Last news in Fakti

11 Октомври, 2023 05:40 1 218 42

Тагарев: България е насочена към ускорена модернизация на въоръжените си сили

  • тодор тагарев-
  • министър-
  • отбрана-
  • въоръжени сили-
  • брюксел

Военният министър участва в Европейската конференция за отбрана и сигурност

Тагарев: България е насочена към ускорена модернизация на въоръжените си сили - 1
Снимка: МО

„Конференцията има важна роля за оформяне на национално и европейско ниво на разбиране за важността на отбранителната индустрия. България има политическата амбиция и индустриалния капацитет да допринесе за укрепването на споделената ни сигурност.“ Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на първото българско участие в Европейската конференция за отбрана и сигурност в Брюксел.

Конференцията се утвърди като водещ форум на европейските институции по въпросите на Общата политика по сигурност и отбрана. Темата на третото издание на конференцията е: „Силен европейски стълб за сигурност и отбрана: Справяне с предизвикателствата и възприемане на възможности за сътрудничество“.

„Рисковете и предизвикателствата за сигурността изискват бързо изграждане на силна защита в рамките на НАТО и ЕС и страната ни е готова да даде своя принос в съвместните действия“, отбеляза министър Тагарев.

„България е насочена към ускорена модернизация на българските въоръжени сили. Решени сме да осигурим адекватно финансиране на нашата отбрана. През следващата година разходите за отбрана ще достигнат 2% от БВП – дял, който ще бъде надминат през следващите три години. Нашите основни приоритети за доставки включват бронирани превозни средства за механизирана бригада, многоцелеви изтребители и многофункционални модулни патрулни кораби за флота. Ние също така напредваме в придобиването на 3D радари, противовъздушна отбрана, системи за брегова отбрана и друго оборудване“, посочи той.

„Във време на кризи, когато рисковете и заплахите за сигурността нарастват, основната отговорност на страните-членки на ЕС е да осигурят и поддържат необходимите отбранителни способности, да осигурят бойната готовност на въоръжените сили и да повишат капацитета за изпълнение на военни мисии и операции“, заяви министър Тагарев.

Той посочи, че укрепването на европейската отбранителна технологична база и използването на капацитета на отбранителните компании на всички държави-членки имат ключова роля в този процес и изтъкна, че българската отбранителна индустрия има капацитета и желанието да бъде активен участник за посрещане на критичните отбранителни нужди.

„Индустриалните мощности са важни не само за гарантиране на сигурността на Съюза, но също така играят важна роля в икономическото, технологичното и регионалното развитие на нашите икономики“, акцентира в изказването си министърът на отбраната.

Той изрази увереност, че новите европейски инициативи ще стимулират устойчиви и силни инвестиции и ще допринесат за укрепването на европейската отбранителна технологична база, използвайки капацитета на отбранителните компании на всички държави-членки.

В рамките на форума министър Тодор Тагарев проведе срещи с изпълнителния директор на Европейската агенция по отбрана Иржи Шедиви и с директора на Сателитния център на ЕС Сорин Дукару.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гориил

    46 3 Отговор
    Той иска да изхарчи целия държавен бюджет на България за себе си.Тогава американците ще забранят на България да използва закупеното оръжие.
  • 4 С 30 г о д и ш н и т е

    54 5 Отговор
    Американски Страйк къри н а п раво ще о т и д е м в бъде щето.Т а Зи к о з я ш к а и з м е т ще п о г р е бе Б ъ л г а р и я
  • 5 плюс минус

    50 4 Отговор
    Защо, защо, защо се харчат народни пари за оръжие?
    Защо в 21 век продължават да се водят войни, да загиват хора, да се съсипва това, което хората са направили с труда си?
    Докога така?
  • 6 Кочо

    5 60 Отговор
    Трябва да се изчистият складовете от всичко ръждиви съветски тенекии.

    Коментиран от #9, #18, #24

  • 7 Българин

    65 4 Отговор
    Вижте го добре-това е олицетворение на злото. Най-вредният "човек" за Б/я за последните 50 години!
  • 8 Пха ха ха ха

    44 3 Отговор
    Със 50г самолети и страйкари
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Чочо

    52 2 Отговор
    Дай поръчките на български фирми.
    Не се прави на дръж ми шапката.
    Или си шпионин,щом даваш всичко на американците и то от скъп,прескъпо.
    Парите могат да останат в нашата страна.
  • 12 всокаи

    52 3 Отговор
    Какви са тези служби за сигурност, дето заплатите си от българина получават, а обслужват чуждо посолство и работят против тези дето ги хранят? Как чужд шпионин, дето раздава имуществото на българите на бандера фашистката сган, за министър е назначен? Как така наречените служби са ги и продължават да го допускат? Как се допуска платени шпиони да се разхождат безнаказано по телевизиите маскирани като "експерти"? Как тоя продажник с парите на българите си купува от Посолството индулгенция, а службите спят? Какво играете бре? Свещеници Христови гоните щото са руснаци, а шпионите дето крадат и лъжат българите и държавата се разхождат лъжат и крадат безнаказано? Що за държава е това?

    Коментиран от #16

  • 13 Валери Божинов

    38 0 Отговор
    Модернизацията на българската армия ще започне със създаване на Първи трансджендърски полк и ЛГБТ спец отряд.
  • 14 Въпрос

    29 0 Отговор
    Това оборудване кой ще го обслужва като нямаме армия? Едва 20000 военни армия ли са за една държава?
  • 15 Сципион

    39 1 Отговор
    Тошо шпионът да бъде изритан от МО незабавно. Арест, съд и в Белене.
  • 16 Хехе

    33 0 Отговор

    До коментар #12 от "всокаи":

    Всичко е точно, само последното изречение да пооправим - то не сме държава вече, а колония с кози гРубер-натор и секретарката му Галка предалка.
  • 17 123

    34 0 Отговор
    На този етап БА се състои от 2 ( два ) вида войски - паркетни войски и ОХР. За какво са им е тази техника и толкова масрафи? За да могат този мерзавец и такива като него, ниско наведени пред посолството да заслужат потупване по рамото и снимка пред байрака със 50 звезди. Лошото е, че ние им го позволяваме.

    Коментиран от #21

  • 18 Ддд

    23 0 Отговор

    До коментар #6 от "Кочо":

    И да докараме ръждиви краварски боклуци
  • 19 Всъщност,

    24 0 Отговор
    В годините на прехода и като част от ЕС, България бе, де факто, лишена от всякакви средства за развитие, така че Тагарев и да иска няма откъде да вземе финансиране за силните приказки, които изприказва. Разбира се и малкото, което се вземе за да се "докарваме" пред атлантистите, ще е в ущърб на наистина нуждаещите се. България днес е просто една колониална държава, на която не й е отредено да вдигне повече глава. До голяма степен сами се докарахме до това състояние. По-добре да не обсъждаме конкретно причините.......
  • 20 пешо

    25 0 Отговор
    долен продажник ОСТАВКА
  • 21 Инфаркти Инсулти Полудяване

    1 24 Отговор

    До коментар #17 от "123":

    Аууу какъв шум Каква гюрлутия Нямат мира Путлераските тролчета Ще пукнат от злоба и завист
  • 22 Сега

    18 0 Отговор
    Съд и затвор за национално предателство!
  • 23 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    23 0 Отговор
    МОДЕРНИЗАЦИЯ С БТР И МОДЕЛ 74 Г И САМОЛЕТИ МОДЕЛ 78 Г ДА ВИ ПИ..КА..Я НА МОДЕРНИЗАЦИЯТА БАЙ СТАВРИ ВИ ЧАКА
  • 24 Алфа херинга

    20 0 Отговор

    До коментар #6 от "Кочо":

    Добре, но защо трябва да ги заменяме със старите и ръждясали американски тенекии?
  • 25 ха ха

    12 0 Отговор
    грижи за населението по евроатлантически изисквания
  • 26 Голяма модернизация

    14 0 Отговор
    Купуват стари бронетранспортьори с тънка броня и подариха почти същите български на Украйна. Това са предатели на националния интерес и трябва да бъдат съдени за военни престъпления , плюс измама с държавни средства, защото бронетранспортьори са на двойно по-скъпа цена от това, когато са били в производството, а те вече не се произвеждат.
  • 27 Чичо Сам

    13 0 Отговор
    Дарете оръжията си!Ние ще ви П р о д а д е м други.
  • 28 Браво,

    15 0 Отговор
    Комисионните се трупат на сметката ти.
  • 29 Артилерист

    13 0 Отговор
    Първо, кое от казаното от американския агент Тагарев не е клише, превърнало се в безсмислена куха фраза. Второ, агент Тагарев говори за насоченост на България към ПРЕВЪОРЪЖАВАНЕ със заделяне на големи пари, на фона на разрастващи се протести в страната срещу ниското заплащане и БЕДНОСТТА. Трето, защо агент Тагарев толкова бърза с даването на милиарди на американците за пехотните им машини, при положение, че всички експерти, включително и атлантическото мнозинство в парламента, са против. Четвърто, нима превъоръжаването на разбитата и обезоръжена Българска армия от американците със съдействието на такива предатели като Тагарев, трябва да започне със стари американски пехотински машини? С това ли ще започне модернизирането и повишаване на бойната й способност. Пето, толкова ли са заслепени атлантиците, че не виждат, че това е явна корупционна сделка и че Тагарев сега съдейства на американците да ни ограбват?
  • 30 Фил

    5 1 Отговор
    На тоя предател му идва реда,ще му отрежат главата скоро

    Коментиран от #32

  • 31 Коментар

    4 1 Отговор
    Егати модернизацията!По потници тренират с чертежи за милиарди,а ние после ще плащаме дълги години.
    Никой не вярва на Магарев.Той ако може всичко ще изнесе.
  • 32 Путинистчо

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "Фил":

    Наистина ли или така ти се иска
  • 33 Тсгарев е Продажник идиот!!

    5 1 Отговор
    Шпионин на Чужди държави и чужди Служби!!
  • 34 Пълно е с малоумници

    0 0 Отговор
    СМЕШНИК ! ! !
  • 35 Чамадан вакзал

    1 3 Отговор
    Русофилките нямат думата щом живеят в България Като не им харесва да ходят при Путин
  • 36 бай Иван

    2 1 Отговор
    Всички виждат в момента с какво се водят бойните действия по фронтовете . И това са ДРОНОВЕТЕ! Тагарев търчи да купува стари Страйкърси и ще модернизира армията. Само си помислете с тези пари за Страйкърсите ще покрием половин България с дронове например. Не че няма нужда от машини за пехотата но преди всичко военни действия в момента се водят чрез дронове. И какво ще купим за близо 2-3 милиарда 190 машини и при евентуални бойни действия ще ни ги унищожат с 200 дрона барабар с хората вътре за има няма няколко милиона. Тагарев да ти е.ем и модернизацията дето ни предлагаш.

    Коментиран от #37

  • 37 Генералния щаб

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "бай Иван":

    А стига е Голям разбирач си Що не се обади до сега бре Ей такива хора като тебе ни трябват в армията

    Коментиран от #41

  • 38 12345

    1 0 Отговор
    Така ще е като всичко годно замина за Украйна.
  • 39 Вреден

    1 0 Отговор
    Създава се "Хартиена армия" и скоро ще могат да я показват в албум на всеки желаещ.
  • 40 Тошо фашиста, прост предател!

    2 0 Отговор
    Тошо фашиста - краварска марионетка!
  • 41 бай Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Генералния щаб":

    Няма нужда в тоя "генерален щаб" някой да Ви се обажда да ви дава съвети .Там сте се сбрали все мишоци. Тя Галка от посолството си контактува с Магарев редовно и си дава съветите дето после Ви ги свеждат.
  • 42 пенко

    0 0 Отговор
    ГНУСНО ПЛЕШИВО СТАРЧЕ --- ЗАЩО "ЗАПАДНАТА НИ МОДЕРНИЗАЦИЯ " - ДА Е ПО ДОБРА ОТ ИЗТОЧНАТА НИ ТАКАВА !?!?!? КЪДЕ КОГА И ОТ КОГО НАТЮ ОТБРАНИ НЯКОГО ДО МОМЕНТА / ЕХ РАЗ -ЕШЧО - АВГАНИСТАНСКИ --"ГОЛЯМ ПРАЗ " ???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове