Last news in Fakti

10 Октомври, 2023 16:03 936 15

Директори на болници с призив за агресията срещу медици

  • лекари-
  • болница-
  • агресия-
  • пациенти

Да се реорганизира системата, да се направят различни архитектурни и интериорни промени в лечебните заведения, водещи да намаляване на агресията сред пациентите, да има информационна кампания сред обществото какво може да очаква от болничната и доболничната помощ

Директори на болници с призив за агресията срещу медици - 1

Да се реорганизира системата, да се направят различни архитектурни и интериорни промени в лечебните заведения, водещи да намаляване на агресията сред пациентите, да има информационна кампания сред обществото какво може да очаква от болничната и доболничната помощ. Тези предложения направиха директори на държавни, общински и частни болници по време на Второто издание на болничен мениджърски консилиум по формиране на политики в здравеопазването. Форумът „Обществената отговорност към медицинските специалисти. Позиции и роли“ е организиран от Българската болнична асоциация.

Проф. Милена Станева, член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) припомни, че изследване на агенция „Тренд“, извършено през 2022 г., показва, че всеки втори медик е бил жертва на вербална агресия по време на работа. БЛС активно работи за това проблемът с агресията да се ограничи, като организира обучение за лекари как да се справят с агресивни пациенти, а юристите на БЛС осигуряват безплатна помощ на медиците, станали жертва на агресия.

Д-р Валентин Димитров, директор на болница „Пирогов“ каза, че агресията към лекарите в болничната, в извънболничната и в спешната помощ се е превърнала във форма на решаване на проблемите и последна инстанция на всеки, който защитава своята правота. По думите му причините се коренят във възпитанието на младото поколение, което има усещане за безнаказаност, за което допринася и интернет, където нищо не се наказва и нищо не се контролира. Изкуственият интелект е бъдеща форма на конфликт между лекар и пациент, тъй като пациентите все повече изказват мнението си каква терапия да им бъде изписана, допълни той.

Ежедневно се сблъскваме с агресията, каза д-р Кети Манолова, директор на Многопрофилната болница за активно лечение в Казанлък. По думите ѝ са нужни промени в организацията на здравната система, тъй като в спешните кабинети идват пациенти, чието състояние не изисква спешна помощ, а в Казанлък „спешния“ кабинет обслужва 50 хил. души. Необходимо е на хората да се разясни къде какво могат да очакват, а агресията да бъде криминализирана наистина, допълни тя.

Красимир Грудев, представител на Националното сдружение на частните болници, предложи да бъде организирана мащабна информационна кампания сред хората с цел разясняване на правата и задълженията на пациентите. Ако не се разясни категорично, че правата на хората не са безусловни, това ще породи усещането за безнаказаност, допълни той. Предпоставките за агресия не са само в интернет мрежите, каза още той и посочи, че за нея допринася и ниската здравна култура на населението. Грудев предложи възможността да се промени архитектурната среда или интериора на лечебните заведения, така че да се парира възникването на идеята за агресия. Може да се променят особеностите на помещенията, цветовите решения, да се осигури озвучаване с музика, потискаща агресията, добре подбрани и правилно адресирани указателни табели, предложи той.

Днес е Световният ден на психичното здраве – няма здраве без психично здраве и това особено важи за медицинските специалисти, които са в ситуация на големи очаквания към тях поради нарастващите специфики на болничното и извънболничното обслужване, каза заместник-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски, който поздрави участниците в дискусията от името на министъра на здравеопазването. Медиците са изложени на най-висок риск от бърн аут, каза още той и се обърна към лекарите във форума да търсят заедно начините за справяне.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глоги

    5 2 Отговор
    Директори на болници СА с призив за агресията срещу медици.

    Коментиран от #3, #5, #6

  • 2 Аман,

    18 1 Отговор
    от тия лекари, понякога не мога да ги търпя, особено като ми искат пари
  • 3 Пак не си разбрал

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "глоги":

    Подкрепят!
  • 4 Я да кажат

    16 2 Отговор
    " Директори на болници с призив за агресията срещу медици"

    1. А същите тези директори на болници ще застанат ли с призив към своите подчинени колеги

    - Да не злоупотребяват и да не скубят болните ?

    - Да не злоупотребяват и източват здравната каса с фиктивни медицински грижи, за които и самите "пациенти" не знаят ?

    А ПО КОНСТИТУЦИЯ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В БЪЛГАРИЯ НЕ БЕШЕ ЛИ БЕЗПЛАТНО.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Присъединяваме Се

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "глоги":

    Хубав Призив
  • 7 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    15 1 Отговор
    Нещо за арогантното държание на лекарите? Поне в 30 % те предизвикват конфликтите с надменното си поведение!
  • 8 Мани

    10 1 Отговор
    Скоро щях да метна една дърта лекарка от четвъртия етаж, едвам се стърпях, но ако другия път пак са и свършили направленията при положение, че ползвам по 1 на 3 години ще и смажа очите! няма закон, нито присъда, нито бог които да ме спрат!
  • 9 Защо

    10 0 Отговор
    И аз искам да разясняват, като редовно си плащам здравните, защо с направление всеки специалист, пари ти иска. Защо в болниците е пълно с кафяви и нищо не плащат, а осигурените кихат за всичко. И до кога частните болници са още към здравната каса и не си направят ЧЗФ и всеки да избира, къде да плаща
  • 10 Сладури!

    12 1 Отговор
    Предлагам нещо, което няма да ви струва пари! Започнете да се отнасяте с болните като с хора!
  • 11 Никой

    9 0 Отговор
    Болници в дефицит , директори с милионерски годишни заплати. Айдааа ме ! 6 без 10. Клинична пътека-пациент.
  • 12 Полит.коректен расист

    9 1 Отговор
    НАГЛИ твари гаврещи се с пациентите си !!!
  • 13 На бръснара брат му

    6 0 Отговор
    Дарявам апартаменти чрез гледане. Няма да ми кършите хатъра я ! Приписване веднага , после кремация.
  • 14 ха-ха-ха

    6 1 Отговор
    Бялата мафия иска държавата да я пази от пациентите.... Всеки ден четем за злоупотребите на мафиозите с белите престилки. Даже вчера имаше статия за един как си е присвоил недвижимото имущество на една пациентка.... Просто си заслужавате всеки един шамар, даже народа е много търпелив
  • 15 рфжжг

    2 0 Отговор
    Какви архитектурни промени, бе?! Крепостни стени ли ще вдигат? И без това болниците заприличали на затвор- то камери на всеки ъгъл, то охрана, то портали, врати, то следене... Най- агресивните и надменни, високомерни хора с пренебрежително отношение към болните, тръгнали да се правят на жертви.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове