Last news in Fakti

27 Ноември, 2013 17:13 23 780 7

Съхранявайте документите за монтаж на газовата уредба

  • съхрявайте-
  • документите-
  • монтаж-
  • газовата-
  • уредба-
  • газови-
  • уредби

През последната седмица настъпи смут сред шофьорите около регистрирането на газовите уредби и евентуалните баснословни глоби, които ще бъдат налагани.

Вчера КАТ внесе яснота по въпроса като съобщи, че на гражданите, монтирали газови уредби на автомобилите си преди 2 март 2014 година, не се налага подмяна на свидетелството за регистрация на МПС. Те няма да бъдат санкционирани от органите на пътна полиция за направено изменение в конструкцията на превозното средство. Гражданите, на които не е отразена газовата уредба в талона за регистрация на превозното средство, да съхраняват документите за монтажа на уредбата и при извършване на последваща пререгистрация на автомобила да ги предоставят за отразяване в талона.
Проверката на монтирана газова уредба е част от проверката на цялото моторно превозно средство по време на периодичния технически преглед.

Новите изисквания, които влизат в сила след 2 март 2014 година касаят само гражданите, които тепърва ще оборудват автомобилите си с газова уредба след тази дата. Това информираха от КАТ.

Наредбата, която регламентира изискванията за смяна на талоните и пререгистрация на превозните средства е на КАТ, като съществува от 2000 г., а последното й изменение е през 2006 г. В нея се казва, че всеки който направи изменение на конструкцията на автомобила, каквото и да е, е задължен до 14 дни от извършване на промяната, да я отбележи и в талона. През  март месец тази година „Автомобилна администрация” издаде наредба за изменение на конструкцията, която влезе в сила веднага, коментират от Министерство на транспорта. Тя регламентира като цяло много видове изменения на конструкцията. Член 26 от Наредбата бе отложен да влезе в сила от март 2014 г. Този член регламентира създаването на акредитирани сервизи, които да имат право да проверяват новомонтирани газови уредби. Да направят регистър. Идеята на това нововъведение е, че от 2011 г. до към момента никой не правеше първоначална проверка, когато за първи път се монтира газова уредба, коментират още от Министерство на транспорта.
От март месец и КАТ с новите изменения в наредбата смятат, че поставянето на газова бутилка е изменение на конструкцията, което води до смяната на талона.
По принцип смяната на талона ще е задължителна за всички с газови уредби, но няма да има срок за това и няма да бъдат глобявани шофьорите, стана ясно.

Според експертите на Министерство на транспорта шофьорите винаги са имали задължението да си сменят талона, защото това е изменение на конструкцията. От КАТ пък от скоро го тълкуват като изменение. От март месец тази година обаче те приемат, че това е изменение на конструкцията, така че всички, независимо кога са си монтирали газовата уредба, реално трябва да си сменят талона. А тези, които вече за първи път монтират газова уредба от март следващата година, освен смяната на талона ще трябва да минат през този първичен преглед, който гарантира, че газовата уредба е монтирана правилно и е безопасна. Издава се съответно документ- паспорт, който описва кой я е монтирал, кога я е монтирал, за да може някой да поеме отговорност. И тези фирми, които съответно ще получат акредитации имат ангажимент да поддържат регистър, за да се знае кога, кой, къде има газова уредба, коментират от Министерство на транспорта. Всъщност това се е правило от Агенцията по метрология и стандартизация до 2011 г. Те в последствие казват, че нямат капацитета да поддържат тази дейност. От тогава до сега всъщност, проверката на тези автомобили, и воденето на регистър, официално не се извършвала от никого и граждански асоциации са започнали да алармират в Министерство на транспорта, че масово се монтират всякакви газови уредби безконтролно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 валентин виденов

    6 2 Отговор
    "изменение в конструкцията" ха ха ха тия са пълни идиоти......това да си сложиш газова уредба не е никакво изменение бе , бих казал нещо и за майките им ама ще ми махнат коментара

    Коментиран от #3

  • 2 Бай Иван

    5 2 Отговор
    Браво! Най сетне нещо разумно.Естествено,че който си има паспорт за газовата уредба и си е минавал надлежно всички прегледи няма причина да мибнава наново цялата процедура
  • 3 toly spiri

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "валентин виденов":

    не обиждай ти като си от града да не си хванал бога

    Коментиран от #4, #5

  • 4 валентин виденов

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "toly spiri":

    че какво толкова съм казал....................
  • 5 EMSKI

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "toly spiri":

    Запетайките забрави,препинателните-ако изобщо това ти говори нещо!
  • 6 Симеон Тасев

    0 2 Отговор
  • 7 PROFESIONALISTA

    0 0 Отговор
    Всичкото е много хубаво, ама хайде кажете ми ако аз си сложа газова уредба на колата след март 2014, кой би могъл да докаже, че не съм я сложил преди това??? Защото аз ще твърдя точно това, и така ще попадна в старото заварено положение, и няма да ходя да сменям ни талон ни дяволи. А една дата в паспорта много лесно се поправя.... Не е обмислена цялата схема, и според мен сега казват- "трябва да се смени талона и на старите, но не веднага", което има за цел за момента да успокои страстите, докато в КАТ си приемат новата наредба, т.е- докато вдигнат цените за тази процедура. Верно няма да глобяват, но какво пречи да съберат повече пари като накарат хората да изчакат докато се вдигне таксата? Освен това след март 2014 могат да кажат- дори и старите монтажи трябва да минат първоначално освидетелстване в новосформираните пунктове, и айде още едни пари...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове