Last news in Fakti

18 Октомври, 2023 05:30 2 058 20

Божанов: Странно е да изслушваме влогър преди ДАНС и ЦИК

  • станислав цанов-
  • божидар божанов-
  • машинно гласуване-
  • парламент

Бившият министър на електронното управление коментира изслушването в парламента на Станислав Цанов

Божанов: Странно е да изслушваме влогър преди ДАНС и ЦИК - 1
Снимка: ПП

Депутатите изслушаха влогъра Станислав Цанов за машинното гласуване и връзките с Алексей Петров.

"На предишното заседание на комисията казах, че няма да ги спра. Явно са си решили да поканят г-н Цанов в средата на кампанията, но молбата ми е това да не се превръща в част от предизборната кампания. Изглежда странно в почиващия пленарен парламент да започнем с влогър, предвид че имаме да изслушваме институции като ДАНС и ЦИК, беше странно предложение", каза бившият министър на електронното управление Божидар Божанов от "Продължаваме промяната - Демократична България" в студиото на "Денят ON AIR".

Самият той няма нова информация по случая.

"Попитах дали има нещо конкретно като доказателство. Отговорът е: "Има, но няма да ви кажа". Тезата беше, че първо трябва да си имаме доверие. Аз не получих много информация. Тук сложихме казуса с проследяването на телефоните, от което се оплаква г-н Цанов - сериозен казус", посочи бившият министър на електронното управление.

По думите му, според Конституцията и правилника, поканените трябва да се явят, но санкции няма. Гостът уточни, че се е случвало хора да не се явят на изслушване.

"Неспазването на тази норма е негово лично решение. Все пак спазването на закона е редно, дори да няма санкция. Неговото присъствие беше поискано от народните представители. Призовахме да се гласува. Той казва, че с хартията също се правят манипулации", подчерта още Божанов.

Пред Bulgaria ON AIR бившият министър на електронното управление коментира дали може да бъде манипулиран машинният вот.

"Машините ги има преди "Продължаваме промяната" и преди Алексей Петров да има публична изява по политически теми. Акад. Денков каза, че не се е срещал с Петров. Има аргумент, който се надявам ЦИК като предостави докладите си, да го видят всички. Всички контролни преброявания на контролни разписки са нещо, което излиза пред избирателя. Не всеки може да си представи как работи кодът, но когато натиснеш за една или друга партия, излиза разписка. Разписката се брои от хора, така че машината е само принтер. Преди това тя също се броеше. ЦИК в доклади показва, че никога грешката не е в машината", обясни той.

Божанов успокои, че никой не може да направи бюлетината невалидна след гласуване с машина.

"Тя отново се брои от хора, но в машината остава информация за резултата. При местни избори няколко гласа могат да променят резултата. Затова е важно гласуването с машина, защото е проверимо. Човешки грешки има. Машината предлага те да бъдат ограничени", уточни гостът.

Според Божанов трябва да се съмняваме във всяка една технология, изборна и не само, но не трябва да се минава границата на конспиративните теории.

"Основният софтуер е налице. Трябват малки доработки. Въпросът за новия софтуер го поставих като предложение в Изборния кодекс, беше отхвърлено в пленарната зала. В правомощията на ЦИК е да възложи изграждането на такъв софтуер. Нямам отговор защо ЦИК не го прави. Надявам се да не е сценарий. Вярвам в честността на изборния процес", каза бившият министър на електронното управление.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 всокинд

    49 3 Отговор
    Божо, викаш че ти е странно а? Ами какво ще кажеш за лъжата с машините? Като манипулирате изборите знаеш ли че е равно на държавен преврат? Знаеш ли че вашата секта ПП-ДБ ако не бяха излъгали с машините нямаше да можете да помиришете власт? Ако и разбойниците от ГЕРБ не лъжеха 12 г. България щеше да се развива по съвсем друг начин а не да я крадат група бандити? Знаеш ли че които преправя изборите трябва да лежи в затвора, защото е равносилно на преврат? За затвора сте а не за парламента.

    Коментиран от #3

  • 2 Уточнение

    33 3 Отговор
    това Божанов не го е казал в 5:30 сутринта, просто всички курви и педераси във "фЪкти" се събудиха.
  • 3 Уточнение

    29 1 Отговор

    До коментар #1 от "всокинд":

    първо бити и ебани и тогава при бай Ставри.
  • 4 нннн

    37 0 Отговор
    ДАНС и ЦИК слушкат и папкат. Не мътят водата на управляващите. За какво да изслушват тях

    Коментиран от #19

  • 5 Пипи

    5 21 Отговор
    Ето и платен инфлуенсър кой го гледа?
  • 6 хаберих

    11 4 Отговор
    Дядо и баба на пейката.
    - В последно време паметта ми често ми изневерява.
    - С кого бе?
    - Ами, не помня!
  • 7 плюс минус

    21 0 Отговор
    Странни са доста от сегашните ни депутати...
  • 8 Красимир Петров

    23 1 Отговор
    Мафията брани мафията
  • 9 Този съсел

    25 0 Отговор
    Оставка бе ГМО продажници долни....
  • 10 то се вижда от далеч

    2 8 Отговор
    да де ама нали някой трябва да си лансира човека в политиката …
  • 11 Хаха

    18 1 Отговор
    Тоя пък от 8 години прави електроно правителство и само лапат пари и резултати никакви. Тръгнал да обяснява и да дава акъл. Толкова се оплел в лъжи и крадене, че няма на къде.
  • 12 НОВОТОНОРМАЛНО

    20 2 Отговор
    Все са едни Божановци, Божанковци, Вагинини, Пеев чета, но си пърдят в един чифт гащи.
    От едно КОТИЛО са всички, затова всичко им е странно.
    На тези години и в тези времена със солидни доходи, изкарани на гърба от овчия народ и за защитени от народа и правосъдие /имунизирани срещу какво? /
    Странни птици са днешните ни политици с еврогейски и атлантически ценности.
    Управляват ни добре изпечени шарлатани и разбойници за власт и пари!
    Колко и да ви е луксозно последното возило, то няма багажник!
  • 13 123456

    13 0 Отговор
    Долно същество ! Нямало манипулаци - друг път ! Цветанов и семейството му гласуват за него и после - няма и един глас за неговите Републиканци. И това не е един случай ! Лъжете ! Защото , както си призна и Киро , няма да съберете повече от 10% ПП ДБ и т.н ... Езикът на тялото на това момченце говори за тежка вътрешна несигурност и неувереност, за криене на нещо ... Попипване тук там, почесване по 100 пъти,внезапно започване на хилене и за 1 сек изчезване на всякаква усмивка, оглеждане като мишка в трици - просто го наблюдавайте по внимателно .... Цалата им пасмина е такава - лъжлива и крадлива !
  • 14 Алфа херинга

    1 5 Отговор
    Божанов също каза, че и той е искал още от 2017 да се тестват машините. Нищо не е свършено досега. Въпросът е дали сега ще се свърши нещо най накрая. И още нещо. От изслушването, останах с впечатлението че всички достигнаха до консенсус, че манипулирането с машините е около 2%. Това не е толкова много, колкото например с хартията, където много по лесно и повече може да се манипулира. Аз ще гласувам с машина поради тази причина, но със сигурност няма да е за коалицията в момента.
  • 15 Майора

    7 0 Отговор
    Какви честни избори с машините бе Божанов , та нали уж спецовете по софтуера бяха от ДБ , собственика на Сиела сщо пт ДБ , за какво говорим тогава! Мен ме е срам че това гласуване ме принизявате до Бурунди , Венецуела и прочие! Жалко че вие уж умните и специалисти депутати го правите във ваш интерес с цел да стр в НС с цената на всичко!
  • 16 гггггггггг

    5 1 Отговор
    толкова нелепо излежда с тая необръсната брада - като Кончита Вурст ! А дали ?
  • 17 факуса

    6 1 Отговор
    при наличие на сащ посолство,изборите са излишен лукс,парламента също,нема нужда от лицемерие за демокрация и алабала
  • 18 Ники

    8 0 Отговор
    Цанов обясни това което всички знаем - изборите са манипулирани в полза на ПП и Герб. Но ... какво може да направи народа по този въпрос ? Как да се бори с тази пасмина барабар с американците настанени в базите на българска земя ? С протести ? Петиции ? Без бой момчета и момичета никога нищо не се е променяло това е простичката истина.
  • 19 Теслата

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "нннн":

    Гледах изслушването на Цанов пред Парламентарна комисия. И той точно това им каза- не вярвам на ДАНС, МВР, Прокуратура- те са пробити и обслужват интереси.
  • 20 Умирам от смях

    4 0 Отговор
    Странно е да имаш толкова мазна коса и да не я миеш и подстригваш.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове