Last news in Fakti

25 Октомври, 2023 17:33 1 870 29

"Лукойл": За деветте месеца на тази година сме платили близо 647 млн. лв. данъци

  • лукойл-
  • данъци-
  • плащане-
  • настояща година

Ръководството на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД настоява да бъдат прекратени всички несъстоятелни и безпочвени обвинения и клевети, и заявява, че ще използва правото си да защитава интересите и деловата си репутация с всички достъпни и законни средства

"Лукойл": За деветте месеца на тази година сме платили близо 647 млн. лв. данъци  - 1
Снимка: БГНЕС

В отговор на продължаващия политически натиск ръководството на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД най-отговорно заявява, че изпълнява всички свои задължения към бюджета на Република България и заплаща всички предвидени от закона данъци в установените срокове.

Това се казва в позиция на дружеството, изпратена до медиите. Ето и още от текста:

Общата сума на данъците, платени в хазната за 2022 г., възлиза на близо 685 млн. лв., от които 90 млн. са корпоративен данък и временна солидарна вноска. За деветте месеца на настоящата година Дружеството е изплатило близо 647 млн. лева, от които 153 млн. лева авансово изплатени корпоративен данък и временна солидарна вноска. „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД може би е единственият икономически оператор в Република България, който със специален закон се облага с 55% данък печалба (корпоративен данък и временна солидарна вноска). А заявленията пред медиите за допълнително дължим данък от 1 млрд. лева са направо абсурдни. Първо, разликата между котировките на Brent и Urals отдавна не са 30$/барел и към днешна дата е 6-7$/барел и, второ, - в изпълнение на задълженията си, произтичащи от 6-я пакет санкции, Дружеството от 2023 г. планово преминава към преработка на неруски нефтове. Внушенията, че „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД нарушава европейския регламент, като изнася нефтопродукти, произведени от руски нефт за страни от ЕС, категорично не отговарят на истината и това може да бъде потвърдено от Агенция „Митници“. Също толкова необосновани и неверни са твърденията, че „Лукойл“ участва в корупционни схеми с политици и държавни чиновници. Ръководството на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД настоява да бъдат прекратени всички несъстоятелни и безпочвени обвинения и клевети, и заявява, че ще използва правото си да защитава интересите и деловата си репутация с всички достъпни и законни средства.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    23 32 Отговор
    Изтекли са към офшорката на Кокора.
  • 2 Последния Софиянец

    6 27 Отговор
    Извинявам се лично на Лукойл. Те са най-честната и чиста фирма в България, а и в света. Даже им благодаря за честта да зареждам от тяхното гориво в колата си
  • 3 Тръмпакис

    15 24 Отговор
    А сметнахте ли колко загуби търпи държавата за последните 10 години?

    Коментиран от #4

  • 4 Боклук

    26 9 Отговор

    До коментар #3 от "Тръмпакис":

    Държавата търпи загуби като хрантути такива безработни като теб
  • 5 Цеко сифоня

    33 6 Отговор
    Май на сглобката ще им приседнат милиард и половина дето им се точат да украднат,и да ни заробят с цените на бендзиня
  • 6 Адрес 4000

    9 18 Отговор
    Верваме им!
    Назначиха ли нов шеф на борда , на компанията Мааайка?
    Защото предходният бил нещо настинал и се споминал.
  • 7 Анонимен

    11 20 Отговор
    Пак лъжете, никой не ви вярва.
  • 8 Русо-пytе-нист

    6 22 Отговор
    Значи сте спечелии 6,5 млд, на гърба на народа.
  • 9 Да,да

    12 4 Отговор
    Баце ги е спечелил на карти със Златев.
  • 10 Уса

    24 6 Отговор
    Къде са парите,нап да покажат с доказателства и ако е истина сглобката от измамници да върне милиардите на хазната

    Коментиран от #14

  • 11 Лизач русовил

    8 22 Отговор
    Лукойл- най големия дошманин на България

    Коментиран от #23

  • 12 Минувач

    27 1 Отговор
    Аз не мога да си обясня, как е възможно да има такова разминаване в цифрите с едни над половин милиард лева. Онези казват, че Лукойл не са платили, те казват, че са ги платили. Та това са огромни пари и веднага ще са видими в бюджета от всеки икономист. Толкова ли нямаме институции, които да излязат и покажат, докажат или поне изяснят ситуацията.

    Коментиран от #28

  • 13 Същия

    8 25 Отговор
    Нищо не са платили тиа мишки! Да покажат платежните нареждания!

    Коментиран от #16

  • 14 НАП

    21 3 Отговор

    До коментар #10 от "Уса":

    е издал уверение на Лукойл в края на август, че не дължат никакви данъци в този момент. Уверението е за пред ДАНС.
  • 15 Киро

    23 7 Отговор
    Делян Добрев и Теменужка ,трябваше да са на топло при бай Ставри ,за съсипване на енергетиката ! Този престъпник не слиза от слугинажните американски телевизии да громи и изнудва Лукойл , интересно защо не спуснат кепенците Лукойл ,а народа да иска Народен съд за предателите от сглобката !!! Местата в затворите немогат ги поберат тези чужди агенти!
  • 16 Факт

    14 1 Отговор

    До коментар #13 от "Същия":

    Ако са платили Асен Василев ще е много добре информиран. Въпросът е защо мълчи като иде реч за публични средства, които той управлява. Странна работа. Почнах да си мисля, че тая работа е диверсия на провала с приемането ни в Шенген.
  • 17 1234

    2 13 Отговор
    Болшевиките ГЕРБ сме устойчиви,даваме на Русия да граби българските пенсионер,подаряваме милиарди на диктатора Путин,да грабят златото и да смучат ресурса на държавата чрез франчайз супермаркетите,ние сме гарант
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Алооо, Пеевски.....

    14 1 Отговор
    Компанията "Лукойл Нефтохим Бургас" плаща данъците си на време. Това потвърдиха от Министерството на финансите пред БНТ. Вчера от дружеството публикуваха информация, според която рафинерията работи добре с Националната агенция за приходите и с Агенция "Митници" и плаща навреме задълженията си към фиска.
    В съобщението се казваше още, че дружеството е изплатило изцяло дължимия корпоративен данък и временна солидарна вноска за 2022 г., като продължава да плаща авансово и двата вида задължения за 2023 г. в съответствие с българското законодателство. Установено е добро оперативно взаимодействие с органите на Националната агенция по приходите и Агенция „Митници“ и всички законно дължими плащания се извършват в срок. Информацията днес беше потвърдена и от финансовото министерство.
  • 20 С.П.

    19 4 Отговор
    А така - Лукойл са си платили чинно - парите са влезли в хазната, а Кокорчо ги изпапал....и сега се прави на ощипана мома....
  • 21 Събуди се

    2 6 Отговор
    Да да а за последните 10 години са платили 17000 лв.
  • 22 Васил

    10 0 Отговор

    До коментар #18 от "небрежнев":

    Само че разликата се формира не от тавана на цената, а от пазарните цени на двата сорта, защото Лукойл е частна компания и не се ръководи от ограниченията на цената . Пак долни инсинуации! И каква печалба формира едно частно дружество си е негова работа след като си плаща съответните данъци.

    Коментиран от #29

  • 23 любопитен

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Лизач русовил":

    Ти провери ли си правописа?
  • 24 Макробиолог

    9 0 Отговор
    Небрежнев неумно смята с разни числа
    извадени от нищото.Защо реши че Лукойл си прави калкулациите и декларира печалба като използва за разход цената на петрол Брент?Тия лупинги в сглобката съпроводени с полит пропаганда по отношение на сектори като енергетика и петролен и газо бизнес са меко казано опасни за БГ.Плонжове пред хегемона без публично експертен анализ с точни одити,разчети,ясни цели и стратегии.Нека реакторите и горивото са американски,нека Нефтохим не е руски,нека ТЕЦвете на скраб,но само след като докажете че това е икономически изгодно,а не нонсенс --борим руското влияние....Ако юроатлантизма иска да извади Русия от петролния бизнес,не е лошо сам да се гръмне след това ,да не се мъчи излишно.
  • 25 Вън на рашибоZука от България !

    2 9 Отговор
    В данъци лъжливите и коварни блатни московци включват ВНЕСЕНОТО ДДС, а то се плаща от клиента.
    Така, че не сте платили нищо !
    Национализация за 1 лв., сопата в гърба и да си ходят .
  • 26 Бю джет

    1 2 Отговор
    Като махнем акциза и ДДС , на които платец на данъците е крайния потребител, а Лукойл е само вносител, на колко възлизат платените от Лукойл данъци итаксои?
  • 27 Красимир Петров

    1 4 Отговор
    Вън от България кожодери
  • 28 Ламбо

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Минувач":

    Явно някой лъже , едните доказват с документи , а крадливият делянчо си приказва каквото му каже боко .
  • 29 небрежнев

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "Васил":

    Има решение на ЕС, САЩ, Австралия, Япония и др, което налага таван на цената за покупка на руски петрол и този таван е 60 $ на барел. До м. Август цената на сорт Urals беше около 50$ и свръхпечалбата на Лукойл е над 30$pb, което генерира около 1.8 млрд лева свръхпечалба за 7 месеца от началото на годината. След това борсовата цена на Urals e над тавана и Лукойл няма право да купува изобщо руски петрол. Явно го е правил, щом смята печалбата си от цени над 60 долара и затова трябва да е глобен здраво или направо да осъдят ръководството му. Реално Лукойл дължи над 1 млрд данък, като сметката е в предишния ми пост.
    Ако си изплати само данък свръхпечалба, то на всеки пенсионер може да се даде по една допълнителна пенсия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол