Last news in Fakti

18 Октомври, 2023 21:03 1 176 8

България плаща над 87 000 лв. по присъди на Съда в Страсбург

  • съд-
  • страсбург-
  • дело

Това реши Министерският съвет на днешното си заседание

България плаща над 87 000 лв. по присъди на Съда в Страсбург - 1
Снимка: БГНЕС

Държавата ще изплати обезщетения за общо 87 034 лв. в изпълнение на три решения на Европейския съд по правата на човека.

Това реши Министерският съвет на днешното си заседание.

Обезщетенията са постановени в периода 23 май - 18 юли 2023 г., уточнява news.bg.

Делото "А. Е. срещу България" е свързано с разследването на твърденията, че жалбоподателката е била жертва на домашно насилие от 23-годишен мъж, с когото е съжителствала. ЕСПЧ постанови, че има нарушение на чл. 3 (забрана на изтезанията, нечовешкото или унизително отношение или наказание) от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, поради това, че властите не са предоставили на жалбоподателката адекватна защита. Съдът установи и нарушение и на чл. 14 от Конвенцията (забрана на дискриминацията) поради това, че държавата не се справя адекватно със защитата на жените срещу домашно насилие. В резултат на това Съдът в Страсбург присъжда на жалбоподателката обезщетение за неимуществени вреди в размер на 10 000 евро и 3000 евро за разходи и разноски.

Делото "Станеви срещу България" е относно невъзможността на жалбоподателите (майка и дъщеря) да получат обезщетение за неимуществените вреди, претърпени от смъртта на техния съпруг/баща, който починал от нараняванията си, получени в автомобилна катастрофа. Според съда при конкретните обстоятелства по делото държавата ответник не е осигурила средство, позволяващо подходящо обезщетение, както изисква член 2 от Конвенцията в нарушение на позитивното процесуално задължение на държавата съгласно тази разпоредба. ЕСПЧ присъжда на жалбоподателките обезщетение за неимуществени вреди в размер на 12 000 за всяка от тях, както и 2000 евро за разходи и разноски.

Делото "Наковски срещу България" пък засяга отнемането на имущество на жалбоподателя, за което се счита, че е придобито чрез престъпление. В конкретния случай Съдът в Страсбург намира нарушение на член 1 от Протокол №1 към Конвенцията по отношение на отнемането на имуществото на жалбоподателя и неустановяването на каузална връзка между него и престъпната му дейност. Присъжда му 3000 евро за неимуществени вреди и 2500 евро за разноски по делото.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    8 2 Отговор
    Адвокатите лешояди колко % ще вземат ,особено за делото за домашното насилие ,чието дело 100на 100 е повдигнато от някой адвокати на поредната НПО !
  • 2 От 2009 чакат

    15 0 Отговор
    "Колеви срещу Българи" кога!? България правова Държава ли е?
  • 3 безпартиен

    14 3 Отговор
    Да видим държавата дали ще си потърси парите от виновните за да се стигне до такива присъди!А виновни има-полицаи,следователи и прокурори получавали редовно заплати,но не свършили нищо!Има право държавата да си потърси тези пари,но да сега не се е случвало така,че и сега не вярвам да стане!

    Коментиран от #5

  • 4 България непрекъснато

    7 2 Отговор
    плаща с нашите пари - на тебе и мене - за тъпите правосъдни не, правокривни решения. Цяло чудо е, че се га го казват.
  • 5 Пишман американец

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "безпартиен":

    Най вече престъпниците съдят държавата в Страсбург. А обикновения човек дори и обвинен несправедливо си изтърпява последствията без да има вина за това и не се разправя с съдилища и защита на човешките права. Просто е много трудно да победиш системата и тези които са те натопили. Решения има много но не са за предпочитане.
  • 6 дядото

    4 1 Отговор
    не българия и виновните,а бедния български народ ше плаща.срамота.
  • 7 Не и не

    3 1 Отговор
    Не България - аз, и ти, и ти, и всички! Заради грешки и наглостта на шепа глупаци, облечени във власт и без грам мозък в главата!
  • 8 Предлагам тия

    0 0 Отговор
    пари да се вземат от фонд ДМС в министерството на правосъдието. Какво е виновен обикновения данъкоплатец, че някой не си е свършил работата? Аз като допусна брак или счупя инструмент държавата ли го плаща? Още по-справедливо е да се види кои точно магистрати са виновни и да платят само те.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове