Last news in Fakti

26 Октомври, 2023 11:34 2 578 58

Явор Куюмджиев: Решението за АЕЦ "Козлодуй" е политическо и е взето от хора, които не разбират от ядрена енергетика

  • явор куюмджиев-
  • аец козлодуй-
  • решение-
  • политическо

Правителството действа прибързано, смята Божков. На България са необходими 4 блока – два в Белене и два в Козлодуй, заяви експертът

Явор Куюмджиев: Решението за АЕЦ "Козлодуй" е  политическо и е взето от хора, които не разбират от ядрена енергетика - 1
Снимка: NovaNews

Новите ядрени мощности и изграждането на двата блока на АЕЦ „Козлодуй“ коментираха Еленко Божков, бивш зам.-мин. на енергетиката, и Явор Куюмджиев, енергиен експерт, в студиото на „Твоят ден“ по Nova News. „Технологията AP 1000 e от поколение 2, от 80-те години на миналия век. В момента новите атомни централи, които се строят по света са от поколение 3, дори 3+. Колко ще струва проекта за изграждане на двата блока на АЕЦ „Козлодуй“? Единственият блок, който „Уестингхаус“ са построили за последните 30 години струва 34 млрд. долара и е изграден за 13 години. Важен е въпросът как е избрана точно тази технология? На каква база- на търг, на базата на експертни анализи или просто подчинявайки се на чужди интереси?“, каза Куюмджиев. Правителството действа прибързано, смята Божков. На България са необходими 4 блока – два в Белене и два в Козлодуй, заяви той. Куюмджиев каза, че решението е политическо и е взето от хора, които не разбират от ядрена енергетика. По негови думи България е платила на американците, за да кажат дали могат да построят атомни блокове. Обикновено се прави обратното, инвеститорът плаща разходите и след това казва дали може да построи централа, допълни той. Божков обясни, че тези пари ще бъдат приспаднати при реализацията на проекта.

Куюмджиев е на мнение, че двата нови блока не могат да заменят въглищните централи.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Zглобката

    51 12 Отговор
    Е ВРЕДНА ЗА БЪЛГАРИЯ !!!
  • 2 България ми е мила

    43 16 Отговор
    Съгласен съм с мнениети на Куюмджиев.

    Коментиран от #21

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 явор

    7 8 Отговор
    любителя на куюви
  • 5 Всички платени от Русия

    17 31 Отговор
    "енергетици" се разреваха!

    Коментиран от #10, #15

  • 6 Мишел

    31 11 Отговор
    Във връзка със съобщението на Денков за началото на строежа на нов реактор в Козлодуй, някой може ли да даде информация кога е била процедурата за избор на изпълнител, кои фирми са участвали в нея, кой е победителя и колко ще струва на България нов реактор.
    Ако не бъдат намерени официални отговори на тези въпроси, съобщението на Денков за започване строежа на новите реактори в Козлодуй е само предизборна агитация с празни обещания.

    Коментиран от #22

  • 7 Бедствие

    23 9 Отговор
    Решението е взето от хора, които от нищо не разбират, освен да лапат и да прибират.
  • 8 Хаха

    18 11 Отговор
    Прав е.
    Първо за разрешение за строеж трябва да се съгласят от Румъния, след това Евроатом /агенция към Европейската комисия, в която членуват всички страни-членки на Европейския съюз и съгласие за ново строителство се взима с пълно единодушие/, още тук документално няма да ни се получи, ядосваме Унгария за газа, Австрия в конституцията си е записала забраната за ядрена енергетика, Германия - закрива ядрената си енергетика и се изпокара с Франция за обявяването на АЕЦ-те за зелени. Да не говорим, че беше далеч по-умно французите да завършат АЕЦ Белене, при положение, че казаха и дадоха оферта за построяването му с реакторите, които имаме, ама къде ти да се замисляме за такива неща ... . нашите пишман политици, с големи изхвърляния, първо трябва да осигурят подписите на съответната документация и да получим съответните разрешения и лицензии, чак след това може да се строи каквото и да е било 😉, т.е. ще ти купят колело, ама друг път

    Коментиран от #11

  • 9 Айде комисионната

    15 9 Отговор
    Утече. Тия двамата направо ги втриса заедно с Овчаров
  • 10 Исторически парк

    16 11 Отговор

    До коментар #5 от "Всички платени от Русия":

    Ще се разревеш ти като ти набият скъпият американски ток 😉
  • 11 Нищо подобно

    15 7 Отговор

    До коментар #8 от "Хаха":

    Площадката за един нов блок е лицензирана. Второто няма да е проблем. Румъния може само да има становище нищо повече

    Коментиран от #16, #43

  • 12 Благой от СОФстрой

    9 8 Отговор
    С тоа пиянски сурат бил казал!
  • 13 Мдаааа

    10 4 Отговор
    Ганю е мазохист от край време. Колко повече го таковат, по-хубаво му става. Стар навик от 500-те години присъствие. Хехе.
  • 14 ННН

    12 13 Отговор
    Милия Яворчо загрижил се, че американските реактори са стари!!! Ама и вие само такива пишман експерти дето ронят крокодилски сълзи по руските реактори цитирате начело с Еленко... Евалата!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 българина

    15 8 Отговор
    Посолството реши да купим американски реактори за 35 млрд долара вместо руски за 10...... които и продадохме Тази централа ще ни закопае завинаги. България я чака много бедност ако си мислите, че сега сме бедни ..... тока и дълговете ше ни удавят
  • 18 Симо

    8 1 Отговор
    Те и на кукловодите им решенията са само политически, а не бизнес насочени и рационални. Вижте им само дълговете!!! Вече над 100 трилиона долара. И те дават пример и са водещите в даването на акъл. Добре че останалата част не света не са като тях, че щяхме да ядем прясно напечатани пари.
  • 19 Айде бе,

    5 7 Отговор
    Тия пък едни експерти, да ти умре белия кон...
  • 20 ха ха

    9 10 Отговор
    Единствените чужди интереси са руски в случая. И горният представител на петата колона добре ги защитава.
  • 21 ха ха

    6 8 Отговор

    До коментар #2 от "България ми е мила":

    Мутрафонова, ти ли си?
  • 22 Мишо, да не би

    8 16 Отговор

    До коментар #6 от "Мишел":

    Росатом да е бил някога в процедура? Тук въпросът е стратегически - ще се оставим ли пак руснаците да се гаврят с нас или ще правим АЕЦ със съюзници, които ни пазят от руския империализъм и от вас - местните путинисти?

    Коментиран от #55

  • 23 ГЕРБ НА БУНИЩЕТО

    7 5 Отговор
    Те за тази цел са поставени от сглобката, начело с Тиквата, за да плащат на американците пари за нищо. Никъде по света няма такова нещо, даже и в най-изостаналите и най-корумпираните страни по света: да даваш пари за стока, която ще получиш в неопределено време и с несигурни гаранции. Ако в България имаше прокуратура и съд, всички лица, отговорни за изтичането на милиарди долари по такъв непрозрачен начин, щяха да са в затвора!
  • 24 Ееееееееее пак ли ще

    8 4 Отговор
    купим чертежи за толкова пари. Този път искаме да видим договора и санкциите при неизпълнение. Този обект не е секретен.
  • 25 АнтиКомунист

    8 8 Отговор
    червените "експерти" на фатмака ревнаха вкупом, кремъл освен да саботира, друго, неможеее !!!
  • 26 Бай Ламби

    6 2 Отговор
    Яворчо, и тебе те видяхме колко разбираш.Преди седмица и ти обясняваше как горивото щяло да стане 4 лева ако петрола се бил дигнел с 50%.Ама то вдигането на петрола с 50% не означава че горивото и то трябва да се вдигне с 50% че да стане от 2.80 на 4 лв. за литър бе нашто момче.Ти от едно прости горива не разбираш, представям си от ядрена енергетика колко разбираш Яворчо.
  • 27 Сатана Z

    1 5 Отговор
    Решението на ПП (Правителството на Пеевски)е чиста проба лъжа и измама ,защото няма начин да се осъществи на практика ,освен в главата на мишока съобщил тази вест на Българите.
    Измишльотини на шарлатаните.
  • 28 Пешо

    5 3 Отговор
    От години е ясно, че АЕЦ в Беляне не може да се изгради, поради земетръсната и нестабилна зона на терена. Но, крадците, начело със Станишев и , които откраднаха от там милиарди, продължават да лъжат с надежда да откраднат още от проект, който не може да бъде реализиран. Сега атакуват единственото правилно решение, за нови блокове в АЕЦ Козлодуй, с цел политически облаги. Нямат срам комунделите и техните наследници, не се наядоха! Да се задавят, дано!
  • 29 Горкия яворчо,

    9 1 Отговор
    Нищоправещ и нищо не разбиращ е в целия си жалък животец!
  • 30 ЕДГАР КЕЙСИ

    5 1 Отговор
    ЧOPAПА С TAKИВА "ЕКСПЕРТИ" , КАТО .......... "БАЙ ЕЛЕHKO" , MHOГO PAЗБИРА ОТ .......... ЯДРЕНА ЕНЕРГЕТИКА ......... ФАКТ !

    Коментиран от #35, #38

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Мераклийски

    7 6 Отговор
    Явор Куюмджиев или още Кюмюрджиев е доказано руски платен агент!
    Има ли още заблудени българи да пренебрегват националния интерес в полза на фашистка,кална и изостанала Русия?!
  • 33 хихи®

    9 5 Отговор
    Нищо няма да построят! Вервате ми!
    Това е предизборна дъвка за електората!!!
    "Национална детска болница" беше предишна такава но сестрича и се наложи да бъда заменена...
    П.С
    Как така Руската АЕЦ в Турция(члена на НАТО) не е "Корупционен проек" а в България Е!???
    П.С. Ако бяхме почнали да строим АЕЦ Белене 2007 година(около 10млрд Евро) досега да сме я построили и да сме на печалба само от сградите, реакторите и инфраструктурата по сегашни цени. Електричеството Печалба!!!

    Коментиран от #41

  • 34 Белене

    7 3 Отговор
    е проект още преди 89-та.От тогава червените колко пъти бяха на власт, и какво сториха за "златния гьол?Къде бяха комунетата когато се затвориха реактори на АЕЦ Козлодуй?Ревете по краварите, но какво направихте с ватенките, освен да помагате да ни дерът 30+ години.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Патурко

    5 6 Отговор

    До коментар #16 от "Хаха":

    Лиценза отдавна е изтекъл и трябва да се лицензира отново в Белене, така че не ставай смешен като се опитваш да се изкажеш като експерт! Най-евтино ще излезе точно това което се прави в момента! Всичко друго е Московска пропаганда ката ден! Българина разбира от всичко и се тропка по всяка тема то е ясно!

    Коментиран от #58

  • 38 хихи®

    1 2 Отговор

    До коментар #30 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    Функционално неграмотна рожба на демократичната образователна система...
  • 39 Жоро

    4 0 Отговор
    Бьлгарската история помни много предатели на родината !Но това което в момента е парламента са самопредатели и и подлоги.Корумпирани дупедавци !АЕЦ Белене я дьвчат от 20 години всичко е купено снародни пари само чака да се построи но не е американско!!!
  • 40 Българин

    4 6 Отговор
    Единствено мръсните руски подлоги разбират от атомна енергетика и националният интерес за тях е бил на първо място. Но руският национален интерес а не българският
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 аз съм за 4 блока

    2 0 Отговор
    Сега сектора не е доходоносен . Наливаха се много пари за 30 години . Не е променено нищо и е като бездънна яма . И да направим 4-5 реактора ще бъде добре, но само ако е за доброто на енергетиката . бездънна дупка . всеки месец да ги гледаме с регулираните на цените . всяват паника .
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Хахаха

    2 3 Отговор
    Тоя приличащ на алкохолиииик не беше ли московски възпитаник.

    Коментиран от #46

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 От нищо не разбира

    2 2 Отговор
    сглобката освен от лъжи и кражби
  • 48 Кух Жълтопаветник

    4 1 Отговор
    Киро разбира от всичко. А Шиши е още по-начетен и от Киро.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Казуар

    1 4 Отговор
    От ядрена енергетика разбирали само руските мекерета.

    Коментиран от #57

  • 51 Същият

    5 0 Отговор
    Ти защо ма триеш, мааа??! Щото казвам истината ли???!! Цензурла!
    Продажното правителство на Просто Предателите веднага да бъде свалено от власт. Тия обслужват интересите на посолството. Нищо полезно българско не са направили досега.
  • 52 От чужбина

    4 1 Отговор
    Това, че България ще има нужда от 4 нови адрени реактора съм го писал из коментарите още преди 2-3 години и съм го обяснявал защо. И така: За да спрем въглищните централи ще трябва да ги заменим с два ядрени блока по около 1000 МВт. Освен това докато построим нови блокове, сегашните 2 блока ще излязат от експлоатация. Това означава 2 нови за да подменим сегашните. В тази проста сметка не съм включил нуждата от електричество за ел.автомобилите защото се предполага и засилено производство на електричество от ВЕИ, най-вече от соларни панели. Истина е обаче, че ядрените блокове НЕ могат да заменят напълно въглищните заради ниската си маневреност. Ядрените блокове държат постоянна мощност през деня и нощта, докато въглищните могат да маневрират, да променят мощност през деня и нощта. При това положение, за да се получи някакъв баланс може да се отиде на варианта на по-малко ядрени блокове, примерно 3 и инсталиране на повече солари за производство на водород и т.н. Изобщо проблема е в маневрирането, промяната на мощност на цялостната система. За целия преходен период въглищните централи трябва да продължат работа, а след това да бъдат запазени като резерв.
  • 53 От чужбина

    4 1 Отговор
    Що се отнася до това КАКВИ реактори да си построим, то е ясно, че най-доброто за България си остава руския проект. НЕ защото е руски, а защото вече имаме опит с този проект. Нови реактори, дали в Белене или Козлодуй е почти без значение. Важен е проекта. Американския проект доколкото знам не ни позволява да ремонтираме сами почти нищо, докато при руския имаме доста повече такива възможности. Други подобни проекти по света са европейски проект на Арева, но за него в България почти не се споменава. Друг добър проект е китайския, който е подобрено копие на европейския. В крайна сметка персонала който ще работи там трябва да бъде научен, трябва да прочете много, ама много инструкции. А колко българи знаят англииски или др. езици и едновременно да са инженери??? С руския език поне нямаме проблеми. Тук става въпрос и за езикови бариери, за превода на огромно количество техническа документация. Погледнато от друга страна и за пример Китай. Те са построили и строят различни ядрени блокове, но те са огромна страна и имат тази възможност. Така имат наистина диверсификация. В България едва ли можем да си го позволим. Примерно два американски и два руски реактора или два европейски - мнооого трудно и скъпо. Ако са от един вид излиза значително по-евтино.
  • 54 От чужбина

    5 1 Отговор
    И понеже споменавам и въглищните централи, тук трябва да отбележа, че те работят с практически ЕДИНСТВЕНИЯ местен източник на суровина. Т.е с въглища които ние си копаем на наша територитория. Т.е това означава, че имаме някаква НЕЗАВИСИМОСТ. Единствено това, че сме се съгласили да плащаме за емисиите СО2 ни прави в случая зависими от цената на тези емисии, т.е от един измислен пазар. Другия енергиен източник който ни дава някаква независимост е слънчевата енергия. Практически никоя друга държава или организация НЕ може да ни я спре, освен ако ние не се съгласим да подпишем някакво ограничаващо ни споразумение, а такова може да бъде подписано само от продажници. Що се отнася до другите енергиини източници - нефт, газ и ядрено гориво, то всичко е внос от някъде, НЕ е местен източник на енергия, а това означава по-висока степен на зависимост. Зависимост от парите, от политически и търговски споразумения, военни конфликти и дори от земетресения и бури на другия край на света които оказват влияние на цените и доставките.
  • 55 Мишел

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Мишо, да не би":

    За Аец Белене и Аец Козлодуй не е имало процедури, защото при социализма това не се изискваше.
    България опитваше да се гаври за Аец Белене. Като резултат не само на два пъти плати милиардни сметки за построени корпуси на реакторите и после ги продаде на цена на скраб, а и ако строи нови реактори, те ще са с технологии 40-50 г. по стари от тези, които предлагаше Русия.
    Русия е единствения в света производител на реактори поколения 3++ и 3+++. Останалите производители могат да предложат реактори 2-2+ САЩ до 3-3+ Китай.
    Всеки плюс отговаря на 25-30 години развитие на технологията.

    Коментиран от #56

  • 56 От чужбина

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Мишел":

    Белене не се построи поради липсата на политическа воля. Политиците се карат и нямат единно мнение по основни въпроси. Най-кратко казано - няма политик с топки. Всичките са зависими от външни сили и външни сили ги водят за носа.

    Що се отнася до поколението проекти, дали ще е 2, 2+ +++ или 3 3 +++ и т.н е все едно. Козлодуйските блокове са с по 3 системи за безопасност. Белене е предвидена с 4 такива. Това само вдига цената. Пример: Фукошима. Ако имаше още системи за безопасност то резултата щеше да е пак същия, защото те са един принцип и с една и съща повреда. Ако допълнителната система е на друг принцип, тогава има реално подобряване нивото на безопасност.
  • 57 Северозапад

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "Казуар":

    Това не е проблем. Проблем е, че никой в НС и МС не разбира от ядрена енергетика. И затова не трябва да вземат такива решения, без да питат тези, които наистина са в час по предмета!
  • 58 Шматка

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Патурко":

    Викаш - $35 млрд са евтинийка, а? А тъпите рашки щяха да ни построят Белене за цели 6.75 млрд евро - и то за два блока!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол