Last news in Fakti

26 Октомври, 2023 20:38 1 490 60

В София задържаха палестинец, призовавал за джихад срещу израелци и американци

  • палестинец-
  • софия-
  • джихад-
  • свещена война

Няма данни да работи, със средно образование. Роден е през 1973 г. Женен е

В София задържаха палестинец, призовавал за джихад срещу израелци и американци - 1
Снимка: БГНЕС

Мъж е задържан вчера в София и обвинен за това, че призовава за свещена война спрямо израелци и американци. Това стана известно на брифинг, в който участваха ръководителят на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова, заместник-градските прокурори Христо Кръстев и Иво Илиев, главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев и директорът на СДВР старши комисар Любомир Николов, предаде репортер на Novini.bg.

Действията на прокуратурата и МВР са започнали след сигнал от ДАНС, получен вчера към 17:00 часа., обясни прокурор Илияна Кирилова. Тя добави, че мъжът е изпратил видеоклип до двама души, в който той е облечен със специфично облекло и призовава към свещена война.

Мъжът е роден в Бейрут, Ливан и се предполага, че е палестински гражданин. Задържан е за до 72 часа. При акцията по ареста му са открити знаме на "Ислямска държава" и хладно оръжие, посочи прокурор Христо Кръстев. Мъжът е с боен опит, участвал е във военни действия, поясни той.

Няма данни да работи, със средно образование. Роден е през 1973 г. Женен е, посочи Кръстев.

Прокуратурата е повдигнала обвинение по Глава четиринадесета "Престъпления против мира и човечествата" от Наказателния кодекс по чл. 407 - "Който върши по какъвто и да е начин пропаганда за война, се наказва с лишаване от свобода до осем години".

Обвиняемият е реабилитиран, след като е осъждан за трафик на мигранти през 2016 г. Той е с постоянен статут, пребивава в България от 1996 г. известен на службите и с идеите за подкрепа на "Ислямска държава".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 патриот е човека

    35 5 Отговор
    боли го за родината
  • 2 Последния Софиянец

    41 9 Отговор
    Сглобката докара хазарите у нас скоро чакайте и Хамас.А бяхме мирна страна.

    Коментиран от #45

  • 3 Ама

    14 39 Отговор
    А путинофилите кога? И те за това призовават, макар и по-завоалирано.

    Коментиран от #6, #47

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Делю Хайдутин

    49 10 Отговор
    Щом пропаганда за война се наказва с 8 години затвор защо Тагарев е на свобода?

    Коментиран от #28

  • 6 След

    20 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ама":

    шорошнята!
  • 7 вЪксиниратите ни бр0йлəри

    28 4 Отговор
    Свалиха уКраинските байрачета
    и надянаха еврейски кипи 😁

    Коментиран от #8, #30

  • 8 Мдааа

    3 13 Отговор

    До коментар #7 от "вЪксиниратите ни бр0йлəри":

    Поста ти не показва това което си мислиш, но показва едни други неща: че тероризма, неграмотността и предателството винаги вървят ръка за ръка.

    Коментиран от #15

  • 9 Сатана Z

    32 3 Отговор
    Българските революционери ,борци за Освобождението на България от Турско робство със сигурност ще влязат в графата терористи според евро—атлантическите ценности.
    Те и без това открито си дуднят,че Христо Ботев е първият терорист отвлякъл кораб със заложници.
    А за нас,българите,тези хора са светиня!
  • 10 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 12 Отговор
    БРАВО
    МВР
    ДАНС
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 От 96 -та

    26 1 Отговор
    пребивава в България , повече от четвърт век , и е със статут ? Бил с военен опит и участвал в бойни действия . Къде и кога ги е придобил и практикувал ?

    Коментиран от #37

  • 13 КГБ

    22 2 Отговор
    Започва се. Предупредих комисарите на ЕС за това, какво я чака Европа в обозримо бъдеще.
  • 14 КГБ

    29 8 Отговор
    Нещата са зловещи! Европа гъмжи от стотици спящи ислямски клетки. Тяхното активиране ще доведе реки от кръв в центъра на континента. Но за туй са виновни комисарите от ЕС! Трепането на жени и деца го видяхме. Фашистите от ХАМАС направиха класическо показно. На 10 октомври сутринта света видя кои са, какви са и на какво способни фашистите. ХАМАС нападна вероломно държавата Израел. Убийства на 1400 мирни мъже, жени и деца.в кибуци и такива отишле да се веселят на концерт. Картината е зловеща, грозни изнасилвания на млади жени и отвличане на 224 души в момента държани в подземията на Газа. Преди това ХАМАС проведе ракетна атака с 2500 ракети изстреляни по кибуци, села и градове на Израел. ХАМАСките терористи, стратегически са взели примерът от ВЕРМАХТА, нападнал подло СССР на 22 юни 1941г. На 5 май 1945г., ВЕРМАХТА беше унищожен. Сега предстои операцията по унищожението на фашистката терористична групировка ХАМАС. Те трябва да бъдат изтрити от лицето на света. Това не са хора, а палачи, носители на смъртта.
  • 15 Браво !!!

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "Мдааа":

    Един/дна/дн0 да си признае !!!!
    За тероризма, м@л0умщин@т@ и прецакването, които са пример за подражание от ДИМОНОкратичните ни мəрк@нтNлнN 🐑🐑🐑
  • 16 Да го пратят

    6 4 Отговор
    в Газа при хамасяните...
  • 17 Перо

    9 3 Отговор
    Неговите действия нямат отношение за престъпна дейност против БГ. Отново слугинажно престараване. Той не е изгонен за трафик на хора в БГ, което е престъпна дейност по НК, а го депортират за убеждения срещу пети страни!
  • 18 Схемата

    20 4 Отговор
    А тагаренко кога ще бъде арестуван.
  • 19 с подкрепата

    3 7 Отговор
    на резидента !
  • 20 Хехе

    7 7 Отговор
    Това не е престъпление. На какво основание го задържат, на расово-етническо?!
  • 21 А Натаняху

    11 5 Отговор
    Какво призова вчера а? За свещена или терористична война ? Я да помислим ? За какво призова, обяви, заплаши израелският терорист Натаняху ?
  • 22 А Тагаренко

    9 1 Отговор
    За какво призова ?
  • 23 Веднага

    7 2 Отговор
    Веднага го ИЗГОНЕТЕ. Ако го съдите и получи ефективна присъда, след като я изтърпи ВЕДНАГА ГО ИЗГОНЕТЕ.
    И двете да давате гражданство и разрешение за пребиваване на тия.
  • 24 Все тая

    7 0 Отговор
    Като е известен на службите у@ ли ми държат??
  • 25 Христо

    4 0 Отговор
    И защо е реабилитиран?

    Фактът на трафик на хора си е факт, нали?
  • 26 Кой член на НПК

    3 1 Отговор
    Е нарушил ? А?

    Коментиран от #50

  • 27 Пешо

    5 2 Отговор
    Италианският вицепремиер Матео Салвини осъди думите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за палестинската радикална групировка "Хамас" като "гибелни и отвратителни", предаде Ройтерс, съобщи БТА.

    Салвини ще предложи на италианския министър на външните работи Антонио Таяни да извика турския посланик в Рим, съобщи в изявление канцеларията на вицепремиера.

    В реч пред депутатите от неговата партия в парламента вчера Ердоган каза, че "Хамас" не е терористична организация, а групировка, която води битка за защита и освобождение на своите земи.
  • 28 Хм Хм

    1 12 Отговор

    До коментар #5 от "Делю Хайдутин":

    Тагарев е на свобода, защото е патриот, за разлика от тебе.

    Коментиран от #39, #48

  • 29 Маромаро

    6 2 Отговор
    После арапът ще осъди тъпата ни държава в Страстбург за нарушаване на човешките му права. Защо не обявите Натаняу и целия им министерски съвет, генерален щаб за подбудители на война и закани за разправа с цял народ, което всъщност вече го свършиха наполовина до днес?! Къде сте бе,праведници? И по тоя въпрос ли ще се натягате за по-големи католици от папата??! не ви ли е срам, циници долни!
  • 30 дядо поп

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "вЪксиниратите ни бр0йлəри":

    Щели дори да ходят да ги обрязват!
  • 31 Пуснете го

    4 2 Отговор
    Ако и властите в Букурещ преди 150г. арестуваха всички български хъшове сега щяхте да сънуват освобождение.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ъхъъъъъ

    6 1 Отговор
    изпратил бил видеоклип до двама души, в който той е облечен със "специфично облекло" нощница и призовава към свещена война. Открит бил готварски нож ...... Прокуратурата е повдигнала обвинение по Глава четиринадесета "Престъпления против мира и човечествата" от Наказателния кодекс по чл. 407 - "Който върши по какъвто и да е начин пропаганда за война, се наказва с лишаване от свобода до осем години"...... И сега е въпроса: спрямо нашите атлантици кога ще се приложи най после обвинение по Глава четиринадесета "Престъпления против мира и човечествата" от Наказателния кодекс по чл. 407 - "Който върши по какъвто и да е начин пропаганда за война, се наказва с лишаване от свобода до осем години"...... Поне за 50 души гостували в националните ни медии това може да се приложи моментално още от началото на войната в Украйна !
  • 34 Име

    1 1 Отговор
    Братче, тия ако приложат прокурорите в пълна степен Наказателният кодекс ще луднем. Там има такива работи, че всеки може да бъде осъден. Едва ли е нещо сериозно и - хората се вълнуват от странните войни, непрекъснато някакви войни навсякъде.

    Едва ли някой иска война, друга е загадката - как така непрекъснато - я - корона-вирус, я борсов крах, я извънземни, я - етнически конфликти. Не че при други времена е било спокойно - ама - нещо съвсем е непонятно.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Супер !

    4 1 Отговор
    Да пращаме ли сигнали ? (Който върши по какъвто и да е начин пропаганда за война, се наказва с лишаване от свобода до осем години) Сещам се за поне 8 човека от ПП, ДБ и ГЕРБ които категорично са за лишаване от свобода до осем години ! И доказателства има и медийни изяви ......
  • 37 чернобил онлайн

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "От 96 -та":

    Бил е на заставата в с. Мартиново .
  • 38 Трима политически идиоти,

    4 1 Отговор
    Не говориха ли по националните медии че сме били във война ? Прокуратурата какво направи ? Защо са още на свобода ? А Министъра Тагаренко ? А той ?
  • 39 чернобил онлайн

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Хм Хм":

    Като ПКК !!!
  • 40 А хакнати пръскачки

    2 1 Отговор
    На двора имал ли е ?
  • 41 Целият МС,

    3 0 Отговор
    пропаганда за война прави. Всеки ден по всякакъв начин и по най гнусният начин. Да не говорим и за медиите .....
  • 42 Нали дейност трябва да отчитат

    2 0 Отговор
    Тези идиоти.....
  • 43 задържаха палестинец......

    1 0 Отговор
    Мъжът е роден в Бейрут, Ливан и се предполага, че е палестински гражданин.
  • 44 Така действа

    2 1 Отговор
    Атлантическата "демокрация" . Министър обявява че сме били във война и прокуратурата спи ! Оня шибек от ДБ Ивайло Мирчев три пъти обявява че сме били във война и прокуратурата пак спи. ........

    Коментиран от #51

  • 45 НАЧАЛНИК,ПО КУХНЯ....

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    ТА ТОЯ(.....)ТИ Е НАБОР,БЕ...
    И Е В БЪЛГАРИЯ ОТ..1996,БЕ(......)☝
    МОЖЕ И КОМШИЯ ДА ТИ Е,БЕ......
  • 46 Българин

    2 0 Отговор
    Аз бих му дал орден Стара планина първа степен!
  • 47 Ивелин Михайлов

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ама":

    А байданофилите кога? И те призовават за избиване на българи
  • 48 Исторически парк

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Хм Хм":

    Точно така.. украински патриот, защото е роден в украйна и родителите му са украинци 😉
  • 49 емо

    2 0 Отговор
    Трябва да се върже между два коня и после същите да се пришпорят в различни посоки
  • 50 Умен по цялата глава

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Кой член на НПК":

    Май се чел само заглавието...Обвинен е по Наказателния Кодекс - Глава четиринадесета "Престъпления против мира и човечеството" по чл. 407 - "Който върши по какъвто и да е начин пропаганда за война, се наказва с лишаване от свобода до осем години".
    По какъвто и да е начин ПРОПАГАНДА - това включва и Коментари във Факти...Хубави си помислете!!!

    Коментиран от #57, #58

  • 51 Ветеран от Протеста

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "Така действа":

    Когато Държавата ни е обявена за Вражеска,защото е член на ЕС и НАТО,тва кво е ??М????
  • 52 Фермер

    2 0 Отговор
    Може да го закача за теглича на джипа да направя няколко лехи в нивата с него и след всека леха да го питам, кво вика, после ще го запиша с ГСМ и ще го кача в нета, ако е правоверен няма да каже лоша дума за религията си, но искренно се съмнявам обаче :))))
    -
    Сега сериозно, ние европейците не действаме по този гаден и животински начин, освен това религията ни не го позволява и културата. При нас човек е брат, за човека.
  • 53 И какво му е престъплението?

    0 1 Отговор
    Че е роден в Бейрут ли?
  • 54 вуйчо каза че

    2 0 Отговор
    Всеки роден в Бейрут си пада леко темерут
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 пешака

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "Умен по цялата глава":

    Кво плашиш хората бе, тук не е фейсбук нема как да се докаже нищо в съда от тук - не ги шашкай излишно.
    Отделно ако арестуват и затворят всички пишещи трябва да строят цел град със затвори и няма да им излезе сметката па нали и държавата требе да плаща на държавните защитници и после требе да те хранят вътре а ти да скатаваш - така че ходи плаши гарги някъде
  • 58 Абе умния,

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Умен по цялата глава":

    Ти като се замисля също доста пропагандираше за война...
  • 59 Смях

    1 1 Отговор
    Какви човечества кви 5 лева изброените държави ги боли долната глава за нас! Пращайте го там затвора ни е препълнен, ще продължаваме да укриваме данъци щом продължавате да харчите за чужд интерес
  • 60 ЕДГАР КЕЙСИ

    1 0 Отговор
    HAШИЯ МИРИЗЛИВ ЧОРАП ДА ......... ПPOДЪЛЖАВА ДА .......... ПОКРЕПЯ ХАМAC И ПУTЛЕР .......НАЛИ Е ПОЧТЕН ФАЛШИВ ГEPOЙ ......
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове