Last news in Fakti

13 Октомври, 2023 23:30 1 213 5

Важните новини във ФАКТИ на 13.10.2023 г.

  • правителство-
  • мария габриел-
  • кузман илиев-
  • димитър манолов-
  • лена бориславова-
  • бойко борисов-
  • георги гьоков-
  • вкс-
  • петър витанов-
  • румяна коларова-
  • искрен митев-
  • костадин костадинов-
  • кирил петков-
  • правителствен самолет-
  • жена-
  • габрово-
  • десислава атанасова-
  • корнелия нинова-
  • николай денков-
  • пламен димитров-
  • бебе-
  • бисер михайлов-
  • вот на недоверие-
  • ваня григорова

Искането за оставка на кабинета заради сектор "Енергетика“ беше внесено миналата седмица с подписите на 72 народни представители от "Възраждане“, "БСП за България“ и "Има такъв народ“

Важните новини във ФАКТИ на 13.10.2023 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Дори и на петък 13 премиерът Николай Денков оцеля в първия си вот на недоверие ВИДЕО

Премиерът Николай Денков оцеля в първия си вот на недоверие. Той беше на тема енергийната политика на правителството.

Габриел: Докато има възможност да се лети и има сънародници в нужда, правителственият самолет ще е на разположение

С трети полет на правителствения "Еърбъс" ще бъдат евакуирани наши сънародници от Израел. Наложило се е машината да излети към Тел Авив, след като предварително планираният полет на частна авиокомпания за днес не получи необходимите разрешителни за курса. Очаква се още един полет на правителствения самолет, за да прибере всички българи.
Правителственият самолет още не е излетял от Тел Авив, но като предишните два полета ще кацне на правителствения ВИП, съобщават от БНТ. До тази ситуация се стигна, след като беше отказана застраховка от съображения за сигурност на извънредния чартърен полет, за който се разбра през нощта и за който правителството и частната авиокомпания преговаряха цяла нощ.

Кузман Илиев: В България трябва да се преосмисли философията на харчене на пари

Икономистът Кузман Илиев обясни пред БНР, че трябва да сме готови за трудни времена.
"През Ормузкия проток, който разделя Иран и Оман, минават 30% от световните количества петрол. През него преминава и 40% от вноса на Китай. Ако има по-голямо напрежение между Иран и Израел и на геополитическо равнище САЩ по-мощно стъпят в региона, може да се стигне до спиране на този проток, а цената на нефта ще тръгне нагоре".

Димитър Манолов: Топлоцентралите могат да работят до момента, в който някой предложи работеща техническа алтернатива

„Това че блокадите на миньорите и енергетиците са паднали, не бива да радва никого. Те ще търсят други начини за решаване на проблемите си. Един от тях е стачка.“ Това каза президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов в предаването „Лице в лице“ по bTV.
Според него проблемът на протестиращите е в недоверието към властта. Той добави и че те не знаят как споразумението ще бъде изпълнено.
„Тези хора системно са лъгани поне 10 години и нямат доверие на политиците. Имаше идея някой зам.-министър да бъде пратен за постоянно, където са блокадите и да преговаря всеки ден с протестиращите. Това беше добра идея“, каза още Манолов.
Той обясни, че Европа поставя разумни срокове за спирането на топлоцентралите - до 2055 г.

Лена Бориславова: Борисов знае, че не може да бутне правителството преди местния вот

Вотът на недоверие, иницииран от опозицията срещу кабинета "Денков", претърпя неуспех, след като го подкрепиха едва 71 народни представители в лицето на БСП, "Възраждане" и ИТН. Зад кабинета застанаха парламентарните групи на двете управляващи фракции, както и депутатите от ДПС - общо 143 гласа.

Борисов: Петков и Василев не си държат на думата, всеки ден отговарям на обвинения, за които те си мълчат

Към правителството има вот на голямо доверие и съжалявам, че се загубиха толкова дни, но това е парламентарна практика и го има в Конституцията. Чух се с Петков, не исках да има спекулации с това, че няма да съм в пленарна зала за вота на недоверие, но имаше огромно мнозинство в подкрепа на кабинета. Вотът не мина преди всичко заради БСП. Това заяви Бойко Борисов от Разград, цитиран от Нова телевизия.
Госпожа Нинова си позволи да каже, че всичко в енергетиката се дължи на мен. Да, стабилността се дължеше на нашето управление. ГЕРБ не е във властта от 3 години, Нинова беше министър, как ние ще сме виновни? Тези 3 години празнота ли е? Какво свършиха за това време? Защо 3 години няма ПВУ? Ако го бяха приели, нямаше да има проблеми. Те го отхвърлиха, за да приемат Джемкорп. Сега правим най-доброто. Нищо по-здраво от нашата сглобка не може да се построи", посочи Борисов.

Георги Гьоков: Това правителство е вредно. България не върви по правилния път

Който обяснява, че едно предизборно мероприятие е по-важно от вота на недоверие, просто няма как да каже, че това е по-важно от присъствието в залата. Започнахме да събираме подписи за нов вот на недоверие. Това каза в интервю за БНТ Георги Гьоков от БСП.

ВКС се произнесе: Бившата съдийка Румяна Ченалова окончателно е оправдана

Бившата съдийка от Софийския градски съд Румяна Ченалова е напълно и окончателно оправдана, съобщават от lex.bg.

Петър Витанов за влизането ни в Шенген: Вероятно ще ни подхвърлят някое бонбонче и ще ни допуснат само по вода

Всеки вот на недоверие е демократична процедура на опозицията и не може да кажеш, че това е загуба на време. Днес ясно се видя кои са коалиционните партньори, защото днес цялата ПГ на ДПС застана зад кабинета. Това формирование не трябва повече да се нарича „сглобка“, защото се видя, че това си е чиста коалиция. Това заяви в ефира на Nova News евродепутатът от БСП Петър Витанов.

Проф. Румяна Коларова: Този вот на недоверие не успя и заради природата на самата опозиция, която го инициира

Вотът на недоверие, иницииран от опозицията срещу кабинета "Денков", претърпя неуспех, след като го подкрепиха едва 71 народни представители в лицето на БСП, "Възраждане" и ИТН. Зад кабинета застанаха парламентарните групи на двете управляващи фракции, както и депутатите от ДПС, общо 143 гласа.

Искрен Митев: За 128 дни кабинетът „Денков” направи неща, които не са се случвали. Върнахме икономиката на крака

Нека не се заблуждаваме, че в политиката човек може да има доверие на някого. По-скоро имаме ясна програма, която изпълняваме. Така депутатът от „Продължаваме Промяната – Демократична България” коментира в "Пресечна точка" дали вече си имат доверие с ГЕРБ-СДС, след като получиха подкрепа от тях при гласуването на вота на недоверие.
„Днес доверието, което правителството „Денков – Габриел” получи в зала показа, че е правилното нещо, което трябваше да се случи за България”, допълни той. Отсъствието на Бойко Борисов и депутати от ГЕРБ по време на гласуването си обяснява с това, че са били сигурни, че кабинетът ще получи подкрепа.

Костадин Костадинов: България не е гумен печат за подпечатване на декларации

Никой не обели дума за това, че ще се предлага такава декларация. Днес, буквално минути след началото на парламентарното заседание, разбираме, че ще се подготвят две декларации. Международното положение в момента е изключително изострено. Това заяви лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов по повод гласуваната декларация в подкрепа на евроатлантическия път на Грузия и предоставянето на статут на страна кандидат за членство в Европейския съюз, посочи novini.bg.

Кирил Петков: Вотът на недоверие показа абсолютната предизборна немощ на партиите, които го инициираха

"Няма да коментираме вота на недоверие, защото той беше безпредметен. Показа абсолютната предизборна немощ на партиите, които го инициираха. Ще говорим за добрите новини, какво реално се случи в последните два месеца - какво се случва в сглобката и в нашата обща работа", заяви в парламента Кирил Петков, цитиран от БНТ.

Правителственият самолет лети към Израел, за да прибере още българи

По желание на граждани в Израел беше осигурен полет с чартърна компания. През последните дни стана невъзможно полетите на компаниите, които имат директни полети до Тел Авив да бъдат осъществявани. Заедно с посолството в Израел и МВнР беше осигурен чартърен полет до Тел Авив да прибере желаещите, които имат първа необходимост – жени с деца.
Това заяви транспортният министър Георги Гвоздейков пред журналисти, цитиран от novini.bg

Индицент: Жена падна в шахта в центъра на София

Жена падна в двуметрова шахта в центъра на София. Инцидентът е станал на кръстовището на бул. „Дондуков“ и ул. „Веслец“. Сигналът е подаден в 15.19 ч., съобщиха за NOVA от Спешна помощ.

Бойко Борисов във "Фейсбук": Предложихме декларация в подкрепа на Израел

Информирах колегите от Европейската народна партия (ЕНП), че като председател на Комисията по външна политика в Народното събрание, аз и група народни представители предложихме декларация, изразяваща съпричастност и непоколебима подкрепа за Израел. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Фейсбук, след като е участвал в извънредна онлайн Среща на върха на лидерите на ЕНП относно ситуацията в Израел след разтърсващите терористични атаки, извършени от "Хамас" в региона.

Жертвите на катастрофата край Габрово вече са 5

Пет са вече жертвите на катастрофата, която стана вчера привечер край Габрово.

Атанасова след неуспешния вот на недоверие: Ще бъдем критични към всички министри по ресори. Доверието ни изисква много

"ГЕБР подкрепи правителството, защото ние, както и при неговото създаване, така и сега, осъзнаваме, че на България и трябва редовно, стабилно правителство". Това каза Десислава Атанасова от ГЕРБ, след като вотът на недоверие към кабинета не мина в пленарна зала, цитирана от Dariknews.bg.
По думите и през последните три години, когато са управлявали служебни правителства, не се е случвало нищо.

БСП готви втори вот за недоверие - за отбраната

"Готови сме с мотивите на втория вот. Разговаряли сме с другите две партии, мотивите са принципни, започваме днес събирането на подписи. Темата е провал в политиката за национална сигурност и отбрана“, съобщи лидерът на БСП.

Николай Денков след неуспешния вот на недоверие: Опозицията тръгна с абсолютно погрешен подход

Опозицията тръгна с абсолютно погрешен подход. Аргументите им са неверни и се основават на лъжи. Нямаше аргументи, които по същество да изискват този вот. Само се загуби парламентарно време. Това коментира пред "Нова телевизия" след неуспешния вот на недоверие срещу правителството премиерът Николай Денков.

Пламен Димитров предупреди: Ще има увеличение на инфлацията

Президентът на КНСБ Пламен Димитров прогнозира допълнително увеличение на първоначално предвидената инфлация заради конфликта в Близкия изток и повишаването на цените на горивата, съобщи БНР.

Бебе пострада при катастрофа в София, майка му е в кома. Пострадали са и двама мъже

Четирима възрастни и бебе на шест месеца са пострадали при тежка катастрофа между две коли в София. Сигналът за произшествието, станало на Площада на авиацията, е подаден в 0:40 часа тази нощ, съобщиха за БНР от Центъра за спешна помощ.

Адвокатът на задържания в Перник прокурор: Два пъти през нощта е каран до болницата заради високо кръвно

Задържаха окръжния прокурор на Перник Бисер Михайлов за побой над съпругата му. Той е баща на Васил Михайлов, също арестуван за серия побои в Перник.

Политолози: Петък 13 може да е фатален за българската енергетика

Първи вот на недоверие по време на предизборна кампания. Дебатите в Народното събрание преминаха разгорещено и с много критики.

"Петък 13 може да се окаже фатален за енергетиците и за енергетиката на България, но не и за правителството. Енергетиците бяха предадени първо от профсъюзите, правителството беше спокойно още в началото. Вчера вдигнаха блокадите предварително. Правителството е в комфорт, може да прави колкото си иска вотове на недоверие. Ще има един и същи край. Борисов и Пеевски ще застават отгоре на ситуацията, но ще гласуват "за" правителството", каза политологът Мария Пиргова.

Според събеседника ѝ - политологът Христо Панчугов, е било ясно, че вотът на недоверие няма да мине.

"Не очаквам днес да има развитие, т.е. да видим промяна в мнозинството, което да доведе до свалянето на правителството. Всичко в България в момента се използва с една единствена цел - да се мобилизира подкрепа за местните избори. Друг е въпросът обществото да започне да си дава сметка за необходимостта от дългосрочни решения. Това, което видяхме с енергетиците, е това, което видяхме и с българските военновъздушни сили", даде пример Панчугов пред Bulgaria ON AIR.

Според него най-големият успех, който правителството може да генерира, е да поведе разговор за план за действие. Пиргова е на мнение, че Делян Пеевски все повече се налага.

"Той коментира вота на недоверие, срещите при президента. Ще трябва да преживеем и това Делян Пеевски да ни управлява и формално. Другите в момента са се отказали, тъй като имат други цели, печелят пари. На трибуната излизат едни говорители, в парламента няма опозиция. Костадинов изгуби доверие", коментира тя.

Пиргова изтъкна, че най-силно се движи битката за службите и именно тя е в основата на разделението между президента и партиите. "Президентът трябваше да свика Консултативен съвет, който партиите щяха да напуснат. Президентът го знаеше", добави политологът.

Консултативният съвет по национална сигурност от доста време е заложник на публичността, смята Панчугов.

"Страда правенето на политика. Окопани в собствените си окопи, фокусирани да кажат някакви важни неща, българските политици забравиха, че политиката е свързана с визионерство, план за действие и възможността на този план да бъде защитаван пред българските граждани", настоя той.

По думите на Пиргова, от правителството виждаме сериозна подкрепа за Украйна, стремеж за преформатиране на службите, а на следващ етап предстоят и дискусии за конституционни промени.

"Правителството има два центъра на управление. Единият е истинският, неформален, Асен Василев. Целеполагането на българската политика е далеч от гражданите. Политиката е разпределяне на средства между едрия бизнес и представителите в политика. Другите сфери са в задънена улица", обясни тя.

Като най-важна цел събеседникът ѝ определи това "да започнем да виждаме истинско уговаряне за съществуването на управлението" и прогнозира, че вероятно ротацията ще се случи.

Политолозите изразиха мнение и за предстоящите местни избори.

"Сглобката ще остане да управлява доста дълго време.", каза Пиргова. "Ще видим изненади. "Възраждане" се движи на ръба на бъде втора политическа сила", прогнозира Панчугов.

Ваня Григорова: Активният диалог с гражданите е моето предимство пред опонентите ми

Залагам на живата връзка с гражданите, това е моето предимство пред опонентите ми. Активният диалог с гражданите е от ключово значение, а представителите на властта не трябва остават затворени в Общината или в сградите на останалите институции. Това заяви кандидатът за кмет на София Ваня Григорова пред уважавани учени, изследователи, лекари, дипломати, юристи и общественици от Съюза на тракийските дружества в България. Тя се срещна с членове на организацията, за да представи основни акценти от визията си за бъдещо управление на столицата.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На снимката

    5 2 Отговор
    Гризач.
  • 2 Гориил

    5 3 Отговор
    Пред очите ми Роспотребнадзор счупи хиляда санкционирани буркана с български мед.Но вие продължавате похода срещу Русия.
  • 3 КРОКОДИЛА

    0 3 Отговор
    НЯМА ДА УСТИСКА / НИНОВА Е НАСТРЪХНАЛА ЗА ВЛАС .
  • 4 Хора

    4 1 Отговор
    Гласувайте!
  • 5 Църрррр

    0 0 Отговор
    Църрррр, каза той и си ивади телефона от отзад!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол