Last news in Fakti

12 Октомври, 2023 21:26 1 586 26

Васил Терзиев представи своя План за София

  • васил терзиев-
  • план-
  • софия

Ние познаваме проблемите и идваме с решения

Васил Терзиев представи своя План за София - 1
Снимка: ПП-ДБ

Кандидатът за кмет Васил Терзиев, издигнат от коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България" (Спаси София) и подкрепен от експертната организация “Екипът на София”, представи своята програма за управление на София през следващите четири години, както и дългосрочната си визия за развитието на столицата. Подробната програма за първия управленски мандат, организирана в четирите приоритета Здраве, Възможности, Ред и Ефективна община, беше представена с участието на ключови експерти и кандидати за общински съветници — част от големия експертен екип, работил по Плана за управление.

“Искам да кажа защо сме заедно и какво ни обедини. Заедно сме, защото имаме мечта за София. Да е зелен, красив, уреден и проспериращ град. Град, който обичаме и който трябва да стане такъв, че да не искаме да го напуснем. Нито ние, нито децата ни”, започна Васил Терзиев.

“За да постигнем тази мечта, ни трябва план. Но и политическа воля. Защото през годините сме гледали доста планове на нашите политически опоненти, които не се реализираха. И то не един мандат - просто няма воля. Затова и не се взимат нужните решения, а се взимат комформистки решения. А ние имаме и план, и волята да го изпълним”, добави той.

Любо Георгиев, водещ експерт в направление устройствено планиране и ръководител на “Екипът на София”, представи част от доклада на Global Metrics „Качество на живот в София, 2023“, проведено в периода юли-август. Според гражданите на София най-големият проблем в кварталите е лошата инфраструктура и дупките на пътя. Това са отговорили близо 35% от респондентите в проучването. На следващите места с малка разлика се посочват липсата на паркоместа, презастрояването в кварталите, трафика и замърсяването на въздуха и липсата на места за спорт и култура.

“Ние познаваме проблемите и идваме с решения. От месеци работим с над 150 експерта и вече имаме програма с подробно разписани планове и мерки как ще решим най-важните градски проблеми: готови сме от ден 1 с предложения за действие и план за реорганизация в общината, така че да можем да реализираме тази програма”, добави Терзиев.

Той обяви и два основни принципа, които ще водят него и екипа му. “Ще работим за ефективна и прозрачна община, която харчи ефективно публичния ресурс. Ще работим, за да премахнем корупционния елемент. В София има достатъчно ресурси, но те се пилеят. Ако се използваха по предназначение, нямаше да си говорим за тези проблеми, които всички виждаме. Но ние ще направим така, че всеки един лев на софиянци да се използва ефективно”, обеща Терзиев.

Основни акценти от управленската програма бяха представени и от кандидати за общински съветници и ключови експерти, които през последните месеци работят по детайлното разработване на плана. Емилия Ангелова от “Спаси София” и Надежда Бобчева от “Демократична България” представиха програмата по приоритет “Здраве”, като освен здравеопазване и достъпа до Витоша, засегнаха и мерките за подобряване качеството на въздуха, необходимостта от по-амбициозна нискоемисионна зона и предложените мерки по свързаните теми за транспорта, веломрежата, повече озеленяване, кръгова икономика и ефективно сметосъбиране. Емилия Ангелова от Спаси София допълни, че приоритет на Обединението ще бъде справянето с проблема с боклука. “Ще засилим контрола и ще стимулираме рециклирането.” - категорична беше тя.

Никола Барбутов от “Продължаваме Промяната” представи икономическия потенциал и перспективи на София като град на иновациите и предприемачеството. Заложените мерки в програмата целят да превърнат София в по-добро място за малкия, среден и семеен бизнес чрез по-бързи и удобни дигитални услуги за бизнеса и намаляване на административната тежест, където зависи от общината. Чрез по-добро позициониране и брандиране нашият град трябва да стане гостоприемен и привлекателен за инвеститорите, включително и като атрактивна културна дестинация.

От него щафетата прие експертът в сферата на културата Яна Генова, която акцентира върху достъпа до качествена култура и творческо участие чрез общински институти, читалища и културни организации във всички райони на София. Набелязани бяха необходимостта от стимули за читалищата, за да се превърнат те в активни и приобщаващи общностни центрове, както и от по-добри политики за социализация на културното наследство и видимо изкуство в публичното пространство.

Арх. Любо Георгиев от “Екипът на София” представи основните приоритети в направление градско планиране и управление. В програмата на екипа са залегнали изготвяне на цялостни ПУП-ове, прозрачно задание за изменение на ОУП, въвеждане на дигитално моделиране за всички ключови градски системи. Важни мерки в плана са въвеждането на много строг контрол при строителството, но и елиминиране на административния произвол. Планира се обновяване на междублокови пространства, квартални улици, площади и ключови места в София, и задълбочена работа за съхраняването на културния облик на града чрез запазване и социализиране на паметниците на културата.

Бойко Димитров от “Демократична България” акцентира върху конкретните приоритети на обединението в първите шест месеца от следващия мандат. План-сметката за чистотата на София ще включва много повече средства за почистване и поддръжка на междублоковите пространства и зелените площи. Допълнителен финансов ресурс ще бъде отделен за програмата “София избира”, за да има по-активно гражданско участие в избора и реализацията на смислени проекти из целия град. Димитров посочи като приоритет създаването и поддържането на повече спортни и детски площадки в София.

“Ще спрем разпродажбата на общинско имущество в София - време е градът да започне да придобива. Общинските жилища ще стигат до тези, които наистина се нуждаят от тях, вместо да бъдат разпродавани на безценица и непрозрачен принцип”, заключи Димитров.

Борис Бонев, лидер на партия Спаси София и водач на листата за общински съвет категорично заяви на софиянци: “Търсим вашето доверие, защото ние ще управляваме този град добре, ще изпълняваме нашите обещания и след 4 години тези обещания ще бъдат факти. Защото ние обичаме София и я носим в сърцето си.”


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    23 4 Отговор
    Планът трябва да има само една точка: който дойде да не може да краде и да си върши
    работата
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 СЛАДУРИ

    22 3 Отговор
    КОАЛИЦИЯТА АЛ БАЛА ИМА ПЛАН ЦАП ЦАРАП МОЛЯ ВСИЧКИ ЖЪЛТОПАВЕТНИ МИСИРИ ДА ГАЛСУВАТ С МАШИНА ЗА ДА МОЖЕМ ДА УДВОИМ ВОТА
    С БАЦЕ И ШИШИ СМЕ СЕ РАЗБРАЛИ ТОЕСТ ГОРЕ ДОЛУ ГЕРБ И ДОЛУ ГОРЕ ДПС
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Терзийката

    21 2 Отговор
    е разказал какъв цвят ще са неговите чекмеджаци.
  • 6 Анонимен

    7 22 Отговор
    В пъти по-интелигентен от другите толупи. Дразня се, че не питат Мисирката от ГЕРБ да си признае коя е другата къртица в БТВ, той вече си призна, че имало и друга номинация там!
  • 7 Ний ша Ва упрайм

    14 1 Отговор
    идат боси и голи идеалисти минава време и се уячждат и стават податливи на подаръци разбирай корумпират. Тоя комсумулец не е изключение от субекта с повреден чип. А седерастите стояха доооста време гладни
  • 8 асен киров

    18 3 Отговор
    Мошенник до мошенника
  • 9 чекмеджанъ

    12 4 Отговор
    залагам на хекимянка ама тоя терзиту и той от наще, другото гейче и то наше момче
  • 10 Резюме

    16 1 Отговор
    В София има много ресурси. Можем да ги продадем успешно и да няма за вашите деца.
  • 11 ИТъйНататък

    9 3 Отговор
    За пръв път подкрепяните от мен политики не срещнаха олицетворенията на кандидат, за който бих могъл да гласувам!
  • 12 Питам

    13 1 Отговор
    А какво прави ДС- плановика с гетата в София? А за кварталите без канализация?
    А за паметника на Съветската армия? Социалистически планове.
  • 13 РЕАЛИСТ

    15 4 Отговор
    Абе чета в Труд, че тоя хубостник Васил Терзиев е племенник на Петър Младенов. Е как няма да забогатее момчето с такава рода. Ама да се прави на десен демократ ми идва в повече.

    Коментиран от #17, #19

  • 14 нннн

    14 0 Отговор
    Мани го! Тоя е от Сглобката на посолствоТО... Честен милионер от ДС? Айде, де!
  • 15 Риба цаца

    7 1 Отговор
    На тоя ли дядото е от ДС ? Идеално, браво сега ще може да коли и беси законно!!!! Комунисти братче кво да ги правиш
  • 16 Последния Софиянец

    10 1 Отговор
    Пълна лустация на червената тор и отрочетата им продажни и пошли!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "РЕАЛИСТ":

    Е нали на един султан се kланяте и кoленчите, за какво pевеш, подлoгата е ваше момче‼️
  • 20 Мнение

    4 1 Отговор
    Забравил е да напише за прайда след сватбата от посолствоТО.
  • 21 За протокола

    3 1 Отговор
    Помощ!
    ПП иска да управлява и София!
  • 22 ГЛАСУВАШ ЗА ТЕРЗИЕВ

    4 0 Отговор
    Получаваш ДС
  • 23 Демократ

    1 0 Отговор
    Дрън-дрън-дрън, комсомолски лозунги. София и България ще се оправят тогава,когато такива като този ДС-КГБ юнак не може да припари до властта в държавата. Като е много умен бизнесмен ,да си върти бизнеса, а не да е на държавната ясла и ние да му пълним гушата, защото той от нищо друго не разбира. Поставена му е задача от неговото статукво и така наречените демократи изпълняват поръчката. Това е трагедията на България, псевдодемократите обслужват ченгетата и уреждат себе си,а България хич не ги интересува.
  • 24 Стар софиянец

    1 0 Отговор
    Мераклиите да управляват София си нямат и понятие от това, което беше София преди години и затова те унищожават града и духа му с безумни проекти и решения.
    Колко от тях дори не са чували за "Стъклената спирка", кино Айзенщайн, Боянското трамвайче, къпалня Чайка, ресторант "Под липите", кръчмите "Сивият кон" и "Деветте магарета", шкембеджийница "Дамарче", бар "Ориент", Стария цирк, Солни пазар, Колелото на смеха, кривите огледала и Летния театър в Западния парк, Колодрума, трамвай №5 когато седалките му бяха дървени, облегалките се местеха и прозорците се сваляха. Когато имаше редовна автобусна линия до Златните мостове и Копитото и половин София беше на Витоша всеки уикенд.
    Управлявалите досега и днешните бизнессменчета, технократчета превъщат града в един отвретителен мегаполис, презастроен, с глупави небостъргачи, пъплещи димящи автомобили, "утилизирани" градинки и спортни площадки, тротоари превърнати в паркинги, цели квартали завладени от азиатски и африкански мигранти и тълпи от намръщени и стресирани хора, сред които щъкат джебчии и джебчийки. Булеварди, превръщащи се в състезателни писти нощно време (не обичам чуждицата "гонка"), разращващи се гета и
    какви ли още не съвременни "урбанистични решения".
  • 25 Бургас Варна все е ДС защо е така

    3 0 Отговор
    И какво на Терзиев родата ограби банките и пенсиите на хората а сега внука се точи за 2 милиарда да се облажи .На такива от ДС трябва да им се забрани да правят бизнес в БГ. Да работят но не и държавна работа . Че са много чевръсти като се докоснат до пари .
  • 26 Калин

    2 0 Отговор
    Планът му за София е да вземе цялата баница за него и приближените му!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове