Last news in Fakti

20 Октомври, 2023 11:25 970 12

Проф. Константинов за изборния туризъм: Става с помощта на местните кметове

  • михаил константинов-
  • изборен туризъм-
  • местни кметове

"Не съм сигурен, че изборите ще минат по-лесно заради машините. Комисиите са натоварени с доста по-сложни задачи. Това са около 90 хил. души и е ясно, че не всички ще имат най-високо ниво на подготовка. Другият проблем е, че така политизирахме двата метода на гласуване, че другата група „скача“ и казва: „Така не може да се гласува!“, коментира и политологът Даниел Стефанов

Проф. Константинов за изборния туризъм: Става с помощта на местните кметове - 1
Снимка: БНТ

Изборният туризъм се случва с помощта на местните кметове. Те ги записват, докарват ги с автобуси и после ги връщат. Това каза в сутрешния блок на БНТ проф. Михаил Константинов.
Математикът разкри абсурден случай отпреди години, когато на един адрес в София за местния вот били регистрирани, че живеят 4000 души.

Според Константинов един от начините да се реши този проблем у нас е да се прави проверка на въпросния адрес и ако при две посещения няма никой, на кмета да му бъде наложена солена глоба от порядъка на 50 или 100 хил. лева, защото „очевидно е излъгал, съобщават от novini.bg.
Относно самия изборен процес проф. Константинов отбеляза, че за първи път на местен вот ще се гласува смесено – и с хартиени бюлетини, и с машини, което по думите му ще бъде предизвикателство, особено ако част от машините дефектират.

Политологът Даниел Стефанов пък обясни, че изборният туризъм не е само български феномен, а се наблюдава и в Западна Европа и САЩ, като е характерен за много малки избирателни райони. В българския случай той определя като грешка решението селата с до 100 жители да гласуват за кмет, вместо да бъде назначен такъв.

„Опитваме се с технически мерки да решим един политически проблем. Това най-вероятно са платени хора, които отиват и гласуват, каза още той по темата с изборния туризъм.
На въпрос дали изборите ще минат по гладко заради машините, Стефанов изрази резерви.

Не съм сигурен, че изборите ще минат по-лесно заради машините. Комисиите са натоварени с доста по-сложни задачи. Това са около 90 хил. души и е ясно, че не всички ще имат най-високо ниво на подготовка. Другият проблем е, че така политизирахме двата метода на гласуване, че другата група „скача“ и казва: „Така не може да се гласува!“. Трябва да се намери един метод на гласуване и да бъде приложен както трябва, смята политологът.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    5 1 Отговор
    Мишо е експерт по изборните машинации. Нали той ги правеше толкова години
  • 2 Да не забравяме най важното в момента

    3 2 Отговор
    Атлантическите партии в България трябва да се разглеждат от хората като една обща листа и въобще в имената и кандидатите им да не се задълбочава човек. Пишеш ги всички в графа "предатели и подкрепящи нацизма" и преключваш с тях. Клонирането на Атлантическите структури не трябва да заблуждава хората относно тяхната вредност. Няма по-вредни и още по-вредни, те са си принципно вредни и хората не трябва въобще в личността на излъчените кандидати да се заглежда даже ! Мислете с главите си и гласувайте по съвест приятели....
  • 3 Град Симитли

    1 0 Отговор
    Дърт мискинин
    Стар гъпир
  • 4 Тома

    5 2 Отговор
    Бай мишо подготви ли умрелите да гласуват за тиквата а.
  • 5 !!!?

    5 1 Отговор
    В страната на Анрешко купуването на гласове няма нищо общо с начина на гласуване...корупцията просължава, а изборите просто станаха по-скъп бизнес с въвеждането куфарната търговия с машини за гласуване !!!?

  • 6 еми толкова

    0 0 Отговор
    много мигранти да искат адресна регистрация на далечни места сега . ако бутат на кмета , то може да му отиде кметуването заради корупция . Има време да ги дерегистрират . Наместо 2 седмици да ги разсъждават . Кметицата се удави на сухозам , явно са щели да я заменят с нов Кмет . масираното регистриране на адрес по 400 човека не е ново . да ги дерегистрират . това са сииган, пумаци , тълпи от организирани мошеници . от мвр си знаят и ги хващат - списъци , партии . Затова постоянно като вдигат цените и се намират по-бедни желаещи да вземат нещо или да икономисат .
  • 7 ТаУмВзе

    1 0 Отговор
    Тогава Защо има Изборчета бре Картофи! Соц стайл, Избери си същите де. БУХХХАХХ
  • 8 споко

    1 0 Отговор
    Сега като ви сменят кметовете няма да има.
  • 9 Гуня

    1 0 Отговор
    Днес до сега Бойко Борисовго го нема в нито една страница в сайта."Липсва" ми.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Кабамилионеров

    0 0 Отговор
    Каквото можем...помагаме на Д.П.С.ТО...нали в се пак управляваме и кра..дем заедно.
  • 12 Одит

    0 0 Отговор
    Отдавна трябваше да се въведе: може да гласува само този който е регистриран наймалко преди 6 месеца! Толкова просто изглежда, нали! Тези в парламента са зайнтересовани да няма ред, тоест да има анархия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол