! Ама аман от Киряк Стефчовци!
  • 38 Не знам

    19 0 Отговор
    Дали са зелени, но като прочетох какво са направили, ми причерня. Дано съдбата го каже тези безроднци на града прати при загиналите в Кресненското дефиле.
  • 39 Зелените,

    13 0 Отговор
    където ядат само зелено ли и сега месното ли производствода спрем ли?, какво точно работят те??
  • 40 инж. Ганчо Илков

    12 1 Отговор
    Сложен Казус. Не е Тайна, че България притежава най-много Организации със Специално Предназначение, които се Противопоставят една на друга и заедно си Правят Харакири. Тук влизат: Политическите Партии; Еколозите; Синдикатите; Неправителствените Организации и Медиите. Какво Искат. Естествено на първо място, Пари под Формата на Дарение. /Еколозите, "Усвоили" Парите за "грижи" относно Лалугерите, но те не им стигат. Земеделските Производители, Създават свръх производство, задържат зърното в Складове, губят от Пазара и Рекетират Правителството. НСИ, била им ниска Средно Статистичната Заплата и излизат на Протести. Енергетици и Въглищните Миньори. Разбират, че Дейности Замърсяващи Околната Среда трябва да бъдат Закрити, или за Енергетиците да преминат на друг вид Енергийни източници, а Рудничният Персонал да премине на Рекултивация, но се правят на Ощетени и излизат на Протести/. ЕС вижда какво става и в края на краищата ще спрат Европейското Финансиране. Кражбата на Европейските пари ще приключи. Организациите ще се Самоизядат, а Българинът ще изчезне от Картата на Европа. И ще настъпи Успокоение?!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 резервист

    15 0 Отговор
    Предлагам да се командироват екоглистите да броят лалугерите на Белев. Да са екипирани с екологично чисти средства за преживяване като кремъчни ножове, каменни мелнични камъни и леко въшлясали кожи. Със сандов начело да не се връщат сред хората докато гърбовете им не зеленясат от мъх и плесени. Или може да ги пратим на остров белене, да броят комарите.
  • 43 АНче

    14 0 Отговор
    Тия бледо розавите БОК луци трябва да се изхвърлят незабавно от станата !!!! Преди като протестираха против стоежа на атомната бяха гласовити а сега когато тихомълком се гласи за стоеж на краварски реактор са застанали в стойка партер и чакат някой да ги ОНОДЕ .
  • 44 Ний ша Ва упрайм

    13 0 Отговор
    зелена мафия!
  • 45 Вредно

    10 0 Отговор
    Вредно Зелено Племе !
  • 46 Гост3

    9 0 Отговор
    Тия зелени сектанти се противопоставят на Божиите дарове като въглища,уран ,нефт и др.
    Заради налудничевите им идеали страда населението,като плаща акцизи на алчните държавници.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Коментар

    8 0 Отговор
    Платен протест.Срещу вулканите няма ли да протестират?Те замърсяват повече.Една глоба няма ли да сложите на вулканите,за да спрат да изригват?
    Не стига,че заради Пъклени Продажници от Демонична България ни очаква режим на тока и мизерия заради високи сметки,за да може техни приближени фирми да си вземат милиончета ами остава и глоби да плащаме заради тях!Наглост!!!
  • 49 Баща ти

    6 0 Отговор
    Ама покажете им лицата на тези въшки бе , та всички да ги видят . Ще им се наложи да преминат на изцяло природосъобпазен живот - в гората , защото по улиците ще ти чака тежък побой
  • 50 Русев

    4 0 Отговор
    Ако ми излезе едно извънземно зелено човече насреща бих го у..... !!!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 БПФ

    2 0 Отговор
    "Българи" настояват България да бъде наказвана и санкционирана... трябват ли повече доказателства, каква чyма са зеленашите? Такива трябва да бъдат пращани на каторга в мини и каменоломни, защото това е противодържавна дейност !!!!
  • 55 Ами

    0 0 Отговор
    Требва си трепане на извън земни ЗЕЛЕНИ
  • 56 този,

    1 0 Отговор
    само чорапите са му зелени, това недоразумение е наай-неуспешния еко министър, да се върне от мястото от което е изпълзял, там може с еко земеделие, еко туризъм и всякакви други еко идеи да се занимава, толкова е неграмотен милия, че ще извадя писания, за да се убедите в това!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол