Last news in Fakti

18 Октомври, 2023 11:06 1 310 17

Доброслав Димитров за вдигането на осигурителния праг: Ще ударят малката средна класа

  • доброслав димитров-
  • осигурителен праг

Не сме съгласни с желанието на финансовото министерство да има автоматизъм в повишаването на този разход. Не сме против, когато има финансови аргументи, този праг да бъде повишаван по обективни причини

Доброслав Димитров за вдигането на осигурителния праг: Ще ударят малката средна класа - 1

Високотехнологичният сектор се обяви против идеята на министерството на финансите да вдигне максималния осигурителен праг. Сега той е 3400 лева, като очакванията са да отиде с 300 лева нагоре.

"Тази тема започва да става малко нелепа. Има нездрава фиксация върху увеличаването на тези разходи."

Това коментира пред БНР Доброслав Димитров, председател на организациите БАСКОМ и БРАИТ.

Хората на такива заплати са в икономиката с висока добавена стойност, работят изцяло на светло и това е малката средна класа на България, която ще бъде ударена, заяви той.

"Не сме съгласни с желанието на финансовото министерство да има автоматизъм в повишаването на този разход. Не сме против, когато има финансови аргументи, този праг да бъде повишаван по обективни причини", посочи Димитров.

"Това е изключително вредно - да се включват автоматични формули за увеличаване на разход. Няма как в този момент да отчетат дали икономиката се справя добре или зле. Параметрите на тази формула не са ясни. Формулата е далеч от предвидима. Това, което ще бъде предвидимо, е непредвидимостта на увеличаването на разходите. Няма как да дойде инвеститор в България, на който да му се каже, че не може да си планира 5 години напред разходите за труд."

Ако искаме предвидимост, трябва всяка година май-юни, да се провежда разговор за обективните причини, поради които трябва да се повиши този праг от началото на следващата година. Сега бюджетите на компаниите вече са изготвени, допълни председателят на УС на БАСКОМ и БРАИТ.

Според него този подход е погрешен и вреди на цялата екосистема, а България отправя послание, че е непредвидима територия, през няколко месеца идват нови правителства, които имат нови виждания за данъчната политика.

Пенсионната система е в сериозен колапс и 165 000 души с максимален осигурителен доход не могат да решат уравнението, подчерта той.

"Тази задача няма решение в натоварване на малкото хора, които си плащат всичко върху заплатите. В България имаме колосална група от хора, които не се осигуряват на пълния си доход. Близо милион са на минимална заплата. Никой не може да ме убеди, че една трета от работещите в България са на минимална работна заплата. Което означава, че в системата тези, които работят на светло и си плащат всичко, ще бъдат донатоварени, а тези, които не участват да помагат на системата, тях не ги касае това увеличение. Вместо държавата да се бори срещу сивата икономика, ние сме се съсредоточили върху малкото, които са дръзнали да работят на светло. Това е твърде лошо послание къде е фокусът на държавата."

В предаването "Преди всички" Димитров определи предложението като "доста солова акция от страна на финансовото министерство" и изрази мнение, че "в парламента няма подкрепа за такова действие".

Ако икономиката на България тази година е с положителен ръст, това ще бъде заслуга почти изцяло на високотехнологичните сектори. Тази година софтуерният сектор ще порасне с около 10%, което обаче на фона на ръста от предходните години означава забавяне, отбеляза той и прогнозира:

"А ако нашият сектор изпитва затруднения, нищо хубаво не ги чака останалите сектори."


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    7 11 Отговор
    ЩО БЕ НАЛИ ВЗЕМАТЕ ГОЛЕМИТЕ ЗАПЛАТИ ЩЕ ТРЯБВА И ДА ПЛАЩАТЕ ГОЛЕМИ ДАНАЦИ

    Коментиран от #10, #16

  • 2 честен ционист

    18 1 Отговор
    В България никога не е имало средна класа, а само работещи бедни.
  • 3 ГоЛем експерт

    15 1 Отговор
    Фирмите за фото/волтаици по колко дават?Какви осигуровки внасят повечето?Хората с такива заплати били в икономиката и били на светло!!!!!!!!

    Коментиран от #13

  • 4 Продължаваме Промяната

    3 13 Отговор
    Кефи ме, че уж "мекия" Асен Василев намери най-големите "топки" да взема парите на тия самозабравили се Ай Ти специалистчета

    Коментиран от #17

  • 5 Хъхъ

    10 6 Отговор
    Повечето тролчета тук са на жълти стотинки към Руското посолство и явно ги е яд че не получават хубави заплати. Имам новина за вас господа, копаете собствения си гроб. Тези хора от технологичния сектор могат да се преместят в друга държава за по малко от месец, а вие какъв ще го дървите после като няма пари а ?

    Коментиран от #11

  • 6 Циник

    12 3 Отговор
    Ако държавата иска пари, да ги търси от Алибегов и от всички дето работят само на черно. Стига рекетирахте честните бизнеси. Егати измислената държава сме.
  • 7 Успех Асенчо

    17 0 Отговор
    Вдигнете още данъците и много компании ще ни преместят на договор в друга държава.
  • 8 Ввв

    10 0 Отговор
    Ами да,13 години Тиквочът не вдигна нищо,освен данъци,сега пак Ганьо ще го отнесе,защото има да наваксва по стандарти много….а в същото време има дадени срокове за изисквания към БГ-само един пример:битовите потребители на борсата…до 2 години макс Кочината ще стане непоносима за живот!!!
  • 9 когато

    12 1 Отговор
    някой е скаран с материята, която е призван да управлява, то такъв тип решения са най-очакваното нещо. Ситуацията с кокорчо е проста - тоя не знае какво да прави, за да закърпи бюджета и затова "по пътя на най-малкото съпротивление" удря по онези, които не са се изхитрили да мамят държавата.
    Колкото по-бързо несъстоятелните елементи от ПП/ДБ се махнат, толкова по-добре за всички нас.
  • 10 извън гората

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    Ами те и досега са плащали по-големи данъци от теб с минималната. При един и същи процент пак внасят повече пари.
  • 11 Циник

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хъхъ":

    Колега, като цяло мнението ти е вярно ама хайде остави руското посолство на мира. Колкото повече търсим вина за нашето дередже у руснаци, китайци, извънземни и пр., толкова повече затъваме. Асенчо е най-големия русофоб, ако не си разбрал, и именно той върши най-големите глупости.
  • 12 Демократ

    10 0 Отговор
    Колкото повече държавни ограничения има, толкова по-несправедливи са системите. По света има достатъчно справедливи системи за социално осигуряване. Защо държавата ще определя лимит във фиксирана сума на социална осигуровка и лимит на пенсия, свързан с това, вместо да бъде определен % и всеки да плаща според заплатата си и да получава пенсия в съответствие с това и да има право на избор на пенсионен фонд, който всеки си избере? Отговорът е много прост- защото държавата трябва да контролира живота на всички и тя да определя колко да получаваме и как да живеем. Това няма нищо общо с демокрация и свободата на личността да избира. Тази българска уродлива система създаде и огромен сив сектор в изплащане на заплати в плик под масата, а осигуряването от работодателите да бъде на минимална заплата и така да обрече на бедност пенсионерите. Когато мафия управлява една държава, така става и няма как да се случи нещо добро за хората. Мафията не се интересува от хората и държавата, а от собствените си интереси и как да краде и лъже.
  • 13 ама

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "ГоЛем експерт":

    ти функционално неграмотен ли си?
    Човека точно към това призовава - първо финасовото министерство да се организира и да изловят тези, които се скатават да си плащат данъците и осигуровките, т.е. да се погнат работещите в сиво-черната зона и след това да види има ли въобще необходимост от вдигане на данъците на хората, които са си обявили истинските доходи.
    Обаче, за да се свърши тая работа, от данъчните се иска компетентност и работа. Очевидно в България, държавният апарат нито е компетентен, нито му се работи. Така не ни чака нищо добро

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 мение

    6 0 Отговор
    Предлагам и ИТ сектора да отива към сивия сектор. Тамън ще взимаме повече и няма да плащаме за тези, които не искат да работят. Като да е гарга нека бъде рошава. Много от секторите са в сивата зона. Типичен пример е охранителния бизнес. Ама Василев там не смее да въведе ред. Пък таман никой няма да гласува за ПП.
  • 16 Виждаш бъдещето

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    Ами плащай и ти що само Ник
  • 17 А ти какъв си

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Продължаваме Промяната":

    Колко мислиш че може да работи Еди ай ти
    Преди да остане без зрение 15 гос а после??
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове