Last news in Fakti

24 Октомври, 2023 15:24 1 557 38

Росен Христов: Правителството на Кирил Петков покровителстваше "Лукойл" да не плаща данъци и да вдига цените

  • лукойл-
  • росен христов-
  • продължаваме промяната

Рафинерията е спечелила 30 млн. само от лихви за половин година

Росен Христов: Правителството на Кирил Петков покровителстваше "Лукойл" да не плаща данъци и да вдига цените - 1
Снимка: БНР

"Никога руски компании не са се облагодетелствали повече от времето, когато ПП са управлявали", заяви пред БНР бившият служебен министър на енергетиката Росен Христов.

"По тяхно време имахме пълна зависимост от руско свежо ядрено гориво. Те не направиха нищо, за да диверсифицират доставките. /…/ За газа по същия начин – те демонстративно спряха доставките и плащанията към "Газпром", но веднага го заместиха с абсолютно същия руски газ, който минаваше през посредници и само се вдигна цената и някой получаваше големи комисионни. /…/ С "Лукойл" ситуацията е абсолютно същата. Компанията реализираше огромни печалби, държейки цените високи, и плащаше данъци извън България – в Холандия", подчерта той в интервю за предаването "12+3" по БНР.

""Лукойл" никога не са плащали данъци в България. Единствено нашето правителство успя да накара "Лукойл" да се регистрира в България като данъкоплатец, да си премести центъра на икономическа дейност в България и за пръв път "Лукойл" плати данъци във времето на нашето правителство, като внесе дори авансово над 150 млн. лв. Това всички го забравят. Фактът, че сега "Лукойл" плаща данъци в България е изцяло заслуга на нашето правителство", категоричен бе Росен Христов. Той посочи още, че по тяхно време са успели да свалят цените на бензина под 2,5 лв. По думите му е факт, че при управлението на ПП "Лукойл" процъфтява с високи цени и неплащане на данъци.

"Виждаме, че няколко месеца, след като ПП-ДБ стъпиха във властта, цените отново гонят 3 лв. И при предишното редовно правителство, и при сегашното виждаме едно отношение към "Лукойл" с много силно покровителство, оставяйки ги да не плащат данъци, да се възползват от пазара и да реализират свръхпечалби. Няма никаква промяна в международната конюнктура на пазара, цените на петрола не са се променили. Защо след като ние оставихме цените под 2,5 лв. за бензина, сега гонят 3 лв.? Защо през цялото това време не са събирани данъците?".

Според него никой не може да договори за няколко часа плащане на данъци от порядъка на 1,5 млрд. лв.:

"Очевидно това е било на изчакване. Те умишлено са ги оставили да не си плащат данъците и да си въртят парите. Като ножът опря до кокала, нямаше как и договориха това плащане".

Христов направи изчисление, че при лихва от порядъка на 5% - 1,5 млрд. на годишна база означава печалба от 75 млн. лв. За 6 месеца говорим за над 30 млн., които "Лукойл" е реализирал, а държавата е загубила, отбеляза той.

"ПП водят една пълна демагогия от порядъка на това, което беше по времето на Тодор Живков и комунистическата партия, където се говореше едно, а се вършеше абсолютно друго", изказа мнението си бившият енергиен министър.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    6 21 Отговор
    Нефтохима е на семейство Ротшилд.Нормално е да го закрилят ПП и ДБ.

    Коментиран от #9, #28

  • 3 Що за

    29 5 Отговор
    опашати лъжи и фантасмагории от некоректен човек , изгонен от италианска компания , за която е работил в Москва и от друга в Нидерландия ?
  • 4 ИНЖ

    31 6 Отговор
    А кой даде на концесия Росенец??? Кой даде митническите складове за горива на ЛУКОйл??? Кой играеше карти и тенис с В.Златев??? Все К.Петков и ППДБ са виновни!!!

    Коментиран от #8, #17

  • 5 Луди

    25 3 Отговор
    Айде и този се показа... Къде бяхте бе хърсъзин заедно с Бойко като бяхте министри... пиехте кафета със Златев, а сега се сетихте за пропуснати 20 години данъци
  • 6 Русофил

    27 3 Отговор
    Капитан Газпром Христов счупи стрелката на измервателя на наглост. То бива
    наглост, ама толкова - точно като руснаците.
  • 7 Мнение

    24 3 Отговор
    Росен Христов говори долни лъжи и провокации! Това не отговаря на истината. Тъкмо обратно. При правителството на Кирил Петков, Лукойл за пръв път беше принудена да плати Данък-печалба!!!! При Борисов нищо не плащаше години наред, все си натъкмяваше сметките да е на "загуба"!!!!
  • 8 нека не забравяме

    7 5 Отговор

    До коментар #4 от "ИНЖ":

    Че Дянков и правителството на Борисов паднаха от власт, заради мераците им да сложат водомерите на входа и изхода на Лукойл.
  • 9 Алооо

    15 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Айде стига Лъжи, хората не са толкова глупави, колкото ги мислите!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Макс

    15 2 Отговор
    Този е много п.р.о.т.и.в.е.н г.а.д.н.я.р.
  • 12 Тодоров

    18 2 Отговор
    Има ли прокуратура в България. Ами няма. Щом като "Лукойл" крие над 1,5 милиарда лева невнесени данъци и сега всички се правят на незнаещи. Ами Владо "Алчното" Горанов - открадна едни 700 милиона лева и до ден днешен не ги е върнал!

    Коментиран от #18

  • 13 Алигатор

    15 0 Отговор
    Лъжец .
  • 14 Истината!

    23 2 Отговор
    Истината е, че българската държавата е загубила милиарди последните десетилетия по властването на Борисов, от преки фирмени данъци от "Лук-ойл"! И всичко това се укриваше активно със съдействието на корумпираните държавни институции тогава! Когато дойде Кирил Петков на власт през 2021 година и финонсов министър стана Асен Василев Лук-ойл за пръв път беше принудена да плати данък-печалба! Този Росен Христов дрънка глупости!
  • 15 Ветеринарен психолог

    6 0 Отговор
    Генералният директор на Лукойл е починал внезапно от сърдечна недостатъчност на 66 годишна възраст.
  • 16 История

    12 0 Отговор
    През 2011 г. покойният вече директор на агенция „Митници“ Ваньо Танов каза, че започва проверка дали "Лукойл Нефтохим" не се източва от "регистрирана в Швейцария дъщерна фирма, която стои на входа и на изхода на комбината". Това беше първият случай, в който високопоставен държавен служител заговори за монопол на рафинерията, източване на предприятието и чуждо влияние. Танов почина внезапно от "сърдечен удар" през 2016 г.
  • 17 То разлика

    4 9 Отговор

    До коментар #4 от "ИНЖ":

    между ПП, ДБ и ГЕРБ няма, като изключим, че ПП и ДБ са по нагли, безочливи и гнусно лъжливи! Иначе все произлизат от кръга капитал! Все обслужват олигарси и интересите САЩ и продават и ограбват България!
  • 18 Дали крият

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Тодоров":

    или не крият и колко крият, може да го кажат НАП и институциите след ревизии, а не политици, обслужващи олигархични кръгове! Това което се случва, е чист рекет, облечен в държавна мощ!
  • 19 История

    8 0 Отговор
    ПрезПубликуваните в Търговския регистър отчети показват, че "Лукойл" започва да работи на загуба в България след 2006 г. Това става по време на правителството на Сергей Станишев, излъчено от тройната коалиция между БСП, НДСВ и ДПС. Тогава президент на страната е Георги Първанов, чието познанство с представителя на "Лукойл" Валентин Златев е публично. Двамата често са заедно на събития.
  • 20 История

    9 0 Отговор
    След 2009 г. България вече се управлява от Бойко Борисов и ГЕРБ. "Лукойл" продължава да работи на загуба и да не внася данък печалба в българския бюджет. Борисов сам казва през 2011 г.: "Златев ми е приятел".
  • 21 Парадокс

    8 0 Отговор
    "Лукойл Нефтохим Бургас" е единствената рафинерия на планетата, която "губи“!!!!!
  • 22 Казуар

    7 0 Отговор
    Росенчо, катарзис ли преживя.
  • 23 Мдаа

    5 0 Отговор
    "Съмненията се отнасят за над един милиард лева спестен данък корпоративно облагане (данък-печалба), чрез използването на т.нар. трансферно ценообразуване“, написа тогава съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.
  • 24 бай герги

    0 7 Отговор
    за това Баща им ги нарече Шарлатани,докато тази измислена партия /пп и дб/ върлува в България ще видим цени на горивата може би и над 4лв.Народе Събоди се
  • 25 Марица

    8 1 Отговор
    Асен Василев: "Лукойл Нефтохим" плаща за пристанището колкото за три магазина в МОЛ!!!!
  • 26 Факт

    8 0 Отговор
    Когато дойде правителството на Кирил Петков,
    НАП влязоха да правят ревизии. Вследствие на това, след 15 години загуба, “Лукойл” тази година плати печалба", отчете от своя страна Асен Василев.
  • 27 Борисов, защо?

    9 0 Отговор
    Защо по време на управлението на ГЕРБ, Лукойл не плащаше данъци в България? Е, за това трябва да попитате Бойко Борисов и Делян Добрев!!!!!
  • 28 Лъжата не е другата гледна точка

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Не е.
    Леонид Арнолдович Федун е основния акционер в Лукоил
  • 29 МиZирки сър!

    11 0 Отговор
    Защо му позволявате да лъже толкова нагло това недоразумение на пРезидента радев ?
    Толкова пък неподготвени и наведени журналя ???
  • 30 Адрес 4000

    8 1 Отговор
    Абе то по думите на капитан катамаран излиза че рашистките тролове които неуморно плюят ППДБ трябва да гласуват за тях защото най много защитавали московските интереси.
    Който е измислил тази малоумна опорна точка явно е бил на каптагон
  • 31 Васил

    6 0 Отговор
    А Бойко и Герб какво правеха 12 години че Лукойл по тяхно време не внесе и стотинка?
  • 32 Кремълска мишка

    7 0 Отговор
    Всички продажници на дръвника
  • 33 Иван

    6 0 Отговор
    Катамарана пак се изцепи.
  • 34 Коректен

    6 0 Отговор
    Голям изрод е този. Асен Василев е първия министър, който накара лукойл да платят данъци, откак им подариха рафинерията.
  • 35 един

    3 0 Отговор
    Лъжливото овчарче Росен Христов,много лъгало и накрая никой не му вярвал/ и накрая пак лъже/!
  • 36 НЕкоалицията

    0 2 Отговор
    Да му мислят тиквениците, гласували за ППДБГБТ+++, по голями мошеници и мзиерници от тия няма....
  • 37 Ккккк

    2 0 Отговор
    Този индивид наред ли е с главата или някой му е наредил да плещи тези тъпотии?
  • 38 Иван

    4 0 Отговор
    Те 30 години не плащат данъци ама Петков виновен
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове