Last news in Fakti

19 Октомври, 2023 22:30 1 052 4

Важните новини във ФАКТИ на 19.10.2023 г.

  • изборен туризъм-
  • лукойл-
  • президент-
  • шенген-
  • денков

За случая са сигнализирани областният управител Людмил Веселинов и ОДМВР- Перник

Важните новини във ФАКТИ на 19.10.2023 г. - 1

Изборен туризъм: Жителите на Ковачевци се увеличиха с 95% в навечерието на местния вот

ОД на МВР В Перник е извършила проверка по сигнал за изборен туризъм в община Ковачевци, съобщи БНР.

Бойко Борисов: Асен Василев заяви, че "Лукойл" се продава. Откъде го е чул? В трамвая ли или в автобуса?

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е в Перник за представянето на кандидатите за кметове и общински съветници в областта.

С него са и председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев и председателят на МГЕРБ Георг Георгиев, съобщи Агенция "Фокус".

Пръв се изказа Делян Добрев, който коментира актуални теми, свързани с енергетиката.

Добрев отбеляза: "Как работят срещу руските интереси в България, при положение, че им дадоха 3 млрд. долара. Позволяват им дори да изнасят горива за ЕС, което е забранено с дерогацията. Освен това между първо и второ четене вкарват клауза, която дава пълен монопол на "Лукойл". Така се товари всеки български потребител с по 1 лев да им плащаме".

Георг Георгиев също взе думата и коментира акцентът в управлението на ГЕРБ - пътното строителство.

"Започва да ме притеснява, че канят Делян без да ме питат. Заварвам, че ме чака тук в Перник и започва да ми светва една лампичка", пошегува се Борисов и допълни, че представят ГЕРБ като опозиция на ПП, но това не е така. Според Борисов, ако опозицията се докопа до власт, България ще е в изолация.

"Лукойл" плаща нула данъци", коментира лидерът на ГЕРБ. Асен Василев заяви, че "Лукойл" се продава, а Денков го опроверга. Откъде го е чул? В трамвая ли го е чул или в автобуса?", попита Борисов.

"Войната в Украйна взима хиляди жертви, още по-лошо е че в Израел също има хиляди цивилни жертви. Етническата толерантност е изключително важна", допълни Борисов.

Венко Сабрутев: Президентът не е доволен, че предсказания от него "енергиен апокалипсис" не се случи

За първи път в България със закон е гарантирано дългосрочно битовите потребители да бъдат на регулиран пазар, който ползва много по-ниска цена на тока от тази на свободния пазар.

България и Румъния влизат в Шенген през декември?

Дългото чакане на България и Румъния за Шенген може да приключи до края на годината според испанския министър на вътрешните работи, съобщи Евронюз България.

Денков и Василев към КНСБ: Пари от бюджет'24 ще има само срещу конкретни дейности с ясни разчети

Средства от бюджета за 2024 г. ще има само срещу предложения за конкретни дейности с точни разчети и план за тяхното изпълнение. Това чуха ръководствата на конфедерацията и на отделни федерации в КНСБ на среща с министър-председателя акад. Николай Денков и министъра на финансите Асен Василев днес, съобщи Правителствената информационна служба.

Представителите на синдикатите изразиха надежда политиката на правителството за повишаване на доходите да продължи и догодина, така както беше заложена за 2023 г.

Те очакват държавата да изпълни исканията им за увеличаване на заплатите в различните сектори, както и да се осигурят средства за капиталови инвестиции.

Бюджетът за следващата година ще бъде с ясна перспектива. Кабинетът ще продължи да следва политиката на вдигане на доходите и овладяване на инфлацията, заяви премиерът.

Министърът на финансите очаква финансовите средства по отделните сектори да бъдат използвани ефективно в полза на гражданите. Той прогнозира, че брутният вътрешен продукт ще се повишава, а инфлацията ще продължи да намалява и следващата година ще бъде под 5%.

Денков успокои: Няма риск от рязък скок на цените на тока

Няма риск от рязко увеличаване на цените на електроенергията. Така министър-председателят акад. Николай Денков коментира наложеното от президента вето Румен Радев върху измененията и допълненията в Закона за енергетиката.

Премиерът беше категоричен, че пазарът на електрическа енергия трябва да се либерализира и България закъснява значително спрямо договорите, които е подписала, съобщи "Фокус". "При подготовката на промените в Закона за енергетиката бяха направени механизми, които ще бъдат използвани, за да не се случат тези страшни апокалиптични сценарии на опозицията“, подчерта акад. Денков. Той припомни, че Европейската комисия подготвя точно такъв тип механизми, свързани с изземване на свръхпечалбите от производителите на ток именно за да могат уязвимите потребители да бъдат защитени при кризи и при рязко повишаване на цената. "Държавата, Народното събрание и правителството вършат това, което трябва да се направи. Не очаквам да има проблеми при прегласуването на закона“, посочи премиерът.

Държавата не обсъжда налагането на административни или рестриктивни мерки за намаляване на цените на храните. Така министър-председателят коментира разговорите на министъра на икономиката и индустрията с големите търговски вериги с цел те да продават на достъпни цени продукти от първа необходимост. "Те са заинтересовани България да бъде част от Шенгенското пространство и от еврозоната. Това би било от икономически ползи както за България като цяло, така и за тях като големи икономически оператори в България. Така че има разбиране, че това е наша общата задача - да свалим инфлацията, за да изпълним критериите, както и да повишим доверието на потребителите в съвместните усилия на държавата и на големите вериги“, заяви още акад. Денков.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А бе

    1 0 Отговор
    фЪкти, вие вече и претенции за новинари ли имате !? Я си карайте с пропагандата, че няма с какво друго да се забавлявам.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Одит

    0 0 Отговор
    Отдавна трябваше да се въведе: може да гласува само този който е регистриран наймалко преди 6 месеца! Толкова просто изглежда, нали! Тези в парламента са зайнтересовани да няма ред, тоест да има анархия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол