Last news in Fakti

26 Ноември, 2013 08:01 928 1

Българите вече теглят кредит само в краен случай

Преглед на печата

Българите вече теглят кредит само в краен случай, пресмята в. „Сега“

Българите са станали изключително предпазливи към вземането на кредити и прибягват до тях само в случай на крайна необходимост. А повече от половината - 58%, твърдят, че не биха изтеглили заем за нищо на света. Това е намалило броя на домакинствата със задължения към банките, но е увеличило средния размер на дълга. Изводите са от национално представително проучване на Института за икономически изследвания при БАН за задлъжнялостта на домакинствата в България през 2013 г. и сравнение на тенденциите през 2009 г., в началото на кризата. След бума на лошите кредити преди 4 г. относителният им дял се стабилизира около 19-20%, но сериозно се увеличава периодът на просрочие. Затова пък масово навлизат спекулативни фирми за бързи кредити, чиито лихви и таксите по обслужването на заем до 1 г. достигат 30%. Освен това липсва всякаква законова регулация на този тип услуга, констатират икономистите.

Проф. Михаил Константинов, математик: Зимата няма да е лесна и особено мирна, гадае в. „24 часа“

За да разберем по-добре всичко, което се случва у нас, потърсихме от политолози и социолози обяснение по линията на хоризонталните и вертикалните мрежи.

Как хоризонтално организираните - без лидер - действия се влияят от вертикално организираните партийни митинги. Кои от разнопосочните искания напоследък са по едната ос и кои по-другата. Кои проблеми могат да се решат от вертикалните и кои от хоризонталните структури.

Ето тезите на политолога Димитър Аврамов, социолозите Андрей Райчев и Марчела Абрашева и математика проф. Михаил Константинов.

Спряха временно европроект на София, разкрива в. „Труд“

Екоминистерството временно е спряло европроект на Столичната община за канализация. Причината са сигнали за проблеми с отчуждителните процедури, каза министърът на околната среда Искра Михайлова. Става въпрос за строителството на т.нар. дубльор на ляв Владайски колектор.В съоръжението трябва да се събират мръсните води на 200 000 души от няколко квартала и да отиват към пречиствателната станция. За изграждането му са отпуснати 28,4 млн. лв. от европрограмата “Околна среда”.

Дават на бизнеса минералните извори, рапортува в. „Стандарт“

Специален закон за минералните и термалните води ще бъде бъде разписан след поредица дискусии между екоексперти, представителите на общините и икономисти. Това съобщи за "Стандарт" министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. В момента минералните изворите са в закона за водите, но спецификата им и необходимостта от дългосрочна национална стратегия налагат новото законодателство, обясни екоминистърът. До Коледа първата дискусия за топлите и горещите извори ще бъде факт, като целта е да изготвим стратегия и законова рамка за ефективното им използване, подчерта Михайлова. По думите й България използва едва 20 процента от водното си богатство, а всеизвестен факт е, че страната ни е сред първите по концентрация на минерални извори. Геотермалните води могат да се използват много повече за отопление на обществени сгради, на оранжерии и за балнеолечение, допълни екоминистърът.

Ситнилски покровител на Килърите 3, пише в. „Монитор“

Гру­па­та за мок­ри по­ръч­ки Ки­лъ­ри­те 3 бе­ше раз­би­та на 16 ав­густ та­зи го­ди­на, ка­то при ак­ци­я­та в арес­та оти­до­ха ба­ща­та на Рай­ко Кръв­та – бай Ва­со Зла­та­ря, как­то и 8 ду­ши от бан­да­та. Спо­ред об­ви­не­ни­я­та сре­щу тях те са от­го­вор­ни за убийс­т­во­то на друг пер­ниш­ки нар­ко­иг­рач – Те­о­дор Не­о­фи­тов-Ханс. Счи­та се, че Рай­ко Арар­с­ки – Кръв­та пък е фи­зи­чес­ки­ят уби­ец на ше­фа на „ВАИ хол­динг” Ге­ор­ги Или­ев. Спо­ред про­ку­ра­ту­ра­та бан­да­та, ко­я­то след смърт­та на Кръв­та е ог­ла­ве­на от ба­ща му бай Ва­со, е дейс­т­ва­ла в пе­ри­о­да 2004 – 2013 г. То­зи пе­ри­од съв­па­да поч­ти из­ця­ло с вре­ме­то, в ко­е­то Сит­нил­с­ки бе във ВКП. Той бе ре­до­ви про­ку­рор там от 2004 г. до сре­да­та на 2006 г., ко­га­то бе наз­на­чен от ВСС за зам. гла­вен об­ви­ни­тел и ос­та­на на то­зи пост доп­ре­ди го­ди­на, ко­га­то ста­на член на Вис­шия съ­де­бен съ­вет.

Държавата вече има проект за "Данък ВЕИ", предупреждава в. „Капитал дейли“

Предложението за данък върху приходите на фотоволтаичните централи, което Българският енергиен холдинг (БЕХ) направи преди два месеца, се е трансформирало в чернова на нов закон, с която "Капитал Daily" разполага. Този път идеята е да се облага не само производството на ток от слънчева, но и от вятърна енергия, а размерът на данъчната ставка е свален наполовина - от 30 на 15% от приходите на производителя.

Предлаганите мерки са поредният опит на държавата да намери средства, с които да си позволи по-ниските крайни цени на тока. В момента Националната електрическа компания (НЕК) и електоразпределителните дружества задължително изкупуват електроенергия от възобновяеми източници (ВЕИ) на преференциални тарифи, а събираното от клиентите не покрива тези разходи. През лятото правителството обяви, че може да осигури 498 млн. лв. от продажба на излишните държавни въглеродни квоти (което позволи и свалянето на цената на тока с около 5%), като целта беше да се капитализира НЕК. На практика поправките в бюджета за 2013 г. и проектобюджета за 2014 г. показаха, че държавната електрическа компания ще получи само 126 млн. За да се покрие разликата до 498 млн. лв., държавата започна да мисли за начини за директно вземане на средства от зелените централи. Каквото вече имаше с такса достъп и което съдът отмени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Ми нормално е хората да избягват ,вече тегленето на кредити без сериозна причина.Дори покупката на жилище не е достатъчно основателна причина да изтеглиш кредит който после да не можеш да погасиш! Всеки от нас ,вече има познати на които са взели жилищата или предстои да ги вземат.Преди години се бяхме помислили за Европейци ,но не предвидихме,че доходите ни са жалки и сега си плащаме данъка!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове