Last news in Fakti

18 Октомври, 2023 09:43 1 226 13

Огнян Минчев: Украйна ще си остане основна грижа на системата за сигурност, която е с център Европа

  • украйна-
  • европа-
  • мигранти

Европа е под заплахата от миграционен натиск, което е ключов проблем на сигурността за България и за континента като цяло, предупреди политологът

Огнян Минчев: Украйна ще си остане основна грижа на системата за сигурност, която е с център Европа - 1

"Войната в Украйна ще бъде частично изместена от фокуса на вниманието, защото събитията в Близкия изток са текущо доста по-драматични", коментира пред БНР политологът доц. Огнян Минчев.

"Грешат тези, които си мислят, че Западът ще изостави Украйна, увлечени във водовъртежа на поредната близкоизточна криза, макар тя да е много опасна и с перспектива, заплашваща да се разшири в целия регион и извън него. Украйна ще си остане основна грижа на системата за сигурност, която е с център Европа. Изоставянето на Украйна като проблем и конфликт би означавало залагането на предпоставки в обозримо, краткосрочно и средносрочно бъдеще руската агресия да се разшири и по отношение на други зони в централна и източна Европа. Подобни зони вече тлеят, особено на Балканите. Балканите винаги са били удобна зона, в която външни интереси могат да влизат с цел дестабилизация и постигане на техни собствени геополитически цели", изказа мнението си той.

Политологът подчерта, че Балканите не са единствената зона в това отношение и посочи драматичните събития в Южен Кавказ и Нагорни Карабах. Според него опасностите не са отминали. Те не са на дневен ред, но те продължават да съществуват, отбеляза той.

"Поляризацията отново на два лагера на глобалните сили в настоящата ситуация води до "подпалване" на геополитическите периферии между тези два лагера".

По думите му кризата в Близкия изток, както и всички други кризи по тази геополитическа периферия, могат да генерират големи миграционни потоци, а Европа е уязвима. Европа е под заплахата от миграционен натиск, което е ключов проблем на сигурността за България и за континента като цяло, предупреди доц. Минчев.

"Основните цели на западните политически лидери с посещенията в Израел и региона са насочени към създаване на предпоставки за преодоляване на кризата, управление на кризата и неразрешаване на кризата да се разширява във все по-мащабен конфликт в Близкия изток, което определени сили в региона, а и не само в региона, биха искали да направят - да доведат конфликта до максимално разрастване, като по този начин поставят под въпрос геополитическите баланси, установени от дълго време в региона", коментира той.

Политологът направи връзка между случващото се и алтернативния проект на китайския "Един пояс, един път", който трябва да тръгне от Индия, да мине през Близкия изток, включително Израел, да достигне до бреговете на Европа и така да изгради алтернативен коридор, в който е включена и Индия. По думите му този коридор се разглежда и от Запада като възможност за балансиране на търговската и стратегическа експанзия на Китай и на политически групировки и сили, свързани с Китай.

Според него случващото се в Близкия изток има и последствието да осуети създаването на такъв коридор. Ключовият проблем на взаимоотношенията между Саудитска Арабия и Израел - отношения, които трябваше на практика да бъдат изгладени, днес този процес е изправен пред много сериозни предизвикателства, защото арабската солидарност се включва тогава, когато има голям конфликт между Ираел и фактори на палестинското население в региона, коментира доц. Минчев.

Той е категоричен, че от всичко това преди всичко интерес има Иран.

"За тях усилването на сътрудничеството между Саудитска Арабия и Израел с вектор на Запад е предизвикателство, защото е насочено срещу експанзията на иранското геополитическо влияние в региона".

Според него най-голямата заплаха за регионалната криза е нейното разширяване - да се отворят нови фронтове и така да се постави под въпрос основната позиция на Израел в региона и да се променят геополитическите баланси през региона в глобален план.

По думите му Русия се опитва да балансира между регионалните фактори. Страната поддържа относително добри отношения с Израел, в същото време е традиционно политическа сила-гарант на арабските интереси в региона, коментира Огнян Минчев.

"Русия е ключов партньор на Иран в региона. В тази криза не заема категорична позиция, въпреки че тя по скоро е наклонена към позициите на Иран и радикалните арабските ислямски фактори в региона".


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пич

    23 2 Отговор
    Леле майко , какви тъпаци са отхранили соросоидните НПО -та !!! Тя , цялата война в Украйна , имаше за основна грижа да съсипе Европа бе , ОУУ.....!!!

    Коментиран от #12

  • 3 Сандо

    17 2 Отговор
    Колкото по-борзо се разбере,че Европа вече не само не е център,а е бъдещо бойно поле,и то не само военно,толкова по-лесно и по-близо ще е спасението.Но с такива политици и с такива мазни експерти нямаме никакви шансове.
  • 4 а даскал

    20 2 Отговор
    Тоя не е политолог ,а бивш даскал по научен комунизъм.
  • 5 СВЕТОСЛАВ ИВАНОВ

    10 2 Отговор
    Министерство обороны России опубликовало кадры боевого применения военнослужащими Воздушно-десантных войск FPV-дронов на Запорожском направлении в районе населенного пункта Вербовое. Десантники применяют беспилотные летательные аппараты для уничтожения скоплений личного состава вооруженных формирований украинских националистов в укрытиях, которые расположены в лесопосадках.
  • 6 Мнение

    15 1 Отговор
    Тоя "иксперт" получава по 100 хиляди еврака всяка година от Сорос за писане на "убективни" анализи.
  • 7 Аман

    12 2 Отговор
    От диванни експерти и социолози
    Нищо неразбират нищо непознанат само ефир заемат
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 щангист

    1 0 Отговор
    Огнян Минчев съм го засичал в залата на тежкоатлетите в НСА навремето
  • 10 Велко

    7 1 Отговор
    Никому ненужните модератори,мародери журналистически,пак личат постове!
    Само след две седмици основна грижа на Украйна ще е зимното и оцеляване!Трагедия се очертава!
  • 11 Охранения от Сорос Минчо

    4 1 Отговор
    Е заслабнал напоследък, малко гранти дават. Но глад го мъчи за пари и всичко си дава. Пак се пъчи, мъчи на черното бяло да казва
  • 12 Ъхъ

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    На тоя дебелия, дъщеря му краде по магазините за да го изхранва! Парите на сорос и ЦРУ не му стигат!
  • 13 Управление на кризи

    4 1 Отговор
    Какъв йезуитски жаргон. Да не е круизи. Бай пари взвха соридките активисти покрай акциите за бутане на паметнижи. Сигурно за круизи мислят
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове