Last news in Fakti

24 Октомври, 2023 15:58 1 261 11

Президентът Румен Радев награди с държавни отличия Богдан Николов и Илиана Раева

  • президент-
  • държавни отличия

С най-висшето държавно отличие бяха наградени архитект Елко Хазан и проф. Рахамин Шекерджийски

Президентът Румен Радев награди с държавни отличия Богдан Николов и Илиана Раева  - 1
БГНЕС

Президентът Румен Радев удостои с държавни отличия шестима българи за принос в различни сфери на обществения живот, науката и спорта. Церемонията се проведе в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, съобщи БТА.

Богдан Николов и Илиана Раева бяха удостоени с орден „Стара планина“ първа степен. С най-висшето държавно отличие президентът награди и архитект Елко Хазан. Проф. Рахамин Шекерджийски също беше отличен с орден „Стара планина“ първа степен. Румен Радев удостои проф. Стефан Хаджитодоров с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен, а Васил Долапчиев с орден „За гражданска заслуга“ втора степен.

Богдан Николов беше награден за изключително големите му заслуги към България в областта на спорта. Това се посочва в мотивите на предложението на Министерския съвет (МС). Той е роден на 22 януари 1955 г. в Плевен. Започва да се занимава с мотоциклетен спорт през 1972 г. Кариерата му преминава през два основни периода: като състезател по мотоциклетизъм на писта и като председател на Българската федерация по мотоциклетизъм. Като състезател по мотоциклетизъм Богдан Николов преминава през всички нива - от механик на спортен клуб (1972 г.) до световен шампион през 1992 г. Общо за своята активна състезателна дейност, за периода 1973 – 1992 г., Богдан Николов има завоювани 16 национални шампионски титли и 5 международни.

Илиана Раева беше удостоена с ордена за изключително големите ѝ заслуги към България в областта на спорта, пише в мотивите на МС. Пътят на Илиана Раева е осеян с множество победи - като гимнастичка, като треньор, като създател на първия частен спортен клуб по художествена гимнастика и шампиони, като треньор и старши треньор в националния отбор по художествена гимнастика, а по-късно и като член на Управителния съвет, председател на треньорския съвет и председател на Управителния съвет на Българската федерация по художествена гимнастика.

Архитект Елко Хазан беше награден за неговата просветителска дейност по отношение приноса на България за спасяване на българските евреи по време на Втората световна война. Архитект Хазан е роден през 1948 г. в Ямбол. Завършва Английската езикова гимназия в София, след което придобива висше образование по специалност „Архитектура“. Работи дълги години като архитект. След приключване на кариерата си като архитект, Елко Хазан отдава всички сили за отстояване на истината за Спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта. Инициира и организира научни конференции, кръгли маси, издаването на книги, публични изяви в средствата за масови комуникации, се посочва в мотивите на кабинета.

Фармацевтът проф. Рахамин Шекерджийски е известен като „бащата на беналгина". Проф. Шекерджийски е изтъкнат учен в областта на фармацията с над 66 години трудов стаж. Роден е в Дупница през 1934 година. Той е дарител на училища, детски градини в Дупница, както и на футболния клуб в града. Неговият принос за фармацията включва близо 80 разработки на лекарствени продукти, като 30 от тях са успешно внедрени и добре познати в практиката, сред които и беналгина - хапчето против болка, пише в мотивите на правителството.

Проф. Стефан Хаджитодоров беше награден за неговите големи заслуги в областта на науката. Той завършва специалност "Автоматика и телемеханика" във Висшия машинно-електротехнически институт в София през 1978 г. Година по-късно завършва и като инженер-математик в Центъра по приложна математика в същия институт. Избран е за член-кореспондент на Българската академия на науките (БАН) в областта на инженерните науки през 2014 г. От месец януари 2021 г. е заместник-председател на БАН, се посочва в мотивите на МС.

Васил Долапчиев получи отличието заради заслугите му за развитие и укрепване на гражданското общество при разработването и провеждането на държавната политика за правата на хората с увреждания. Като дългогодишен председател на Управителния съвет на Съюза на слепите в България, Васил Долапчиев има съществен принос за развитието и дейността на сдружението и за утвърждаването му като авторитетна организация с висок международен престиж чрез активната си подкрепа за каузата за достоен живот на хората със зрителни увреждания, пише в мотивите на МС.

Президентът посочи по време на церемонията, че му е приятно да изпълни едно от своите „най-приятни и мотивиращи“ конституционни задължения. „Представители на различни професии и призвания – всички те се радват на безспорни успехи, на заслужено признание и уважение. Но едно нещо ги обединява повече от всичко - тяхната просветеност и всеотдайност на авторитета и доброто име на България“, коментира Румен Радев.

По думите му днешната церемония е израз на признанието на общество ни за техния устрем, гражданска смелост и високи постижения и принос за развитието ни като здраво и просветено общество в достойна и модерна европейска държава. „Гордеем се с вашите успехи, с постигнатото от вас, които тласкат нацията ни напред и прославят Родината далеч отвъд нейните предели“, каза още Радев. Държавният глава пожела на отличените да бъдат все така вдъхновяващ пример за идните поколения, които търсят своя път, за да могат да се развиват с отворени сърца и умове към хората и с вяра в бъдещето на България.

Илиана Раева произнесе слово от името на наградените. Тези награди са най-голямото, което можем да получим за нашия труд, каза Раева. Тя определи отличията като завършващ венец на професионалните успехи на наградените. „Това е истински апотеоз на нашите професионални успехи“, заяви Раева.

Орденът съдържа в себе си всички медали, спечелени до този момент, и като гимнастичка, и като треньор, и като президент на Българска федерация по художествена гимнастика, заяви Раева пред журналисти. „Той е олицетворение на целия ми път“, каза още тя.

За мен не е това начинът да удостоиш някого с нещо, мисля, че има други начини, заяви пред журналисти Богдан Николов. Той уточни, че става дума да бъде обърнато внимание на спорта като цяло. Като не се обръща внимание на спорта, значи все едно няма смисъл от тези ордени, каза Николов.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    13 0 Отговор
    На Раева , колко отличия са и заболи..... на ревера.....
  • 2 Русофил

    11 8 Отговор
    Руската слуга Радев раздава ордени на кило, след като ограби българите с три служебни
    правителства.

    Коментиран от #8

  • 3 В интерес на истината

    6 8 Отговор
    На Раева ѝ ходи орден "Стара планина"...

    Коментиран от #4

  • 4 Пръц

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "В интерес на истината":

    И на Пажин му ходи Илияна Раева ,и без орден я сгъна като ловджийската пушка на Наско Раев
  • 5 мучо

    9 2 Отговор
    тази дърта кифла пак ли ни я натрапвате бе.....
  • 6 Тодоров

    8 2 Отговор
    Раева за какво бе Радев? Че е обслужила половината футболни босове в София?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ГЕРБ НА БУНИЩЕТО

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Така ли бе, Бойко? А ти колко милиарда ограби, успя ли да ги сметнеш?
  • 9 Пико

    2 1 Отговор
    Шампионка на ка вали е тази.
  • 10 кроки

    3 0 Отговор
    Пишете и какви екстри имат ордените.То е интересното.Не е само безплатна баня!

    Коментиран от #11

  • 11 1944

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "кроки":

    екскурзия до ленинград с безплатна виза. и посещение на мумията на дявола на червения площад.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове