Last news in Fakti

27 Октомври, 2023 08:45 1 152 30

Красимир Манов: Възможното и задължително решение е национализация на рафинерията в Бургас

  • красимир манов-
  • възможно решение-
  • национализация-
  • рафинерия-
  • бургас

Виктор Минчев подчерта, че идеята за национализация звучи патриотично, но невъзможно

Красимир Манов: Възможното и задължително решение е национализация на рафинерията в Бургас - 1
Снимка: Нова телевизия

Възможни ли са 73 стотинки отстъпка от цената на горивата и въвеждане на такси за транзита на газ през територията на България? Тези теми в студиото на „Здравей, България” коментираха енергийният експерт Красимир Манов и Виктор Минчев от Асоциация „Свободен енергиен пазар”.

„Много си мислех защо случващото се е в ущърб на България. Сетих се за „Елегия” на Ботев. „Кажи ми, кажи, бедний народе, кой те в таз робска люлка люлее?”. И по-надолу е дал отговора: „Смок е засмукал живот народен, смучат го наши и чужди гости”. Румен Радев защитава „Газпром”, Асен Василев защитава „Лукойл”. Да се появи някой да защити българския интерес”, настоя Манов.

Според енергийния експерт възможното и задължително решение е национализация на рафинерията в Бургас. „Това ще ни даде едни огромни пари, които ще влизат в България, а няма да изтичат в полза на Русия”, е мнението на Манов.

Виктор Минчев подчерта, че идеята за национализация звучи патриотично, но невъзможно. „Нека да си внесем наш енергиен олигарх, който да ни цоца. Не поддържам това. Нашият енергиен пазар е силно монополизиран и не знам защо намираме някакъв различен защитник на „Лукойл”, освен Румен Радев”, посочи той.

Според представителя на Асоциация „Свободен енергиен пазар” промените, които се случват в момента, биха помогнали за нормализиране на пазара. „От години знаем, че има монопол в данъчните складове за гориво. Последните промени силно натискат господстващото положение на „Лукойл”. Не поддържам тезата, че трябва да имаме един, от който всички да зависим. Целта е да създадем конкуренция”, заяви Минчев.

Таксата за транзит на руски газ през България

Таксата от 20 лв. за мегаватчас за пренос на руски газ през България беше гласувана от парламента преди по-малко от месец и влезе в сила от 13 октомври. Мярката беше приета като част от ограниченията към Русия заради войната в Украйна.

„За това няма правно основание. Тези пари няма да ги вземат, защото като не си вкарал това нещо в клаузите при първоначалния договор, нямаш правно основание да извличаш права. От Брюксел няма да има официален отговор, защото всички ще чакат да видят какво ще стане”, посочи Манов.

Според Минчев обаче е възможно от транзита да бъдат получени пари. Технически е възможно това да бъде наложено. Факт е, че със сигурност ще има протести и обжалване. Засега това афектира върху Сърбия и Унгария, които ще платят сметката”, е позицията му.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ванчо черния

    26 5 Отговор
    Първо национализация, а после приватизация. Питайте мен, това е истината. Оправяш се до правнуци.
  • 3 Тодор

    27 7 Отговор
    Този Красимир Манов е завършен идиот.
    Допуска, че държава, която не е способна да обложи законово частна фирма и инкасира данъците, би могла
    да проведе тежката процедура по национализация.
    То бива, бива безконтролно бръщолевене, но подобни вече не се издържат.
  • 4 е щом няма идеи и това е

    8 0 Отговор
    решение, а те като стачкуват дали ще отиде примиера на крака при тях . той има свое мнение .
  • 5 А М И тогава

    23 1 Отговор
    Да се национализират и Е Р П-тата , Б Т К , ЧЕЛОПЕЧ и всички печеливши предприятия които ГОЛЕМИЯ финансист Костов ПОДАРИ на приятели и сие , което ни докара до днешната просешка тояга .
  • 6 АГАТа Кристи

    9 0 Отговор
    Кога най-после ще си ВДИГНЕМ ГАЩИТЕ, господа и другари "политици", или по-директно казано продажници ???
  • 7 Схемата

    15 4 Отговор
    е проста. На вчерашното "събитие" на баце в Бургас стана ясно, че целта е затваряне на рафинерията. За да могат той и Шиши да внасят горива от Турция. Далаверата е за милиарди. За чичко кмет са обещани около 20-30 %.
    А хората и държавата кучета ги яли.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 М3 голд

    8 3 Отговор
    Е как Сърбия и Унгария ще платят сметката, като имат договори с цена франко западната ни граница за цена на газ. Променят се транзитните такси на кого? На тях или на Булгаргаз? Нещо не е наясно. Да не стане говорим, че желаното е действително, а то не е така.
    И като цитираш Ботев, що не кажеш къде в играта е Урсула? Всички гледате сеир и докъде ще издържат партньорите в договорите. Какъв е смисълът да се скараме пак с Русия и с Унгария и Сърбия за да направим готино на Урсула? И тия 3 млрд ще отидат за пореден подарък на ВПК на САЩ. Ако спечелим делата за тези 20 лв. А защо не са 30? Ще го преживеем и ще видим.
  • 13 Добре

    11 2 Отговор
    че бай Тошо ви направи Нефтохим,че да имате какво да национализирате и приватизирате през 30г.!!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 5 Отговор
    Руски келемета...........
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 2 Отговор
    трийсърби......
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 2 Отговор
    защитавай ги матросов,от хакти
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Оракула от Делфи

    7 5 Отговор
    След като, Путин национализира активи на западни фирми в Русия , в полза на сина на Кадиров ,
    то е нормално България да национализира Руски активи , в полза на България!
    При тези санкции , от ЕО към Росия, национализацията на Лукойл, ни е буквално сервирана на тепсия!
    Не само Нефтохим АД и Бензиностанциите им " Лукойл "попадат под сЪщите правила,
    за господстващо доминантство на пазара,, те са свързани лица и като фирми и като собственост! !
  • 24 Уточнение

    4 0 Отговор
    Национализирането на частни предприятия е възможно само чрез покупка на същите от техните собственици. Цената се договаря. Експроприирането вече е нещо съвсем различно, но то задължително е незаконно. За кое от двете хипотези се говори всъщност.
  • 25 А ТЕЦовете 1 и 3 кога?!

    9 1 Отговор
    Кога ще национализираме"американските" тецове,за които държавата ни плаща милиони левове за година!
  • 26 Танов

    4 1 Отговор
    Национализаци е невъзможна, защото рафинерията и сега е собственост на хора от ДС (БКП).

    Коментиран от #27

  • 27 Дон Отворко

    5 5 Отговор

    До коментар #26 от "Танов":

    Какво ДС те гони като Лукойл е компания на Император - Путин?
  • 28 псевдо експерт

    5 1 Отговор
    абе рошльо продажен...национализация, защото НЯМА държава нали бе куха лейко....а разни бандити да я вземат от държавата лсед това..ОСТАВКА веднага боклук
  • 29 пенко

    1 0 Отговор
    НО КАК БЪЛГАРИТЕ ЩЕ ПРЕМИНАВАТ ПРЕЗ СЪРБИЯ И УНГАРИЯ !?!?!?!? КАК БЪЛГАРИТЕ ЩЕ ПРАЗНУВАТ В СРЪБСКИТЕ КРЪЧМИ ПО ПРАЗНИЦИТЕ ??????????????
  • 30 Аман

    2 0 Отговор
    На този атлантик направо вече не мога да му гледам болшевишката муцуна, при " експертните му изказвания". Дедо му не му ли е казвал че вола колкото по енергично рие толкова повече ла-на падат на врата му.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол